Betygsskala för film- och tv-recensioner på KPwebben.
Betygsskala för film- och tv-recensioner på KPwebben.

Filmrecensioner

Läs KPwebbarnas film- och tv-recensioner. Eller skicka in en egen recension HÄR!

Harry Potter och dödsrelikerna del 1 och 2

Från 12 år.

Betyg:

Dem var så bra då jag såg dem och jag kommer aldrig att glömma HP ( Harry Potter). Jag älskar dem och den sista är inte jätteläskig, den handlar mest om en stor kamp mellan de goda krafterna och de onda krafterna. Men 13 är ändå en bra ålder att sätta som gräns. Jag är sååå nöjd med den som gjorde Harry Potter filmerna. Det är en så bra bok/film serie. Jag rekommenderar den till alla. Om du inte är ett HP fan (som jag) ska du ändå se/läsa Hela Harry Potter.

MMS du vet vem jag är. Alla med samma efternamn är du släkt med, 10

Trollkarlens elefant

Från 7 år.

Betyg:

Filmen handlar om en föräldralös kille. Han vill ha en elefant som ska leda honom till hans syster, men i utbyte måste utföra tre omöjliga uppdrag. Storyn var inte fantastiskt, men animationsstilen var väldigt fin och musiken var också väldigt bra. Karaktärerna var intressanta och hade olika personligheter. Ett annat plus är att den engelska versionen, alltså originalet, hade karaktärerna en variation av olika dialekter, vilket den svenska versionen tyvärr inte hade.

Liv Gybrant

Miraculous

Från 7 år.

Betyg:

Det är en serie som handlar om Marinette som är kär i Adrien. De upptäcker att de kan förvandla sig till superhjältar. Marinette blir ladybug och Adrien blir Catnoir. När de är förvandlade är Catnoir kär i Lady bug. Men ingen får veta att de kan bli superhjältar så de vet inte att de är kära i varandra. Jag tycker serien är väldigt bra. Den har både drama och fantasy i sig. Men den oförändrade Marinette är väldigt pinsam så man känner ibland att man måste sluta titta. Trots det rekommenderar jag den.

Man använder smycken för att förvandla sig, 10

Sune – Uppdrag midsommar

Barntillåten

Betyg:

Filmen handlar om att Sofie gör slut med Sune och Sune försöker göra allt för att Sofie ska gilla honom. Sunes familj ska fira midsommar med Sofies familj men mycket går snett. Den här filmen är jättebra och superbra.

Mina initialer är L.B, 10

Spirited Away

Från 7 år.

Betyg:

Spirited Away är en film som handlar om Chihiro och hennes familj som ska flytta till en ny stad, men de råkar hammna i en magisk stad av misstag. Chihiros föräldrar förvandlas till grisar. För att kunna rädda sina föräldrar och komma ut ur världen måste hon jobba hos den onda häxan Yubaba. Där träffar hon en massor av konstiga varelser och nya vänner.

Jag älskar verkligen denna film. Den är väldigt fint gjord och väldigt mysig eller vad man nu ska säga.

Hkol, 14

Super Mario Bros

Från 7 år.

Betyg:

Jag har sett super Mario Bros. Filmen. Den handlar om Mario och Lugi som är rörmokare och bor i en New York. När dom misslyckas med att laga ett rör blir det översvämning i hela staden. Dom försöker rädda staden och hittar dom ett rör som leder till svampriket. Luigi hamnar hos Bowser och Mario måste försöka rädda honom. Filmen var rolig, spännande och men kände igen många saker från spelen. Jag tror att filmen skulle passa för dom som gillar spännande och roliga filmer. Jag ger filmen högsta betyg!

Tore Lindgren, 9

Stranger Tings

Från 16 år

Betyg:

Den handlar om några barn som brukar spela dnd som är ett rollspel. Det finns monster i en värld som ligger under staden och en av deras kompisar har superkrafter. Hon heter 11 och kan flytta saker med hjärnan. Serien var jättetråkig och väldigt lång, med många avsnit. Jag tycker inte man ska se den!

Kolla inte!, 9

Friends

Betyg:

Jag vet det är ingen film, det är en serie men den är super bra. Det handlar om sex vänner som umgås varenda dag. Några blir ett par, några får ett barn. Det är bara en så bra serie.

Rachel är bäst av alla, 11

Comedy Queen

Från 7 år

Betyg:

Boken handlar om 13-åriga Sasha som förlorade sin mamma en kort tid tillbaka. Hennes pappa gråter utan att han tror att någon hör. Sasha har bestämt sig för att inte bli som sin mamma, därför skriver hon en lista:

• raka av sig allt hår

• inte läsa några böcker

• inte ta hand om något som lever

• bli Comedy Queen

Sasha tror att det enda hon kan göra för att få sin pappa att skratta är att hon blir stand up komiker. Jag tyckte att filmen var bra och det var ett viktigt ämne. Jag rekommenderar den till alla och det är ett bra ämne att prata om. Baserad på boken av Jenny Jägerfeld med samma namn.

Den är lite sorglig, 13

Young Royals

Från 13 år.

Betyg:

Jag fullkomligt ÄLSKAR denna serien. En magisk mix av kärlek, drama, spänning och mycket annat. Jag ryser när jag ser den, det är fantastiskt skådespeleri och jag älskar handlingen. Jag känner mig också liiiite stolt över Sverige när jag ser den för den är känd över hela världen. Den handlar om Sveriges prins Wilhelm som tvingas gå på skolan Hillerska riksinternat efter en incident. Där träffar han Simon och de blir kära i varandra. De behöver gå igenom problem med vänner, varandra, tillit, ångest, press, föräldraproblem, saknad, sorg, osäkerhet med sin vikt och kropp, droger, olika diagnoser och mycket mer.

Man får följa Simon och Wilhelm när de behöver ta sig igenom alla problem tillsammans och där hela kungarikets och Sveriges rykte sätts på spel, samtidigt som Wilhelm måste följa hans hjärta.

Jag tror att alla kan relatera till någon karaktär i denna serien. Snälla gå och se den NU!

Ps: streamas på Netflix

Har sett den flera gånger,13

The Maze Runner

Från 11 år

Betyg:

Thomas vaknar upp i ett ställe utan minne av varken sitt liv innan eller sitt namn. Där träffar han massa nya människor och får ett nytt liv om att försöka överleva. Men vem är det egentligen som hade fångat de där inne? Och varför? Det är omöjligt att ta sig där ifrån. Eller är det verkligen det? När man är lika nyfiken som Thomas så kan det vara svårt att hålla sig borta från portarna som leder till oändliga gångar fyllda med dödliga varelser. Det här är en engelsk film med massa mysterier och är väldigt spännande. Det finns två fortsättningar; The Scorch Trails och The Death Cure. Jag kollade klart på alla tre på en dag. Den är gjord av James Dashner som böcker och omgjord till filmer. Jag rekommenderar den starkt. Om man är känslig så ska man nog helst kolla den med någon vuxen.

Thomas Brodie-Sangsters högra fot, 12

Jurassic world

Från 11 år

Betyg:

Syskonen Zach och Gray ska vara hos sin moster Claire medan deras föräldrar jobbar. Claire jobbarsom ansvarig chef för Jurassic world, en nöjespark med riktiga dinosaurier som forskare har klonat ur fossiler. När Zach och Gray kommer fram verkar allt bra. Men det är precis vad det inte kommer va. Forskarna på Jurassic world testar att blanda DNA från olika dinosaurier och skapar då INDOMINUS REX världens farligaste dinosaurie. Indominus rex lyckas rymma och kaoset breder ut sig. Jag tyckte den var väldigt bra, några av scenerna med dinosaurier känns magiska. Storyn är bra och man blir som fast i filmen. Det dröjer inte länge innan något händer så man behöver inte ha tålamod. När det väl blir kaos är det väldigt spännande och många scener känns episka och häftiga. Det här är den bästa filmen jag har sett i mitt liv och den är fantastisk. Du kanske har sett jurassic park. Jurassic world är uppföljaren. Jag rekommenderar den här filmen starkt.

PS den har 11 årsgräns men jag såg den när jag var 9 så du behöver inte tänka för mycket på det. PS#2 Men den har några blodiga scener tänk på det.

Lova mig att du ser Jurassic world!, 11

Forrest Gump

Från 11 år

Betyg:

Forrest Gump, handlar om en autistisk kille som sitter vid en busshållplats och väntar på bussen. Under tiden han sitter där berättar han om sitt liv för dom som sitter bredvid han. Han berättar bland annat hur han inte va som alla andra när han va liten och om hans vän ”Bubba” samt vem han ska träffa.

Detta är min absoluta favorit film. Den har alla komponenter, den är romantisk, rolig , lite läskig och sorglig. Jag anser att det inte finns några nackdelar med den här filmen, då det är min favorit film. STORT TIPS!!

Emma, 12

Wednesday

Från 13 år

Betyg:

Wednesday är en spin-off på familjen Addams. Serien handlar om Wednesday som börjar på en specialskola för monster och utstötta. Först vill hon verkligen inte gå där men när hon inser att det finns många dolda mysterium på skolan och ett monster som dödar folk konstant bestämmer hon sig för att stanna.

Goody Addams äger!!!!!!!!, 10

Sune i fjällen

Från 7 år

Betyg:

Det är en komedi film med Sune denna gång åker han till fjällen med Sofie. Jag tycker den var super dålig se inte den!

Cool girl, 8

Dumma mej 3

Från 7 år.

Betyg:

Gru, Lucy och deras döttrar, Margo, Edith, Agnes och minionerna är tillbaka och denna gång möter de discoskurken Balthazar Bratt, en före detta barnstjärna som nu har blivit vuxen och besatt av karaktären han spelade på 80-talet. Bratt visar sig bli Gru mest speciella motståndare hittills.

Choklad och lakrits <3, 10

The prinsess switch

Från 7 år.

Betyg:

Det är den första delen av tre stycken. Den handlar om en bagare och en ”drottning” som är på pricken lika. De byter plats för drottningen vill slippa allt rampljus.

Slay, 10

Jurassic park

Från 11 år.

Betyg:

Två arkeologer jobbar med att gräva upp ett dinosaurie-fossil. Plötsligt kommer en affärsman till utgrävningen och vill att arkeologerna ska komma till hans ö där han byggt en nöjespark. Väl där visar det sig att nöjesparken (Jurassic park) är fylld med livs levande dinosaurier! Men när en T-rex rymmer skapas kaos … Den är väldigt bra och passar om du gillar dinosaurier. Dock innehåller den en del blodiga scener.Den är väldigt spännande och så fort man sett den vill man typ direkt åka till en park med livs levande dinosaurier!

