Foto: Per Palmqvist

Bygg en drake!

Blåsig dag? Perfekt – så här bygger du din egen drake.

En blåsig sommardag är som gjord för att flyga drake. Det bästa är att du inte ens  behöver cykla till leksaksaffären för att köpa en, det går utmärkt att göra sin egen. Men det kan vara lite småtrixigt så be gärna en förälder hjälpa till.

3 tips!

  • Välj så lätta material som möjligt när du bygger din drake, då är det större chans att den lyfter.
  • Välj inte för dyra material. Drakar brukar inte överleva så länge…
  • Välj en dag då det är lite blåsigt.

Du behöver:

  • Två lätta pinnar. Gärna blompinnar eller bambupinnar. Den ena ska vara 100 centimeter lång och den andra 70 centimeter lång.
  • Papper eller tunn plast att ha som ”segel”. Om du använder papper så måste du vara försiktig så inte draken blir blöt.
  • Minst 50 meter långt och tåligt snöre att ha som ”draglina”.
  • Tejp.
  • Tyg eller pappersbitar till svansen.

Steg 1

Bind ihop pinnarna till ett kors med ett snöre.

Steg 2

Lägg ditt kors på seglet och klipp ut en form som ser ut så här.

Steg 3

Tejpa fast seglet på korset.

Steg 4

Bygg en svans. Den kan till exempel bestå av tygrosetter knutna på en lina. Svansen är viktig för den ”styr” draken genom lyften. Den för inte vara för tung, men ändå fånga mycket vind. En två meter lång svans brukar vara lagom. Fäst svansen längst ner på draken med tejp eller snöre.

Steg 5

Klipp av ett ungefär 100 centimeter långt snöre. Snöret ska sitta fast på två ställen i den längsta pinnen i träkorset. Eftersom man ska flyga draken med träkorset uppåt (mot himlen) och seglet neråt (mot dig) måste du göra två små hål i seglet och dra snöret genom dem.

Steg 6

Knyt fast din ”draglina” i det 100 centimeter långa snöret. Knuten ska sitta ungefär i samma höjd som de båda pinnarna korsar varandra. Proffsen knyter en knut som går att flytta för att påverka drakens flygsätt. När vi gjorde vår drake knöt vi en vanlig knut, det funkade det med.

Steg 7 (frivilligt)

Dekorera draken. Kanske med en snygg KP-logga?

Steg 8

Bygg ett handtag. Med ett handtag att linda upp din draglina på så minskar du risken för trassel. Ett handtag kan vara vilken trä- eller kartongbit som helst, men den kan se ut som här på bilden. Du lindar upp linan vid nummer 1, fäster linan vid nummer 2 och håller vid nummer 3.

Steg 9

Försök få draken att flyga! Man startar ofta genom att springa mot vinden med draken i handen.