Foto: Fotograf: Pernilla Andersson

Fredagsmys med Amy

Amy Deasismont, 24, har ett fullspäckat schema framöver. I veckan släpptes hennes nya singel One. Hon ska vara med teaterpjäsen Sune – Kaos i fredagsmyset, och samtidigt jobbar hon med sitt nya album.

Amy slog igenom redan som 12-åring med låten What´s in it for me, med artistnamnet Amy Diamond. Sedan dess har hon släppt sex album, det senaste 2010. Nu jobbar hon på ett nytt.

Amy Deasismont

Ålder: 24.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, pappa, systrarna Danielle, Lisa, Holly, Lilly och brorsan Charlie.

Gör: Artist, skådespelare och programledare.

Aktuell med: Singeln One

– Det kommer bli ett mycket mer personligt album, säger Amy. Den här gången skriver jag alla texter själv, och det är första gången jag gör det. Det känns skönt att inte ha någon press på mig att musiken ska var klar till ett speciellt datum. Jag släpper en låt nu, sedan släpper jag en till i höst. Albumet ska vara klart lite längre fram.

Under de åren som Amy inte jobbat med musiken har hon varit både programledare och skådespelerska. Förra året var hon med i filmen Min lilla syster. För sin insats i den filmen blev hon nominerad till filmpriset Guldbaggen för bästa kvinnliga biroll.

– Det är väldigt annorlunda att stå på en scen istället för framför kameror, säger Amy. Teatern kommer bli en utmaning för mig. Man får en kontakt med publiken som är väldigt härlig och speciell.

I Sune-pjäsen, som har premiär i september, spelar hon Anna, Sunes tonårs-syster.

– Jag tror många i den åldern kan känna igen sig i henne, säger Amy. När man är tonåring tycker man ofta att ens familj är det pinsammaste som finns även om man tycker om dem jättemycket. Sunes familj är ju lite extra speciell och galen så man kan väl förstå henne.

Teatern heter Kaos i fredagsmyset. Det perfekta fredagsmyset enligt Amy består av hamburgare och sötpotatis-pommes, gärna i stora mängder.

– Det ska vara jättemycket mat, säger Amy och skrattar Man ska gärna börja äta tidigt på kvällen så man hinner äta en gång till. Till efterrätt blir det lite godis och glass.

Många känner igen Amy från programmet Bulldogg som gick på Barnkanalen.

– Det var jättekul att göra Bulldogg. Jag började med det när jag var 17 och vi gjorde sex säsonger. Men nu har Bulldogg tagit en paus, jag vet inte om det kommer tillbaka.

Amy har själv en hund, en liten lasha apso som heter Penny. Men sedan augusti förra året bor Penny hos en släkting.

– Jag flyttade till Stockholm och Penny kunde inte bo med mig i lägenheten, förklarar Amy. Jag är ute och reser mycket i jobbet och har konstiga arbetstider.

Programledarrollen är något som Amy gärna kommer tillbaka till i framtiden och hon vet vilket som skulle vara drömjobbet.

– Att leda Eurovision måste vara det ultimata jobbet. Det är säkert väldigt krävande men väldigt häftigt att vara med om. Jag blev superimponerad över hur Måns Zelmerlöw och Petra Mede gjorde det.