Ett dinosaurieägg, 10

Star Wars Rymdemperiet slår tillbaka

Från 11 år.

Betyg:

Star Wars Rymdemperiet slår tillbaka är ärligt talat en av de bästa filmerna som någonsin gjorts. Star wars Rymdemperiet slår tillbaka är uppföljaren på Star Wars A New hope(eller Stjärnornas krig) som den egentligen heter. Filmen handlar om jedi'n Luke Skywalker tränas till att bli jediriddare. Samtidigt bäger sig hans vänner till en stad ovanför molnen; molnstaden. När Lukes vänner visar sig blivit lurade och fastnat i en fälla måste Luke ge sig av från sin mästare för att hjälpa sina vänner. Men det han inte vet är att superskurken Darth Vader väntar på honom, då Luke försöker skydda sig från Darth Vader hugger Vader av Luke handen. Då Luke ligger skadat passar Vader på att berätta en; för Luke oväntad och fruktansvärd sak. Filmen är ungefär 2h och 30min lång och utspelar sig i rymden.

Den linschipsälskande Star Warsnörden, 10

Tassar av stål

Från 7 år.

Betyg:

Den är jätte bra.

Filmen handlar om en hund som heter Hank och vill bli samuraj. Han riskerar sitt liv för att bli samuraj. Det är då att han åker till ett kattland och kommer till byn Kakamucho. Kejsarens (jag mins inte vad han heter) plan är att invånarna ska döda samurajen (det är mot lagen) och då måste han arrestera dom och då kan han rensa bort byn.

Jag rekommenderar den stort.

Gurka som gillar film, 11

Enola Holmes 2

Från 13 år.

Betyg:

Jättebra film! Älskar den. Enola är en detektiv, hon har fått ett fall med en försvunnen syster. Hon letar efter spår och hittar ledtrådar. Men vad är det med tändsticksfabriken..? I Enola Holmes 2 är det spänning, lite rolig och även romantik. Perfekt familjefilm. Den finns på Netflix. Men se såklart den första filmen, Enola Holmes först även den är jättebra! Den är 13+ men även yngre personer kan se den. Den är inte alls läskig enligt mig.

Enola Holmes+Lord Tewkesbury=<3, 11

Evernote afterna high

Betyg:

Det är en serie också jag har inte sett hela än. Men hitils tycker jag den är superduper bra. Den handlar om en skola för kända sagofigurers tonåringar. Den är spännande och lite läskig ibland.

Mango, 10

Corpse Bride

Från 7 år.

Betyg:

Vicktor kommer till ett par förgängligt sinade föräldrar, som ska gifta bort sin dotter Victoria till honom. Vicktor tycker om Victoria, men blir blyg på bröllops-repetitionen. Vicktor övar själv ute i skogen, och avlägger sina löften perfekt. Men de visar sig att han sätter ringen på ett ganska oväntat finger...

Jag älskar den här filmen! Animationen är fantastiskt och filmen innehåller många bra sånger. Den passar dig som gillar hemliga bröllop, hjärtskärande ord och mycket mer där till!

Den fantastiska film fantasten!

Stranger Things

Betyg:

Will, Mike, Dustin och Lucas är bästisar men en dag försvinner Will spårlöst.Och när Mike, Dustin och Lucas letar efter Will i skogen träffar de på Eleven,en flicka med övernaturliga krafter. Eleven blir snabbt en del av gänget och en portal till en annan dimension öppnar sig. Själv älskar jag serien och kan starkt rekommenderas.

En blå banan, 9

Tall girl

Från 7 år

Betyg:

Jodi är sexton år och 186 cm lång. Hon har varit ovanligt lång under hela sig barndom vilket har lett till att hon blivit retad. När en svensk utbytesstudent börjar i hennes skola blir hon kär. Sven som han heter är längre än Jodi och är snygg. Men så klart blir han ihop med skolans populäraste tjej, Kimmy. Varje dag kämpar Jodi för att passa in men det är svårt. För folk ser bara en lång tjej. De ser vem hon är på riktigt. Hon har iallafall en bästis, också Dunkelman såklart. Jodi inser att hon måste övervinna sin osäkerhet. Denna filmen är riktigt bra och rolig. Rekommenderas  till alla som vill se något bra och med ett lyckligt slut. Och der bästa är väl ändå att det finns en tvåa.

Bok och Netflixnörd, 11

Silverdraken

Från 7 år.

Betyg:

En drake som heter Flamvinge ska tillsammans med en människa och en vätte bege sig till en plats full av drakar. Platsen heter Himlens rand. Ett monster försöker ta kontroll över alla drakar. Jag tycker filmen var bra för det fanns andra varelser än drakar.

drakälskare

Mamma Mia

Från 7 år.

Betyg:

Jag har älskat denna film sedan jag var åtta och den är fortfarande min favoritfilm. Filmen är så rolig och har riktigt bra musik (ABBA låtar). Min favoritscen är den på båten när de sjunger Our last summer för att den är så mysigt. Om man vill se på en riktig bra film så är Mamma Mia definitivt rätt val.

Missa inte världens bästa film, 14

Indiana Jones och de fördömdas tempel

Från 11 år

Betyg:

Filmen är en gammal klassiker från 1900-talet. Den är den andra filmen om upptäcksresanden Indiana Jones från Storbritannien. Han hamnar i Indien, och där böjar det hända riktigt läbbiga saker...

Filmen är helt otrolig! Den är fartfylld, men utan att vara förvirrande eller komplicerat!

Imponerande!!!, 11

Sonic the Hedgehog

Från 7 år

Betyg:

Filmen handlar om en snab igelkott som upplever ett magiskt äventyr tillsammans med sin nya vän (jag minns inte vad han heter).

En blå igelkott, 9

Enola Holmes

Från 11 år

Betyg:

Filmen handlar om stordetektiven Sherlock Holmes lillasyster Enola. En natt så bara försvinner hennes mamma och Enola ger ser av för att leta efter henne. På vägen möter hon även en ung adelsman som är på flykt. Den här filmen är väldigt välgjord och spännande.

Den visar hur bra hur det var förr i tiden, och har även en tuff och modig tjej som huvudroll. Jag rekommenderar den starkt för alla som gillar feministiska, spännande detektivfilmer.

En snubbe, 11

Heartstopper

Betyg:

Serien Heartstopper är en av mina absoluta ”måste titta på”-lista. Serien är byggd på Alice Oseman's böcker om tonåringarna Nick & Charlie, med samma namn som serien, Heartstopper.

I serien följer vi Charlie, en öppet gay kille som går på en skola i England. Där träffar han Nick, som går en årskurs över honom. Under 8 avsnitt får vi följa deras fina vänskap och spriande romans.

Både böckerna och Netflix-serien är väldigt bra, och jag rekommenderar att både läsa böckerna (antingen online eller i fysisk form) och titta på serien. Man får en realistisk bild av hur det är att vara queer och till skillnad från många andra hbtq+ serier visas det till en större del positiva aspekter och fina relationer.

Edla Verendel Ungh ;)

Ponyo på klippan vid havet

Betyg:

Ponyo på klippan vid havet är en japansk tecknad film gjord av Ghibli studio, som bland annat har gjort Min granne totoro och den tecknade versionen av Ronja rövardotter. Filmen handlar om guldfisk-prinsessan Ponyo som rymmer hemifrån. När hon simmar runt fastnar hon i en glasburk på havets botten och spolas i-land. En femårig liten pojke som heter Sosuke leker vid stranden och hittar Ponyo. Han får loss henne från glasburken och tar med henne hem. Där låter han henne bo i en hink och tar väl hand om henne. Ponyo trivs bra och älskar Sosuke precis som han älskar Ponyo. Plötsligt händer det som inte får hända. Ponyos pappa lyckas ta tillbaka Ponyo mot hennes vilja. Sosuke och Ponyo blir jätteledsna när de skiljs åt. Sosuke sätter hinken på en staketstolpe i trädgården, i hopp om att Ponyo ska se den och hitta tillbaka.

Den passar för alla åldrar men kan vara lite otäck för de allra minsta ibland. Det är en kärlekshistoria men eftersom huvudkaraktärerna är fem år är det kärlek på en annan nivå. Filmen har en del gulliga moment och några sorgliga. Men för det mesta har filmen glädje i sig.

Ponyo, 12

Raya och den sista draken

Från 7 år.

Betyg:

Raya bor i ett rike som är splittrat för alla bråkar om en kristall som skapats av drakar. Men en dag går kristallen sönder. Och ett monster utan själ förstenar alla i dess väg. Raya måste hitta draken Sisu och rädda alla. Filmen var bra jag skulle ge den 4,5/5 om jag kunde. Det kan vara lite våld i den men den är jääääääättebra.

Tuk-Tuk är söt och snart tar morötterna över allt, 10

Skönheten och odjuret

Från 7 år.

Betyg:

Den här filmen handlar om Bella (spelas av Emma Watson) som är lite udda i sin by. En dag ska hennes pappa på marknad men då fälls ett träd och han får ta en annan väg. Sen fängslas han av odjuret och Bella ger sig av för att hitta honom. Den kan vara lite sorglig jag grät i vissa scener.

Min favoritfilm, 10

Percy Jackson och kampen om åskviggen

Från 11 år

Betyg:

Percy Jackson upptäcker att han är ett halvblod och inte till vilket som helst utan till Posidon...

Filmen är dålig om man har läst boken den har ingen logik och har ingenting gemensamt med boken mer en att alla har samma namn som i boken. Men om man INTE har läst boken så är den nog ok.

Ett Percy jackson fan, 12

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Från 11 år

Betyg:

Filmen utspelar sig 100 år innan Harry Potter fanns och handlar om en man som heter Newt Scamander och hans magiska djur. Eftersom det här är tredje filmen har den här inte kommit ut än förutom på bio men rekommenderas starkt för dom som gillar Harry Potter och man måste typ ha sett de första filmerna för att fatta vad som händer i den tredje.

Den Harry Potter galna nifflaren som går i ravenclaw , 10

Hobbit

Från 11 år

Betyg:

Många kanske känner igen Sagan om ringen. Men då ska man ha sätt Hobbit först! I Hobbit så är det en hobbit och ett par dvärgar och en trollkarl som hamnar i ett riktigt äventyr! Tillsammans så möter de troll, alver och drakar. Andra människor. Och läskiga väsen eller onda varelser. Alla kommer inte överens och ibland så blir det krig. Huvudpersonerna är Bilbo (Hobbiten). Och dvärgarna och Gandalf (Trollkarlen). Det finns tre filmer av hobbit! Börja med att se den första! Då fattar ni mer! Jo, Gollum är ju med också! I Hobbit så finns det en ring som är elak. Om du ser ringen så blir du typ besatt! Du blir ännu mer besatt av ringen om du har den jättelänge. Det var tyvärr det som gollum drabbades av. Hans kompis hittade ringen. Gollum ville ha den men fick den inte. Så han ströp sin kompis och tog ringen. Sedan dess så lever han djupt inne i grottor i ett berg. Men sen så kommer Bilbo och av misstag för tag på ringen. Och Gollum lämnar grottorna på jakt efter  sin skatt. Hobbit är inte alls lika brutal eller läskig, som man tror. Den är spännande! Man vet alldrig vad som kommer att hända!!!!!

