Emblas allra första kyss skedde under leken Sanning ­eller konsekvens.
Emblas allra första kyss skedde under leken Sanning ­eller konsekvens. Illustration: Carolina Ståhlberg

”Första kyssen blev rätt ­konstig”

Embla, 11, har upplevt härliga kyssar – men också kyssar hon ångrar. Hennes allra första filmades i smyg och spreds vidare.

– För ett par år sedan gjorde pappa en ­video, där jag säger att jag aldrig i hela mitt liv tänker hångla med någon. Och han svarar att jag kommer att ångra mig, säger Embla och skrattar åt minnet.

Nu vet hon att hennes pappa hade rätt. För några år sedan såg Embla på kyssar och hångel som något avlägset och lite äckligt. Nu har det blivit något mysigt och spännande.

– Fast min första kyss blev rätt ­konstig, säger hon.

Den skedde under leken Sanning ­eller konsekvens hemma hos en kompis. Leo var där, klasskompisen som Embla hade börjat få känslor för. ­Under leken kretsade flera frågor kring Embla och Leo. Det visade sig att Leo kände samma sak – och under kvällen frågade han chans.

– Jag blev jätteglad, jag var ju kär i honom. Det var en bekräftelse på att han verkligen gillade mig tillbaka.

Men under leken fick Embla uppdraget att kyssa Leo.

– Då blev det stelt. Jag ville egentligen vänta. Men det blev ändå så att vi kysstes, säger hon.

Under kyssen märkte inte Embla vad som hände runt omkring. Men efteråt fick hon veta att hennes kompis hade filmat – och skickat klippet vidare till andra kompisar.

– Det kändes verkligen inte okej. Så gör man inte! Jag tror inte att min kompis tänkte sig för eller förstod hur fel det var. Men för mig var det väldigt jobbigt.

Embla blev så ledsen över att kyssen filmades att hon gjorde slut med sin pojkvän efteråt.
Embla blev så ledsen över att kyssen filmades att hon gjorde slut med sin pojkvän efteråt. Illustration: Carolina Ståhlberg

Embla kände sig så förvirrad och ledsen över alltihop att hon gjorde slut med Leo. Men efter en kort tid blev de ihop igen. Och med en pojkvän kom många nya tillfällen – både bra och mindre bra – till att kyssas.

– När en kyss känns bra är det som att vara ensamma i hela världen, som om allt omkring försvinner. Då finns bara vi, säger Embla.

Men vissa gånger har hon egentligen inte velat kyssas alls.

– Jag tycker inte att det ska vara någon press bara för att man är ihop. Ibland vill man hellre spela Monopol eller bara göra något helt annat.

Ibland har det känts svårt för Embla att avvisa sin pojkvän.

– Jag har inte så lätt för att säga nej. Vissa kyssar ångrar jag i efterhand. Men i stunden har jag inte vetat hur jag ska säga det. Det har liksom bara hänt.

Embla är inte längre tillsammans med Leo. Kärleks-känslorna är helt borta, och Leo har blivit ihop med en annan tjej i klassen.

– De pussas väldigt öppet bland andra. Det är lite stelt. Men han och jag är fortfarande väldigt bra vänner.

Just nu är inte Embla kär i någon. Det tycker hon är rätt skönt. I klassen går nästan inga killar, så hon vet inte riktigt var hon ska träffa någon att bli kär i. Men hon har en drömkille.

– Adam i Eva & Adam! Han är blyg, men visar ändå att han är otroligt omtänksam. Det är en riktig klassiker när han ber Eva att ställa sig upp och blunda, och så pussar han henne. Så himla gulligt! Den serien inspirerar mig mycket. En dag vill jag hitta en egen Adam.

Embla har egentligen ett annat namn.


”Låt dig bara svepas med”

Att kyssas är ingen tävling utan ett härligt sätt att umgås. Det säger KP:s Kropp & Knopp-expert Fox Foxhage.

Vad är bra att tänka på inför sin första kyss?

– Att det inte är någon fara om en kyss blir konstig eller känns ”fel”. Att kyssas är ett sätt att umgås. Det handlar om njutning, inte om att vara perfekt. Vad som passar just dig och den du kysser, känner ni bäst ihop.

Hur börjar man en kyss?

– Testa först att röra lite vid den andras hand. Om beröringen besvaras kan du luta dig närmare och se den andra i ögonen. Sedan tittar du ner på den andras mun. Det är en signal att du vill kyssas ... Du kan så klart också fråga personen om den vill.

Och om man inte vill?

– Om ordet nej känns svårt, går det bra att säga nej med kroppen. Vänd bort huvudet och dra dig undan. Du kan också föreslå att ni ska göra något annat. Ett till tips är att ta upp ämnet vid ett annat tillfälle. Säg: ”Jag gillar inte alltid att kyssas, även om jag gillar dig jättemycket.” Du är aldrig tvungen att kyssa någon, oavsett vilken relation ni har.

Några fler tips?

– Var nyfiken och låt dig svepas med av ögonblicket. Se på kyssar som att dansa. Eller som att ta en promenad ihop. Man är inte rädd att göra fel, men behöver ändå anpassa sig till varandra.


Läs mer i KP 2

Många av KP-läsarna drömmer om den. Inte så många har upplevt den. I KP 2 berättar Embla, Theo och Molly om sin första kyss.
Många av KP-läsarna drömmer om den. Inte så många har upplevt den. I KP 2 berättar Embla, Theo och Molly om sin första kyss. Illustration: Carolina Ståhlberg