Illustration: Moa Hoff

”Det är skönt att familjen vet”

Några i klassen trodde att Elsa, 12, kallade sig bisexuell för att verka cool. Men hon ville bara vara sig själv fullt ut.

– Min läggning är ingen hemlighet.

För några år sedan började Elsa fundera över sin sexualitet. Hon hade varit ihop med en kille, men upptäckte att hon kunde bli kär i ­tjejer också. Så har det fortsatt. ­Numera kallar hon sig bisexuell.

– Jag blir kär i både tjejer och killar. Det går i faser. Ibland gillar jag främst killar, sedan mest tjejer. I stället för att skifta mellan att kalla mig straight och gay, känns det bäst att alltid vara bi, förklarar hon.

De flesta i Elsas omgivning känner till hennes läggning. För Elsa har det varit viktigt att komma ut. I fyran ­berättade hon för alla i klassen.

– Jag ville vara mig själv till hundra procent. Det här är ju ingen hemlighet, utan en del av mig.

I början tog några i klassen inte riktigt Elsa på allvar. De trodde att hon låtsades vara bisexuell för att verka cool.

– Jag vet att vissa kommer ut som en ”kul grej”. På sociala medier har det nästan blivit en trend att ha en läggning som är utanför normen, ­säger Elsa.

Själv ser hon ingen mening med att fejka eller skämta om sin sexualitet.

– Då förstår man inte allvaret. För en del personer är det jättejobbigt att komma ut. Att göra det på skämt för uppmärksamhet är respektlöst.

Elsa tycker inte att det har varit jobbigt att berätta. Även klass­kompisarna förstod snart att hon var seriös.

– Att berätta för mina föräldrar var lite pirrigt. Men jag var säker på att de skulle stötta mig, säger Elsa.

Elsa har gått på Pride, både i sin hemstad och i Stockholm.
Elsa har gått på Pride, både i sin hemstad och i Stockholm. Illustration: Moa Hoff

Hon berättade för sin mamma först. Det rätta tillfället dök upp en dag på stan.

– Vi pratade om Pride-festivalen och jag frågade om vi kunde gå på den. Sedan blev det naturligt att lägga till att jag är bi. Jag minns inte ens vad mamma svarade. Typ: ”Vad kul!” Det var ingen stor sak, ­säger Elsa.

Till sin pappa skrev hon ett sms och berättade samma sak. Hon är glad att familjen vet. De har varit på Pride tillsammans, både i hemstaden och i Stockholm. Elsa har även gått i paraden med en kompis, som också är bi.

– Det är skönt att ha en vän som känner likadant. Genom att prata mycket med henne i början blev jag mer säker i min egen sexualitet.

Sedan en tid tillbaka har Elsa även en flickvän, sin andra i livet. Hon har också ofta blivit förälskad i ­kändisar.

– Skådespelaren Jenna Ortega var min senaste stora kändis-crush.

Elsa är också väldigt förtjust i ­serien Heartstopper, där killarna Nick och Charlie blir kära i var­andra.

– Den är väldigt fin. Att skildra ­annan kärlek än straight är viktigt. Vi matas med prinsar och prinsessor från att vi är små. Sedan antar många att det måste vara en kille och en tjej som blir ihop.

Elsa tror att de flesta känner sig tryggare efter att ha kommit ut.

– Om ens föräldrar är väldigt ­normativa kanske det bästa är att vänta med att berätta för dem. Men kom ihåg att du alltid blir ­accepterad någonstans, precis som du är.

Elsa har egentligen ett annat namn.


Detta är hbtqi

H - homosexuell En person som bli kär i personer av samma kön. Kallas även gay och lesbisk (om tjejer).

B - bisexuell En person som blir kär i personer oberoende av kön.

T - trans Någon som inte känner sig som det kön hen föddes med, eller varken som tjej eller kille. Ett annat ord för det sistnämnda är icke-binär.

Q - queer Att bryta mot samhällets normer kring kön och kärlek.

I - intersex En person som föds med oklar könstillhörighet. Det kan handla om att könsorganen eller annat i kroppen inte är helt manligt eller kvinnligt.

A+  läggs ibland med i slutet, så att det blir HBTQIA+. A står då för asexuell och aromantisk – att inte attraheras av, eller bli kär i, andra personer. Plustecknet står för ­övriga sexuella läggningar och köns-identiteter. På engelska är motsvarande förkortning LGBTQIA+, där LG står för lesbian och gay.

Heterosexuell (straight) betyder att man blir kär i en person av ­motsatt kön.

Det är du själv som väljer om du vill kalla dig något eller några av ­orden.

Att komma ut innebär att man berättar för andra om sin sexuella läggning eller könsidentitet. Som hbtqi-person kan det kännas viktigt att visa vem man verkligen är. ­Annars finns risken att andra fel­aktigt antar vilket kön man tillhör eller vem man blir kär i. Men det finns inte något krav på att komma ut. Du har alltid rätt att själv bestämma om, när och för vem du vill göra det.


Läs mer i KP 11

Tre hbtqi-kåpeare om hur de berättade om sin kärlek.
Tre hbtqi-kåpeare om hur de berättade om sin kärlek. Illustration: Moa Hoff

25 år av stolthet

Pride betyder ”stolthet” på engelska. Runt om i världen anordnas pride-festivaler och pride-­parader. De finns för att fira kärlek oavsett kön och stå upp för hbtqi-personers rätt­igheter. I omkring 70 länder är homosexualitet än i dag förbjudet, och många människor tvingas leva hemliga liv.

Bland svenska ­firanden är Stockholm Pride störst. Festivalen pågår i år mellan 31 juli och 6 augusti och firar nu 25 år. Den stora paraden är lördagen den 5 augusti.