Foto: Elin Björklund

Ett äggstra fint kalas

Med godis, kaniner och hemliga uppdrag fixar du en pysslig påsk-fest!

Vikta harar

Du behöver:

6 snygga servetter

Gör så här:

Foto: Elin Björklund

Kaninslinga

Du behöver:

Vanligt ritpapper (till mallen)

Några snygga papper (till själva kaninerna)

Garnnystan

Lim

Sax

Gör så här:

 1. Rita formen av en kanin på ett papper (eller skriv ut en mall här).
  Klipp efter kanterna och använd sedan mallen för att rita av så många kaniner som du vill ha på de snygga papperena. Klipp ut kaninerna.
Foto: Elin Björklund
 1. Klipp en cirka 15 centimeter lång garnbit och sätt den mellan ditt pek och långfinger.
  Ta sedan nystanet och snurra garn runt de tre mittersta fingrarna. Använd mycket garn så att det blir en rejäl boll. Sedan tar du ändarna i den lilla garnbiten och knyter hårt runt bollen. Nu ska det se ut ungefär som en rosett. För in saxen i ena öglan på ”rosetten”. Klipp upp. Gör likadant med andra öglan. Tofsen är klar!
 2. Gör en tofs till varje kanin.
  Limma fast dem på kaninernas rumpor.
 3. Klipp en flera meter lång garnbit. Limma fast kaninerna på garnet och låt torka. Nu har du en kaninslinga att hänga upp!
Foto: Elin Björklund

Blommiga kycklingar

Du behöver:

Några blomlökar (gärna påskliljor)

Ståltråd

Avbitartång

Gör så här:

 1. Klipp av en cirka 25 centimeter lång bit ståltråd med en avbitartång. Forma den som en kycklingfot. Första biten av ståltråden ska bli benet och ska därför vara rak. Sedan böjer du till ståltråden och formar tre tår. Avsluta med att snurra resten av ståltråden runt det som ska vara benet. Gör likadant igen med en lika lång bit ståltråd, så du får två ben.
 2. Tryck in kycklingbenen på sidan av löken, så att det gröna på löken pekar snett uppåt. Du kan behöva forma benen lite så att kycklingen kan stå utan att ramla. Gör likadant med alla blomlökarna.
Foto: Elin Björklund

Ägg med uppdrag

Du behöver:

6 ägg (till varje färg)

2 matskedar vinäger (till varje färg)

1 tesked salt (till varje färg)

6 deciliter rödbetor i bitar eller

4 matskedar malen gurkmeja eller

6 deciliter grovt hackad rödkål

Nål

Papperslappar

Penna

Sytråd

Gör så här:

 1. Börja med att färga äggen. Fyll en kastrull med 1 liter vatten. För rosa ägg: Häll i salt, vinäger och rödbetor. Koka upp, ta bort från spisen och låt stå i 30 minuter. Plocka upp rödbetorna med en slev. När blandningen har svalnat lägger du i äggen. Låt dem ligga tills de fått färg. Plocka upp och låt dem torka.
  Gula ägg: Gör likadant som med de rosa äggen, men byt rödbetorna mot gurkmeja. Låt inte äggen ligga för länge i blandningen, då kan de bli bruna. Blå ägg: Använd rödkål i stället för rödbetor/gurkmeja.
 2. När äggen är torra är det dags att tömma dem.
  Picka hål i båda ändarna med en nål. Hålet i den smala änden av ägget ska vara lite större. Stå över en skål och blås i det lilla hålet tills innehållet rinner ut. Om du har sönder gulan med nålen går det snabbare. Ha tålamod, för det kan ta lite tid! Äggsmeten kan du använda till pannkakor.
 3. Skriv hemliga uppdrag på små papperslappar. Till exempel ”Säg något snällt till varje person vid bordet”, ”Låtsas att du har fått hicka” eller ”Ställ dig på en stol och sjung Gullefjun”.

Ingen får avslöja sitt uppdrag, men i slutet av festen kan ni gissa vem som hade vilket.

 1. Rulla ihop lapparna. Knyt fast båda ändarna av en tråd runt varje lapp, så att det blir en ögla.
  Tryck sedan ner lapparna (men inte snörena!) i äggens största hål. Nu kan du hänga dem i påskriset. Låt sedan gästerna välja vilket ägg de ska ta. För att få veta uppdragen måste äggen knäckas.
Foto: Elin Björklund

Fågelbon

Du behöver:

100 gram choklad

6 skedar

12–18 små godisägg

Chokladströssel

Gör så här:

 1. Smält chokladen, antingen i mikro eller i vattenbad på spisen.
 2. Doppa skedarna i chokladen.
  Lägg sedan 2–3 godisägg i mitten av varje sked. Häll strössel runt omkring (ganska mycket så att det ser ut som ett fågelbo av små kvistar). Låt stelna.

Klart!

Snälla fjädrar

Vanliga påskfjädrar kan komma från fåglar som farit illa. Men de här är garanterat snälla.

Foto: Elin Björklund

Du behöver:

Påskris

Papperstejp

Gör så här:

 1. Sätt riset i en vas.
 2. Klipp två lika långa bitar av tejpen. Fäst bitarna mot varandra, med toppen av en gren från riset emellan. Klipp i tejpen så att den får formen av en fjäder. Därefter klipper du flera hack längs med kanterna. Upprepa tills du är nöjd med antalet fjädrar!
Foto: Elin Björklund

Stekta ägg

Du behöver:

Till passionskrämen:

3 passionsfrukter

2 citroner

2 ägg

1 deciliter socker

50 gram smör

Till marängen:

3 äggvitor

1,5 deciliter strösocker

1,5 kryddmått ättiksprit

Bakplåtspapper

Grädde (till servering)

Gör så här:

 1. Börja med krämen. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet. Häll i en kastrull. Pressa i saften från citronerna. Knäck sedan i äggen och blanda i sockret. Värm försiktigt medan du rör. Så fort smeten börjar bli tjock tar du bort kastrullen från spisen och rör i smöret.
  Låt svalna.
 2. Nu är det dags för marängerna. Sätt ugnen på 100 grader. Knäck försiktigt äggen över en bunke och separera äggvitan från äggulan. Häll äggvitorna i en ren bunke, det är viktigt att inget av det gula följer med. Vispa vitorna med elvisp tills de blivit ett vitt skum.
  Häll i socker och ättiksprit och fortsätt vispa. Skummet ska bli så hårt att det går att vända upp och ner på bunken utan att det rör sig.
 3. Lägg bakplåtspapper på en ugnsplåt. Klicka ut marängen i sex högar. Platta till med en sked. Tryck i mitten, så det blir en liten grop. Grädda marängerna i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
  Stäng sedan av ugnen och låt dem stå kvar i den i en timme.
 4. Lossa försiktigt marängerna och lägg dem på var sin tallrik.
  Häll en klick kräm i mitten. Servera med vispad grädde.