P.S jag är 9 år och den är inte alls läskig! Jag ser och har sett alla filmer själv! Om ni har sätt Sagan om ringen så klarar ni att se Hobbit!! Jag har sätt alla och ser Sagan om ringen filmerna själv också!!

Heja hobbit, 9

Min granne Totoro

Från 7 år

Betyg:

Den handlar om en familj vars mamma ligger på sjukhus som flyttar till en annan stad. Filmen är bra animerad och det är inte så mycket  våld och blod. Filmen har syskon bråk fast också syskonkärlek.

Kfkfgkgkgk, 10

Pitch perfect

Barntillåten

Betyg:

En tjej som heter Beca börjar hig shool, och hennes pappa vill att hon ska gå med i en klubb. Hon går med i acapella gruppen Baren Bellas. Och sjunger med gruppen på den stora tävlingen.

Bella, 9

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Från 11 år

Betyg:

Newt Scamander är magizoolog. Han har en magisk koffert som det går att hoppa ner i. Där finns massa coola djur.

När Newt kommer till New York så rymmer några djur. Han anklagas för att vara brottsling.

Lite svårt att beskriva vad boken handlar om, men den är såå bra! Det finns en tvåa och trea också.

Filmen utspelar sig före Harry Potter tid, om jag fattat det rätt. Harry är i varje fall inte med i filmen.

Rekommenderas starkt!

Vet att jag inte är 11 men jag fyller 11 i november, dessutom såg jag filmen med min mamms, 10

Coraline

Från 11 år

Betyg:

Coraline är nyinflyttad till ”The Pink Palace” från Pontiac, Michigan och är helt uttråkad till döds när hon finner en liten dörr i vardagsrummet. Med en särskild nyckel låser hon upp dörren till ett alternativt universum där hon möter versioner av människor i sin närhet, bara att alla bär knappögon. Den här andra världen verkar nästan för bra för att vara sann och snart inser Coraline att så även är fallet, nu måste hon lyckas ta sig tillbaka innan hon själv blir påtvingad knappögon och det är försent.

En mycket bra film som bör ses av alla som tycker om mysrysliga filmer. Animationsstilen är välgjord och storyn är spännande. Åldersgränsen är 11 men det kanske är bäst att man ser den tillsammans med någon, till exempel med sin bästa kompis eller sina föräldrar.

Snällisen, 14

Dolda tillgångar

Barntillåten

Betyg:

Denna film handlar om tre svarta kvinnor, Mary, Katherine och Dorothy.

De jobbar på NASA och med att få upp rymdfarkosten Freedom 7. I början jobbar alla på en inte så viktig avdelning på NASA som bara hade svarta kvinnor. Men Mary, Katherine och Dorothy är otroligt begåvade!

Såsmånigom så får de jobba på de högre avdelningarna och man får följa deras kamp med att både få upp farkosten och mot ett mer jämställt NASA.

Så snälla, ge filmen en chans!

Bästa filmen ever!, 11

Encanto

4 Från 7 år.

Encanto är en film som handlar om familjen Madrigal. Denna familj har alla en magisk gåva men något händer när Mirabell ska få sin gåva. Det är en film med massor av musik och dans, den är även fylld med mycket humor så det är en bra film och man är 9 till 14.  Eftersom jag gillar filmer med musik så passade den mig bra. Är man inte ett så stort fan äv det skulle jag nog inte rekommendera den eftersom dem sjunger väldigt ofta. Jag tyckte den var kul och den är en bra film för hela familjen.

Hejsan svejsan KP!, 12

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv


Från 7 år

Betyg:

Syskonen Baudelaires olycksaliga liv är en humoristisk men också lite läskig komediserie baserat på böcker? Serien har en röd tråd, spännande  handling , oväntade vändningar, roliga karaktärer, ett intro i världsklass och bra skådespelare. Serien kan vara lite läskig och obehagligt och det är väldigt långa avsnitt men rolig. Serien finns på Netflix och jag rekommenderar den starkt!!

Sunny …. ( - . -), 12

The Promised Neverland


Från 11 år

Betyg:

Jag tyckte filmen var väldigt bra för att jag gillar anime och den är väldigt rolig. Jag gillade också att den riktar sig mot lite yngre barn vid 12–14 års åldern för att barnen i filmen är 4–12 år gamla, för det flesta brukar vara 15–16 års åldern.  Filmens budskap är att inte vara rädd för sanningen och ta hand om dina vänner. Den var väldigt bra.

Jag rekommenderar den till alla som gillar anime och/eller manga.

EMO GOWRLL, 11

Berts dagbok


Barntillåten

Betyg:

Bert ska börja högstadiet i sjuan. Då ser han den snygga tjejen Leila. Leila går i nian och hennes lillasyster Amira går i Berts klass. Bert funderar på hur han ska träffa Leila. Då ska Bert och Amira få bestämma en temadag. De ska arbeta med projektet efter skolan och de ska gå hem till Amira. Då har Bert sin chans att träffa Leila. När de har kommit hem till Amira så säger Bert att han ska gå på toaletten fast han går till Leilas rum han hittar Leilas dagbok.

När Leila kommit hem så går hon in i sitt rum och då ser hon att det är någon som ligger i hennes säng. Bert säger att han mår dåligt och behövde ligga lite. Han åker hem och Amiras pappa erbjuder sig att skjutsa men Bert cyklar. Bert ska gå hem till Amira igen. När de har kommit hem så går Amira på toaletten och då kan Bert gå in i Leilas rum. Han hittar inte dagboken. De äter pizza till mellis. Bert säger bara att han ska gå på toaletten och då hittar han Leilas dagbok igen han läser i den. Amiras behöver också gå på toaletten. Bert tar foton på bokens sidor och springer hem. Han tjuvläser boken. Där står det att om Leila får gå på en biopremiär så skulle hon bli världens lyckligaste.

De står också att hon tycker att Bert är gullig. Bert och Åke förfalskar biljetter så att Bert kan bjuda Leila på biopremiär. De blev stoppade av personalen och Klimpen hade en extra biljett så Leila fick gå men inte Bert. När de ska gå hem så träffar Bert Leila. Bert inser att han är kär i Amira. Amira är sur på Bert för att han läste i Amiras dagbok och att det inte var Leilas dagbok. Resten av filmen handlar om hur Bert ska få tillbaka Amira.

Budskapet i den här filmen är att underhålla alla. Det var lite konstigt att man såg hans skinkor. Skådespelarna var bra och den var bra speltid. Den var rolig och känslosam.

Jag tyckte att filmen var bra och ibland var den pinsam. När de var hemma hos Amira.

Samuel, 11

Harry Potter och dödsrelikerna: del 2


Från 11 år

Betyg:

Det är en äventyr och fantasifilm. Huvudkaraktären spelas av Daniel Radcliffe. Han spelar Harry Potter. Harry Potters bästa vänner är Hermione Granger och Ron Weasley. Emma Watson spelar Hermione Granger och Rupert Grint spelar Ron Weasley.

Harry potter är 17 år. Även om han är 17 så känns det som att han är mycket äldre. Harry, Ron och Hermione ber svartalfen Griphook att hjälpa dem att bryta sig in i Bellatrix Lestranges valv på gringotts efter som de misstänker att en av Voldemorts horrukruxer kan vara där. Harry har fått i uppdrag från Dambleldor att förstöra alla Voldemorts horrukruxer. Horrukruxer är när man har flera själar. Så man inte kan dö. Men man måste döda en person för att få en horrukrux. Voldemort har 7 horrukruxer. Det svåra med att döda de är att man inte vet vad som är horrukruxerna. Filmen handlar alltså om när Harry Potter försöker döda alla 7 Horrukruxer och kampen som blir mellan de goda och de onda.

Jag tycker filmen är väldigt bra för jag gillar när det händer mycket spännande saker. Jag ger den 4,95 av 5.

Alice Bylund, 10

Wonder Women 84


Från 11 år

Betyg:

Wonder women 84 är en actionfilm regisserad av Patty Jenkins.

Huvudpersonen Diana, spelad av Gal Galdot, märker att det kommer en önskesten som många vill ha. Diana söker efter stenen för att ingen ska ta stenen men innan hon hittar stenen så hittar en ond person stenen. Diana (Wonder women) försöker att hitta personen innan han gör så att för många önskar sig saker. Diana hittar mannen men då har han gjort så att militären lyssnar på honom så då åker han i stora bilar som försöker döda Diana men hon överlever då men mannen försvinner iväg och kommer undan.

Diana märker sedan att mannen har blivit stenen så då söker Diana efter manen för att hitta manen och döda honom.

Budskapet är att tjejer kan vara superhjältar.

Greven2.0, 10

I rymden finns inga känslor


Från 11 år

Betyg:

Simon är en kille som har asperger. Han bor tillsammans med sin bror Sam och Sams flickvän Frida. Frida gör slut med Sam därför att Simon är jobbig. De har ett tidsschema och nu när Frida är borta så kan hon inte göra något, så Simon måste hitta en ny flickvän till Sam. Simon börjar med att hitta en som är helt lika Sam men det är svårt för att det är inga som är helt lika. När han kommer hem så är Simon besviken för att det går så dåligt. Men då så säger Sam att man inte behöver vara helt lika. Så nästa dag så försöker han att hitta en som är helt olika. Många är inte helt olika men en är det och de lär känna varandra. Simon går hem till tjejen och tjejens namn är Jennifer. Simon lär känna Jennifer och Simon bjuder ut Jennifer på en dejt med Sam. Dagen efter så kommer de till stället och det blir väldigt stelt. Efter dejten så går de sina egna vägar hem. Simon blev deprimerad och satte sig i sitt rymdfartyg. Sam knackade på och sa: kom ut där ifrån.

Varför blev inte ni ihop?, svarade Simon. Då sa han vi är inte ihop men vi är kompisar. Då så kom han ut ur rymdfartyget och Simon tyckte att det var okej att de inte blev ihop.

Gangster mormor, 10

Dagbok för alla mina fans


Från 7 år

Betyg:

Dagbok för alla mina fans är en film baserad på bokserien Dagbok för alla mina fans. Böckerna är skrivna av Jeff Kinney och har många delar (runt 15 delar). Dagbok för alla mina fans utspelar sig i den Amerikanska middel school och handlar om Greg och Rowley.

