Foto: Malin Bäcklund

"Det är okej att se ut precis hur man vill"

Trots att 18-åriga Vanja Engström bara har hållit på med musik i 1,5 år har hon tagit sig hela vägen till fredagsfinalerna i Idol. Med sin unika stil hoppas hon kunna inspirera andra att vara sig själva.

Hej Vanja! Du har så cool stil, kan du inte berätta lite om den?

– Tack! Jag gillar lite fulsnygga grejer, som är lite lattjo. När något ser konstigt ut så vill jag ha det. Vissa kanske anser att mina kläder är väldigt fula, men det tycker inte jag. Jag har nog lite retro stil. Tröjan som jag har på mig i dag har jag haft sedan jag gick i 4:an!

Vad är det bästa med att stå på scen?

– Att alla tittar på när man gör sin grej. Det är så konstigt. Jag har bara hållit på med musik i ett och ett halvt år, så det är svårt att sätta ord på hur det känns. Jag får en sjuk adrenalinkick när jag står på scen och sjunger. Under kvalveckan slog det mig att det här går ju faktiskt bra, det låter inte falskt! Det kändes så sjukt. Sedan har jag bara fortsatt att köra!

Blir du nervös innan du ska upp på scenen?

– Ja det blir jag. Det är inte så att jag tappar ord eller stammar, men jag blir väldigt nervös. Men jag har jobbat med att försöka omvandla min nervositet till energi som jag kan utnyttja på scenen. Det har funkat bra för mig.

Vem är din Idol?

 – Jag tycker om bandet Queen, och artisterna Silvana Imam och Beatrice Eli. Jag tycker att Silvana Imam förmedlar så bra budskap i sina låtar. Hon vågar vara feminist och artist. Vissa artister kan slänga ur sig opassande skämt, men hon är så medveten. Och det är verkligen viktigt att det finns sådana förebilder.

Som artist är man ju en förebild för många, hur vill du vara?

 – ­Jag vill visa att det är okej att se ut precis hur man vill, oavsett kön. Det ska inte vara så att man som tjej måste ha på sig tajta kjolar. När jag var liten brukade jag ha på mig ”herrkläder”, och gick ofta runt i kalsonger. Det gör jag i och för sig fortfarande, jag har kallingar med pridefärger på mig i dag! Den man är har ingenting med kön att göra. Och det vill jag förmedla.

Var ser du dig själv om fem år?

 – Då hoppas jag att jag jobbar med musik och skådespeleri. Mitt mål sedan jag var 9 år har varit att bli skådespelare, men jag har samtidigt alltid drömt om att bli rockstjärna. Jag har alltid velat göra mycket. När jag var liten ville jag bli en astronaut som lagade mat i rymden och hade en talkshow där jag kunde spela låtar och skämta!

Vad är det pinsammaste du har gjort?

 – Jag skäms inte så mycket längre. Men när jag var 7 år och var på Disney World så sprang jag fram och sparkade min kompis i röven. Men när han vände sig om såg jag att det inte alls var min kompis, utan någon jag inte kände. Det var pinsamt!

Aldrig få uppträda för en publik eller alltid sända live?

– Alltid?! Till och med när jag sitter och skiter? Haha nej men gud i så fall aldrig uppträda för en publik. Jag vill ha ett privatliv, haha!