Foto: Bo Lindell

Drottningen: "Grattis på 120-årsdagen, KP!"

KP åkte till Stockholms slott för att träffa drottning Silvia. Det blev ett lååångt samtal om KP, barns rättigheter, husdjur och om hur en bra förälder ska vara.


Drottningen väljer

Kropp eller Knopp

Prat eller Svar

Hemligt eller Pinsamt

Lou eller Bleckmossen

Katten Nils eller KP-Lukas

Det är en smällkall vårvinter-dag. Jag och Ellen Stålnacke Nero (KP-prao) huttrar oss genom Gamla stan på väg till Stockholms slott. Självklart går vi fel, så vi får frysa lite extra.

Vi ska intervjua drottningen och är båda ganska nervösa. Jag har fått en tvångstanke att jag måste säga ”ers majonnäs” när jag träffar drottningen. Jag berättar det för Ellen. Hon svarar inte, men ger mig en blick som säger ”du är ju helt störd, skärp dig!”
Jag skärper mig. Det vore oproffsigt att tramsa bort det här. Många tidningar vill intervjua drottningen just nu, långt ifrån alla får.

Vi möter upp med fotografen Bosse utanför slottet och kommer till den första kontrollen. Vi står med på listan och blir insläppta. Sedan går vi över den öde inre borggården. Långt där borta, på andra sidan, väntar nästa kontroll. Även här blir vi godkända.

Vi får veta att drottningen väntar på oss. Som tur är visar en av drottningens medhjälpare vägen till det lilla rummet där vi ska vara. Slottet har över 1 600 rum, så det hade nog varit lite svårt att hitta annars.
Total skärpning nu. Inte säga ”ers majonnäs”, och helst inte säga ”du”. Vi sätter oss ner i en elegant soffa med förgyllda karmar. Intervjun kan börja.

Kan du… förlåt, drottningen, berätta lite om hjälp-organisationen Childhood som drottningen själv startade?

– Vi har funnits i 12 år nu. Jag startade Childhood för att jag
kände att det var dags att göra någonting, i stället för att bara besöka olika grupper och organisationer som hjälper barn. Jag hade talat med många barn från hela världen, vi reser ju så mycket kungen och jag, som blivit utsatta för sexuelltvåld och andra övergrepp. Vi startade Childhood för att belysa de frågorna. Nu finns vi i Sverige, Brasilien, USA och Tyskland. Därifrån arbetar vi med över 100 projekt i 16 olika länder. Sedan arbetar vi även med att göra både barn och vuxna medvetna om att barn faktiskt har rättigheter enligt Barnkonventionen. Två år i rad har vi arrangerat World Child & Youth Forum här på slottet där många företag och organisationer möts för att prata om barns och ungdomars rättigheter. Nu senast blev det succé igen. Många av deltagarna stannade kvar i timmar och diskuterade samarbeten efteråt, helt frivilligt! I december äger det tredje forumet rum.

Hur kommer det sig att du… förlåt, drottningen, engagerat sig för just utsatta barn?

– Barnens rättigheter är på något sätt så självklara, och när jag ändå ser alla problem som finns i världen med till exempel sexuellt utnyttjande av fattiga barn, så vill jag göra något.

Kan drottningen ge något exempel på hurChildhood arbetar?

– Ja. I Brasilien har det varit stora problem med att lastbilschaufförer köper sex av barn. Då tänkte Childhood i Brasilien: ”Hur ska vi nå ut med information om att det här måste få ett stopp till landets alla 87 000 lastbilschauförer?” Sedan bjöd de in chefer från Brasiliens 500 transportfirmor till utbildningar om barns rättigheter. Och de talade med en del av chaufförerna, som fick bli Childhood-ambassadörer. Det visade sig att många av dem inte hade en aning om att ett barn är ett barn tills det är 18 år och att barn, även flickor, alltid har rätt att själva bestämma över sin kroppar. Efter två års arbete så har problemen minskat med två tredjedelar.

Vilken är drottningens favoritregel i Barnkonventionen?

– Alla är bra. Men rätten till lek är viktig, tycker jag. Och att barn har rätt att uttrycka sig och bli hörda. Rätten till sin egen kropp, som sagt, och rätten till utbildning, förstås.

Vi har ett förslag på en ny regel: Alla barn har rätt till lördagsgodis. Vad tror drottningen om den?

– Hahaha… Ja, i Sverige i alla fall. I andra länder har de inte traditionen med lördagsgodis, så där skulle det nog bli lite konstigt.

Det finns regler i Barnkonventionen som vuxna lätt kan bryta emot, utan att de tänker på det. Barns rätt till ett privatliv till exempel. Hur var drottningen själv på den punkten, när kungabarnen hade kompisar hemma. Fick de vara ifred då, eller stod du… förlåt, drottningen, och kungen och tjuvlyssnade utanför dörren?

