När andra i skolan jämför sina mobiler...
När andra i skolan jämför sina mobiler... Illustration: Mati Lepp

”Det är jobbigt när andra skryter”

Yusuf, 11, försöker dölja för sina kompisar att hans familj har väldigt dålig ekonomi.
– De kanske inte vill hänga med en fattig person.

Trappljuset tänds när Yusuf öppnar porten. Hans familj bor i en lägenhet högst upp i ett hyreshus i en ganska stor stad. Yusufs mamma och två småsyskon är hemma. Hans pappa är på sitt jobb i en annan stad, och jobbar sent. Storebror är på gymmet.

Yusufs familj har haft det svårt med ekonomin i flera år. Det betyder att pengarna ofta bara räcker till det allra viktigaste, som hyra och mat.

– Om jag fick drömma skulle vi alltid ha råd att köpa det man behöver, som mat, kläder, hygiensaker och möbler, säger han.

För Yusufs dagliga liv betyder pengabristen att han saknar sådant som många andra i hans ålder har: en smartphone, en dator, roliga spel och fina kläder.

– Det kan vara jobbigt när folk i skolan står och jämför sina mobiler, eller om någon frågar: ”Läste du vad jag skrev på chatten?” Då brukar jag bara gå därifrån, till andra kompisar.

Han har inte pratat med någon av sina kompisar om familjens ekonomiska problem.
Däremot har han valt att berätta om det i KP för att förklara hur det kan vara.

– Det kanske är bra för dem som inte är fattiga – men som kanske blir det en dag – att få veta hur det känns. För mig skulle det vara bra om mina skolkompisar förstod hur jag har det, men det känns obehagligt att själv berätta.
Kanske vill de inte hänga med en fattig person? De som är rikast är alltid de mest populära. Om det kommer fram att någon är fattig kanske den blir utfryst.

När Yusuf var liten hade båda föräldrarna jobb. Men sedan de flyttade till staden där de bor nu har livet inte blivit som de tänkt sig. Yusufs pappa har lång väg till jobbet och tjänar inte så bra.
Mamman har varit arbetslös ända sedan de flyttade hit. Precis nu har hon fått ett tillfälligt jobb. En del av lönen gick till nya vinterskor till Yusuf.

– Tidigare hade jag skor som var trasiga i sidan. Det var inte så kallt, men obekvämt. Men sedan när mamma fick pengar köpte hon nya skor åt mig och min bror.

Samtidigt fick Yusuf nya gympa-skor.

– Det var jättebra, för i höstas var jag tvungen att ha ett par gamla skor som var mer som fotbollsskor. Dessutom var de för små, jag fick ont i fötterna av dem.

Ofta försöker Yusuf att inte tänka så mycket på bristen på pengar. Samtidigt är det tydligt hur det påverkar hans mamma och pappa: När det finns pengar är de glada, när de har lite pengar är de ledsna.

– Mina föräldrar kämpar mycket och tänker ofta på räkningar och på vad saker kostar. Till slut hittar de alltid pengar på något sätt. Mamma brukar låna pengar av sin syster.

När Yusuf förstår att hans föräldrar har det extra tufft brukar han också bli nere.

– Om kompisarna ser och frågar vad det är säger jag att jag är trött. Det skulle kunna vara sant, vi börjar oftast redan klockan 08.20.

På fritiden är Yusuf mest med kompisar och spelar fotboll eller spel. Eller så är han med familjen.

– Ibland åker vi in till centrum på helgen och går i affärer och tittar. Fast vi köper inget. Vi går mest runt och har det bra tillsammans, kanske äter vi hamburgare.

När det finns pengar över får Yusuf veckopeng. Ofta blir det 25 kronor eller mindre. Antingen köper han chips och cola till familjens fredagsmys eller så sparar han. Som mest har han ägt 150 kronor.

– Fast dem gav jag till min kompis när han fyllde år. Jag har aldrig gett så mycket till någon, och jag kände mig så lycklig och stolt. Vi har varit jättebra vänner ända sedan 1:an, och han är alltid så schyst mot mig. Ibland ger han mig saker, till exempel en keps, eller bjuder mig på hamburgare vid grillen. Efteråt kramade han mig och sa tack.

En av kompisarna har varit i både Spanien och Italien. Själv har han rest utomlands en gång. Det var när familjen åkte till Turkiet, där hans föräldrar är födda.

– Det var jätteroligt. Vi träffade släktingar och gick i basarer. Det var så billigt att handla kläder där! Det var härligt, men konstigt – nästan som om vi var rika.

Annars är familjen oftast kvar i stan över loven. Yusuf spelar fotboll och hänger med kompisar, ibland åker familjen till havet och badar.

Till hösten när han börjar 6:an, får han en bärbar skoldator:

– Då kan jag vara mer på nätet. Nu får jag låna min storebrors skoldator ibland, när jag vill se på film, men det blir bra att få en egen.

Det finns något mer som Yusuf vill säga till dem som inte vet hur det är att ha ont om pengar:

– Jag hoppas att inget tar illa upp och tycker att det här är dumt sagt, men: Skryt inte om vad ni har inför alla! Det kan finnas folk runt omkring som inte har något alls. Risken är att den personen blir väldigt avundsjuk. Och ledsen.

Artikeln publicerades i KP 4, 2017