På skolan har de ingen lunchplats och Rowley skämmer ut sig och Greg direkt. När Greg och Rowley leker ute så gör Rowley illa sig och bryter armen. Alla på skolan tycker synd om honom så han får en lunchplats och en massa nya kompisar. Greg försöker allt för att också få vara med men lyckas inte. På halloween så går Greg och Rowley bus eller godis men Many måste följa med (Gregs lillebror). När de tar vägen det inte får händer det värsta. TONÅRINGAR.

På skolgården ligger det en ost som alltid har funnits där. En dag så kom den bara och då började ost-nudden. Men det var en kille som tog med sig ost-nudden när han flyttade. Men en dag kom tonåringar. Alla sprang iväg förutom jag och Rowley. Filmens budskap är vänskap.

Jag tycker att filmen är bra för att den är lagom lång och roligt. Av mig så får filmen 3 av 5 ostar.

Edirh Lönnberg , 11

Uncharted


Från 11 år

Betyg:

Uncharted är en amerikansk film manuset har Rafe Judskin gjort och filmen är regisserad av Ruben Fleischer och den fick premiär 16 februari 2022 i sverige. Det är en actionfilm som är rekommenderad för de som är över 11 år. Huvudkaraktären heter Nathan Drake/ Tom Holland.

Det handlar om en skatttägare som heter Nathan Drake som vill hitta Henry Aviarys skatt. Med hjälp av Victor Sullivan så hittade de alla ledtråd och sen hittade Nathan koordinaterna till skatten men tyvärr blev den utkastad från en helikopter av hans kompis Victor Sullivan. Han gjorde det för att rädda Nathan Drake från Bradock. Hon kastade ner Nathan och sen kastade Victor skatten då hoppade hon av för att rädda skatten.

Jag tror att budskapet i denna film är att man inte ska ta pengar över vänner och att de inspirerar folk att resa.

Jag tyckte att filmen var superbra och jättesvårt att inte spoila

Jag tyckte om hur de alltid var ute och reste och filmen började i mitten av filmen. Du kommer att fatta när du ser filmen det var också lite komedi då och då.

A, 12

Karate kid


Från 11 år

Betyg:

Karate kid är en film som är inspelad i USA regisserad av John G Avildsen. Manusförfattaren heter Robert Mark Filmen hade premiär i USA 1984. Huvudrollen spelas av två personer Daniel-Ralph Maccio, och mr miyagi- Pat Morita.

Filmen Karate kid handlar om att det är en pojke som heter Daniel som är 17 år gammal. Han flyttar från New Jersey till Kalifornien. Uppväxts i New Jersey i filmen. Filmen Karate kid är 2 timmar och 6 minuter lång. Filmen finns på flera olika språk men jag såg den på engelska. Åldersgräns är 13. Jag skulle säga att Karate kid är en actionfilm för att det handlar om att många slås mobbar varandra på lite olika sätt. Jag tycker att filmen var ganska bra. Det var bra karaktärer bra miljö. Det jag tyckte var lite konstigt var att Daniel fick en kompis när han och hans mamma flyttade. Och då efter typ hela filmen fick man inte se han mer. Men förutom det så var filmen bra. Jag tror att filmens budskap är att man aldrig ska ge upp. Hur illa det ser ut.

Jag tyckte att karate kid var en bra fil med action.

Valter, 11

Airplane mode


Från 7 år

Betyg:

Airplane mode är en brasiliansk dramafilm/komedi.

Denna film handlar om en tjej som är beroende av sin mobil. Hon är influencer och jobbar på ett superkänt företag. Chefen över företaget tycker inte om henne och vill få bort henne. Chefen bestämmer att hennes pojkvän ska göra slut på deras två månadersmiddag.

På vägen hem så pratar hon i telefon och krockar. Hon får mobilförbud och blir tvingad att åka ut till sin farfar som hon inte träffat på åratal (han har ingen mottagning eller teckning). Han jobbar hemma som en slags snickare. Hon blir snabbt van och de blir tajtare och tajtare. Lite längre ned i kvarteret ligger den lilla matbutiken. Ana (alltså huvudkaraktären) träffar en kille i hennes ålder och de börjar dejta.  Efter att typ en månad har gått så får Ana gå in i rummet som hennes farfar aldrig visat. Där är det en syateljé som hennes farmor brukade vara i och göra massa kläder.

En dag så kommer chefen som jobbar på företaget. Hon smyger in i huset och tar alla Anas idéer. Hon åker hem och visar upp det som hennes men som tur är så slutar filmen lyckligt. Jag tror att filmens budskap är att man är glad utan mobilen och att man ska vara försiktig om vad som sägs på nätet.

Jag tyckte att filmen var bra för att jag gillar dramafilmer och spänning. Av mig får den 4/5 bra men jag tyckte att den var för kort.

Ana skulle jag säga är en tjej som är rädd för förändringar för att hon var inte så taggad på att flytta ut till sin farfar och verkligen inte att bo ute på landet och laga bilar.

Lykke, 11

Shrek 1


Från 7 år

Betyg:

Shrek är en amerikansk film som är 90 minuter lång. Filmen är regisserad av Andrew Adamson och Vicky Jenson. Huvudrollen i Shrek spelas av Mike Myers.

Filmen Shrek handlar om en kille som heter Shrek som är ett träsktroll. En dag när Shrek och åsnan vakna upp så var det en massa sagofigurer i hans träsk så han gick till Lord Farquaad och sa att han ville ha tillbaka sitt vanliga träsk och då sa han att han skulle göra det om Shrek hämtade prinsessan Fiona till honom. Så då gick Shrek och hans högljudda åsna iväg för att rädda prinsessan Fiona.

När Shrek och åsnan var framme så märkte de att det var i en vulkan och att det var en massa lava under. Man skulle gå över en lång, dålig träbro. Shrek och åsnan gick över bron men halvvägs fram så fegade åsnan ur och ville tillbaka men det lät inte Shrek honom att göra. Så Shrek fortsatte gå och då gick åsnan bakåt och sen var de över.

När de hade kommit in så märkte de att det var en sovande drake inne. Shrek och åsnan råkade väcka draken och då föll åsnan ner på draken och då sa åsnan att han tyckte att draken var snygg bara för han inte ville dö och då vart draken kär i åsnan. Medans åsnan var med draken så gick Shrek till prinsessan Fiona för att rädda henne. Shrek, åsnan och prinsessan Fiona gick därifrån men det var lite svårt eftersom draken ville ha kvar åsnan. Så då jagade draken dem och då fixade Shrek allt.

Jag tycker att Shrek är bra om man är typ 0-10 år gammal. Jag själv tycker den är jättebra eftersom det är mycket humor i filmen och den där åsnan är jätterolig.

Malte, 11

Big Fish


Från 11 år

Betyg:

Big Fish är en amerikansk långfilm som är gjord av Tim Burton. Filmen är ca 125 minuter lång. Och huvudrollen spelas av Ewan McGregor

Filmen Big Fish handlar om en gammal man som berättar historier om hans liv. Han har en son som inte tror på dem och tycker han är sjuk i huvudet. Efter några år blir gamla mannen sjuk och är döende. Sonens fru börja lyssna på mannens historier. Hans historier är oftast äventyr i hans liv. Äventyren är oftast om häxor läskiga skogar cirkusar här är ett exempel på ett äventyr:

Mannen åker till en cirkus och tittar på den. När cirkusen är klar så tittar han ute på scenen han ser en jättevacker tjej hon var så vacker så att tiden stannade upp. Men sen så blev tiden väldigt snabb och han kunde inte prata med henne. Han frågade cirkus ledaren om han visste vem som var ledaren sa att han visste vem det var. Men ledaren sa att han ville ha något för för att ledaren ska säga till mannen vad hon heter. Så mannen jobbade i 1 år för att veta vem hon var tillslut visste mannen vem tjejen var.

Några veckor senare så går mannen bort. Sonen berättade alla historier för hans barn för att han ville att dem skulle fortsätta i generationer.

Jag tror budskapet är att kanske man ska tro på vissa och i alla fall lyssna på dem man älskar.

Jag ger filmen en 3/5 den var helt okej men den var lite konstig i sina delar och blev lite tråkig. Men jag tycker idén är bra och att skådespelarna var bra och dem skådespelade bra. Jag rekommendera den om man har mycket tid.

Gustav, 12

Spider-Man: No way home


Från 11 år

Betyg:

Spider-Man: No way home är en amerikansk långfilm på 148 minuter som har engelska som språk. Den är regisserad av Jon Watts och manuset är skrivet av Chris McKenna och Erik Sommers. Huvudkaraktären spelas av Tom Holland.

Filmen handlar om Peter Parker som är Spider-Man. Alla människor får reda på vem Spider-Man är. Spider-Man går till dr Strange och frågar han om han kan göra så att alla glömmer vem han är. Dr Strange varnar Spider-Man om att även alla som han känner också kommer att glömma vem han är. Då blir Spider-Man osäker och ändrar sig flera gånger så att dr Strange tappar kontrollen och nu vet några från andra universum också vem Spider-Man är, och Spider-Man måste fånga in alla fiender från andra universum. När alla är infångade så vill dr Strange skicka tillbaka dem men Spider-Man vill ge dem en andra chans. Han tar fienderna till Happys lägenhet för att försöka bota dem men i sista sekunden så går det fel och de blir onda igen. Han planerar att möta fienderna och besegra dem.

Filmen var bra för det var ganska mycket action och det gillar jag, men slutet var lite sorgligt.

Budskapet med filmen är att man aldrig ska tänka på sina vänner, även om man är väldigt framgångsrik

Jonathan, 11

Fantastic 4

4Från 11 år

Fantastic 4 är en amerikansk film som är regisserad av Tim Story. Filmen skapades 2005 och det finns fyra huvudroller de spelas av Chris Evans, Jessica Alba, Micheal Chiklis och Loan Gruffudd.

