Foto: Thinkstock

Ett osynligt strandliv

Kring stranden och vattnet finns mycket mystiskt. Vem gömmer sig nere i vattnet och hur blir de korviga högarna i vattenbrynet egentligen till? KP har grävt i sanden vid stranden!

Vid stranden, där vatten och land möts, finns ett spännande djurliv som man ofta bara anar. Men med en hink, en spade och en håv kan du fånga och studera strandens alla små invånare.

På stranden

Myrlejon

Ser du en liten grop i sanden tittar du förmodligen rakt på ett litet myrlejon som ligger där nere och lurar på sina byten. Den ljusa lilla skalbaggen är en riktigt lat liten krabat. I stället för att jaga sina byten, ligger den nergrävd i sin fallgrop och bara väntar. Det lilla huvudet med de långa fångstbetarna sticker upp ovanför sanden. Och när en insekt faller ner grabbar myrlejonet snabbt tag i det chanslösa bytet. Men det är ingen risk att du blir biten. Myrlejonet blir inte mer än 2 millimeter stort.

Visste du att…
… myrlejonet är myrlejon-sländans larv.

I vattenbrynet

Musslor
Det finns många sorters musslor. Östersjömusslan, sandmusslan och hjärtmusslan är bara några man kan hitta runt om i Sverige. Musslor lever antingen nergrävda i sanden, eller fästade på stenar och annat hårt material. Precis som sandmasken äter den växter och plankton som de silar ut genom vattnet.

Visste du att…
… alla musslor har en fot innanför skalet som de förflyttar sig med.

Sandmask
Hittar man en liten korvig hög kan man också hitta en sandmask nedgrävd någonstans under den. Sandmasken kan bli lika lång som en linjal och lever av växter och plankton som sköljs in de U-formade gångar som masken ständigt gräver.

Visste du att…
… högarna som sandmasken gör är bajs, inte sand.

Så hittar du dem
Titta efter avföring som ser ut som maskar av sand, och små hål. Ta ett stort spadtag och häll sanden i en sil så att du kan skölja bort sanden och se vad som gömmer sig i den. Eller bred ut den på en plan yta och leta.

I tången

Räkor
Räkor är inte rosa, så som vi är vana att se dem. De är brungrå och nästan genomskinliga. Därför kan de vara rätt knepiga att se i grumligt vatten. Och det är meningen. Det skyddar räkan från de rovdjur som också lever kring tångruskorna och nere vid botten. Räkorna själva jagar maskar och andra mindre kräftdjur. På våren hittar man räkorna nära kusten. På sommaren flyttar de ut till kallare vatten.

Visste du att…
… om du håller upp en räka mot ljuset ser du hur den ser ut inuti kroppen.

Snäckor
Det finns många sorters snäckor i Sverige. De ser lite olika ut, men alla är bra kamouflerade och kan vara knepiga att upptäcka. De smälter in bra bland stenar och grus nere på botten. Fast de är inte svåra att fånga, för de rör sig väldigt långsamt. Vissa snäckor äter växter och alger, medan andra jagar eller lever på kadaver (döda djur).

Visste du att…
… snurran på snäckans skal nästan alltid är skruvad åt höger, så som klockan går.

Vattengråsugga
De liknar gråsuggorna som finns på land, men de blir sällan större än 1 centimeter. Vattengråsuggan är havets lilla renhållningsarbetare. Ruttnande växtdelar och blad som faller ner på botten mumsar de i sig så att det ser snyggt och fint ut.

Visste du att…
… vattengråsuggan andas med gälar som sitter på bakkroppen. För att vattnet ska bytas ut vickar den hela tiden på rumpan.

Så hittar du dem
Lägg en bit tång i en balja med vatten, utan att ta upp den över vattenytan. Då kan du i lugn och ro leta igenom tången och titta på alla spännande djur som lever där. Vänd också på stenarna på botten och dra med håven efter och lägg ner innehållet i en hink.
TIPS
Skriv gärna ner vad du ser, och rita av de djur du hittar. Häll sedan tillbaka djur och växter i vattnet igen. När du kommer hem kan du leta efter bilder och fakta om det du har hittat, i böcker och på nätet. På så sätt blir det lättare att veta exakt vad du har sett.

Källor: Ne.se, http://www.vattenriket.­kristianstad.se/smakryp/­grasugga.php