Svaller-orm, greeno, lås-fisk och ragg-mask är några av alla fantastiska fantasidjur som skickades till teckningstävlingen.
Svaller-orm, greeno, lås-fisk och ragg-mask är några av alla fantastiska fantasidjur som skickades till teckningstävlingen.

Fantastiska fantasidjur!

Rekordmånga – nästan 1 500 – bidrag kom in till KP:s tävling ”Teckna ett fantasidjur”. Att välja ut bara 16 vinnare var omöjligt, det fick bli nästan dubbelt så många.

1 500 tack från KP-redaktionen för alla fina bidrag. Vi är överväldigade!

1:a pris

Vattenkatt

av Edith Wigström, 13, Göteborg

”Jag tänkte på vad som var motsatsen till en katt – och då blev det en fisk. Katter gillar ju inte att simma. Vattenkatten lever i ett bo på land, men fångar fisk i havet.”


Följande pristagare får var sin förpackning med 12 promarkers-tuschpennor.

Glamma

av Elton Åberg, 10, Stockholm

”Glamman är en glamorös lama. Hennes utstrålning får alla på party-humör. Hon är grym på att dansa och hennes lurviga päls är självlysande.”

Enpylot

av Emmy Modin, 13, Stockholm

”En blandning av sengångare, kapybara och axolotl. Den lever i vatten och på land, dock kan den inte simma så den promenerar på botten. Födan är eucalyptus-blad och mandariner. Enpyloten lever i flock och rör sig mellan olika platser, men den är ganska långsam så det tar ett tag innan den kommer någon vart. Den är även väldigt bra på att klättra och balansera i träd.”

Alligatorm-sköldpadda

av Theodor Lindblad, 9, Stockholm

”En blandning av alligator, orm och sköldpadda. Bor i Afrikas tätaste djungler och tycker om att bada. Det finns bara 2 000 i hela världen. Bra jakt-instinkter. Snabbare än vad kräldjur brukar vara, eftersom den har orm i sig. Kan piska till sina fiender med den långa svansen. Äter både kött och vegetariskt.”

Luna (uttalas ”Loona” och betyder måne)

av Amelia Gic, 12, Kungälv

”Inspirerad av en korp, men även av rymden och månen. Den dyker ibland upp när det är nymåne, och om man ser den kan man önska sig något. Den är som en symbol för månens inflytande på jorden.”

Sinnes-studsare

av Mathilda Hansson Hultcrantz, 13, Stockholm

”En vacker och färgglad art med flera talanger. Den kan studsa högt med sina fyra starka ben. Den har väldigt bra syn med sitt stora öga och kan vrida pupillen åt många olika håll. Sin gula näbb använder den för att fånga föda, mestadels påfåglar och jordgubbar. Sinnes-studsaren är nämligen en finsmakare. Man behöver inte vara rädd att den ska äta människor, trots att den är 2 meter hög och väger över 100 kilo. Detta eftersom det inte finns särskilt många delikatesser hos en människa.”

Vesentia Miscere

av Nike Willman, 14, Uppsala

”Jag bestämde mig för att slå ihop de första 4-5 djuren jag kom på. Själva namnet är inspirerat av språket latin och betyder ungefär blandad art.

Historien bakom arten är att när djur dör kan vissa av dem förena sig och bilda ett Vesen. Så djuret kan egentligen se ut hur som helst. Det kan vara en kombo av en gris, ödla, katt och myrslok. Eller mus, hök, uggla och lejon. Det beror helt på vilka djur som förenar sig i dödsriket.”

Ipaddan

av Ellen Liveland, 12, Göteborg

”Paddans närmaste släkting. Älskar modern teknik, särskilt Ipads. Ipaddan finns i hela Sverige, men främst runt ställen med trådlösa nätverk. Den är ett inomhusdjur som ofta är uppe sent på nätterna.”

Hajena

av Siri Luther, 11, Uppsala

”Det är en hundliknande varelse med vassa tänder och klor. Hajena är ett rovdjur som lever både på land och i vatten. De jagar och lever i flock. På land har de brun päls, men i vattnet kamoufleras den till en blågrön nyans. Hajenor är väldigt intelligenta djur och har känsliga öron och näsa. Jag ritade den här digitalt.”

