Foto: Carolina Ståhlberg

Frågor och svar om Kropp & Knopp

KP är rätt plats för dig som har frågor om kroppen och knoppen.
I tidningen svarar KP:s Kropp och Knopp-experter Annica Frithiof och Fox Foxhage på läsarnas frågor. Här är några exempel på frågor och svar från tidningen.


Annica och Fox

Annica Frithiof och Fox Foxhage är KP:s Kropp & Knopp-experter. I varje nummer av tidningen KP svarar de på frågor om knoppen och kroppen. Svaren på KPwebben har tidigare varit publicerade i KP.

Skriv till Kropp & Knopp

Klicka här för att ställa en fråga.

Betygen gör mig deppig

Jag är en kille på snart 13 år. Ända sedan jag har börjat få betyg på prov har jag blivit deppig. Betygen har varit C och neråt. När jag blir deppig och arg får jag sämre betyg på nästa prov och det gör mig mer ledsen och arg. Jag har tjuvrökt med en vän på skoj, men nu har jag börjat göra det mer och mer. Jag tänker oftare på självmord och att skada folk. Snälla hjälp mig innan jag gör något dumt.

Skakar i hela kroppen

Fox svarar: Att vara missnöjd med betygen kan verkligen göra en ledsen. När du skriver att du tänker på självmord och att skada folk så förstår jag ännu mer hur dåligt du faktiskt mår. Det är jätteviktigt att du får hjälp nu.
Du skulle kunna prata med dina närmaste vuxna (föräldrar eller andra som tar hand om dig).
Du kan också boka en tid hos kuratorn på en ungdomsmottagning. Vänta inte, utan gör det i dag. Tycker du det är läskigt – var modig och gör det ändå. Ibland behöver man hjälp när man mår dåligt, det är inget konstigt.

Varför ömmar det?

Jag är en tjej på 10 år som har en fråga. Jag har inte fått bröst än. Men det ömmar där mina bröst sedan ska sitta. Det gör ont om jag råkar komma åt där, eller om någon annan gör det. För några dagar sedan råkade en kille i min klass armbåga mig på ”brösten” och det gjorde superont. Det har varit så här i några månader. Vad betyder det?

Den anonyma teaterapan

Annica svarar: Det betyder helt enkelt att dina bröst har börjat växa och signalerar att de är på väg. Bröstkörtlarna blir ofta ömma och knöliga i början och superkänsliga för beröring.

2 snopp frågor

Jag är en kille på 12 år som är lite orolig. Jag har två frågor:

 1. Jag har problem med att få ut ollonet ur förhuden. Är det fel?
 2. På förhuden har jag små ”prickar” som typ utslag eller herpes. Vad är det? Jag har inte haft någon typ av sexuell kontakt med någon.

ÁNŒNYM

Fox svarar:

 1. Det är din förhud som är för trång. Det är inte fel, men det kan vara krångligt. Trång förhud gör att det blir svårt att tvätta sig, så att snoppen kliar, svider eller luktar illa. Dessutom kan det göra ont om man onanerar.
  Om du känner igen något av det här kan du prata med skolsköterskan som hjälper dig att få en läkartid. Det finns flera sätt att göra förhuden vidare, men du behöver bli undersökt först. Du bestämmer över din kropp, så inget görs utan att du har godkänt det.
 2. Eftersom snoppen inte har underhudsfett syns alla talgkörtlar (prickar) väl. Du har inte haft någon sexuell kontakt och därför kan det inte vara herpes. Herpes ser dessutom ut som blåsor eller sår. Om prickarna kliar eller något sådant är det bra att kolla med skolsköterskan.

Svårt att sova

Jag är en tjej på 11 år som har supersvårt att sova. Jag kan ligga i timmar och bara tänka. Jag blir jättestressad om mina föräldrar går och lägger sig och jag fortfarande är vaken. Det känns som om jag är ensam i huset då, fast mina föräldrar ligger i rummet bredvid. Ibland kan jag börja gråta för att jag inte kan sova och för att jag blir så stressad! Detta påverkar mitt humör hemma och i skolan.

Den ensamma gurkan

Annica svarar: Det låter som att din rädsla för att vara ensam är grunden till sömnproblemen. Det typiska misstaget är att man med ord försöker övertyga varandra om att det inte finns något att vara rädd för. Men rädslan är inte logisk – du vet att det inte är farligt, men dina känslor lyssnar inte.

