En fredlig demonstration i Stockholm mot koranbränningarna.
En fredlig demonstration i Stockholm mot koranbränningarna. Foto: TT

De vill skydda Koranen

Koranen är religionen islams heliga bok. När den eldas upp blir många människor upprörda.

De senaste åren har det förekommit ”koran-bränningar” i Sverige. Det betyder att en person tar med sig boken Koranen ut på en offentlig plats, där andra kan se, och eldar upp den. Nu diskuterar många om detta borde vara förbjudet i ­lagen. KP pratade med David Thurfjell, professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.

Vad är yttrandefrihet?

I Sverige är yttrande­friheten en del av grundlagen. Det betyder att man har rätt att till exempel tala illa om en religion eller ett ­politiskt parti. En del anser att det borde ­räknas som ”hets mot folkgrupp” (ett brott) att bränna Koranen, ­eftersom det kan vara ett sätt att uttrycka hat mot muslimer. Men det har jurister (experter på lagen) inte hållit med om. Även i våra grannländer Danmark och Norge är det tillåtet att bränna religiösa böcker. Det är förbjudet i Finland.

Varför vill en del människor bränna Koranen?

– Det är en så kallad symbol-handling. Genom att bränna koranen vill man visa något.

I många fall försöker man förolämpa muslimer, alltså dem som tillhör religionen ­islam. Det kan också handla om att man vill visa att yttrandefrihet är ­viktigt, att det ska fortsätta att vara tillåtet att vara ­kritisk mot exempelvis religioner. Det kan också vara så att man vill skapa kaos och rädsla i samhället.

Varför blir det inte samma uppståndelse om någon bränner den kristna Bibeln?

– Koranen har en annan roll i ­islam än vad Bibeln har i kristen­domen. Hela religionen bygger på att profeten Muhammed fick denna text ­uppläst för sig av Gud. För de flesta kristna är det Jesus som är det viktigaste – inte Bibeln. Sedan är kristna i Sverige också vana vid att det är tillåtet att kritisera deras religion. I mer än 50 år har det som kallas ­hädelse varit tillåtet. Det är även tillåtet att bränna svenska flaggan. Den typen av utveckling finns inte på samma sätt bland dem som tillhör religionen islam.

När Koranen bränts har demon­stranter tagit till våld?

– Det visar delvis hur känsligt det är. Men det är sällan de mest religiösa muslimerna som gör så. Ibland handlar det om bråkstakar som vill hitta en anledning att slåss. I många fall för­söker de muslimska organisationerna samarbeta med polisen, så att det inte blir våld. Det har också varit flera fredliga demonstrationer.


Vad har hänt?

●  I april 2022 skedde de så kallade påsk-upploppen sedan dansk-svenska Rasmus Paludan hotat att bränna koranen på flera ställen i Sverige. I våldsamheterna skadades många poliser. Flera personer har dömts till fängelse efteråt.

●  Denna sommar har koranbränningarna fortsatt. Det har bland annat orsakat stor upprördhet i flera muslimska länder. I juli sattes den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad i brand av demonstranter. Detta efter en koranbränning i Sverige.

●  Säkerhetspolisen säger att det finns risk för att Sverige utsätts för terror på grund av koranbränningarna, men att alla myndigheter arbetar ihop för att stoppa detta.