Gåsefant

av Edvin Åhlén, 12, Österåker

”Den är stor som en anka, men med elefanthuvud. Den äter växter och rötter som den gräver fram med sin snabel.”

Lås-fisk

av Hector Murås, 10, Forshaga

”En blåsfisk med lås. Folk har kastat hänglås i havet! Inte kul för den här blåsfisken. Man borde inte slänga skräp i havet!”

Skvaller-orm

av Hugo Alfaro Gripe, 12, Nacka

”I stället för att skallra med sin svans så kan den skvallra. Den smälter lätt in i gräset och kan smyga upp och avlyssna folk för att sedan föra deras hemligheter vidare.”

Bevingad manbärare

av Charlie Löfgren Kruse, 11, Stockholm

”Jag bad två av mina familjemedlemmar att säga var sitt djur, som jag skulle blanda. Pappa sa fjäril och min lillasyster sa lejon. Jag tänker mig att mitt djur har ungefär samma storlek som hundrasen golden retriever. Det är ett väldigt fredligt djur.”

Defjärpanda

av Otto Ferm Gremberg, 10, Södertälje

”Jag ville få med allt. Den ska kunna flyga och simma och vara på land. Det var kul att rita bilden.”

Pig-bläckpadda

av Tuva Östberg, 11, Borlänge

”En blandning mellan gris, bläckfisk och sköldpadda. Detta pigga och glada djur bor under vattnet, nära havsbotten. Det är både snabbt, smart och bra på att gömma sig.”

Papard

av Freja Wikström, 13, Södertälje

”En korsning mellan papegoja och leopard. Paparden är ett äggläggande djur, alltså ej däggdjur. Den är vaken på dagen, men har ändå bra mörkersyn. Den jagar i skymningen. Paparden äter helst hjortar och antiloper. Den kan också härma ljud, som papegojor gör.”

Illustration: Signe Zetterberg

Hand

av Signe Zetterberg, 10, Göteborg

”En blandning mellan hund och and. Den bosätter sig ofta i hålor under rötter, dess favoritträd är pil. Handen är en duktig simmare och kan hålla andan i upp till 15 minuter. Den kan också flyga med hjälp av sina stora vingar. Golden retriever-handen på bilden är den vanligaste sortens hand, men det förekommer också Siberian husky-händer, labrador-händer, cockerspaniel-händer och så vidare.”


De här vinnarna får var sin KP-ficklampa!

Lyrsnok

av Laura Barriga Burström, 14, Stockholm

”Typ av myrslok som lever i ruiner från antiken i Grekland. Den är skygg, men om kvällarna kan man höra lyrslokens ljuva musik ljuda från den gyllene lyran. Ögonen matchar lyran. Krans är ett säkert kännetecken.”

Xelloft

av Sam Carling   Windh, 12,  Stockholm

”En art-hybrid som uppstår när universum glitchar, eller laggar, som en kortslutning ungefär. Förutom att xelloft är VÄLDIGT stor kan den också flyga runt i vakuum som i rymden. Dess många ögon har förödande kraft. Den som lyckas döda en xelloft får enorm makt. Djuret kännetecknas av de många ögonen och den farliga, blod-sugande munnen med oräkneliga och vassa tänder.”

Utterfly

av Lova Ståleby, 12,  Göteborg

”En blandnig av en utter och en fjäril. Fjäril heter butterfly på engelska. Utterfly är ett sällsynt djur som bor djupt inne i skogen, där mossan är som grönast. De älskar syltmackor och har förmågan att prata med människor.

De kan också laga mat samt glida på vattnet med hjälp av sina vingar.”

Kattekott

av Eli Wyndhamn, 9, Göteborg

”En korsning mellan igelkott och katt. Den kan bli tam och uppfostras till ett husdjur, men lever i det vilda. Dess läte är som ett väldigt mörkt och rossligt mjau från en katt. Den är som igelkotten, en allätare. Men äter helst fisk och skaldjur.”

