Ed Sheeran är poppens konung!
Ed Sheeran är poppens konung! Foto: TT

Ed-extra!

Han älskar ketchup, matematik och att skriva låtar som hela världen vill sjunga med i. Ed Sheeran är poppens konung!

Ed Sheeran

Ålder: 30 år.

3 låtar: Bad ­habits, Shape of you och Perfect.

Aktuell med: Nya ­albumet =.

Miljarder lyssningar

Brittiska Ed Sheeran slog igenom 2011. Då var han 20, och hade i många år spelat in och framträtt med sina låtar. Sedan genombrottet har han haft massor med hitar – och visat att han gillar att låta på olika sätt. Till en början var det mest poppiga visor med akustisk gitarr. Men så kom house-låten Shape of you (med snart 3 miljarder streams på Spotify) som passade mer på ett disco. Och han har gjort massor av låtar ihop med rappare som Eminem.

Gillar matte?

Snart släpps =, Eds fjärde album. På den är superhiten Bad habits med. Ed verkar tycka om matematiska tecken. Första albumet, som kom 2011, hette +. Tre år senare kom x. 2017 var det dags för ÷ och nu alltså =. Frågan är vad nästa skiva kommer döpas till. ­Kanske –. Eller varför inte π?

Tokig i tomatsås

I en intervju fick Ed Sheeran frågan om vad han skulle ta med sig till en öde ö. ”Ketchup”, blev svaret. Han ­berättade att han har tomatsås på det mesta han äter, och till och med har tatuerat in en ketchupflaska på armen. Detta fick en ketchup-tillverkare höra talas om. De såg då till att göra en speciell ketchup ihop med artisten, som de döpte till Edchup.

I videon till Bad habits spelar Ed en vampyr som går på skönhetssalong.
I videon till Bad habits spelar Ed en vampyr som går på skönhetssalong. Foto: TT

Rymdsoldat på fritiden

Det är inte ovanligt att artister dyker upp i ­stora filmer och tv-serier. Till exempel kan man se gamla Beatles-basisten Paul McCartney som vitsande sjöbjörn i en av Pirates of the Carribbean-filmerna. Även Ed Sheeran har provat att skådespela flera gånger, till exempel som sjungande soldat i fantasy-serien Game of thrones. Men om man ska känna igen honom i Star wars: The rise of Skywalker får man nog ha röntgen-syn. Där är han en av mängder av stormtroopers – helt dold bakom hjälm och rymdrustning.

Artikeln publicerades i KP 16