Ygor tvingades lämna hemstaden Borispol tillsammans med sin mamma.
Ygor tvingades lämna hemstaden Borispol tillsammans med sin mamma. Foto: Hiram Li

De flyr från kriget i Ukraina

Rysslands invasion av Ukraina har tvingat över en miljon människor på flykt. De flesta är kvinnor och barn. Vi har träffat två barn som precis lyckats korsa gränsen till Polen.

Rysslands militär har gått in i Ukraina och startat krig. Det kallas för invasion. På grund av invasionen flyr nu miljontals ukrainare. Många har tagit sig till grannlandet Polen.

En av de största gränsövergångarna ligger strax utanför staden Przemyśl i Polen. Dit har hundratusentals människor kommit, de allra flesta är kvinnor och barn. Ukrainas regering har förbjudit män mellan 18 och 60 år att lämna landet. De behövs i försvaret.

Ygor Shkola

Ålder: 9 år.

Från: Borispol i Ukraina.

Gillar: Att rita.

Vill: Att det blir fred och att bli serietecknare.

Flyr med: Mamma Helena.

På väg till: Tjeckien.

Ett av de barn som kommit till Przemyśl är Ygor Shkola, 9. Han flydde med sin mamma Helena från hemstaden Borispol. Pappan är kvar.

– När kriget började var det en massa flyglarm som gick och vi fick sova i en bunker, berättar Ygor. Larmen är till för att folk ska veta att bomber är på väg och hinna ta skydd.

Trots alla larm om bomber säger han att han inte var rädd. Hans mamma Helena håller med.

– Ygor har varit väldigt lugn, men krig är verkligen ingen bra plats för barn, säger hon.

Runt sin hals har Ygor en stor och varm halsduk. Den fick han när han kom till Polen. De flesta som flyr har inte mycket saker med sig. I stället får de kläder som skänkts till flyktingarna av familjer runt om i Europa.

– Det tog väldigt lång tid att ta sig hit, säger Ygor. Värst var det alldeles vid gränsen i en stad som heter Lviv. Där fick vi vänta i två hela dagar.

Här i Przemyśl ska de inte stanna. Om några dagar ska de åka vidare till Tjeckien. Där har mamman varit tidigare.

– Men jag har aldrig varit där, säger Ygor. Vad vi ska göra där vet jag inte riktigt. Jag gillar att kolla på tecknade serier och att rita. Helst ritar jag pansarvagnar. Så jag hoppas att vi får en bra tv och att jag får gå i en skola där man får rita mycket.

Hans mamma kramar om honom. Hon säger att hon hoppas att de ska hitta en bra skola till Ygor i Tjeckien.

Timur, 10 (i mitten) flyr med sin syster Eva, 5, mamma Hanna, sin kusin Mieke, 9, och kusinens mamma. De är på väg till Krakow i Polen.
Timur, 10 (i mitten) flyr med sin syster Eva, 5, mamma Hanna, sin kusin Mieke, 9, och kusinens mamma. De är på väg till Krakow i Polen. Foto: Hiram Li

Nära tågstationen finns ett ställe där barn som flytt kan vara medan de väntar på att åka vidare. Där finns frivilliga som hjälper barnen att plugga. Utanför står Timur, 10. Han vill gärna prata med oss.

– I want to talk, säger han på tydlig engelska.

Timur kommer från Ukrainas huvudstad Kiev.

– Jag är väldigt glad över att alla tar hand om oss så väl här i Polen, säger han.

Hans familj ska till Krakow. Det är en polsk stad som ligger 25 mil bort. Där har hans mamma en syster som de kan bo hos ett tag.

– Men vi kommer inte att stanna där länge. Vi ska åka hem till Ukraina snart, säger han bestämt.

Även Timur har en pappa i kriget.

– Jag längtar verkligen tills vi får träffa honom igen.


Stora protester mot kriget

Den 24 februari bestämde Rysslands president Vladimir Putin att hans land skulle invadera Ukraina. Ryssland har både bombat och skjutit. Och Ukraina har försvarat sig på samma sätt. Tusentals människor på båda sidor har dött. Både militärer och vanliga människor finns bland offren. Miljontals människor har flytt från sina hem.

Rysslands mål verkar vara att ta kontroll över Ukraina. Man vill byta ut landets regering mot en som lyder Ryssland.

Nästan alla länder i världen är emot Rysslands invasion. Hundratals länder och tusentals företag har därför slutat att göra affärer med Ryssland. Det har gjort att den ryska ekonomin nu börjar bli väldigt dålig.

Även många i Ryssland är emot kriget. Men de som protesterar riskerar att gripas av polis.

Vill du förstå mer? Här på KPwebben finns en sammanfattning av vad som hänt och Lilla Aktuellt på SVT Barn rapporterar om vad som händer dag för dag.