Den nyfikna alpackan

Ser du en alpacka kan du vara rätt säker att det finns andra i närheten. De ulliga gulliga djuren vill inte vara ensamma utan hänger helst tillsammans med sina vänner i flocken.

Alpackorna är riktigt nyfikna djur som inte tvekar för att gå fram och undersöka det som fångat deras intresse. Förutom att de är väldigt sociala är de vänliga mot både djur och människor i sin närhet. Alpackan är nämligen ett av världens äldsta tamboskapsdjur (tama djur som föds upp och lever på en gård) och är inte speciellt svåra djur att sköta om.

Det finns två olika sorters alpackor, suri och huacaya. Den stora skillnaden är att deras pälsar ser olika ut. Surins päls är som korvar som liknar frisyren rastaflätor medan huacayans päls är mer fluffig och tät.

Den vanligaste sorten är huacaya och om deras päls inte klipps när det är som varmast kan alpackorna får värmeslag. I Sverige är det vanligt att man klipper dem i maj - juni månad. Ullen från pälsen är både stark och mjuk och är en av världens mest exklusiva ullsorter! Färgen på pälsen kan variera från kritvit till kolsvart. De finns nämligen cirka 250 olika sorters nyanser som pälsen kan vara i.

Alpackor pratar med varandra genom olika mumlande ljud. Ljudet går att jämföra med när du håller en arm för din mun och pratar. De pratar också med hjälp av signaler som de gör med sina lurviga öron eller svansar. De kan även använda sig av olika doftsignaler.

Alpackan lever tillsammans i en flock och vill inte bli lämnad ensam. Om den blir helt själv kan den bli så stressad att den får magsår som sedan inte går att bota.

Även om alpackan är ett väldigt lugnt och snällt djur kan de ibland bli arga. När den blir irriterad på någon annan i flocken kan den ställa sig och spotta! Fast egentligen är det inte spott som alpackan slungar iväg utan kräks. Det är nämligen inte saliv utan illaluktande sörja från matsmältningen som den spottar. Alpackan siktar vanligtvis inte på människor, men det kan hända att de slänger iväg en loska ifall den känner sig hotad.

Alpackan härstammar från bergskedjan Anderna i Sydamerika. Man har funnit utgrävningar som visar att den var tam redan för 6000 år sedan. Än i dag är det i Anderna som det finns flest alpackor i hela världen. Bara i landet Peru som ligger vid bergskedjan finns runt 2,5 miljoner djur.