Foto: Lev Radin / Shutterstock.com

Fick färre röster – vann ändå valet

Donald Trump blir president i USA, trots att Hillary Clinton fick fler röster i valet. I januari tar han över efter Barack Obama.

Det blir ingen kvinna som president i USA. I stället blir det en man med ovanligt lite erfarenhet som flyttar in i Vita huset i Washington, där USA:s president alltid bor. Donald Trump har nämligen inte varit politiker tidigare. 70-åringen har i stället varit affärsman hela sitt liv. Mest har han sysslat med fastighetsaffärer. Men de senaste 20 åren har han jobbat med väldigt många olika saker. Han har till exempel startat ett eget universitet (som visade sig vara en bluff), börjat sälja Trump-biffar i matbutiker och skapat flera tv-serier där han själv varit huvudpersonen.

Valet var jämnt. Men i flera av delstaterna där befolkningen brukar växla mellan att stödja Trumps parti Republikanerna och Demokraterna (Hillary Clintons parti) gick det bättre än väntat för Donald Trump. Redan ganska tidigt i onsdags morse var det säkert vem som skulle vinna.

Hillary Clinton fick faktiskt lite fler röster än Donald Trump totalt sett. Men i det amerikanska valet handlar det om att vinna i flest av de 50 delstaterna. Inte om att faktiskt få mest röster.

Många runtom i världen är oroliga för vad som ska hända när Donald Trump tar över som chef för världens kanske mäktigaste land. Andra är lugna. De menar att Republikanerna har styrt USA många gånger tidigare, och att det inte lär bli någon större skillnad mot de gångerna.

Tips till dig som vill veta mer om valet och vad som händer framöver – titta på Lilla Aktuellt.