Ligg i gräset och slappa med bra musik i hörlurarna.
Ligg i gräset och slappa med bra musik i hörlurarna. Foto: Shutterstock

Ensam på sommarlovet – 24 tips på saker att göra

Ensam på sommarlovet? Grattis! Här är en lista med saker du kan göra i ditt eget sällskap.

 1. Gör fint i ditt rum. Sy nya kuddfodral, gör ett pennställ av en fin burk eller möblera om.
 2. Öva roliga frisyrer på dig själv. Kanske fiskbensflätor eller tuppkam? Sök efter tutorials på Youtube om du behöver hjälp.
 3. Ta hand om ett djur.
  Kanske har en granne en hund eller katt som behöver passas? Om inte – skaffa ett luftdjur. Då sätter bara din fantasi gränserna!
 4. Leta upp ett roligt quiz på nätet. Eller gör några av alla test som finns på här på KPwebben. Till exempel: ”Vem är du på KP-redaktionen?”
 5. Gör något riktigt ”barnsligt”. Ta fram några av dina gamla favoritleksaker och lek med dem.
 6. Snoka! Visst finns det en byrålåda hemma som du alltid har varit sugen att kolla i?
  Obs! Inte i föräldrars eller syskons sovrum.
 7. Klä ut dig! Men glöm inte att hänga tillbaka plaggen fint igen.
 8. Sjung i duschen – så länge och så högt du vill.
 9. Titta på en film eller serie som du gillar.
 10. Öva på saker som du inte är så bra på. Som att skjuta med vänsterfoten i fotboll, skriva på datorn utan att titta på tangenterna eller att få till riktiga fullträffar med brännbollsträ.
 11. Skriv en novell! Du har fortfarande chans att vara med i KP:s skrivartävling. Läs hur man gör på här. Sista dag att skicka in bidrag är måndagen den 31 juli, 2017.
 12. Rör ihop något gott i köket. Är apelsinläsk med en kula chokladglass en vinnande kombo? Här finns flera recept att testa!
 13. Spela in roliga sketcher eller vitsar med dig själv på telefonen. Lägg upp klippen på Instagram och Snapchat om du vill. Eller starta en egen Youtube-kanal! Eller lägg inte upp dem någonstans. Att filma är roligt oavsett.
 14. Spiderman, Wonder woman, Guardians of the galaxy – det finns mängder av superhjältar. Men är de inte lite tråkiga? Kom på en helt ny hjälte, med nya superkrafter. Rita sedan ner den detaljerat.
 15. Ligg i gräset och slappa med bra musik i hörlurarna.
  Ta hjälp av frukt-knepet om du har svårt att välja låtar. Sök på olika frukter på Spotify (funkar bäst på engelska) och låt dem leda dig till sköna hitar.
 16. ”En svensk klassiker” kallas det när man tävlar i att cykla, simma, springa och åka skidor under ett och samma år. Säkert kul, men också ganska svettigt. Gör ”En KP-klassiker” i stället. Din uppgift: Läs hela Harry Potter-serien, hela Hungerspelen och hela Sagan om ringen – innan lovet är slut!
 17. Gör ditt eget ”Pinsamt”. Samla dina värsta pinsamheter i en bok. Det blir garanterat rolig (och jobbig) läsning. Göm boken noga när du är klar, sådana uppgifter bör inte hamna i fel händer.
 18. Träna på trick som du kan göra enbart med hjälp av din egen kropp. Som att vifta på öronen, buktala, slicka dig själv på näsan, hjula, gå ner i spagat, stå i brygga, bus-vissla ...
 19. Öva på att ha långtråkigt. Sätt dig bara ner och tänk. Vad får du upp i huvudet? Din hjärna kommer alldeles säkert att överraska dig med smarta och oväntade idéer – bara du ger den chans att arbeta i lugn och ro.
 20. Gå till bibblan och be bibliotekarien om tips på fem böcker som hen inte tror att du har upptäckt. Läs alla och recensera dem här på KPwebben.
 21. Gör en Musically-challenge: Gå in i appen och sök upp användare nummer 3, 6 och 9 på topplistan. Slå ihop koreografierna från deras senaste uppdateringar och gör en helt egen Musically av dem.
 22. Lär dig rövarspråket, Skam-norska eller turist-spanska. Eller hitta på ett helt eget språk. Välj ut några användbara fraser och ord att bli riktigt bra på, så kan du lätt framstå som ett språkgeni i slutet av sommaren.
 23. Plantera! Kanske kan du få fruktkärnor att gro i fönstret?
  Eller fina blommor i trädgården. Gör detta till sommaren då du får fingrar grönare än Hulkens.
 24. Sortera alla böcker i din bokhylla efter färg, tills de bildar en regnbåge av härlig läsning.

Publicerat i KP 9, 2017

Klicka här för ännu fler tips om saker att göra på lovet!