Foto: Marie Ullnert

Elin och Elliots tips för second hand

Årets julklapp är det återvunna plagget. I KP 17 följde vi med Elin och Elliot när de fyndade i Göteborgs second hand-butiker. Här är deras bästa tips!

4 tips för second hand

 • Ge inte upp för snabbt. Det kan ta tid att hitta de perfekta kläderna. De proppfulla butikerna känns ibland överväldigande.
 • Prova mycket. Vissa plagg ser inte bra ut på galgen.
  Men det kan ändå vara precis det du letar efter. Prova allt du hittar innan du bestämmer dig.
 • Leta vidare om du är osäker. Ibland hittar man ett plagg som man gillar, men som inte känns helt rätt. Det kanske är fel storlek. Om man tvekar är det oftast bättre att fortsätta leta. Det går nästan alltid att hitta ett liknande plagg. Men man kanske måste gå vidare till nästa butik.
 • Granska plaggen noga. När du har hittat kläder som du vill köpa är det viktigt att du kollar att de är hela och fräscha. Trasiga plagg som måste lagas blir ofta liggande oanvända. Då är det bättre att lämna plagget i butiken.

Så långt ögat når är hyllor med plagg i alla tänkbara färger. Mitt i havet av kläder står kompisarna Elliot Eklöf och Elin Ukalovic.

– Det är svårt att veta var man ska börja, säger Elin och tittar ut över butiken. Jag letar egentligen inte efter något särskilt i dag.

Hon och Elliot börjar kolla bland galgarna. De gillar att kläderna är ordnade efter färg.

– Eftersom jag gillar mörka färger blir det lättare att veta var jag ska leta, säger Elliot.

Snart har båda plockat på sig flera plagg. Elliot går mot skoavdelningen. I dag vill han hitta nya vinterskor. Han undersöker paren som står uppradade på hyllorna och plockar upp ett par gympaskor. Han vänder på dem för att hitta storleken.

– De var snygga, men tyvärr är de för små.

Elliot letar vidare och hittar ett par svarta fodrade märkesskor.

– Jag hoppas att de passar. De verkar varma, så de hade varit bra i vinter. Och jämfört med nya är de ju jättebilliga.

På andra sidan butiken letar Elin bland jeansen. Hon plockar fram ett par och ler brett.

– De här är så snygga att jag nästan blir kär, säger hon. Och de är till och med i min storlek!

Elin och Elliot tror att många är rädda för att köpa begagnade kläder.

– Många tänker nog att det är äckligt att andra har haft dem, säger Elliot.

De tycker att fler borde gå in i butikerna och se hur de faktiskt ser ut.

– När man går runt och kollar känns allt fräscht, säger Elin. Det är verkligen inte svårt att hitta en massa plagg som man vill köpa.

De möts utanför provrummen och visar sina fynd.

– Vad har du hittat? frågar Elin nyfiket.

Elliot börjar med att testa skorna och går några varv.

– De passar mig perfekt, säger han glatt.

Elin kommer ut ur provrummet i nya kläder från topp till tå.

– Byxorna är jättesköna, säger hon. När man köper helt nya jeans är de oftast stela och obekväma.
De här är mycket mjukare eftersom de redan är använda.

Hon går fram till spegeln.

– Det enda jag är osäker på är skärpet, säger hon. Det känns lite stort och klumpigt. Så jag får försöka hitta ett annat.

Både Elin och Elliot tycker att det är viktigt att bara köpa kläder som man är helt säker på att man kommer att använda. Elliot hänger plaggen som inte passade på ställningen utanför provrummen. Sist hänger han upp en tjocktröja med grått mönster.

– Den här var jättesnygg, men den har ett litet hål i sömmen.
Det är ju egentligen lätt att laga, men jag är inte så bra på att sy.
Det känns onödigt att köpa den, eftersom den bara kommer att hänga i garderoben.

De tar sina kassar och går mot nästa second hand-butik. Det finns fortfarande några plagg kvar att leta efter innan de känner sig klara.

