Under flera år har arbetare från fattiga länder byggt arenor i Qatar.
Under flera år har arbetare från fattiga länder byggt arenor i Qatar. Foto: TT

Ett VM med problem

Snart börjar fotbolls-VM i Qatar. Men människor runt hela världen är kritiska mot värdlandet. De tycker att många blir dåligt behandlade där.

I KP 17 finns en artikel med VM:s största stjärnor. Det räcker med att titta på de sidorna för att ­förstå att det blir tidernas fotbollsfest för herrar. Men det finns en del av mästerskapet som inte är så festligt.

Landet Qatar har 3 miljoner invånare och är stort som det svenska landskapet Uppland. Nästan alla som är riktiga medborgare i Qatar är rika. Det beror på att landet säljer så mycket olja utomlands. Men de flesta som bor i landet är så kallade gäst-arbetare. Det är människor från andra länder i Asien, som Indien och Bangladesh, som är i Qatar för att jobba. Det vanligaste är att arbeta inom oljeindustrin, men många har också arbetat med att bygga alla arenor, vägar och hotell som behövs till fotbolls-VM.

Under mästerskapet kommer mer än 90 procent av alla som jobbar (säkerhetsvakter, publikvärdar, busschaufförer, städare och så vidare) att vara gästarbetare. De bor ofta trångt och dåligt och de får sällan ledigt för att resa hem. Många har dragit på sig stora skulder, så man kan nästan säga att de är slavar hos sina arbetsgivare.

Att arbetarna har det så dåligt har kritiserats av många. Och emiren Tamim bin Hamad Al Thani, som bestämmer allt i Qatar, har på senare år ändrat en del i lagarna för att gästarbetarna ska få det bättre. Men enligt organisationen Amnesty så följs inte de nya lagarna.

En annan del av kritiken handlar om rättigheter för kvinnor och hbtqi-personer. Precis som i många länder i arabvärlden har kvinnor inte samma rättigheter som män. Och det är olagligt att vara homosexuell.

När det skrivs om Qatar har det ofta handlat om en siffra: 6 500. Så många gästarbetare skulle ha dött under byggena av arenorna till fotbolls-VM. Men den siffran är en missuppfattning. Gästarbetarna har dött av många olika orsaker och under en lång rad av år. Väldigt få har avlidit i olyckor på arbetsplatsen.

Det är inte ovanligt att stora mästerskap hålls i länder med dålig demokrati och brist på mänskliga rättigheter. Förra fotbolls-VM för herrar gick i Ryssland. Och senaste vinter-OS var i Peking i Kina. Argumentet för att vara med i sådana tävlingar brukar vara att det är bättre att vara på plats och försöka påverka. Men ett sätt att slippa den här situationen i fram­tiden vore att lägga stora mästerskap i länder med fungerande demokrati.

Artikeln publicerades i KP 17