Du behöver prata igenom problemet och göra en plan tillsammans med dina föräldrar. Ha samma rutiner varje kväll innan du lägger dig.
Använd sedan en avslappningsteknik för att sätta stopp för ovälkomna tankar. Genom att låta alla muskler slappna av kan man tömma kroppen på stress. En bra övning är denna: Lägg dig ner på rygg eller sida. Ta djupa andetag genom näsan. Fokusera på andningen, för varje andetag tänker du att oron försvinner ur kroppen. Fortsätt följa andningen medan du tyst räknar för varje utandning. Räkna gång på gång baklänges från 10 till 0 ända tills du somnar.

5 frågor om puberteten

Jag är en 11-årig kille som undrar några saker om puberteten!

 1. Om man har finnar i ansiktet, har man kommit in i puberteten då, eller är det det som kallas förpubertet?
 2. I går märkte jag att det hade börjat växa hår på pungen. Varför?
 3. Varför luktar min svett mycket äckligare än på lågstadiet? Är det för att jag använder kroppen mer?
 4. Varför känner jag ofta något i magen när jag ser en tjej? Är det bara jag som känner så här?

Gabbe

Fox svarar:

 1. Det är själva puberteten som man har kommit i då.
 2. I puberteten får man hår på pungen.
  Hårstråna samlar upp svetten vilket gör att pungen svalkas. Det i sin tur förbättrar tillverkningen av spermier i pungkulorna.
 3. Nej, svetten får en annan lukt när man kommer i puberteten. Det beror på hormoner som du inte hade innan.
 4. Du är inte ensam! Det intresse för tjejer som du märker av delar du med väldigt många, och är inget konstigt. Det är också något som ibland blir starkare i puberteten.

5 frågor om flytningar

Jag är en tjej på 10 år som har några frågor om mens och flytningar:

 1. Jag har haft flytningar i cirka nio månader. Jag undrar när mensen kommer?
 2. Min klasskompis har sagt att man inte behöver få flytningar innan man får mens. Är det sant?
 3. Mina kompisar tycker att jag har börjat bli som en vuxen sedan jag fick flytningar. Varför tycker de det?
 4. Jag är den första i min klass som har flytningar. Är det vanligt att man får det så tidigt?
 5. Jag tycker det är jobbigt att ha flytningar för att jag har väldigt mycket. Varför har jag det?

Anonym

Annica svarar:

 1. Det finns inget exakt svar. Mensen beter sig olika helt enkelt.
 2. Det vanligaste är att man får flytningar först och mens senare. Men även här gör mensen precis som den vill och ibland dyker den upp utan att någon flytning visat sig.
 3. Puberteten innebär att vi förändras kroppsligt men också på ett inre plan.
  Vi får nya tankar att hantera. Ibland märker omgivningen av förändringarna snabbare än man själv. Om du är bland de första så märks det kanske större skillnad.
 4. Det är alldeles normalt att ha flytningar när man är 10 år.
 5. Efter puberteten har alla kvinnor flytningar resten av livet. Det är ett bevis på kroppens hormonspel. Det är bara att acceptera. Mängden flytningar kan vara olika under olika perioder.

6:orna tafsar

Jag är en 11-årig kille som har ett problem. I min skola har mellanstadiet delats in i grupper. I min grupp så finns det några 6:or som håller på att tafsa och är äckliga. Det är sjukt jobbigt. Jag och några andra brukar strunta i att duscha ibland. Vad ska jag göra?

Chokladchips

Annica svarar: Det du berättar om kallas för sexuella trakasserier och är förbjudet enligt lag. Det kan till exempel vara att ta på någon på ett sätt som personen inte gillar eller att göra sexuella kommentarer. Ingen ska behöva stå ut med det. Skolan måste enligt lag jobba aktivt för att ingen ska bli utsatt. Om någon ändå blir det måste rektorn se till att trakasserierna slutar. Därför är det viktigt att detta kommer fram. Du måste ta mod till dig och berätta för dina föräldrar, för din lärare eller annan personal i skolan.

Blygdläppen viker sig

Hej Annica! Jag är en tjej på 11 somrar som undrar en sak. En av mina inre blygdläppar är mycket längre än den andra. Den sticker utanför snippan och så ”viker” den sig i trosan. Det är jobbigt för jag kan inte rida eller sitta i en speciell ställning länge. Är det ovanligt med så stora skillnader på blygdläpparna?

Aj det gör ont :(

Annica svarar: Det är vanligt att flickor besöker ungdomsmottagningar för att de har frågor om sina blygdläppar.
Det är jättebra att bli undersökt och få prata om sina funderingar. Precis som vi människor ser olika ut på andra sätt, så är blygdläpparna olika. Det finns en stor variation i det som är normalt. Det är inte ovanligt att det skaver ibland och känns besvärligt när man cyklar eller rider.

