Den omtalade draken

Eldsprutande, livsfarliga odjur eller lyckobringande symboler. Det finns massvis av olika berättelser om draken.

En drake är ett omtalat fantasidjur som oftast är ödlelikt, jättestort och eldsprutande. Forskare tror att berättelser om drakar kommer från att man hittat skelett från dinosaurier för länge, länge sedan.

Den kinesiska draken.
I Europa är draken någonting farligt och elakt. Så är det inte i Kina. Den kinesiska dragen är en lyckobringande varelse som spelar en stor roll vid nyårsfirandet (det gäller att ha med sig tur in i det nya året!). Då klär man sig i drakdräkter, blåser i drakformade visselpipor, leker med drakleksaker och äter godis som ser ut som små drakar.

I Kina brukar draken ofta användas som dekoration. Den kinesiska draken är röd och sprukar eld. Den representerar det heta, torra och positiva på jorden nämligen.

Basilisken.
Basilisken är en drake som liknar en ödla eller orm. Den är en symbol för ondska. Namnet basilisk betyder liten kung. Anledningen till att basilisken har fått ett sådant namn är att den har en diademliknande fläck på huvudet, som en liten krona. Basilisken har vingar och framställs ibland som en tupp med drakskjärt. Basilisken sades nämligen kläckas ur ett ägg som värpts av en tupp som svalt ett ormägg!

Lindormen.
Det finns en del berättelser om drakar som helt saknar övernaturliga krafter. Lindormen är en sådan! Lindormen är en ormliknande figur som sägs leva djupt inne i grottor eller djupr ner i hav och sjöar. Lindormen ser ut som en ödla utan bakben, den har en taggig ryggkam som går från huvudet till svansspetsen. Svansen slutar i en pilspets.Vissa berättelser om lindormen finns kvar än idag, till exempel del om storsjöodjuret.

Midgårdsormen.
Midgårdsormen representerade den ringlande floden och det böljande havets yta i fornnordisk religion, alltså religioner som fanns i norden innan kristendomen tog över. Midgårdsormen sades slingra sig i världshaven runt jorden och dess föräldrar var guden Loke och jätten Angerboda. Vikingskeppen hade ett drakhuvud längst fram på grund av berättelserna om Midgårdsormen.

Draken Fafner.
Fafner är en väldig drake som det berättas om i dikten Fáfnismál. Det är en dikt i Eddan. Undrar du vad Eddan är? Det är en med dikter som är skriven på 1200-talet. I dikten Fáfnismál, i Eddan, berättas det om hur den unge Sigurd dräper draken Fafner och vinner en guldskatt som draken ruvar på. Det här är bara en av många berättelser som handlar om drakar och skatter. Det här är nämligen ett vanligt ämne i draksagor! Draken beskrivs i dessa historier som riktigt, riktigt, farlig. Ofta kan den spruta eld, flyga och döda med sin blick.

Sant Göran, draken och prinsessan.
En annan slags draksaga är drakdödarsagan. Ett exempel på en sådan saga är den om Sant Göran och draken. I sagan dödar Göran en drake för att rädda en prinsessa. Även den här sortens saga, drakdödarsagan, är väldigt vanlig. Den handlar alltid om kampen mellan en man och en drake. Draken är ondskefull och mannen som bekämpar den är en riktigt modig hjälte.