En galet god jul!
Mumsig tomte-mousse och pepprig freakshake ... Med dessa 7 recept blir det garanterat ett maxat jul-mys!
Söt-chock i granen
Du behöver:
200 gram ljus, mörk, eller vit choklad.
Valfri topping, till exempel krossade polkagrisar, salta karameller, salta pinnar, marshmallows, popcorn, nötter, kokos-flakes ...
Gör så här:
Bryt chokladen i bitar och smält i mikro eller över vattenbad. Lägg pepparkaksformar på en bricka med bakplåtspapper. Skeda i choklad i formarna så botten täcks. Toppa med valfria godsaker. Gör ett litet hål om du vill att det ska gå att trä ett snöre genom (då kan du hänga flera som en girlang i granen eller i ett fönster). Låt chokladen stelna i kylen och lossa den sedan försiktigt från formarna. Det kan gå lättare med en liten, vass kniv.

Mumsig tomtemousse
Du behöver (till 6 portioner):
100 gram skumtomtar
5 deciliter vispgrädde
Till dekoration:
Skumgodis eller vispad grädde och bär
Gör så här:
1. Klipp skumtomtarna i mindre bitar. Häll grädden i en kastrull och lägg i godisarna. Värm på låg värme (det ska aldrig koka) tills godiset har smält. Rör om under tiden. Häll upp i glas, burkar eller skålar och ställ in i kylskåp. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar.
2. Pynta med extra godis (om du vill). Det är också gott med vispad grädde och bär.

Lusse cupcakes
Du behöver (till cirka 10 stycken):
125 gram smör
2 ägg
1,75 deciliter strösocker
1,25 deciliter mjölk
4 deciliter vetemjöl
1 tesked vaniljsocker
1 gram saffran (2 påsar)
1 tesked bakpulver
0,5 kryddmått salt
Till frosting och dekoration:
50 gram rums-varmt smör
4 deciliter florsocker
150 gram färskost
Pepparkakor och granatäpple (om du vill)
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull på låg värme och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Häll ner mjölken och smöret och blanda med en slev.
2. Blanda mjöl, vaniljsocker, saffran, bakpulver och salt i en skål. Häll ner mjölblandningen i smeten och blanda försiktigt till en jämn smet.
3. Ställ stora muffinsformar på en bakplåt och fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. Känn med en gaffel om du är osäker på om de är klara, gaffeln ska vara torr. Ta muffinsen ur ugnen och låt dem svalna helt.
4. Gör frostingen under tiden. Vispa smör och florsocker med en elvisp. Rör ner färskosten och vispa tills du har en jämn frosting. Spritsa ut frostingen på dina muffins med en spritspåse eller bre på den med en matkniv.
Dekorera gärna med smulade pepparkakor och granatäpple-kärnor.

Dopp i godis-grytan
Du behöver:
200 gram mörk, vit eller ljus choklad
1 deciliter vispgrädde
Valfria godsaker att doppa – till exempel banan, apelsin, äpple, sharon-frukt, fikon, salta pinnar, marshmallows, popcorn, nötter, kokosflakes, pepparkakor, rostat bröd ...
Gör så här:
1. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en kastrull. Häll på grädden och låt chokladen smälta på låg värme. Rör om under tiden.
2. Lägg upp alla tillbehör på en stor bricka eller skärbräda och ställ skålen med den smälta chokladen i mitten. Nu kan alla runt bordet dippa som de vill!

Freakig jul-shake
Du behöver (till 2 glas):
1 banan
3 deciliter vaniljglass
1–2 deciliter mjölk (beroende på hur tjock shake du vill ha)
2 teskedar pepparkakskryddor
Förslag på dekoration:
Vispad grädde, pepparkakor, lussebulle, godis, smält vit choklad, kolasås ...
Gör så här:
1. Skiva bananen och lägg bitarna i frysen minst en timme innan du ska göra milkshaken (eller redan dagen innan). Om du vill pynta glaset med smält, vit choklad kan du göra det medan bananen fryser.
2. Mixa ingredienserna till shaken och häll upp i glas. Gå loss med valfri dekoration!

Peppar (pann)kakor
Du behöver (till cirka 12 stycken):
25 gram smör (+ lite till stekningen)
2,5 deciliter vete- eller dinkelmjöl
2,5 teskedar pepparkakskrydda
1 tesked bakpulver
1 matsked strösocker
2 kryddmått salt
1 ägg
2 deciliter filmjölk
2 matskedar neutral olja (att smörja formarna med)
Till servering:
Florsocker
Vispad grädde, rysk yoghurt eller annan fet yoghurt.
Lingonsylt, lingonpulver eller torkade lingon
Gör så här:
1. Smält smöret i en stekpanna. Använd inte teflon-panna, den kan skadas av pepparkaksformarna. Låt smöret svalna i pannan.
2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ägg och filmjölk för sig. Rör sedan ner de torra ingredienserna med en sked (lite klumpar gör inget). Rör ner smöret från pannan.
3. Smörj pepparkaksformarna ordentligt med olja. Smält lite smör i stekpannan på medelvärme. Lägg formarna i pannan och häll i ett par matskedar smet i varje (inte till kanten, pannkakorna kommer att svälla under stekningen). Vänd formarna när det börjar bildas bubblor på ytan. Stek tills pannkakorna har blivit gyllenbruna.
Låt dem svalna något och lossa sedan försiktigt från formarna med en kniv (akta fingrarna, formarna blir väldigt varma).
4. Pudra florsocker över pannkakorna. Servera med grädde/yoghurt och lingon.

Kokosgranar
Du behöver (till cirka 10 granar):
125 gram mjuka kolor (cirka 20 stycken)
2 matskedar mjölk
50 gram smör
200 gram kokosflingor
Ett par nypor salt
1 matsked matcha-pulver (om du vill)
Till dekoration:
50 gram vit choklad
Florsocker
Gör så här:
1. Lägg kolor, mjölk och smör i en kastrull och smält på låg värme. Rör om under tiden så att kolorna inte bränner fast. Ta bort kastrullen från värmen när kolorna har smält och rör ner kokosflingor, salt och matcha-pulver. Pulvret ger en snygg, grön färg, men är inte nödvändigt. Rör till en jämn smet.
Låt svalna lite.
2. Forma smeten till toppiga granar med händerna. Ställ i kylskåp tills de är helt kalla.
3. Grovhacka chokladen. Lägg i en skål och smält i mikro eller över vattenbad. Toppa granarna med smält choklad och låt stelna. Pudra över florsocker med en tesil.