Foto: Emma Mattsson

Fixa vårfint på rummet

Kasta inte gamla kläder och burkar. Med KP:s tips får de nytt liv – och du får vårfräscht på ditt rum.

Nattdukshiss

Du behöver:

2 krokar

1 snöre

Karbinhake

Korg

Gör så här: Fäst en krok i taket. Haka fast karbinhaken i kroken. Fäst en krok ganska långt ner på väggen. Låt snöret gå från väggkroken och upp genom karbinhaken. Knyt fast korgen i snörets ände (kolla bilden).

Foto: Emma Mattsson

Vackert på väggen – burkhylla

Du behöver:

Spån- eller mdf-skiva (cirka 1,5 centimeter tjock)

Akrylfärg

Konservburkar (välj burkar utan vass kant, annars är det lätt att göra sig illa)

1 spik

Universal-lim

Plåtskruv (lika många som burkarna)

Skruvmejsel eller skruvdragare med förlängd bitshållare

Gör så här: Såga ut en lagom stor bit av spån­- eller mdf-­skivan. Du bestämmer själv hur stor hyllan ska vara. Måla med akrylfärg och låt torka. Tvätta bort etiketterna på konservburkarna. Det blir extra snyggt om någon av burkarna har lock. Gör hål i botten på dem med en spik. En riktigt stor burk kan behöva fästas med mer än en skruv, så gör i så fall två hål. Placera ut burkarna på skivan. Fäst dem med lite universallim. Låt torka och skruva sedan fast burkarna med plåtskruv genom hålet i botten. Klart!

Foto: Emma Mattsson

Snyggt sorterat – påsförvaring

Du behöver:

Snyggt tyg (gärna från kläder du har tröttnat på)

Sax

Symaskin

2 snören/resårband

Säkerhetsnål

Special-papper (kallas ibland för transferpapper eller t-shirtpapper) som du kan skriva ut etiketter eller mönster på och sedan stryka fast
Rätsida och avigsida

Vik ner tygstyckets överkant, rätsida mot avigsida

Lägg tygbitarna på varandra, rätsida mot rätsida.

Gör så här:

1.Lägg tyget dubbelt. Klipp en kvadratisk eller rektangulär form (du bestämmer hur stor påsen ska bli) – nu har du två lika stora tygbitar.

2. Sicksacka alla kanter, ett tygstycke i taget.

3. Vik ner cirka 1,5 centimeter av tygstyckets överkant, rätsida mot avigsida. Sy fast kanten så att det bildas en ”kanal”. Gör likadant på andra tygbiten. I de två kanalerna ska snörena vara. Lämna öppet i kanalernas ändar, där ska snörena sticka ut.

4. Lägg tygbitarna på varandra, rätsida mot rätsida med kanalerna åt samma håll. Sy ihop de båda tygbitarna men lämna kanalen för snöret öppen.

6. Vänd påsen ut och in så att rätsidan blir utsidan.

5. Trä ett snöre genom varje kanal och knyt ihop ändarna. Det går lättare att trä om du fäster en stor säkerhetsnål i änden av snöret.

6. Skriv ut snygga etiketter eller snygga mönster på special-papper. Stryk fast på påsarna.

Tips! Använder du gamla kläder är vissa sömmar kanske redan på plats, och på till exempel ett byxben eller en kjol behöver du bara sy ihop nedtill.

Foto: Emma Mattsson

Lurig låd-lösning

Du behöver:

Tumstock

Såg

Masonit, eller annan tunn träskiva.

Limpistol

Akrylfärg (om du vill)

Gör så här: Mät skrivbordslådans botten noga. Såga ut en bottenplatta i masonitskivan. Den ska vara någon centimeter mindre än lådan. Såga till lagom höga ”väggar”. De ska räcka runt hela masonit-biten och till de fack du vill göra. Om två väggar ska sitta som ett kryss: Såga skåror i masoniten precis där de ska mötas (från överkanten och ned till mitten på den understa väggen, och från botten till mitten på den översta, kolla skissen).

Haka sedan fast dem i varandra. Limma fast väggarna på bottenplattan (sätt ytterkanterna PÅ botten, inte på sidan av den, annars blir lådsektionen för bred) med limpistol. Måla om du vill.

Lönnfack: Gör ett par extra ytterkanter och fäst under botten som avdelaren får vila på. Obs! Tänk på att om du gör ett lönnfack så måste lådavdelarens väggar vara lägre för att allt ska få plats.

Foto: Emma Mattsson

Humör-indikator

Gör så här: Skriv ut emoji-snurran eller rita en egen. Klipp ut en lika stor cirkel i ett färgat, styvt papper eller limma fast den på en kartong. Klipp bort en ”tårtbit”. Stick ett litet hål och fäst den färgade cirkeln över emoji-snurran med en metallklämma (även kallat ”jungfruben”), i mitten.

Här kan du skriva ut emoji-snurran

Levande affisch

Gör så här: Välj ett stort styvt papper (eller tunn kartong) i en fin färg. Mät och rita upp en kant längst ut som får vara ram. Klipp sedan ut och klistra upp bilder du gillar innanför ramen. När du tröttnat på bilderna täcker du dem med nya. Prova att klippa dem på roliga sätt. Det gör inget om inte bilderna täcker hela ytan när du precis börjat med din affisch – pappret är ju snyggt i sig.

Foto: Emma Mattsson

Drömska fönster

Du behöver:

Papper

Penna

Silkespapper i olika färger

Lim

Häftmassa

Gör så här: Rita en egen bild på ett vanligt papper (eller skriv ut en). Lägg ett vitt silkespapper ovanpå din bild och rita av konturerna på silkespappret. Gör det inte jätte-detaljerat, då blir det för pilligt!

Använd silkespapper i olika färg till de olika delarna av bilden. Du kan göra på två sätt: Antingen ritar du av konturerna en gång till i lite stadigare papper och klipper isär dem som ett pussel. Sedan klipper du till det färgade silkespappret efter ”pusselbitarna”. Eller så ritar du konturerna direkt på silkespappret i den färg du väljer, och klipper ut delarna. Mörka färger kan vara svåra att se igenom, håll då upp mot ett fönster för att se bilden bättre.

Klistra sedan fast de färgade ”pusselbitarna” på rätt plats på det vita silkespappret. Ett mjukt limstift är bra, men tryck försiktigt – silkespappret går lätt sönder.

Fäst ditt konstverk på fönstret med häftmassa.