Foto: Jonas Forsberg

Fixa djungel-fint

Sno stilen från randiga tigrar och slingriga lianer – med de här pysslen kommer ditt rum att kännas som en riktig regnskog!

Foto: Jonas Forsberg

Pappersblad

Du behöver:

Färgade papper

Gör så här:

En djungel behöver fina blad. De här kan du hänga upp som en girlang. Använd färgade papper (eller måla vita). Vik ett papper på mitten och klipp till snygga flikar i kanterna. Nu har du ett enkelt blad som du kan göra i alla möjliga storlekar.

Foto: Jonas Forsberg

Vilda små vänner

Du behöver:

Äggkartonger

Tuschpennor/hobbyfärg

Papper

Hobbylim/limstift

Tomma toarullar

Snöre

Pärlor

Plast-ögon

Gör så här:

Ormar: Dessa slingrande ormar är enkla att göra. Använd vitt eller färgat papper. Vill du piffa upp dem kan du rita mönster. Klipp ut 20 bitar som är cirka 15 x 4 centimeter. Större bitar ger större ormar. Vill du ha en extra lång orm, som till exempel kan hänga i taket, så gör du fler bitar.

Limma ihop första pappersbiten som en ring (se bilden så fattar du). Klipp till så det liknar ett ormhuvud. Sedan är det bara att fortsätta trä på ringar. Limma fast ögon och en pappers-tunga.

Elefant: Ta fram två tomma toarullar. Klipp i den ena som på bilden till höger, så får du elefantens kropp med ben.

Klipp upp och platta till den andra rullen. Klipp ut öron och snabel från den och limma fast på elefanten. Måla grå och limma på (eller måla) ögon.

Apa: Med en toarulle kan du också göra en apa. Klipp av cirka 3 centimeter av rullens topp. Måla sedan rullen brun. Gör hål för armar och ben. Trä igenom snöre (eller garn) och knyt på insidan så att armar och ben sitter fast. Knyt fast en eller flera pärlor längst ut på snörena. Klipp ut en större och två små cirklar av dekorgummi eller kartong. Dessa blir apans ­huvud och öron. Rita mun och limma fast ögon.

Krokodil: Till den här sötnosen behöver du tolv ”piggar” från en äggkartong (de delar som vanligtvis sitter mellan äggen). Klipp ut och måla dem gröna. Trä in piggarna i varandra och limma. Klipp ut ben och ögon från resterna av ägg-kartongen. Måla och limma fast. Måla till sist ett snyggt gap med vit färg, eller klipp ut från ett papper och klistra fast.

Foto: Jonas Forsberg

Vägg-lejon

Du behöver:

Pizzakartong

Snöre

Lim

Tuschpennor

Håltång eller hålslag

Gör så här:

1. Lägg en tallrik på pizzakartongens lock (det fungerar så klart även med andra kartonger). Rita runt tallriken och klipp sedan ut cirkeln.

2. Nu ska du göra många hål runt cirkelns kant, ­ungefär en centimeter in. Det är enklast med en håltång, då ser man precis var hålen blir, men även ett hålslag fungerar (då är det bra att prova lite på en annan kartongbit först).

3. Nu ska du trä en snör-stump genom varje hål. Välj hur lång man lejonet ska få. På bilden är snör-stumparna 15 ­centimeter. Klipp alla i samma längd. Vik snörena på mitten och trä in öglan i hålet. Trä de två ­ändarna genom öglan (som ju nu är på andra sidan) och dra åt. Gör likadant tills alla hål har ett snöre.

4. Rita ögon, näsa, mun på kartongen.

5. Ta en kam och borsta ut alla snören. Nu blir de till en riktig lejonman! Limma fast en sista bit snöre på baksidan, så du kan hänga upp lejonet på väggen.

Foto: Jonas Forsberg

Läcker lampa

Du behöver:

Lampa med skärm

Hobbyfärg eller ­tuschpennor

Små plastdjur

Limpistol

Gör så här:

Börja med att kolla hemma om det finns någon lampa du får använda. Vi hittade en bra på loppis. Eftersom skärmen var orange så passade den bra att göra tigerränder på. En vit blir perfekt med zebra-mönster. Du kan också måla skärmen eller klä in den i ett tyg med den färg du vill ha. Måla ränder eller fläckar. Sök på internet om du vill ha tips på hur olika djurmönster ser ut. Om du vill kan du måla ­lampans stång.

Limma sedan fast djuren. Lampan är klar!

Foto: Jonas Forsberg

Kruk-palm

Du behöver:

Tom, lång pappersrulle

Papperspåse

Snöre

Lim

Grönt dekorgummi eller papper

Kruka

Riskorn

Gör så här:

1. Börja med palmens stam. Vi använde en tom rulle från aluminiumfolie. Klä in med papper från

påsen. Klipp lagom stora bitar och limma på. Knyt fast snörbitar för en snygg palm-look.

2. Klipp ut blad från dekorgummi eller grönt papper. Limma fast i lager längst upp på rullen.

3. Limma fast palmen i botten av krukan och fyll på med ris. Funkar både som dekoration och pennställ!

Tips!

Trista krukor blir snygga med en teknik som kallas decoupage.

Riv loss det yttersta lagret på en fin servett (lagret där mönstret sitter).

Dutta lim på krukan (det kan vara bra att måla den vit först) och tryck fast servetten. Du kan få klippa och fixa lite för att få servetten att sitta snyggt.

För att ytan ska bli extra tålig kan du pensla på lack (finns att köpa i hobbybutiker).

Foto: Jonas Forsberg

Djungelmöbel

Du behöver:

En sliten möbel

Sandpapper

Färg

Plastdjur

Rep

Gör så här:

Det här är ett lite klurigare och mer tidskrävande pyssel. Ett gammalt sängbord fick bli en fin djungelmöbel.

1. Vi slipade först möbeln med ett sandpapper.

Då fastnar färgen bättre när man målar. Sedan sprejmålade vi den svart (och hyllplanet grönt).

Det finns olika sorters färger. Ta hjälp av en vuxen för att se hur de ska användas.

2. Vi drog ut sängbordets låda, skruvade bort knoppen och målade ytan vit. Sedan gjorde vi decoupage (kolla tipset här under). En plasttiger blev handtag. Då borrade vi hål i den och skruvade igenom en skruv (ta hjälp av en vuxen även här).

3. Som sista piff fick ett fastlimmat rep bli dekoration. Klart!