Foto: Malin Bäcklund

Fira jul med Klassen

På julafton startar nya säsongen av tv-serien Klassen. KP träffade skådespelarna Ainhoa och Gustav, som spelar Alba och Elias.

Hej Ainhoa och Gustav! Kan ni beskriva era roller i Klassen?

– Alba är en snäll och omtänksam tjej. Hon ställer alltid upp för sina kompisar. Och så hamnar hon ofta i kärlekstrassel, eftersom hon är tillsammans med Elias. (Ainhoa)

– Elias är en sportig kille. Han vill bli fotbollsproffs, precis som sin storebror. Därför tränar han mycket. Han är också snäll och hjälpsam mot kompisar. Men mellan honom och Alba är det mycket drama. (Gustav)

Ainhoa Oviedo Silva

Ålder: 16 år.

Bor: I Båstad.

Familj: Mamma, pappa, två yngre bröder och en lillasyster.

Intressen: Hänga med kompisar.

Favoritmat: Sushi.

Favoritämne: Matte.

Gustav Rooth

Ålder: 15 år.

Bor: I Göteborg.

Familj: Mamma, pappa och storasyster.

Intressen: Hockey, dataspel och kompisar.

Favoritmat: Pizza.

Favoritämne: Engelska

Hur är det att spela ett kärlekspar?

– I början var det stelt. Vi kände ju inte ens varandra, så det blev konstigt att låtsas vara ihop. Särskilt när vi skulle spela in en puss-scen i säsong ett. (Gustav)

– Men det har blivit mycket bättre. Nu är vi vänner och har vant oss. (Ainhoa)

Är ni lika de karaktärer ni spelar?

– Jag är nog ganska lik Elias. Jag är också snäll, haha. Fast lite busigare. Och så spelar jag hockey, inte fotboll. (Gustav)

– Jag tycker att jag kan stå upp bättre för mig själv än Alba. Hon vågar inte säga vad hon tycker och är beroende av andra. Ibland känner jag igen mig mer i Stella. Hon vågar gå sin egen väg. (Ainhoa)

Hur är det med hela klassen då, påminner den om era riktiga klasser?

– Njaaa … Allt i serien är så överdrivet. (Gustav)

– Det som händer i serien SKULLE kunna hända i en vanlig klass, men troligen inte lika extremt och dramatiskt. (Ainhoa)

Är ni borta från skolan när ni spelar in?

– Nej, vi spelade in allt på sommarlovet. Hela säsongen blev klar på två veckor. Det var väldigt intensivt. Vi gjorde typ fyra avsnitt om dagen. (Gustav)

– Ibland tänkte jag: ”vad gör jag i en skola mitt i sommaren?!” Men vi hade väldigt roligt under inspelningarna. (Ainhoa)

Kan ni avslöja något om andra säsongen?

– Ja, det börjar nya personer i klassen. Och vissa karaktärer som inte har synts så mycket tidigare får mer utrymme. Och så handlar det en del om oss två, förstås … (Ainhoa)

– Fast det blir mindre kärleksdrama och fler andra problem. (Gustav)

Vad är det pinsammaste som har hänt er under inspelning?

– Jag skämdes ihjäl när jag skulle spela in scenen där Elias ska pussa Linus, för att lära honom hur man gör. Båda två tyckte att det var riktigt pinsamt! Som tur var slapp vi pussa varandra på riktigt. De filmade ur vinklar som gjorde att det såg ut som om vi gjorde det ändå. (Gustav)

– Jag har fått en massa skrattattacker vid fel tillfällen. Och i en scen skulle jag snabbt resa mig upp från en stol och skynda iväg. Då fastnade jag i stolen! Alla skrattade och vi fick ta om scenen. (Ainhoa)

Vad har varit svårast?

– Att spela in scener där man ska vara jättepeppad, typ stå och heja. Då måste man och le jättelänge, tills man får ont i käkarna och ser helt stel och fejk ut. (Gustav)

– Allvarliga scener, tycker jag. I förra säsongen hade jag en som handlade om anorexi. Då behövde jag lägga allt fokus på att hitta rätt känsla. Det blev ett av mina favoritavsnitt. (Ainhoa)

Har ni tittat på alla avsnitt?

– Nej, haha. Jag är rätt självkritisk, så jag skulle nog mest titta på alla fel jag har gjort. Dessutom vet vi ju redan vad som händer! (Ainhoa)

– Jag har sett kanske 40 av dem. Vissa vägrar jag att se, de känns alldeles för pinsamma. Men annars är det kul att se sig själv! (Gustav)

Blir ni ofta igenkända ute?

– Ja! Många fans kommer fram och säger att de gillar serien. Mest barn och ungdomar, men en del föräldrar också. (Ainhoa)

– Och minst fem lärare har kommit fram till mig! Senast när jag var på Universeum. Då frågade en lärare om hans klass fick ta en bild med mig. Ingen i klassen vågade gå fram och fråga själv … (Elias)

Foto: SVT

Klassen

Svt:s serie Klassen handlar om livet i en skolklass. I korta avsnitt visas pinsamma, roliga och jobbiga situationer som kan uppstå i skolan. Första säsongen finns att se på Svt play. Den andra säsongen startar på julafton.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!