Hel meny med bara bowls.
Hel meny med bara bowls. Foto: Annika Goldhammer

Bowl smakar bäst!

Mat som serveras i skål blir både snyggare och godare. Här är en hel bowl-meny!

Krämig och knaprig soppa av majs.
Krämig och knaprig soppa av majs. Foto: Annika Goldhammer

Majsig soppa

Du behöver (till 4 portioner):

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

0,5–1 röd chili-frukt

5 deciliter majskorn (cirka 400 gram) på burk

2–4 matskedar rapsolja eller smör till stekningen

2 teskedar spiskummin

1 tärning grönsaksbuljong

2 deciliter crème fraiche, grädde eller kokosgrädde

5 deciliter vatten

salt och svartpeppar

Förslag på topping:

Lime i klyftor, tortilla-chips, majs, färsk persilja eller koriander, hackad chili, finhackad gräslök ...

Gör så här:

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i smör eller rapsolja i en stor kastrull på medelvärme. Den ska bli mjuk och glansig.

2. Häll av spadet från majsen. Stek i smör eller rapsolja i en stekpanna på medelvärme, tills majskornen fått lite färg. Rör om då och då så att de inte bränns.

3. Lägg i hackad vitlök, hackad chili (börja med ungefär halva) och spiskummin i kastrullen. Stek ihop med löken ett par minuter. Häll i majs, buljong, crème fraiche och vatten. Låt småputtra på låg värme i cirka 10 minuter.

4. Mixa soppan slät med en stavmixer. Börja mixa försiktigt så att det inte stänker het soppa. Salta och peppra om du tycker att det behövs. Ha i mer chili om du vill ha mer sting.

5. Häll upp soppan och strö över valfri topping. Servera lime-klyftor vid sidan av.

Tips!

Du kan smaksätta soppan med ­chilipulver, sweet chili-sås eller ­sriracha i stället för färsk chili.  Smaka dig fram till lagom hetta.



Taco-skål med färgglad topping – kan en maträtt bli vackrare?
Taco-skål med färgglad topping – kan en maträtt bli vackrare? Foto: Annika Goldhammer

Taco-bowl

Lika gott som vanliga tacos, men enklare att äta. Grunda med ris och valfri färs, sedan är

det bara att toppa med dina favorit-tillbehör.

Du behöver (till 4 portioner):

2 deciliter valfritt ris

400 gram valfri färs

neutral olja till stekning

1 påse taco-kryddmix

1 deciliter vatten

Förslag på tillbehör:

Gurka, paprika, tomat, rödkål, majs, morötter, picklad rödlök, tortilla-chips, avokado eller guacamole, gräddfil, färsk koriander, limeklyftor …

Gör så här:

Koka riset enligt anvisningen på paketet. Stek färsen på medel-värme i oljan. Häll i taco-krydda och vatten. Rör om och låt puttra på låg värme i 5–10 minuter.

Förbered tillbehören under tiden. Servera i skålar. Börja med ris och färs och toppa med alla tillbehör.



En halverad ananas blir en snygg skål.
En halverad ananas blir en snygg skål. Foto: Annika Goldhammer

Fruktansvärt ­god glass

Frys gärna in frukten dagen innan du tänkt servera glassen så går det snabbt att svänga ihop den.

Du behöver (till 4 portioner):

1 ananas

2 stora bananer

kokosflakes

Gör så här:

1. Dela ananasen mitt itu på längden. Gröp ur fruktköttet men spara några fina bitar till dekoration. Frys in fruktköttet. Skiva bananerna, men spara ungefär en halv banan till dekoration. Frys in resten.

2. När frukten är frusen mixar du den till en slät glass. Använder du en mixerstav kan du låta frukten tina några minuter först. Fyll de urgröpta ananashalvorna och toppa med ananas, banan och kokos.


Artikeln publicerades i KP 13