Foto: Göran Segeholm

Delningsskolan – med Petra och Johanna

Det är alltid roligt att dela med sig av bilder på till exempel Instagram eller Snapchat. Klart du ska göra det! Men det är viktigt att först ha koll på att allt är okej med bilden du delar. Här är fem exempel.


Petra Jankov och Johanna Stenius
har skrivit boken På skärmen!

Exempel 1: En bild på dig och dina kompisar i skolan

Var säker på att alla på bilden okej med att du delar den.

Det är viktigt att kolla att alla personer på bilden vill vara med och bli delade på nätet. Alla kanske inte är det och då måste man respektera det. Andra kanske inte får vara med på bild för att de har skyddad identitet, att det alltså är väldigt viktigt att ingen får veta var den personen finns. Fråga först innan du delar. Det är schysstast. Om någon inte vill, dela inte bilden.

Slutsats: Är alla okej med att bilden delas, ja, då kan du dela bilden.

Exempel 2: En bild som visar en tallrik med äcklig, möglig mat som en kompis delade. Under bilden står det att detta är det enda som en svensk pensionär får äta

Tänk efter: är det som bilden och bildtexten visar sant?
Det är inte alltid som man tror. Bilder kan vara manipulerade för att för att försöka något att framstå som något helt annat. Nyligen så spreds en bild på en hund med skalbaggar i munnen och till den en text som berättade att det är farligt för hundar att vara i gräs – men det är inte sant. En snabb googling visade att sjukdomen som kan drabba hundar är extremt ovanlig i Sverige.

Slutsats: Dubbelkolla alltid innan du delar en bild du är osäker på! Googla och använd bildsök. Bildsökning hittar du på den här sidan.

Exempel 3: En bild på en trafikolycka du cyklade förbi

Det kan vara frestande att ta en bild och dela på en läskig trafikolycka, inte minst för att du själv är orolig eller upprörd och vill ha stöd från andra, men det bästa är att låta bli. Det första du ska göra är att kolla om någon ringt polisen och om det behövs ambulans. Är de redan på plats kan du störa deras arbete om du stannar och fotograferar. Polis, ambulans och kanske till och med brandkåren vill helst jobba i fred. Cykla vidare istället. Dessutom är det fel mot personerna i olyckan att få sina bilder delade på nätet när de är i en svår situation och för någon som känner dem att råka se dem.

Slutsats: Nej, dela inte bilder på olyckor!

Exempel 4: En bild på en gullig katt från nätet

Nätet kryllar av bilder på gulliga katter. Kolla gärna med den som har tagit bilden om det är okej att dela den. Det är olagligt att dela bilder där inte fotografen har godkänt att bilden ska delas. Är det en kompis bild så är det lätt att fråga! Annars får man kolla med bildsök på Google (se ovan).

Slutsats: Oftast är det okej att dela!

Exempel 5: En selfie på dig

Du tar en selfie och vill dela den på nätet, men tänk på några saker först. Kommer du vara okej med bilden även om några veckor eller månader? Är det okej om vem som helst sparar bilden på sin dator eller telefon och delar den?
Alla bilder du delar kan sparas ner av andra. Vissa bilder kanske man bara vill visa för några enstaka personer. Då är det bättre att man visar bilden direkt i telefonen istället för att dela den på nätet.

Slutsats: Är du okej med att bilden kanske sprids? Då kan du dela på!

Extra: Är personen på bilden verkligen den hen säger att hen är?

Har du fått en bild skickad till dig från en okänd person?

Lösning: Bildgoogla! Det gör du enkelt genom att söka efter bilden på Google. Finns bilden på flera ställen med andra namn? Då är det nog inte personen på bilden.

5 saker att göra med en egen Youtube-kanal