Filmen handlar om fem personer som åker upp i rymden för att studera en radioaktiv storm. När de väl är i rymden så kommer stormen innan de planerad och de får strålningen i sig och de ger alla fem övernaturliga krafter men bara fyra av de blir snälla och den sista får en annan idé och blir ond nu är de godas uppgift att skydda staden mot den egoistiska skurken. Skurken går runt och dödar folk som inte ville köpa något av honom. Men hjältarna behöver också hjälpa vanligt folk då flera tror att alla är onda. Men bland hjältarna blir det bråk mellan två av de eftersom de vill olika saker. En vill att de ska visa upp sig och vill bli kända medans den andra tycker att de borde bara vara med när de behövs. För att fixa teamet behöver de som inte bråkar prata med de som bråkar medans de slåss så fort de ser varandra men det var svårt när de båda inte gillar varandra. Då splittras teamet en stund innan de båda inser att alla behövs för att besegra skurken. Jag tycker att filmens slut är bra uppbyggt. Filmens budskap är att man inte ska ge upp och att inte låta de onda vinna. Jag tyckte att filmen var spännande och fighterna var bra uppbyggda bra då man inte alltid tror att hjältarna ska vinna. Jag tyckte att slutet var bra för att det gjorde det enkelt att fortsätta med flera filmer och göra folk vilja se de andra filmerna. Jag gillade denna film extra mycket då jag tycker om såna här fighter scener och att det var roligt ibland. Denna film var också bra eftersom den inte var så lång att man tröttnade men det var heller inte alltid strider och fighter. Jag tycker att denna film hade blivit ännu bättre om det var lite mera hat mot hjältarna så att det hade blivit ännu svårare för hjältarna. Denna film rekommenderas till barn över 12+ men jag tycker att yngre barn också kan se den men då med en vuxen barnen under 12+ tror jag kommer tycka att den är spännande och bra, de kanske inte kommer att förstå handlingen vid vissa scener men helheten av filmen tror jag de kommer att gilla. Jag tycker att denna historia är jättebra! Jag rekommenderar den är filmen till alla som gillar spänning och bra fighter scener.

Melker, 10

Whisper of the heart


Från 7 år

Betyg:

Whisper of the heart är en japansk film som är regisserad av Yoshifumi Kondo. Filmen släpptes 1995 och huvudrollen spelas av Yoko Honna.

Shizuku Tsukishima är en helt normal tjej som älskar böcker och läser nästan hela tiden när hon är hemma eller ute. En dag när hon kollade på sina lånekort såg hon att en och samma person hade lånat alla böcker hon hade lånat men hon visste inte vem det var. Shizuku vill hitta den personen, men en gång när hon var på ett tåg såg hon att en grå katt satt på en av bänkarna inne i tåget. Såklart följde hon efter katten och då kom de till slut till en liten affär där en gammal man sålde en massa antika saker som Shizuku blev fascinerad av, och speciellt en gammal klocka och en staty som hette baronen. När hon gick tillbaka till affären hittade hon Suiji som bodde i affären fast en våning ner och de blev riktigt bra kompisar men Suiji älskade att bygga fioler och det var hans dröm att få bli en bra fiolmakare. Shizuku upptäckte också att det var han som var den personen på alla lånekort och det gjorde henne lite förvånad men de var fortfarande lika bra kompisar.

Shizuku för den delen hade ingen dröm och hon visste inte vad hon skulle göra som var kul eftersom hon hade tröttnat på att läsa böcker och hon kände inte riktigt att det var samma sak att läsa böcker nu som då, men hon gillade inte så mycket annat. Efter att ha undrat vad hon skulle göra kom hon på att hon skulle bli en författare och började skriva en bok direkt. Hon blir helt galen i att skriva böcker och gör ingenting annat än att skriva hela dagarna.

Jag tyckte filmen var bra eftersom den var annorlunda från andra filmer och den var rolig också. En rolig scen var när hon följde efter katten och så började katten reta en hund som inte kunde nå den. En sak som var lite dålig med den och som de kunde ha gjort bättre är att de skulle gjort den lite mer spännande för att jag blev uttråkad ungefär en timme in i filmen.

Oscar, 11

Ur spår


Barntillåten

Betyg:

Jag har sett filmen Ur spår. Den är manus skrivet av Maria Karlsson. Regissören som bestämmer hur allt ska gå till är Mårten Klingberg. Jag tyckte om filmen speciellt för att det var en bra genre, drama/komedi. Filmens huvudperson heter Lisa i filmen men igen känd som Katia Winter på riktigt.

Filmen utspelar sig i Stockholm och Mora under Vasaloppet. I filmen talar de svenska och det är också originalspråket. Filmen kom ut nyligen 2022, den är alltså inte så gammal och hade premiär nyligen och finns nu också på Netflix, jag såg den på Netflix hemma. Filmen är runt 110 minuter lång, 1 timme och 50 minuter.

Handling: Lisa var ute och festade. Synd bara att alla omkring henne är så tråkiga. Efter en utekväll och några glas var hon väldigt full och polisen antog att hon inte kunde ta hand om sig själv när de hittade henne i en park sovandes. Hon åkte in i en fyllecell och missade nästan hennes dotter som hellre vill bo med sin pappa, i sitt luciatåg. Hon dök upp vid luciatåget bakis. Folk oroade sig. Hennes ex man antog att hon inte kunde ta ansvar för hennes barn och kontaktade då socialtjänsten. Lisa flyttar in med hennes brorsa, Daniel och hans fru. Daniel övertalar Lisa till att åka Vasaloppet. Hon börjar i en liten backe men ramlar direkt. Hon och Daniel börjar träna och kämpa. Mannen som låste in henne i en fyllecell skulle också åka Vasaloppet och de blir goda vänner, han är ett stöd för henne. Men Daniel kan inte vara närvarande och hjälpa till när han och hans fru bråkar och försöker få barn. Lisa vill inte ge upp, men hur ska det gå?

Jag tror att filmens budskap är att man aldrig ska ge upp Även om det handlar om alkoholberoende, depresion eller folk som kämpar för att få ett barn. Denna film var sorglig, hemsk och spännande. Att se någon gå från att må dåligt till att börja bli motiverad är skönt att se.

Betyg: 4 får filmen i betyg för att den var lite sorlig på sina håll men ändå värmande. Den var lite tråkigt att man inte fick se vad som hände sen och att jag skulle vela ha en till film som är en fortsättning. Filmen var väldigt bra, spännande, jag rekommenderar verkligen filmen för alla.

Hedda Modin, 11

Harry Potter och Dödsrelikerna


Från 11 år

Betyg:

Harry Potter och dödsrelikerna är en brittisk långfilm regisserad av David Yates och hade premiär i Sverige sjuttonde november 2010. Huvudrollen Harry Potter spelas av Daniel Radcliffe.  Speltid: 146 minuter

Filmen Harry Potter och Dödsrelikerna handlar om Harry som ska hitta sju horrukruxer och alla tre dödsrelikerna för att kunna döda Voldemort. Filmen börjar i Dursleys hem där han fått bo i 17 år.

(För dem som inte vet vad Harry Potter är så är det bra att läsa inom parentesen).

(Dödsreliker är det kraftfullaste i världen det finns bara tre olika och dem är smida av döden. Voldemort är en hemsk människa han vill ta bort alla vanligt födda trollkarlar/häxor och förstöra världen. Harry är den goda trollkarlen som ska döda Voldemort med hjälp av sina vänner. Horrukruxer är ett sätt att dela sin själ och göra sig nästan odödlig, man måste döda en trollkarl eller häxa för att dela själen.).

Harry är en snäll trollkarl som går igenom mycket för att besegra det onda han har i alla filmer blivit mobbade av sin bonusfamilj och nu när han är nitton får han dra därifrån. Flera vänner dör på vägen till att döda Voldemort. Han hittar horrukruxerna genom sin svaga koppling mellan Voldemort och han själv. Detta hände genom att Voldemorts själ valde att bosätta sig i Harrys kropp efter att förbannelsen Avada Kedavra studsade på Harry och Voldemort fick den på sig istället. Detta gjorde att Harry kunde känna när Voldemort var i närheten men också om horrukruxerna var i närheten, Voldemort kunde däremot nästan ta över Harry och skada honom från en annan världsdel. Harry kan dock se några korta syner från Voldemorts perspektiv. Hans far hade fått en osynlighets mantel som var en Dödsrelik, Harry hade fått en Dödsrelik från Albus i en kvick den första som Harry fångade och Voldemort hade tagit Fläder Staven från Albus.

Budskapet är nog att inte döma någon från hur eller var den är född och inte mindre värd för det.

Jag har läst alla Harry potter böcker och dem är bra att läsa man ska också titta på filmerna som är väldigt bra. Med vuxen kan man se den om man är 7+ år. Jag tyckte om hur bra dem gjorde att han blev förrådd av så många av sina gamla vänner för att få tillbaka något som Voldemort tagit ifrån dem.

Sixten, 11

Spider-Man


Från 11 år

Betyg:

Spider-Man är den första filmen av många fler filmer. Det är en engelsk långfilm på 121 minuter. Filmen är regisserad av Sam Raimi och huvudrollen spelas av Tobey Maguie. Filmen hade premiär den 23 juni 2002.

Filmen handlar om tonåringen Peter Parker som bor med sin farbror och faster. Han föräldrar är döda. Han är hemligt kär i den populära tjejen M.J (Mary Jene). Hon verkar inte en märka att han finns även fast de har bott grannar i många år. En dag när hans klass är på studiebesök på ett forskningslabb om spindlar. Blir han biten av en muterad superspindel som rymt. Han får konstiga krafter och blir superhjälten Spider-Man. Han börjar först använda krafterna för egen vinning. Men när han inte stoppar en rånare som sedan mördar hans farbror börjar han använda sina krafter för att hjälpa andra människor. När hans bästa väns pappa blir Green Goblin i ett misslyckat experiment måste han slås för stans och hela världens trygghet. Samtidigt som en del av staden tycker att han är en skurk som förstör finns det vissa som tror på honom. Ingen får veta att det är han som är Spider-Man.

Jag tror att budskapet med filmen är god mot ond. Men som med alla superhjältefilmers budskap är att underhålla tittarna.

Huvudkaraktären är en kille i 16. Han älskar att fotografera och allt som har med vetenskap att göra. Hans bästa vän heter Harry och är lika gammal. Han värkar väldigt blyg och snäll men han verkar också modig och farlig.

Filmen var väldigt spännande typ hela tiden men ibland blev det lite långtråkigt. Det händer mycket i filmen och ibland tappade man bort sig lite. Den är lite sorglig på vissa håll. Om man inte gillar att se våld eller när folk dör borde man nog inte se denna film. Jag rekommenderar filmen starkt och jag vill gärna se de andra filmerna om Spider-Man. Jag tyckte verkligen om filmen eftersom den var spännande och lite läskigt på vissa håll.

Jag rekommenderar den för 11 år och uppåt.

Felicia, 11

Spider-Man: Far from Home


Från 11 år

Betyg:

Far from Home är en av alla Spider-Man filmer. Det är en engelsktalande actionfilm som kommer från USA och som släpptes 26 juni 2019. Åldersgränsen på filmen är från 11 år och uppåt. Far from Home är regisserade av Jon Watts och är 129 minuter lång. Manusförfattarna heter Chris McKenna och Erik Sommer. huvudrollen, Spider-man/Peter Parker, spelas av Tom Holland.