Jag råder dig att be en vuxen om hjälp att beställa tid hos en barnmorska eller gynekolog för en undersökning. Då kommer du i första hand få råd och tips om hur du kan göra för att minska dina besvär.

Skulle det mot förmodan vara så att dina blygdläppar bedöms vara ovanligt problematiska så kan de opereras.

Blir retad för snoppen

Jag är en 11-årig kille som blivit retad för storleken på snoppen. Jag sa till min lärare och då slutade det. Men när jag gick hem till min kompis i dag berättade han att några snackade skit om mig. Då blev jag arg och ledsen. Hur ska jag få folk att fatta att storleken inte spelar någon roll?
Jag tycker att det är dumt och omoget.

Anonymis boyis

Fox svarar: Usch! Det är så fel att retas. Och det är så dumt att storleken på snoppen ska få sådan betydelse. Fortsätt att tycka att det de håller på med är dumt och omoget – för det är det. Det var bra att du kunde få hjälp av din lärare tidigare. Om skitsnacket fortsätter så berätta för hen ännu en gång.
Alla människor har olika kroppar. Och varje snopp är faktiskt helt perfekt som den är.

Vill ha kvar bästisen

Jag är en tjej på 13 år som har lätt för att bli svartsjuk, speciellt när min bästa kompis är med någon annan.
Vi går inte i samma klass, men har gjort det tidigare, och hon börjar vara med en i vår förra klass som går i hennes klass nu. Jag vill verkligen inte vara svartsjuk, men samtidigt vill jag bara att hon ska stanna kvar hos mig. Vad ska jag göra?

Snälla hjälp

Annica svarar: Du är långt ifrån ensam om problemet. Det är så vanligt bland bästisar, att den ena börjar se sig om efter fler kompisar och den andra känner sig övergiven. Båda tycker att situationen blir svår, eftersom den som vill ha fler kompisar ofta får skuldkänslor. Det känns jättejobbigt för dig just nu, det vet alla som varit i din situation. Men kom ihåg att den känslan inte varar för evigt. Du är modig som erkänner din svartsjuka inför dig själv. Det svåra är att inte tycka synd om sig själv och se sig som ett offer. Varning för att ge din kompis dåligt samvete genom att ”spela” sur eller olycklig. Du kan inte behålla henne för dig själv, utan försök att hitta fler kompisar du också. Bara för att din bästis träffar andra behöver det inte betyda att hon vill sluta träffa dig.

6 frågor om mens

Jag är en tjej på 11 år som har lite frågor om mens:

 1. Ska man ha bindor i trosorna hela tiden när man har fått mens, eller får mensen komma och man byter trosor och tar i en binda/tampong?
 2. Om man inte har mens just de dagar när man simmar, ska man ändå ha tampong för säkerhets skull?
 3. Hur många gånger om dagen ska man byta binda/tampong? Och hur vet man att det är dags att byta?
 4. Har man binda på natten?
 5. Kan tampongen fastna så man inte får ut den?
 6. Om man just har fått mens och ska simma, men inte vill använda tampong, hur gör man då?

Den lilla tjejen

Annica svarar:

 1. Nej så förberedd behöver man inte vara. När man lär känna sin mens och vet ungefär när den brukar komma så kan man ha binda eller trosskydd en dag i förväg. När mensen kommer börjar det oftast med några droppar.
  Däremot är det bra att ha en binda i väskan.
 2. Nej man ska aldrig ha tampong för säkerhets skull. Bara när man har mens.
 3. Det handlar om hur mycket man blöder. Stor blödning = byta 4–5 gånger om dagen. Liten blödning = 2–3 gånger. Det är inte svårt att märka när bindan behöver bytas, den blir fylld och tung. Tampong är lite svårare. Känns det osäkert kan man även ha ett litet trosskydd.
 4. Javisst har man binda på natten.
 5. Nej, tampongen kan inte fastna eller försvinna in i kroppen. Det finns ingenstans den kan ta vägen. Öppningen mellan slidan och livmodern är så trång att tamponger inte kommer igenom. Det som kan hända, men det är ovanligt, är att man inte hittar snöret. Ofta hittar man det om man letar lite försiktigt. Om man inte lyckas kan en barnmorska väldigt enkelt få ut den.
 6. Då får man avstå från simningen. Det fungerar inte att bada med binda.

Artikeln uppdaterades 2018-05-09