Ragg-mask

av Minna  Bergöö, 11, Sundsvall

”Mask som tröttnat på livet i marken och tagit sig upp, börjat köra runt i epa och spela hög musik. Har alltid coola solbrillor.”

Getofant

av Doris Broms, 11, Värmdö

”En korsning mellan get och elefant, som lever i Skåne. På dagarna solar, äter och badar de. De suger upp en massa lera i snabeln, sedan låter de den torka in i pälsen. Efter det hoppar de i sjön. När de kommer upp igen blåser de sig torra och rena med snabeln.”

Krokoraff-bagge

av Ivan Deurell, 13, Stockholm

”En blandning av bland annat krokodil, giraff och någon sorts insekt, som bor på savannen. Med sina sex ben springer den snabbt i det torra gräset. Den är mellan 1 och 3 meter lång. När en krokoraffbaggsunge föds är den ungefär en halv meter lång. Lätet är som en katt som fräser, blandat med en orm som väser.”

På-rex

av Alvar Pallarp, 7, Stockholm

”Blandning av påfågel och t-rex. Lika hög som ett träd. Äter både människor och djur. Den har ett kacklande, mullrande läte. Kan fälla upp stjärtfjädrarna för att hindra byten att fly.”

Greeno

av Elsa Gyllensvärd, 12, Norrköping

”Trivs i träsk, långt inne i Sveriges skogar. Helst ligger den nersjunken, så att den gröna sidan smälter in bland växter och den blå sidan döljs i vattnet. Greenos äter grodyngel, men godast är vattensnoken. Sverige borde ha fler våtmarker. Det är bra för klimatet och fler får chansen att möta en greeno!”

Telefant

av Eira Samuelsson, 12, Staffanstorp

”En spännande blandning av elefant och gammaldags telefon. Till skillnad från vanliga elefanter lever telefanter inte i stora flockar. De ringer varandra i stället. Telefantens öron är formade som en telefonlur och dess snabel och svans är telefonsladdar. De har alla olika mönster. Jag har ritat telefanten på Ipad.

Tacosaurus

av Linn Ringholm, 11, Linköping

”Dinosaurie som levt kvar från urtiden. En dag åt den lite tacos som någon hade slängt. Den förvandlades till en tacosaurus! Nu gömmer den sig i Sveriges skogar och smyger sig in i folks hus på fredagar och äter upp alla deras tacos.”

Punkrock-giraff

av Mide Linghoff, 9, Tomelilla

”Just den här heter Mimi, efter Mimi Brander i bandet Browsing Collection. Men arten är punkrock-giraff. Det är en blandning av människa och giraff och kanske något annat. Mimi bor i en slocknad vulkan på Island. Hon lyssnar på punk och rock, som Browsing Collection och Green Day. Mimi spelar själv elbas, elgitarr och trummor. Alla hennes kläder är second hand.”

Mäntupkat

av Ella Kofoed Kruse, 12, Köpenhamn i Danmark

”Det här djuret lever oftast i svenska skogar och blir typ lika stor som en hund. Det är än blandning av människa, katt och tupp. Den ser bra i mörker och pratar lika bra som människor. Den är en allätare, men den äter inte stora djur, mest insekter och sådant.”

Bat cat

(Fladderkatten)

av Nova Nesterud, 12, Haninge

”En blandning av katt och fladdermus. Den är nattaktiv och gillar att sova på dagen. Vissa fladderkatter har ägare medan andra är vilda. De är allätare men föredrar att äta möss. De är bra på trick och kan tränas i agility. De är ändå väldigt självständiga och gör aldrig saker de inte har lust med. När du väl har fått en fladderkatt i din ägo har du en trofast vän för livet – för de blir mycket gamla.”


PRISER

1:a pris: Tecknar-kit med 24 promarkers-tuschpennor och proffs-ritpapper.

2:a till 17:e pris: 12 promarkers-tuschpennor.

18:e till 31:a pris: KP-ficklampa.

Tävlingen utlystes i KP 15.