Boffning innebär att man andas in drivgasen från en sprayflaska. Det ger en snabb – men livsfarlig – berusning.
Boffning innebär att man andas in drivgasen från en sprayflaska. Det ger en snabb – men livsfarlig – berusning. Foto: TT

En livsfarlig trend

Barn som berusat sig med torrschampo har skadats och dött den senaste tiden. Nu varnar läkare för att boffning sprider sig.

I april dog en 14-årig flicka i Luleå i Norrbotten. Man misstänker att hon har dött på grund av ”boffning”. Boffning innebär att man andas in drivgasen från en sprayflaska med torrschampo. Det ger en snabb – men livsfarlig – berusning. Det har förekommit flera fall av boffning bland barn i Luleå den senaste tiden. KP pratade med Johanna Nordmark Grass, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Johanna Nordmark Grass, överläkare vid Giftinformationscentralen.
Johanna Nordmark Grass, överläkare vid Giftinformationscentralen.

Drivgas

Drivgas finns i många produkter, bland annat i torrschampo.

Gasen behövs för att driva ut schampot ur flaskan.

Varför är det så farligt att andas in ­drivgasen från torrschampo?

– När man andas in gasen så löser den upp sig i blodet och förs runt i kroppen. Den kommer till hjärnan och påverkar nervcellerna där. Det är det som ger en känsla av berusning. Men gasen är även giftig för hjärtat. Den gör att de elektriska impulserna som behövs för att hjärtat ska fungera blir helt fel. Ibland slutar hjärtat att slå och man dör. Det kan hända första gången som man provar.

Problemet har speciellt uppmärk­sammats i Luleå?

– Ja, det beror ju på det oerhört sorgliga dödsfallet där. Men det är ofta så med sådana här trender. De sprids i en stad, i en skola eller i ett kamratgäng. Men det förekommer nog tyvärr även på andra håll i ­Sverige.

Varför gör man så här?

– Det är svårt att svara på. Många vet nog inte hur livsfarligt det är. Ibland kan det ingå i ett självskadebeteende för att man mår psykiskt dåligt. För andra kan det nog mer vara ”en kul grej” som man vill testa en gång. Men som sagt, hjärtat kan stanna första gången man provar.

Vad ska man göra om man boffar ­t­orrschampo och har svårt att sluta?

– Då ska man antingen ta hjälp av en förälder eller skolhälsovården. Det är viktigt att få hjälp av en ­vuxen.

Och om man har kompisar som boffar?

– Även då ska man genast berätta för en vuxen. Men det allra viktigaste är att om man är med någon som boffat och den blir dålig så ska man direkt ringa 112. Man ska inte tänka att ”Nu har vi gjort något dumt, nu blir alla arga.” Slå larm direkt i stället!

Ibland talas det om lustgas, är det lika farligt?

– Lustgas är också farligt, men på ett helt annat sätt. Där handlar det snarare om att man får problem om man använder det ofta och mycket.Artikeln publicerades i KP 7