Varning för spoiler! Läs på egen risk

Peter Parker åker på klassresa i Europa och tänker ta en paus från att vara superhjälte en stund, men då dyker ett monster upp i staden han är i och då måste han rycka in som Spider-Man. Till sin hjälp har han superhjälten Mysterio, som Peter Parker tror han kan lita på och ger ett par glasögon som kan kontrollera ett stort missilsystem och som har tillgång till nästan all elektronik. I själva verket är Mysterio ond. Det visar sig att han har skapat monstren och försöker ta över världen. Han använder sig bland annat av illusioner skapade av drönare från missilsystemet för att fånga Spider-Man. Peter Parker försöker hålla sin identitet som Spider-Man hemlig men en tjej i hans klass som han gillar listar ut det. Spider-Man lyckas besegra Mysterio men Mysterio avslöjar för hela världen vem Spider-Man är.

Budskapet med filmen är kärlek och vänskap och att man ska hålla ihop med dem man gillar.

Jag tycker att filmen är bra för att det var bra skådespelare, en spännande handling och häftiga effekter.

Gabriel Walles, 11

Berts dagbok


Barntillåten

Betyg:

Det är Bert ljung och hans kompisar Åke och Lil- Eriks första dag på högstadiet. Bert ljung är inte populär alla tror att han är en konstig person.

På skolan är yoghurt-Leila den stora stjärnan och alla vill ha henne. Hon går i nian, är cool, hon är en jättebra basketspelare och hon är med i yoghurt reklamen. Så fort Bert får syn på Leila faller han pladask. Hur ska en som går i 7:an som inte är populär bli ihop med nån som går i 9:an och är populär i alla årskurser bli tillsammans med varandra. Men kan kanske Amira som är Leila syster och som går i Berts klass hjälpa honom.

Klimpen är en person som mobbar alla i den här serien och kan kanske Bert få stopp på honom eller ska han mobba Bert.

Det är en populär film som heter Lynx i den här berättelsen och den är ny. Några vill kolla på den och några vill inte kolla på den. Alla biljetter är slutsålda så vad kan Bert göra? Kan han kanske försöka göra så att han går med Leila dit? Men hur kan han fixa biljetter om de är slutsålda.

Jag tyckte att den här filmen var kul för jag gillar när man bruka skratta åt en film och den här filmen gjorde mig skrattfärdig. Jag gillar den här filmen eftersom man kan kolla med kompisar och med några som är närmare släkt. Den här boken fick 4/5 eftersom på några ställen så kunde de ha gjort det roligare och om Bert var lite mer pinsam så skulle den här filmen få 5/5 hundra procent. Sammanfattat tyckte jag att den var rolig och det var mycket drama i filmen som oftast brukar vara roligt. Det var det!

Melker Adolfsson, 11

Spider-Man : No way home


Från 11 år

Betyg:

No way home är en film på 148 min och regisserad av Jon Watts och manuset är gjort av Eric Sommers och Chris McKenna. Det är en actionfilm. Den hade premiär 15 december 2021 i Sverige.  det är 11 års gräns men jag tycker att om man är yngre och kan se lite sorliga filmer så kan man se den men med en vuxen. det är en Marvel film och jag rekommenderar att se dom andra filmerna med tom Holland förs men du kan ju se dem med dom andra Spider-Man.

Den utspelar sig i USA och dom pratar Engelska. Huvudkaraktären är Spider-Man och han heter Tom Holland i verkligheten. Det här är den 3 filmen tom Holland spelar. No way home är uppföljaren av Far from home. Hans namn i filmen är Peter Parker.

Alla får reda på att Peter är Spider-Man och det vill inte han så han går till Dr Strange och ber han göra så alla glömmer det, till och med alla hans kompisar och dom han gillar han blir osäker efter en stund och ändrar sig under tiden när Dr Strange gör sin trollform och till slut förstör Spider-Man förstör den och då blir Dr Strange lite sur. Tillslut väljer han att göra så alla glömmer han och han får en sak av sin tjej för att han ska komma ihåg han men hon kommer inte ihåg Peter när han säger det.

Jag ger den här filmen 5/5 för den var spännande och rolig. Det som gör att den fick 5 av 5 är att det hände mycket och många roliga saker. Jag tror att budskapet är att man ska vara snäll mot både onda och goda och att man kan bli vänner fast man inte känner varandra fast du jobbar med samma sak eller gillar samma sak.

Lucas, 11

Annie


Från 7 år

Betyg:

Annie är en musikal/film som är regisserad av Will Gluck. Huvudrollen i filmen är spelad av Quvenzhané Wallis. Filmen är gjord i en ny version. Det finns en gammal Annie och en ny Annie. Jag tittade på den nya. Filmen hade premiär 2014.

Filmen handlar om ett fosterbarn som heter Annie och bor på fosterhem. Annie bor med fyra andra fosterbarn. De bor hos en väldigt elak ägare. Ägaren av fosterhemmet gör så att Annie och alla barn måste städa varje fredag jättetidigt på morgonen. Annie sjunger väldigt mycket och är nästan alltid glad. Hon är väldigt nyfiken och vill veta allt. En dag när två killar springer och försöker kasta stenar på en hund springer Annie efter. Hon gastar att de ska sluta och att de ska lämna hunden i fred. Killarna lyssnar inte och fortsätter bara. Just när Annie ska springa över en gata, kommer det en bil från sidan i hög fart. Just i den stunden kommer William Stacks och räddar henne. William Stacks är stenrik och försöker bli borgmästare av New York city. Det var någon som filmade händelsen och la ut det på sociala medier. Det gick upp i mätningarna för William Stacks efter händelsen. Efter händelsen så fick Annie bo hos honom. De blir väldigt bra ”kompisar”. Annie försöker spåra hennes föräldrar med stacks mobilerna men hittar inget. William Stacks medhjälpare blir arg för att det inte går upp i mätningarna längre och bestämmer sig för att göra något väldigt elakt!

Budskapet i filmen är vänskap.

Jag tyckte att filmen var jättebra eftersom det var lagom spänning och att det var en rolig film. Jag gillar mest Annies roll eftersom det verkar som om hon är glad oavsett vad som händer.

Historien om Annie är jättebra! Jag rekommenderar den här filmen för både barn och vuxna. Mest lite äldre barn.

Oliver Westin, 12

Encanto


Från 7 år

Betyg:

Encanto är en långfilm som är passande till barn, men är också en bra familjefilm. Filmen hade premiär i Sverige den 26 november 2021.

Filmen Encanto handlar om en tjej som heter Mirabel, hennes familj fick gåvor av ett magiskt ljus som skulle hjälpa deras land. Men när hon skulle få en gåva så hände en sak som ingen trodde skulle hända, Mirabel fick ingen gåva! Alla i hennes familj fick ett rum när de fick en gåva någon fick ett djurrum för att den hade djurkrafter, och någon fick ett växtrum, jag kommer inte berätta alla gåvor för det får ni se i filmen sedan och de var en stor familj med många syskon. Men Mirabel fick vara kvar i sitt lilla barnrum för att hon inte fick en gåva. En dag skulle de ha en fest för det var en person i deras familj som skulle få sin gåva, Mirabel hjälpte till så mycket som möjligt men alla blev arga på henne för att de tyckte att hon gjorde fel, Mirabel blev väldigt ledsen men hon försökte att inte visa det för någon. När personen fick sin gåva så firade alla och Mirabel kände sig utanför för att hon aldrig fått en gåva och gick ut. Plötsligt så började huset spricka och Mirabel fick panik och hämtade hennes Mormor men sedan när de kom tillbaka var sprickorna borta! De hade en person i deras familj som hade försvunnit som hete Bruno men han försvann egentligen bara för att han kände sig utanför som Mirabel, alla var jättearga på honom. Men senare i filmen hittar Mirabel Bruno han hade bara gömt sig i ett hemligt rum i huset, och han hade inte lämnat familjen men alla trodde det. Sprickorna började spricka igen och då såg alla det, och alla trodde att det var Mirabels fel, men det var det inte. När huset började spricka så började ljuset som gav alla gåvorna slockna, och alla blev av med sina gåvor, Mirabel försöker rädda ljuset men det var försent! Sedan gick hela huset sönder. Alla blev ledsna och alla insåg att de satt för mycket press på familjen och sedan blev det en bra familj igen där Mirabel och Bruno fick vara med. Filmens budskap är att man ska vara sig själv.

Jag tycket att filmen var bra för att den var spännande och rummet var så coola de var det som drog mig väldigt mycket. Det var ett rum som var som en hel skog med massor med djur. Jag älskade också att det var mycket detaljer. Det var också mycket sång i filmen, egentligen tycker jag inte om mycket sång i filmer men i denna film så var det bra sånger som sitter fast i mitt huvud. Jag skulle rekommendera filmen till 7+ för att jag tycket att den var bra och så såg jag den med min lilla syster som har den som en favoritfilm, den är en bra familjefilm att se med familjen.

Encanto är en bra film! Jag rekommenderar den verkligen till en familjefilm.

Alva, 11

Livet efter dig


Barntillåten

Betyg:

Livet efter dig är en engelsk film som Thea Sharrock har regisserat. Filmen är en kärleksroman och en fiktion.

Filmen Livet efter dig handlar om Lou. Lou spelar huvudpersonen och heter egentligen Emilia Clark. Lou är vuxen tjej som bor ganska fattigt med sin familj. Hennes föra jobb gick i konkurs så hon har inget jobb.

Hennes familj består av: mamma, hon har inget jobb och lagar för det mesta mat. Pappa, han har inte heller något jobb. Sin gamla morfar, sin syster och systerns barn. Lou har brunt hår och är för det mesta på gott humör. Hon älskar färgglada kläder och ser ganska lustig ut i de. Om jag skulle beskriva Lou på mitt eget sätt skulle jag säga att hon är en glad person som ser allt på det positiva sättet. Lou är ju arbetslös och letar förtvivlat efter ett nytt jobb, men hon är dålig på alla jobb som hon testar. Till sist får Lou ett jobb hos en rik familj där hon ska ta hand om en medvetslös kille. Han heter Will. Han är kan inte röra något förutom hans huvudet. Will kan prata normalt men det enda han gör är att titta ut igenom fönstret, dag in och dag ut. Därför är han ofta taskig och på dåligt humör. Lou får Will på bättre humör och får till och med honom att skratta. Men Will säger att det inte är någon mening med livet om man bara kan titta ut igenom fönstret, det spelar ingen roll. Han vill åka till Schweiz där han kan ta livet av sig på ett ställe där de gör sånt. De gör inte så i alla länder och det är därför de måste åka till ett annat land. Lou försöker övertala honom att man bara har ett liv och att man kan göra olika saker av det fast man inte kan röra något.