– Jag vill hitta ett par lite pösigare jeans, säger Elliot.

De tycker att det finns en sak som gör shoppingen svårare än i vanliga klädbutiker. När man handlar second hand finns det oftast bara ett av varje plagg.

– Man är ju van vid att ha flera storlekar att välja mellan, säger Elliot. De second handkläder som man gillar finns inte alltid i rätt storlek.

– Men eftersom det finns så mycket att välja på kan man oftast hitta något liknande i sin egen storlek, tycker Elin.

Nu vet de exakt vad de ska leta efter. Elins nya outfit behöver en sista detalj för att vara helt komplett. Hon tar upp ett armband från en liten trälåda och provar det. Sedan rynkar hon på näsan.

– Jag känner mig inte så sugen på smycken i dag. Det är kanske smartare att leta efter ett skärp.

Elliot ropar till. På en hylla ligger en svart och blå keps.

– Den måste jag ha, säger han.

Han hittar snabbt flera par jeans och en vit tröja med tryck. Men Elin är fortfarande på jakt efter ett snyggt skärp. Hon hittar ett som är pråligt och vinrött.

– Jag måste prova det bara för skojs skull, säger hon. Det är verkligen inte min stil, men ändå coolt. Det hade nog varit perfekt om man skulle gå på maskerad.

Det är dags att kolla i en sista butik. Och där hittar Elin direkt ett flätat läderskärp.

– Det är likt bältet som jag testade i den första butiken, säger hon. Men det här är mer i min stil.

Medan Elin betalar sätter sig Elliot och vaktar de tunga kassarna. Man blir trött efter många timmars shopping. Det tar lite längre tid att hitta kläder på second hand än i vanliga butiker. Men Elin och Elliot tycker att det är värt det.

– Det känns bra att handla second hand, eftersom det är bättre för miljön, säger Elliot.

Elin gillar att man dessutom kan hitta många olika sorters kläder.

– Det är kul att det finns både moderna kläder och gamla plagg från till exempel 90-talet, säger hon. Det finns verkligen något för alla!

... och så här bra blev det!

Elin och Elliot i sina nya outfits som de fyndat second hand.
Elin och Elliot i sina nya outfits som de fyndat second hand. Foto: Marie Ullnert

Så lämnar du in kläder

 • Ta reda på vilka second hand-butiker som finns i närheten. Nästa gång du rensar i garderoben kan du samla ihop plaggen som du inte längre använder.
 • Om du väljer att skänka dina kläder till en ideell butik går pengarna som butiken tjänar till välgörenhet. Ett exempel på en sådan butik är Myrorna, där pengarna går till hemlösa och andra som har det svårt.
 • Om du har dyrare plagg och märkeskläder kan du välja att låta en butik sälja dem åt dig. Då får du betalt för alla plagg som säljs, och butiken behåller en del av pengarna.

Second hand är bra för miljön

 • Second hand är engelska och betyder ”i andra hand”. Alla kläder som finns i second hand-butiker har tidigare ägts av någon annan. Om fler köpte begagnade kläder skulle det inte behöva tillverkas lika mycket nya.
 • Att producera nya kläder tar mycket av jordens resurser. Det går till exempel åt 6 200 liter vatten för att tillverka ett par jeans. Det är ungefär lika mycket som får plats i 41 badkar. Dessutom används mycket kemikalier. De kan vara skadliga för både människor, djur och naturen.
 • Second hand-butiker tar bara emot hela plagg. Men kläder och tyger som är helt utslitna kan återvinnas. Många stora klädkedjor har börjat ta emot trasiga plagg. Det är svårt att göra nya kläder av tyget, men det kan ändå användas på olika sätt. Det kan till exempel bli isoleringsmaterial, filtar och städtrasor. När du lämnar in kläder får du ofta rabatt på ditt nästa köp i butiken.

Källor: Naturskyddsföreningen och Naturvårdsverket

Artikeln publicerades i KP 17, 2018


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!