Söt chock i granen. Gör ett litet hål om du vill att det ska gå att trä ett snöre genom (då kan du hänga flera som en girlang i granen eller i ett fönster).
Söt chock i granen. Gör ett litet hål om du vill att det ska gå att trä ett snöre genom (då kan du hänga flera som en girlang i granen eller i ett fönster). Foto: Annika Goldhammer

En galet god jul!

Mumsig tomte-mousse och pepprig freakshake ... Med dessa 7 recept blir det garanterat ett maxat jul-mys!

Söt-chock i granen

Du behöver:

200 gram ljus, mörk, eller vit choklad.

Valfri topping, till exempel ­krossade polkagrisar, salta karameller, salta pinnar, marshmallows, popcorn, ­nötter, kokos-flakes ...

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och smält i mikro eller över vattenbad. Lägg pepparkaksformar på en bricka med bakplåtspapper. Skeda i choklad i formarna så botten täcks. Toppa med valfria godsaker. Gör ett litet hål om du vill att det ska gå att trä ett snöre genom (då kan du hänga flera som en girlang i granen eller i ett fönster). Låt chokladen stelna i kylen och lossa den sedan försiktigt från formarna. Det kan gå lättare med en liten, vass kniv.

Mumsig tomtemousse
Mumsig tomtemousse Foto: Annika Goldhammer

Mumsig tomtemousse

Du behöver (till 6 portioner):

100 gram skumtomtar

5 deciliter vispgrädde

Till dekoration:

Skumgodis eller vispad grädde och bär

Gör så här:

1. Klipp skumtomtarna i mindre bitar. Häll grädden i en kastrull och lägg i godisarna. Värm på låg värme (det ska aldrig koka) tills godiset har smält. Rör om ­under tiden. Häll upp i glas, burkar eller skålar och ställ in i kylskåp. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar.

2. Pynta med extra godis (om du vill). Det är också gott med vispad grädde och bär.

Lusse cupcakes
Lusse cupcakes Foto: Annika Goldhammer

Lusse cupcakes

Du behöver (till cirka 10 stycken):

125 gram smör

2 ägg

1,75 deciliter strösocker

1,25 deciliter mjölk

4 deciliter vetemjöl

1 tesked vaniljsocker

1 gram saffran (2 påsar)

1 tesked bakpulver

0,5 kryddmått salt

Till frosting och dekoration:

50 gram rums­-varmt smör

4 deciliter florsocker

150 gram färskost

Pepparkakor och ­granatäpple (om du vill)

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en ­kastrull på låg värme och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp. Häll ner mjölken och smöret och blanda med en slev.

2. Blanda mjöl, vaniljsocker, saffran, bakpulver och salt i en skål. Häll ner mjölblandningen i smeten och blanda försiktigt till en jämn smet.

3. Ställ stora muffinsformar på en bakplåt och fördela ­smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen 15–20 minuter. Känn med en gaffel om du är osäker på om de är klara, gaffeln ska vara torr. Ta muffinsen ur ugnen och låt dem svalna helt.

4. Gör frostingen under tiden. Vispa smör och florsocker med en elvisp. Rör ner färskosten och ­vispa tills du har en jämn frosting. Spritsa ut frostingen på dina muffins med en spritspåse eller bre på den med en matkniv.

Dekorera gärna med smulade pepparkakor och granatäpple-kärnor.

Dopp i godis-grytan
Dopp i godis-grytan Foto: Annika Goldhammer

Dopp i godis-grytan

Du behöver:

200 gram mörk, vit eller ljus choklad

1 deciliter ­vispgrädde

Valfria godsaker att doppa – till ­exempel banan, apelsin, äpple, ­sharon-frukt, fikon, salta pinnar, marshmallows, popcorn, nötter, kokosflakes, pepparkakor, rostat bröd ...

Gör så här:

1. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en kastrull. Häll på grädden och låt chokladen smälta på låg värme. Rör om under tiden.

2. Lägg upp alla tillbehör på en stor bricka eller skär­bräda och ställ ­skålen med den smälta chokladen i mitten. Nu kan alla runt bordet dippa som de vill!

Freakig jul-shake
Freakig jul-shake Foto: Annika Goldhammer

Freakig jul-shake

Du behöver (till 2 glas):

1 banan

3 deciliter vaniljglass

1–2 deciliter mjölk (beroende på hur tjock shake du vill ha)

2 teskedar pepparkakskryddor

Förslag på dekoration:

Vispad grädde, pepparkakor, lussebulle, godis, smält vit choklad, kolasås ...

Gör så här:

1. Skiva bananen och lägg bitarna i frysen minst en timme innan du ska göra milkshaken (eller redan dagen innan). Om du vill pynta glaset med smält, vit choklad kan du göra det medan bananen fryser.

2. Mixa ingredienserna till shaken och häll upp i glas. Gå loss med valfri dekoration!

Peppar (pann)kakor
Peppar (pann)kakor Foto: Annika Goldhammer

Peppar (pann)kakor

Du behöver (till cirka 12 stycken):

25 gram smör (+ lite till stekningen)

2,5 deciliter vete- eller dinkelmjöl

2,5 teskedar peppar­kakskrydda

1 tesked bakpulver

1 matsked strösocker

2 kryddmått salt

1 ägg

2 deciliter filmjölk

2 matskedar neutral olja (att smörja formarna med)

Till servering:

Florsocker

Vispad grädde, rysk yoghurt eller annan fet yoghurt.

Lingonsylt, lingonpulver eller torkade lingon

Gör så här:

1. Smält smöret i en stek­panna. Använd inte teflon-panna, den kan skadas av pepparkaksformarna. Låt smöret svalna i pannan.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Blanda ägg och filmjölk för sig. Rör sedan ner de torra ingredienserna med en sked (lite klumpar gör inget). Rör ner smöret från pannan.

3. Smörj pepparkaksformarna ordentligt med olja. Smält lite smör i stek­pannan på medelvärme. Lägg formarna i pannan och häll i ett par matskedar smet i varje (inte till kanten, pannkakorna kommer att svälla under stekningen). Vänd formarna när det börjar bildas bubblor på ytan. Stek tills pannkakorna har blivit gyllenbruna.

Låt dem svalna något och lossa sedan försiktigt från form­arna med en kniv (akta fingrarna, formarna blir väldigt varma).

4. Pudra florsocker över pannkakorna. Servera med grädde/yoghurt och lingon.

Kokosgranar
Kokosgranar Foto: Annika Goldhammer

Kokosgranar

Du behöver (till cirka 10 granar):

125 gram mjuka ­kolor (cirka 20 stycken)

2 matskedar mjölk

50 gram smör

200 gram kokosflingor

Ett par nypor salt

1 matsked matcha-pulver (om du vill)

Till dekoration:

50 gram vit choklad

Florsocker

Gör så här:

1. Lägg kolor, mjölk och smör i en kastrull och smält på låg värme. Rör om under tiden så att kolorna inte bränner fast. Ta bort kastrullen från värmen när kolorna har smält och rör ner kokosflingor, salt och matcha-pulver. Pulvret ger en snygg, grön färg, men är inte nödvändigt. Rör till en jämn smet.

Låt svalna lite.

2. Forma smeten till toppiga granar med händerna. Ställ i kylskåp tills de är helt kalla.

3. Grovhacka chokladen. Lägg i en skål och smält i mikro eller över vattenbad. Toppa ­granarna med smält choklad och låt stelna. Pudra över florsocker med en tesil.