I flera städer i Iran har det varit protester och oroligheter sedan en ung kvinna dött.
I flera städer i Iran har det varit protester och oroligheter sedan en ung kvinna dött. Foto: TT

Demonstrerar för frihet

Tusentals människor protesterar på Irans gator. På sociala medier sprids filmer där kvinnor klipper av sig sitt hår. KP har pratat med en expert som förklarar händelserna.

Den 13 september greps 22-åriga Mahsa Jina Amini av iransk polis i huvudstaden Teheran. Anledningen var att hon burit sin slöja på fel sätt. Tre dagar senare dog hon. Polisen menar att hon fått en hjärtattack. Men personer som sett gripandet säger att det är polisens våld som dödat henne. Nyheten om Mahsas död har fått tusentals människor att gå ut och protestera. På sociala medier sprids filmer där kvinnor klipper av sig håret och bränner slöjor. Men vad protesterar man mot? Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet. Han förklarar vad som händer.

Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.
Mohammad Fazlhashemi är professor i islamisk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Varför protesterar man?

– Det finns en bakgrund långt bak i tiden. 1979 var det revolution i Iran och religiösa ledare tog makten. De införde regler för hur man skulle leva och klä sig, och de som protesterade tystades ner. Än i dag måste kvinnor bära slöja och de får inte dela klassrum med män. Den som bryter mot detta riskerar böter eller fängelse. Det gör många ungdomar arga.

Varför händer detta just nu?

– De hårda reglerna har lett till ett starkt missnöje mot Irans ledare. Dessutom har landet ekonomiska problem och hög arbetslöshet. Så när Mahsa dog blev det starten på en protest mot hela det politiska systemet.

Vilka är det som protesterar?

– Det är unga män och kvinnor. Men även arbetare, läkare och advokater strejkar till stöd för ungdomarna. Och även omvärlden visar sitt stöd för protesterna. I Berlin i Tyskland demonstrerade 80 000 personer.

Vad vill demonstranterna uppnå?

– Även om de inte vill bära slöja så vill de inte förbjuda den. De vill bara ha frihet och rätten att själva bestämma vad de ska ha på sig.

Vad säger Irans ledare?

– De har svarat med våld. Runt 200 personer har hittills dött till följd av protesterna, en del yngre än 18 år. Landets våldsamma agerande har fördömts av bland annat Europeiska unionen (EU) och USA. Och nu börjar man se en del sprickor i den iranska ledningen. Till exempel har en polischef avskedats för att ha använt för mycket våld.

Vad händer nu?

– Det är svårt att veta. Men vad som än händer så blir det svårt för Irans ledare att återgå till hur det var före protesterna. Även om de lyckas tysta demonstranterna, så kommer missnöjet att leva kvar.

Iran

■ I Iran bor cirka 85 miljoner människor.

■ Landet är till ytan nästan fyra gånger så stort som Sverige.

■ Landet gränsar till bland annat Turkiet och Pakistan.

Artikeln publicerades i KP 18