Foto: Nini Keller.

Dubbelt så kul på 2 meters håll

Alla vet att det fortfarande är bra att hålla corona-avstånd. De här lekarna gör det lättare!

Smyg-kull

Hur går kull till, om man inte kan nudda varandra? Jo, man kör i smyg under hela dagen. Bestäm vem som ska börja ”vara” redan på första rasten. Den personen tittar sedan på valfri person på två meters avstånd och säger lugnt och stilla: ”kull”. Man måste ha ögonkontakt och det blir roligare om inte så många hör. Snart har ingen någon aning om vem som ”är” ... Om man vill fortsätter ­leken i flera dagar!

Försiktig fotboll

Här är reglerna rejält ändrade. Man får alltså inte vara närmare än 2 meter, varken till med- eller motspelare. När man får bollen måste man stanna. Då har man fem sekunder på sig att spela bollen, om tiden går ut går bollen över till motståndarlaget. En fördel med försiktig fotboll är att även de som inte är så vana får chansen att både passa och skjuta.

Lite högre viskleken

Ställ er i en rad med två meters avstånd från varandra. Ju fler ni är desto roligare. Den som står först bestämmer en mening och viskar den vidare, högre än vanliga viskningar men lägre än prat. Den som står sist får säga meningen högt, så att alla hör. Oftast har den ändrats och blivit lite knasig på något vis.

Skugg-brottning

Passar bäst två och två. Stå minst två meter från varandra, men så att era skuggor kan nuddas. Testa olika platser och vinklar. Sedan är det bara att brottas loss. Ju mer man lever sig in, desto roligare är det. Om ena skuggan ramlar, måste den andra följa efter.

Vanligt hopprep

Både långrep och kortrep är automatiskt perfekta aktiviteter. Man kan lätt hålla avstånd och ha precis lika kul som vanligt.