Alicia, Thea och David säljer majblomman för att hjälpa andra barn.
Alicia, Thea och David säljer majblomman för att hjälpa andra barn. Foto: privat

De säljer blommor för att hjälpa

Nästan 150 000 barn lever i familjer där det finns för lite pengar. Alicia Cagliesi Lindberg, 12, Thea Häggblom, 11 och David Jackson, 12, säljer majblommor för att hjälpa dem.


Majblomman

Majblomman grundades av Beda Hallberg år 1907. Från början delades pengarna ut till barn som var sjuka i lungsjukdomen tuberkulos. Majblomman säljs i Sverige, Norge och Finland.

Majblomman säljs varje år av barn runt om i Sverige. Pengarna används för att minska barnfattigdomen.

– Det är viktigt för att det finns barn som inte har så mycket pengar. De kan behöva hjälp för att till exempel vara med i fotbollslag eller köpa cykel, säger Alicia.

David och Thea håller med.

– Vi tar för givet att vi har allt i dag men det finns barn som har det mycket svårare än vi.

Vi kanske inte alltid tänker på det när vi köper en tröja bara för att den är fin.

Alla tre har bestämt sig för att sälja majblommor även i år. Både för att det är kul och för att det är viktigt. När man säljer majblommor går en del av pengarna går till klasskassan och en del går direkt till den som säljer. Förra året sålde David majblommor 21 000 kronor, han fick då 3 000 kronor till sig själv.

– Jag köpte en dator, jag använder den för att spela, säger han.

Foto: Alice Almarales Mossbergs

Saga, 13, har designat årets Majblomma, inspirationen till färgerna kom från ett fotbollslag. Varje år görs också en affisch och i år är det Alice, 15, som målat den. Hon inspirerades av alla barns lika värde. Alicia, David och Thea säger att det är viktigt att alla får vara med och att man därför måste engagera sig.

– Vi barn kan inte göra allt för vi har inte den makten men vi kan alltid göra något. Till exempel kan vi sälja majblommor, vi kan också säga vad vi tycker är rätt eller fel. Sedan kanske inte alla lyssnar på det men då har vi i alla fall gjort vad vi kan, säger Thea.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!