Foto: Christopher Meder/Shutterstock

Djurens OS

Om gorillor tävlade i tyngdlyftning, kobror i skytte och loppor i höjd. Vem skulle vinna om djuren hade ett eget OS?

Längdhopp

Till skillnad från människor finns djuren i många olika former och storlekar. Det djur som hoppade längst i antalet meter är kängurun. Rekordhoppet blev på 13 meter, det är ungefär som 3 bilar på rad efter varandra. Det djur som hoppade längst sett till sin storlek är loppan. Den är bara 2 millimeter lång men dess längsta hopp blev på 48 centimeter! Den hoppade alltså 220 gånger sin egen storlek. Om en vuxen människa skulle kunna göra det skulle den hoppa nästan 400 meter.

Foto: Beth Swanson/Shutterstocj

Simning

Topp 3 i simtävlingen kom alla från samma släkte, spjutfiskarna. Snabbast av alla var segelfisken som kom upp i över 100 kilometer i timmen. Tätt därefter kom svärdfisken och strimmig spjutfisk. Människor skulle inte ha en chans mot dessa fiskar. Det snabbaste en människa någonsin simmat är 8,6 kilometer i timmen. Det rekordet satte Frédérick Bousquet i finalen av franska mästerskapen 2009.

Foto: Volt Collection/Shutterstock

100 meter

När djuren som springer på land tävlade blev det inget jämnt lopp. Geparden krossade sina motståndare med en världsredkordtid på 5,95 sekunder. Den kom upp i ungefär 110 kilometer i timmen! Jämför det med Usain Bolt, världens snabbaste man, som ”bara” kommer upp i 45 kilometer i timmen. På andra plats kom gaffelantilopen och trea blev Gasellantilopen. Men alla djur tar sig inte fram på marken. Om fåglar också skulle vara med i tävlingen skulle pilgrimsfalken vinna överlägset. När den störtdyker kommer den upp i 320 kilometer i timmen vilket gör den till världens snabbaste djur.

Foto: IanRedding/shutterstock

Höjdhopp

Det var jämnt mellan loppan och insekten spottstritaren. Båda hoppade lika högt, 70 centimeter, men vinsten går till spottstritaren eftersom den väger 60 gånger mer än loppan. Om en människa skulle hoppa med samma kraft som Spottstriten skulle den komma 256 meter upp i luften. Den som hoppade högst i antal meter är puman. Från stillastående kan den hoppa sju meter rakt upp i luften.

Foto: Stuart G Porter /Shutterstock

Skytte

Djur har inga vapen att skjuta med men de har sitt spott. Vinnare i denna gren blev sprutfisken. Den simmar upp tills den är precis under ytan, sedan tittar den efter en insekt som ser mumsig ut. När den siktat in sig på sitt byte skickar i väg en vattenstråle som träffar insekten så den ramlar ner i vattnet och fisken kan då äta upp den. Sprutfiskar är så pass träffsäkra att de kan träffa en insekt på tre meters avstånd. Tvåa i tävlingen blev spottkobran. Om man träffar på en sådan ska man akta sig och framför allt täcka för ögonen. Spottkobran kan träffa ögonen på en människa med sitt gift på två och halv meters avstånd.

Foto: Tanya Puntti/Shutterstock

Tyngdlyftning

Gorillan lyfte tyngst i tävlingen, hela 800 kilo! Men om man mäter efter storlek och när det gäller att flytta på någonting tungt vinner dyngbaggen. Den äter kobajs och brukar putta omkring på en boll som den ska rulla hem till sin håla och sedan smaska på. Bollen kan väga mer än 1 000 gånger dyngbaggens egna vikt. Det är som att en människa skulle lyckas knuffa på sex dubbeldäckade bussar fulla med människor.