Foto: Shutterstock

Därför gillar nästan alla Star wars

I december har The rise of Skywalker biopremiär – och Star wars, världens mest kända rymd-saga, når sitt slut. Men varför är den så oerhört populär? Här är fem anledningar.
Obs: spoiler-varning!

Chewbacca, Poe, Rey och Finn i Star wars: The rice of Skywalker
Chewbacca, Poe, Rey och Finn i Star wars: The rice of Skywalker Foto: Imagenet/Lucasfilm Ltd. & TM

Hjältarna

Få filmer har så modiga hjältar som Star wars. Utan att tveka riskerar de allt i kampen för det goda. I de senaste filmerna har Rey varit den stora stjärnan. Ena dagen samlade hon skrot på en trist ökenplanet, andra var hon huvudperson i kriget mot de onda. Dessutom har hjälten från de första filmerna, Luke Skywalker, tränat upp henne till en mäktig jedi (en sorts riddare med magiska krafter). Med sig har hon även Finn. Han var en av de tusentals namnlösa soldater som stred för Första ordningen (så kallas de ondas armé). Men så fick han nog och anslöt sig till rebellerna. Nu är Finn en av de viktigaste figurerna i kampen för frihet i galaxen.

Darth Vader
Darth Vader Foto: TT

Skurkarna

Här är det ingen brist på elaka och maktgalna figurer. I förra filmen, The last jedi, blev det förvisso en mindre när den ondskefulla Kylo Ren (som en gång var god, men lockades över till den mörka sidan) dräpte skurk-ledaren Snoke och utnämnde sig själv till galaxens härskare. Precis som många elakingar i Star wars bär Kylo Ren gärna mask, är klädd i svart och är en fena på att slåss med lasersvärd. Men frågan är om inte den mest berömda skurken ändå är Darth Vader. Han härjade i de första filmerna. Med sin karaktäristiska hjälm, sitt vassa lasersvärd och sin iskalla basröst är han en figur de flesta känner igen.

Yoda
Yoda Foto: TT

Fantasi-figurerna

Ibland är det inte huvudpersonerna i filmerna som man blir mest intresserad av. Många spännande figurer kanske bara flimrar förbi i bakgrunden eller är med i ett fåtal scener. Som den söta porg-fågeln, som blev så populär att den kom i lego-version. Eller gangsterkungen Jabba the Hutt, som är med i de tre första filmerna. Han ser mest ut som en jättelik snigel. Och en omtyckt karaktär är Yoda, en grodlik liten jedi som fäktas som en gud!

Foto: Imagenet/ Lucasfilm Ltd. & TM

Tekniken

När första filmen kom 1977 kändes de tekniska prylarna som hämtade från framtiden. Klingande lasersvärd, rymdskepp som susade fram snabbare än ljuset ...

Men framför allt var det robotarna som imponerade.

I Star wars  finns alla sorter du kan tänka dig. Som de grälande C-3PO och R2-D2. Eller de jättelika stridsmaskinerna AT-AT.

Även om tekniken i de första filmerna kanske inte känns lika mäktig i dag så imponerar robotarna i de nyare filmerna desto mer. Som vakt-droiden K-2SO i Rouge one eller stjärn-droiden från The force awakens – mekaren BB-8.

Platserna

Visst, många scener utspelar sig på rymdskepp. Men lika mycket är på mystiska och fantasifulla planeter i galaxen långt, långt bort. För här finns verkligen de mest fantastiska platser. Iskalla snöplaneter som Hoth, där Wampa-monster och jätteödlor bor. Eller Mustafar, där det gäller att hålla sig gömd i underjordiska grottor för att inte brinna upp i lavafloderna. Eller de oändliga djunglerna på Takodana. Eller träsken på Yodas hemplanet Dagobah, som kryllar av drakormar, sniglar och jätteskalbaggar ...

Är det gulliga djur du vill se så är den djungeltäckta månen Endor ett tips. Här bor ewokerna – små rymdnallar av sällan skådad gullighet.

Foto: Imagenet/Lucasfilm. Ltd. & TM

Slut för alltid?

The rise of Skywalker har premiär onsdagen den 18 december. Det är den nionde och sista filmen i det som har kallats för Skywalker-sagan. Men det kommer fler filmer som utspelar sig i samma galax, fast de ska handla om andra figurer (precis som förra årets Solo).

En sådan har premiär redan nästa jul ...

Artikeln publicerades i KP 18