Jag tycker att filmen var bra för att men får veta att livet spelar roll och att man kan göra något roligt av det. Jag gillar även filmen för att man följer med Lou var hon än gör så att det blir lättare att förstå. Jag skulle rekommendera filmen för 13+ och vuxna. Filmens budskap är att man ska ta till vara på den tid man har, att glädja sig med de bästa stunderna.

Historien om Lou och Will är en bra film om man vill följa med personer i sitt liv.

Selma, 12

Dumma mej 2


Från 7 år

Betyg:

Filmen Dumma mej 2 är en animerad familjekomedi regisserad av Pierrre Coffin och Chris Renaud . Huvudkaraktären spelas av skådespelaren Steve Care. Det handlar om en stark kille som heter El macho som tar Gru’s minioner. Han ska förgifta dom så att det blir som hans arme. Man har testat giftet på till exempel kaniner. De blir lila och helt galna. Gru har tre barn som heter Margo, Agnes och Edith. El machos son heter Antonio som Margo börjar att gilla. Men det vill inte Gru. Gru börjar att jobba som spion med sin agentkompis som heter Lucy Wilde riktiga namn (Kristen Wiig). När de två börjar att jobba tillsammans försöker de att stoppa El macho. Sedan åker de till en bal där träffar Margo Antonio igen och på balen är El macho. Sedan börjar Gru’s barn som att motgifta minionerna, medans Lucy sitter på en raket riktad mot en vulkan.  Sen blir det action, det slutar i alla fall bra. Filmens budskap är att samarbeta för att stoppa en fiende.

Jag tyckte att filmen var helt okej för att det är lite spännande och rolig. De var spännande när Lucy var riktad mot en vulkan. Det roliga när folk säger roliga meningar. Det var också spännande när de rymde ifrån El Macho.

Wavecheck, 11

Bäst i Sverige

Från 7 år.

Betyg:

Bäst i Sverige! är superbra tycker jag! Den handlar om en pojke som bor med sin mamma, sin pappa och en lillasyster. Hans mamma vill att han ska gå i gosskören men det vill inte pojken så han sjunger så falskt han kan. Han har inte heller några vänner.

Men en dag börjar en ny tjej i klassen. Pojken börjar leka med henne. De två skolkar tillsammans. Tjejens storebröder ser att de två är tillsammans och det tycker de inte om.

Pojken får komma hem till tjejen och då berättat hon att hennes mamma är död. Hon dog i det landet som tjejen kom ifrån.

En natt drömmer pojken att tjejen berättat att hon är kär i honom.

Det finns tre killar i klassen som retar pojken. En dag kör tjejens storebröder över en av pojkarnas leksaks flygplan med deras pappas rullstol. Och killen har också en leksaks pistol som de också gör sönder. Då säger han att de ska betala 900 kr. Nästa dag säger han också det till tjejen och hotar med att säga att de annars kommer röra hennes pappa... Sedan händer mycket mer.

Den är så bra!!!!, 9

Prinsess switch


Barntillåten

Betyg:

Filmen handlar om en bagare från Chicago som heter Stacy. Hon och prinsessan Margaret är nästintill identiska, så de byter plats under 2 dagar och får se hur den andre har det i sitt liv.

Filmen handlar om en bagare från Chicago som heter Stacy. Hon och prinsessan Margaret är nästintill identiska, så de byter plats under 2 dagar och får se hur den andre har det i sitt liv.

Jag ÄLSKAR Vanessa Hudgens som är skådespelare i den filmen!, 11

Riverdale

Betyg:

Det är en tonårsserie som har både drama och kärlek. Det handlar om ett gäng på 4 personer som löser mysterium och andra saker. Det händer mycket i deras stad, där finns både sanna och falska rykten.

alice, 12

Harry Potter och Fenixorden


Åldersgränd 11 år

Betyg:

Den är verkligen jättebra! Men blir helt fast! Det är både spänning och sorg! Mycket trollkarls dueller! Och man få möta många onda!

Harry Potter Fan sen 6 år!, 12

Encanto

Åldersgräns 7 år

Betyg:

Encanto är en bra film med mycket magi. Den handlar om familjen Madrigal. De har olika krafter. Tycker tyvärr att den engelska är lite bättre. Bra för den som gillar magi och är under 14 år.

Ska skriva in till novelltävlingen nu!, 9

Eragon

Åldersgräns 11 år

Betyg:

Filmen handlar om en bongårds-kille i tonåren som en gång hittar ett drakägg. Den var mest tragisk i början sen blev den mer och mer spännande. Man kunde inte sluta kolla på den. Filmen är för dem som gillar spännande fantasy och action man fattar verkligen hur pojken känner och den har en väldigt intressant story.

Vet inte vad jag ska ha för signatur, 9

Riverdale

Betyg:

Det är en tonårsserie som innehåller både drama och kärlek. Det handlar om ett gäng på 4 personer som löser mysterium och andra saker. Det händer mycket i deras stad, där finns både sanna och falska rykten.

alice, 12

Encanto

Åldersgräns 7 år

Betyg:

Den är jättebra! Jag och min kompis går alltid runt och sjunger på låten Vi pratar inte om Bruno. Rekommenderar verkligen denna film!

Beata, 10

Encanto

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Vet inte vad ”Encanto” ska betyda, antar att det betyder ”förtrollad” eller något. Det enda sättet man blir förtrollad på är att man somnar medan man kollar på filmen!

Zacke, 12 skördar

Sing

Barntillåten

Betyg:

Sing är en förtrollande film som får en att sjunga och dansa, man kan liksom inte få nog av den.

Den handlar om Mr Moon som ska ha en sångtävling på hans teater ”Månteatern” där vinnaren får 1000 dollar. Men hans assistent (jag har glömt vad hon heter) har ett löst låtsas öga som trillar på knapparna så att det blir 10000 dollar istället utan att de märker det.

Sen får ni kolla själva!

AshDenCoolaIgelkotten , 10

De fem legenderna

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Det finns inte ett enda barn som tror på Jack Frost. Men det är många som tror på Jultomten, Påskharen, Tandfeén och John Blund/Sandmannen. Men i filmen heter de Nordan, Harry, Tandis och Sandy.

Nordanstig kallar de andra tre till nordpolen för att berätta att mörkermannen Beck Svart är tillbaka och att en ny väktartelefon behövs.

Jack Frost är den nya väktaren. Han står emot Beck samtidigt som han kämpar för att bli sedd.

Detta är den bästa film jag någonsin sett typ! Jag vet inte vad som gör den så bra, men jag gillar storyn. Det är visserligen en klassisk ont-mot-gott-film men innehåller så mycket mer. Jag rekommenderar den starkt.

BraFilm. 10

Weathering With You

Åldersgräns: 11 år

Betyg:

Filmen handlar om en gymnasieelev som rymmer hemifrån, utan pengar, till Tokyo. Där träffar han en föräldralös tjej som har förmågan att förändra vädret.

Filmen var både rolig och sorglig och väldigt bra! Ibland var det lite svårt att hänga med, men det kan ha berott på att den inte var på svenska och att jag inte läser så snabbt. Filmen var i alla fall bra och jag kan verkligen rekommendera den!

The fullmetal alchemist, 13

Spirited Away

Åldersgräns 7 år

Betyg:

Spirited Away är en japansk animerad film från 2001 av Hayao Miyazaki, Studio Ghibli.

En underbar story, och man blir aldrig uttråkad.

Harry P, 13

Jakten på julen

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Den är ganska bra. En lite dramatisk julfilm om varför vi firar jul. Jag grät vid vissa tillfällen. Den är en riktig långfilm. 1 timme och 45 minuter.

Grodan 4, 9

Barna hedenhös uppfinner julen


Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Det är en svensk julkalender från 2013 . som handlar om familjen Hedenhös från stenåldern. Dom vill tända en stjärna på himlen men råkar komma till nuvarande Stockholm. Där träffar dom Stella och hennes farmor. Den är väldigt rolig och bra.

Harry potter, 10

Mary och häxans blomma


Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Mary bor hos sin faster (om jag inte minns fel). En dag så ser hon en katt som hon följer efter, in i skogen. Där hittar hon en blå vacker blomma. Hon frågar en man som jobbar med växter vad det är.

-Det är Häxans blomma, säger han.

Snart hittar Mary en magisk kvast och råkar flyga upp till en skola för häxor. Vaktmästaren säger att Mary är en häxa. Resten är helt magiskt. Jag gillar filmen för att den handlar om en rätt så klumpig tjej, som ändå är magiskt cool.

Det var ett tag sedan jag såg den, men jaja...kommer jag med på kpwebben nu, eller?, 10

SPF-18


Åldersgräns: Från 13 år

Betyg:

Det är nog en av de sämsta filmerna jag har sett. Skådespeleriet är kast och hela historian är väldigt dålig och det har ingen röd tråd.

Så jag rekommenderar inte denna film. Om du dyngnar med en kompis och du vill att ni ska somna då kan jag rekommendera filmen. :) Bli inte arg om du gillar filmen men den är sämst.

A, jag tittar på film hela tiden om du undra hur jag hittar en så dålig film, 14

Bigfoot junior


Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Filmen handlar om den mobbade Adam som själv tror att hans pappa är död, men så visar det sig att Adams mamma har brevväxlat med Adams pappa. Adam blir arg på sin mamma, och ger sig ut för att hitta sin pappa. Men det visar sig att pappan är en bigfoot. OCH att Adam själv ska bli en bigfoot. Därefter följer massor av spänning. En film om familj, arv och mod.

Hon som har sett den filmen tre gånger!, 10

Titanic


Åldersgräns: 11 år

Betyg:

Titanic är den känslosammaste, sorgligaste och finaste film jag någonsin har sett. Den handlar om Jack, en ganska fattig kille som till slut får åka med Titanic med sin bästa vän. Där hittar han en tjej, Rose. Hon är tyvärr väldigt rik vilket gör det omöjligt för Jack att hans kärlek ska besvaras. Men så en dag räddar han henne från att ta självmord och en förbjuden kärlek startas. Det där var bara lite kortfattat och jag vill ju inte spoila något för er :)

I am Jacks big lover, and I'm 12 years old :)

Apornas planet

Åldersgräns: 11 år

Betyg:

En jätte bra film som handlar om att flera apor sätts in på ett labb för att testa som ett vaccin på apor mot hemmoroider och se om det funkar för människor och en av dom aporna heter Ceasar men vaccinet gjorde så att aporna blev smarta och då så börjar som ett krig mellan människor och apor.

