De flyr från kriget
Militärer slåss om makten i Sudan i Afrika. Läget är så farligt att många andra länder flugit ut sina medborgare därifrån.
I mitten av april fick situationen i Sudan stor uppmärksamhet. Det var våldsamma strider i huvudstaden Khartoum, där de flesta utländska ambassader är placerade. Mycket snabbt hämtade många länder hem sin personal.
KP har pratat med Johan Brosché, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet.
Varför hämtade man svenskarna så snabbt?
– För att man var orolig för deras liv. Det pågick intensiva strider runt deras bostäder. Det var oväntat att strider brakade loss i huvudstaden. På ett sätt är det orättvist att bara vissa människor räddas, men Sverige har ett speciellt ansvar för de personer vi sänt ut. Dessa har ju staten som arbetsgivare.
Berätta om Sudans historia!
– Sudan var en koloni under Storbritannien fram till 1956. Landet påverkas fortfarande av det, eftersom britterna mest brydde sig om norra Sudan. Efter självständigheten blev det ett långt krig mellan de norra och södra delarna. Till slut bildades Sydsudan 2011, världens nyaste land. Men tyvärr är det så att om det har varit krig i ett land är det större risk att det blir krig igen. Man har blivit van att föra politik på det sättet – inte genom att förhandla.
Vad har satt i gång de nya striderna?
– Ända sedan självständigheten har en liten grupp styrt landet. Det har aldrig blivit en stabil demokrati där folket röstar fram de politiker som bestämmer. Landet hade en diktator, Omar al-Bashir, 1989 till 2019. För fyra år sedan lyckades man avsätta honom genom protester och strejker. Men militären ville fortsätta att ha politiskt inflytande. De två generaler som nu slåss mot varandra blev statschef och vice statschef. De har haft var sin armé. När de två arméerna skulle slås samman till en armé så bröt striderna ut.
Hur går det för vanliga människor i Sudan?
– Sudan är väldigt stort, så kriget påverkar folk olika. Många har tvingats fly. Det råder även brist på mat och vatten i flera områden.
I denna svåra situation så ställer människor upp mycket för varandra. Detta är del av vad som brukar kallas den sudanesiska vänligheten. Just nu är jag väldigt orolig över utvecklingen, men alla krig tar ju slut någon gång. Det viktigaste just nu är att få till en vapenvila så att man kan få in medicin och mat i landet.
Detta är Sudan
Yta: Fyra gånger större än Sverige.
Befolkning: 46 miljoner.
Huvudstad: Khartoum.