Färgfrossa!

Grönt är skönt och gult är fult – eller? Vårt humör och våra känslor påverkas mycket av olika färger. Se själv vad din favoritfärg betyder!

är kanske den bästa färgen att ha på väggarna i sitt sovrum. Den sägs nämligen göra så att vi känner oss avslappnade och trygga. Troligen är det för att vi kopplar ihop grönt med den fridfulla naturen. Men grönt är också avundsjukans färg – precis som i uttrycket ”grön av avund”. Och i många länder, framförallt i Asien, förknippas färgen grön med sjukdom. Även här hemma säger vi ju faktiskt att någon är ”grön i ansiktet” om en person mår riktigt illa.

sägs stå för kärlek och värme. Det är alltså ingen slump att hjärtan är röda eller att termometrar och varmvattenkranar har röda symboler på sig. Men rött sägs också kunna väcka ilska och aggressivitet. Att ”se rött” är ett uttryck som används om någon som är riktigt arg och tjurfäktare använder ett rött skynke för att reta upp tjuren. Det finns även forskare som menar att idrottare presterar bättre när de har röda tävlingsdräkter på sig. Exakt varför vet man inte.

brukar ses som en symbol för renhet, sanning och liv. Vi klär oss i vita kläder vid festliga och glada tillfällen, som på bröllop. Men i en del länder är vit faktiskt sorgens färg. I Asien är det oftast på begravningarna som man bär vita kläder.

är en färg som ofta förknippas med glädje och energi. Det beror på att den för tankarna till solen. Det sägs att färgen gör att vi känner oss pigga och optimistiska. Men i djurens värld betyder gult ofta fara. Getingarnas starkt gula färg är ett exempel på hur djur kan visa att det är säkrast att hålla sig undan.

är en kall färg. Kallvattenkranar har blå symboler och när vi är iskalla om fingrarna kan vi säga att de är ”blåfrusna”. Men blå är också en färg som kopplas ihop med lugn och stillhet, eftersom den får oss att tänka på havet och himlen.På engelska har ordet för blå, blue, två betydelser. Det kan nämligen också betyda att man är ledsen.

är egentligen ingen färg. Tvärtom är det avsaknaden av färg som gör att vi tycker att någonting ser svart ut. Svart kopplas ofta ihop med sorg och död. På begravningar bär vi svarta kläder och många tror att svarta katter som går över vägen betyder otur. Svart har även en förmåga att få saker att se små ut. Ett rum med svarta väggar ser mindre ut än om väggarna är ljusa. Svarta saker drar också till sig mycket värme. Därför är det bättre att klä sig i ljusa kläder på sommaren.

Som du märker kan en färg ha flera olika betydelser. Kanske betyder din favoritfärg någonting helt annat för just dig?

Källa: Allt om vetenskap