– Nej, det gjorde vi inte. Jag tycker att det är en viktig regel. Jag kommer ihåg en gång när jag var liten och fick ett telefonsamtal från en klasskamrat för första gången, då lämnade mina föräldrar rummet. Det visade att de respekterade mitt privatliv, och det kändes väldigt bra minns jag. Så har jag också försökt att vara.

Hur jobbar drottningen och Childhood med att göra alla medvetna om att Barnkonventionen finns och vad den innehåller?

– Det finns flera sätt. När Barnkonventionen hade 20-årsjubileum för några år sedan tänkte jag att vi kanske kunde sprida kunskap genom att bjuda in drottningar från andra länder för att berätta om Childhood och Barnkonventionen. Det var drottning Paola från Belgien, drottning Sofia från Spanien, drottning Beatrix från Holland, hertiginnan från Luxemburg… Vem mer (drottningen vänder sig mot sin medhjälpare som sitter en bit bort och övervakar intervjun). Ja, drottningarna från Danmark och Norge. Sedan var det kronprinsessan från Jugoslavien. De var alla här! Vi talade bara om barns rättigheter. Och många av drottningarna tyckte att det här var alldeles utmärkt. Så de har engagerat sig i sina länder nu också.

Vilket är drottningens favoritdjur, och hade drottningen något husdjur som barn?

– Favoritdjur vet jag inte. Men jag har haft något som är väldigt dåligt att ha som husdjur egentligen… En liten apa! Det var i Brasilien och jag var 9 år. Jag minns att jag funderade: ”är det en apa eller är det en människa?” För han gjorde så många mänskliga saker. Han kunde lyssna och visste exakt när jag var ledsen eller glad. Då följde han mig och tröstade mig. Jag hade honom i fyra år. Han var väldigt nyfiken och förstörde mycket hemma. Ibland rymde han och en gång klättrade han upp på grannens tak och hade sönder tv-antennen. En annan gång stal han all frukt för dem. Han var väldigt busig.

Vad hette drottningens apa?

– Mickey! Mina föräldrar fick honom av en missionär som tack för att de skänkt mediciner och andra viktiga saker. Mickey transporterades i en liten låda med lufthål. Han var fruktansvärt arg när vi fick honom. Jag förstod att det berodde på att han var rädd. Så jag satte mig tre meter ifrån honom, och lekte för mig själv. Jag sjöng och hade roligt, men jag låtsades inte om honom. Nästa dag gjorde jag samma sak, fast lite närmare. Till slut kom jag ända fram till honom och sedan den dagen var vi bästa vänner.

När drottningen själv var barn funderade drottningen redan då på barns rättigheter?

– Nej, jag tror inte att vi tänkte så. Man jämförde väl sig med sina syskon, och funderade över om det var rättvist att den ena fick något som inte den andra fick. Men mina föräldrar var väldigt bra på det där med rättvisa. Det har jag försökt att ta med mig när jag själv fick barn.

Tror drottningen att drottningens egna barn tyckte att saker och ting var orättvisa ibland?

– Tyvärr tror jag att de upplevde det så ibland. Som förälder försöker man göra sitt bästa, men ibland blir det missförstånd ändå. Då tycker jag att man ska tala om det efteråt och förklara.

Vilket av kungabarnen var busigast?

– Ehh… De var alla änglar! Nej, de var nog som de flesta barn. Busiga och tjuriga ibland, men mest roliga och snälla.

Har drottningen några tips om hur KP:s läsare själva kan engagera sig kring barns rättigheter?

– Man kan tala om det i skolan, be att få prata om Barnkonventionen. Men nästan ännu roligare är att ordna en frågesport för alla lärarna om Barnkonventionen. Så att eleverna lär lärarna. Det kan bli skojigt. Och när lärarna väl lärt sig, så kan ju de lära ut till fler!

Vet du… förlåt, drottningen, om att KP fyller 120 år?

– Jag hörde det. Stort grattis. Ni ska få en liten present.*
Här avbryter drottningens medhjälpare intervjun. Drottningen har tydligen ett späckat schema och ska iväg på något möte.
– Adjö, det var trevligt att träffas, säger drottningen.
– Adjö ers majonnäs, säger jag så tyst så att bara Ellen hör det.

Barnkonventionen…
… är en samling regler som berättar om barns rättigheter. Nästan alla länder i världen har skrivit under Barnkonventionen. Men på många håll följs ändå reglerna dåligt.

Här kan du ladda ner KP:s plansch med det viktigaste ur Barnkonventionen.

* Presenten var ett gäng Childhood-armband. KP gav också drottningen en present. En inramad mega-plansch med det viktigaste ur Barnkonventionen – den som var med i KP 13/2011.