Filmnörd , 10

Förfärliga snömannen

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Filmen handlar om tonåringen Yi som bor i storstaden Shanghai. En dag hittar Yi en skadad yeti som hon döper till Everest. Everest längtar hem till sitt berg så Yi bestämmer sig för att få hem Everest, men de får problem. Jag tyckte att filmen var bra och rolig. Jag rekommenderar filmen och det var ganska mycket humor i den men det fanns också sorgliga scener.

den blåa yetin, 10

Harry Potter

Åldersgräns: 11 år

Betyg:

Harry Potter har vuxit upp hos sin moster och hennes familj eftersom hans föräldrar dog i en ”bilolycka”. Men han får sedan reda på att han är en trollkarl och att de egentligen blev mördade av den onda trollkarlen Voldemort. Av någon anledning kunde han inte döda Harry, och försvann. Det enda som hände var att han fick ett ärr som liknar en blixt. Sedan får han börja på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom i sju år, blir vald i elevhemmet Gryffindor, vän med Ronald (Ron) Weasley och Hermione Granger, fiende till Draco Malfoy och professor Snapes hatelev. Det är en film för varje skolår förutom den sista som är uppdelad i två delar. Under den tiden får Harry lära sig mer om Voldemort och annat. (Förlåt om jag gör någon upprörd när jag säger du-vet-vems namn rätt ut)

Se de här filmerna, de är SÅÅ bra!!! Eller läs böckerna först men det spelar ingen roll vilket du gör först. Varning för att det kan bli lite läbbigt ibland för känsliga tittare. Om du är rädd för att det ska bli läskigt rekommenderar jag att läsa böckerna först, utan bilder. Alla gillar inte den här typen av filmer det vet jag, men snälla ge det en chans även om du är osäker!

KRUMBEN ÄR DET SÖTASTE SOM FINNS!, 14

Percy Jacksons och åskviggen

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Till att börja med heter den första boken Född till hjälte inte Percy Jackson och åskviggen. Annabeth är inte brunett. Och hon kysser inte Percy fören i den tredje boken. De har tagit bort vissa viktiga saker. Och döpt om några. Jag ångrar att jag någonsin såg denna film och tänker aldrig se den igen. Jag hoppas verkligen att serien är bättre. Rick Riordan verkar iallafall tycka det.

Du dreglar när du sover, 13

Clouds

Åldersgräns: 9 år

Betyg:

Clouds är en film som handlar om en kille med cancer i lungorna. Zack (som killen heter) får sedan problem med kärleken och dessutom får han och hans familj reda på att han inte har så långt kvar att leva.

Det är en superbra film! Dock är det inget för dom som inte gillar sorgliga filmer eftersom att det är ganska hög gråt faktor på den.

En filmgalen HP älskare, 12

Tall girl

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Tall girl som betyder ”lång tjej” på engelska är en film som man kan streama på Netflix. Den släpptes 2019 och handlar om en tjej som har en längre läng än alla andra ungdomar på hennes skola. Hon blir då mobbad för de, men en dag kommer en ny kille till skolan. Sedan dess har mycket förändrats och hon blir kär och vågar visa sig mer och mer.

Alissa, 12

Dirty Dancing

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Det handlar om Frances baby Houseman som åker till ett sommarställe och där finns det olika aktiviteter och mycket dans.

När hon och en annan kille går in på ett ställe för personalen träffar hon dansläraren Johnny Castle sen pågrund av att andra dansläraren Penny Johnson är gravid. Sen fortsätter dem träffas fast att babys pappa inte tycker att dem ska träffas.

Det är en bra film som jag tycker att alla borde se den någon gång.

Livia Lücke, 9

Instant family

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Jag rekommenderar den här filmen för familjen. Det handlar om ett par som saknar något men vet inte vad. En dag drar maken Pete ett skämt om att adoptera barn, men det blir plötsligt seriöst. De börjar gå till en adoptionsklubb och adopterar efter ett tag tre barn. Lizzie, … Filmen är känslosam och samtidigt en komedi.

Olivia, 12

Trolls 2: Världsturnén

Åldersgräns: 7 år.

Betyg:

Trolls 2: Världsturnén är en film om musik och vänskap och dessutom uppföljare till succéfilmen Trolls från 2016. Poppy, pop-trollens drottning, är tillbaka. Hennes bästa vän Kvist också. Men vi får träffa en rad nya troll, rock-trollens drottning Barb till exempel. Poppy som inte vetat om att det finns andra sorters troll än pop-troll går på ett hemskt lurendrejeri där alla trollsorter riskerar att försvinna. Poppy och Kvist försöker sedan desperat få alla troll – Pop, Rock, Country, Klassiska, Funk och Techno – att jobba tillsammans.

Det är en spännande film som passar de flesta åldrar, till och med vuxna kan nog gilla den. Det är mycket bra och svängig musik där några låtar är helt nya och andra har omgjorda texter. Filmen är välgjord och enligt mig bättre än ettan. Och de klassiska trollen är bara SÅ söta. Om det inte hade varit lite långsamt på vissa ställen hade det blivit full pott. Det är en stark fyra.

Mimi Peters, 10 år

Angry birds movie

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Huvudkaraktären Red har ett litet hus på stranden. En dag ser alla på ön att något till havs kommer emot dem, alla springer ner till stranden. Då ser Red att skeppet är på väg mot hans hus.

Han springer och försöker att hejda skeppet. Men skeppet ser varken Reds lilla hus eller honom. Huset krossas och ligger sedan nere på marken i en brädhög.

Filmen är välgjord och har mycket humor. Den är en del sorglig men har mycket energi.

Jag ger den en femma i betyg jag rekommenderar att den verkligen.

Den snurriga lilla kycklingen, 10

Ensamma i rymden

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

En bra film som var både spännande och lite läskig. Jag gillar att man inte får veta allt i slutet. Lagom lång. Jag vet inte vad jag mer ska säga, det händer så mycket.

Vet att jag är dålig på att förklara, 9

Wonder

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Filmen handlar om en kille som ska börja skolan. Han har haft hemundervisning för att han inte vågade gå till skolan, han trodde att han skulle bli retad. Han föddes med något fel så hans ansikte blev missbildat. Men han är bara sååå söt:)) Jag tycker denna film är jätte, jätte, jäääättebra men den är också lite sorglig om man är känslig.

Ingkan:)), 11 år

Tavlan

Åldersgräns: 7 år

Betyg:

Plötsligt har konstnären bara lagt undan penseln och försvunnit. Det blir kaos i tavlan, några är hela och målade och andra bara enkla skisser. Några vänner ger sig av för att försöka hitta konstnären igen.

Det var en rolig story, och jag skrattade mycket när jag såg filmen!

En enkel skiss, 9 år

Harry Potter and the Deathly Hallows 1 och 2

Åldersgräns: 11 år

Betyg:

Harry Potter och hans två vänner Ron och Hermione har slutat på Hogwarts för att leta reda på Lord Voldermorts Horrocruxer för att förstöra de. Det lurar massor med faror och det krävs många uppoffringar. I del 2 är det slutstrid och den här filmen är den mörkaste av de alla. Det är en av de bästa filmer jag någonsin har sett.

Galen tjej i Harry Potter skriver!!, 11

Spirited Away

Åldersgräns: 7 år.

Betyg:

Spirited Away är en japansk animerad film som gjordes 2011.

Den handlar om en flicka som heter Chihiro. Hon och hennes föräldrar är på väg till sitt nya hus, när de går in i en tunnel för att utforska den.

Chihiros föräldrar blir förvandlade, och Chihiro måste rädda dom.

Jag ska inte avslöja något, men monster, mega-bebisar och häxor är inblandade!

Spirited Away är en film som passar för familjen. Den är spännande och vackert animerad. Längden på filmen drar dock ner på filmen. Men den rekommenderas ändå starkt!

Chihiro’s kamrat, 12

Catch me if you can

Åldersgräns: 11 år

Betyg:

Filmen handlar om den 18-åriga checkförfalskaren Frank Williams Abagnale, som rymt hemifrån när hans föräldrar skilt sig. Eftersom han inte är så gammal eller har något jobb börjar han förfalska checkar för att få pengar. Han jobbar även som outbildad pilot och läkare, och hinner även flörta med damer för att skaffa sig pengar. För även om han är outbildad så är han både charmig och är smart. FBI agenten Carl Hanratty är hela tiden efter honom. Det var en rolig och spännande film där man får lära känna en riktigt smart brottsling. Jag skulle tipsa om den till alla som vill ha spänning och skratt. Filmen baserad på en sann historia vilket är väldigt fascinerande.

Jag, 11

Dora and the Lost City of Gold

Åldersgräns: 7

Betyg:

Dora är uppväxt i djungeln med sin mamma och pappa. Alla i familjen är utforskade och en dag listar mamman och pappan ut var den gyllene staden ligger. Dora åker till sin kusin.

Dora träffar nya vänner och hjälper hennes föräldrar att hitta ”the city of gold”

Dora the explorer, 12

Legender från övärlden

Åldersgräns: 11 år

Betyg:

Ett skepp har fastnat i stormen.

Kapten säger till en magiker att han ska lugna ner havet, men magikerna verkar ha glömt havets rätta namn. Skräckslagna ser de på båten hur två drakar slukar varandra. Något otänkbart är på väg att hända. Balansen i värden är på väg att kollapsa.

Jag tycker att filmen är jättebra. Det är en av mina favoritfilmer. Det är ett tips, men den är gammal så man kan nog inte se den på DVD, men kanske begagnad.

Liv, 9

A dog's way home

Åldersgräns: 7

Betyg:

Pitbull blandningen Bella separeras från sin älskade ägare, och måste korsa Colorados enorma vildmark för att ta sig hem. Det är verkligen den bästa filmen jag nånsin har sett.

Sally, 10

Jumanji: The Next level

Åldersgräns: 11 år

Betyg:

Fyra barn, en morfar och hans vän sugs in i ett spel som blir deras verklighet. En juvel är borta och måste räddas av de fyra barnen och de två vuxna som sugits in i spelet och blivit var sin karaktär som har olika förmågor/superkrafter. Bland annat möter de en juveltjuv och en lavin av strutsar som pickar sönder en i ett pick.

Morfadern som spelas av den starke Dwayne Johnson slår ner 45 man utan någon speciell anledning vilket var underhållande. Det är både humor och spänning i filmen. Filmen utspelar sig i många olika miljöer till exempel öken, djungel och på iskalla berg.

Jag rekommenderar den här filmen till dig som gillar spännande actionfilmer med humor men tänk på att det kan vara bra att ha sett den första filmen Jumanji (1)

Faze u bot, 12

Här kan du läsa fler filmrecensioner!