De tävlande har ”vingdräkter” på sig och hoppar ut från en helikopter samtidigt.
De tävlande har ”vingdräkter” på sig och hoppar ut från en helikopter samtidigt. Foto: Red Bull

"Det mest riskfyllda momentet är landningen"

Tänk dig en blandning mellan skicross och formel 1 – fast 4 000 meter upp i luften. Det är vardag för Petter Mazzetta. KP har träffat en av världens bästa fallskärmshoppare och wingsuit-flygare!

I KP 5 kan du läsa om när 13-åriga Kalle Löfgren fick flyga i en vindtunnel. Han blev coachad av Petter Mazzetta, som är professionell fallskärmshoppare. Petter kommer från Falkenberg men bor större delen av året i Arizona i USA. Där kastar han sig ut ur helikoptrar och flyger fritt genom luften. KP tog ett snack med en av världens just nu mest framgångsrika extremsportare.


Foto: Bodyflight Stockholm

Petter Mazzetta är en professionell fallskärmshoppare. Han har fyra SM-guld i friflygning samt har varit med och satt ett världsrekord och två Europarekord i olika discipliner. Han tävlar även i wingsuit och instruerar bodyflight i vindtunnlar över hela världen.

Hej Petter! Hur kom du in på fallskärms-hoppning?

– Jag fick ett fallskärmshopp i födelsedagspresent när jag fyllde 25 år. Då hade jag redan testat bungyjump flera gånger och tyckt att det var väldigt kul, så jag ville ta nästa steg.  När jag landade på marken efter hoppet kände jag: ”Det här måste jag hålla på med!” Det var det häftigaste jag hade gjort. Så jag bokade in mig på en kurs direkt. På den vägen är det. Men i början hade jag inga planer på att satsa professionellt.

Du var snowboardåkare tidigare?

–  Ja, jag tävlade en hel del från att jag var 12 år tills jag började hoppa fallskärm. Men jag skadade mig hela tiden när jag åkte snowboard. Jag har brutit nästan vartenda ben i kroppen. Det var därför jag la av.

Är fallskärmshoppning så mycket säkrare?

– Ja, det är mycket färre skador! När man åker snowboard är man så nära backen hela tiden. I luften finns det ingenting du kan slå emot. Det mest riskfyllda momentet är landningen.

Har du varit med om någon oturlig landning?

– Ja, jag fastnade i en grästuva och bröt foten för två år sedan. Men det är enda gången jag har skadat mig vid hoppning. Och det gjorde inte ens ont. Det är nog den enklaste skadan jag har haft i hela mitt liv.

Förutom vanlig fallskärmshoppning tävlar du i wingsuit. Hur går en sådan tävling till?

– Det är som en blandning mellan skicross och formel 1. Fyra helikoptrar håller upp vimplar och skapar en slalombana i luften. De tävlande har ”vingdräkter” på sig och hoppar ut från en helikopter samtidigt. Det gäller att ta sig igenom hela banan före de andra. Men att tacklas är ingen bra idé, för man kan skada sig ordentligt om man krockar med varandra. I dräkterna kommer man upp i jättehög hastighet, ibland över 300 kilometer i timmen. Man kan göra samma manövrar som med ett stridsflygplan!

Blir du nervös inför hopp?

– Nja, grejen är att jag aldrig är ute efter att få en adrenalinkick. Om jag känner adrenalinet pumpa i kroppen, då är jag för dåligt förberedd. Är jag bra förberedd känner jag tvärtom ett lugn inför hoppet.  Men det är klart, pulsen ökar alltid när man står på kanten och precis ska kliva av. Det kritiska är att ta steget ut. Sedan finns det ingen återvändo.

Har du någon gång ändrat dig i det ögonblicket?

– Nej, aldrig.

Vad tänker du på när du är i luften?

– Så snart jag inte har något fotfäste längre känner jag frihet. Då tänker jag inte så mycket.  Men ibland, när jag har stenkoll på det jag gör, har jag kommit på mig själv med att tänka på helt konstiga grejer. Typ om jag ska köpa nya skor, eller vad som helst. Då får jag säga åt mig själv: ”Hallå, det här kan jag inte tänka på nu!!!”

Vad drömmer du om att testa härnäst?

– Min kompis Vince Reffet i Dubai har en jetvinge, som han fäster på ryggen och flyger med. Jag skulle jättegärna vilja flyga med honom och hans vinge. Det vore en frihetskänsla utan dess like!

Wingsuit-tävling