Foto: Malin Bäcklund

Chris Kläfford: “Då knackar jag på hos Idol-Martin”

Chris Kläfford, 28, är en av finalisterna i årets Idol. Han stack ut från avsnitt ett med sin stora röst – och sitt ännu större skägg. Chris ser trygg ut på scenen, men säger själv att nervositeten kan komma att fälla honom.

När började du hålla på med musik?

– Jag började spela gitarr när jag gick i trean. Mamma och pappa tyckte att jag borde hitta på något, så jag och min bror fick en elgitarr som vi delade på. Att jag började sjunga var lite av en slump egentligen. Jag hade en kompis som hörde när jag satt och hummade lite på Tears in Heaven, av Eric Clapton. “Du kan ju sjunga!” sa han och sedan har jag bara fortsatt med det fram tills nu.

Vad inspirerar dig inom musiken?

– För stunden är det mycket Matt Corby, Foy Vance och James Vincent McMorrow. Jag gillar melankolisk musik med lite djupare texter. Just nu älskar jag låten Bangor Town av Foy Vance.

Vem är din stora idol?

– Jag ser upp till väldigt många och har många förebilder, men min idol är nog jag själv om fem år. Fast när fem år har gått så kommer min idol att vara mig själv om fem år till. Jag kommer aldrig att bli min egen idol, men jag siktar ju på att göra mig själv så bra som möjligt.

Vad ska du göra om du vinner?

– Om jag vinner Idol. Ja, då skulle jag åka hem till Lindesberg och knacka på förra idolvinnaren Martin Almgrens dörr och fråga vad vi ska göra nu då.

Vem är din största konkurrent?

– Jag själv. Hjärnspökena är otroligt påfrestande ibland. Det kan vara jättejobbigt att gå upp på en scen när det börjar komma tankar från all nervositet. Tänk om man tappar texten eller bara gör något fel? Det är lätt att sådana små tankar kommer in i huvudet.

Har du något tips till unga som vill söka till Idol i framtiden?

– Ett tips är ju att man ska sjunga mycket, dels för vänner och familj, men också för sådana som man bara lite så där halvkänner. Vänner och familj kan ha svårt för att säga vad de på riktigt tycker. Sedan så är det bara att träna, träna och träna. Men man måste våga också!

Antingen eller?

Att alltid sjunga eller aldrig mer få sjunga?

– Alltid sjunga! Inget snack om saken.

Att ha din nuvarande favorit outfit resten av livet eller att aldrig mer få välja outfit själv?

– Ah den var svår, det kan ju bli helt hejcon bacon. Men jag skulle nog välja att aldrig få välja kläder själv.