Betygsskala för bokrecensioner på KPwebben.
Betygsskala för bokrecensioner på KPwebben.

Bokrecensioner

Läs KPwebbarnas bokrecensioner. Vill du skicka in en egen recension? Klicka här!

Dit ljuset inte når

Av Annika Thor

Betyg:

Året är 1835 och Johan är 11 år och han har det svårt på barnhemmet, där han har vart hela sitt liv. En dag rymmer han ut ifrån området i flickkläder, så att ingen av vakterna kan hitta honom.

Sedan hittar han ett teatersällskap och får jobb där. I staden hittar han också sin första vän i livet. Jag tycker att boken var väl skriven, med bra beskrivningar och en del mystik. Den skildrar också hur det var att leva då, rik som fattig, flicka som pojke. Detta är en bra bok som jag starkt rekommenderar.

Martha Mgoye Eriksson, 12

Warriors

Av Erin Hunter

Betyg:

Storyn är genial! Perfekt för dig som gillar fantasy på hög nivå. Strider, rivalitet, förfäder, romanser och högförräderi. Dessutom så är Warriors så mycket mer än bara en bok! Det är spel, Youtube-klipps, konst, rollspel och man kan även programmera eget. Om ni inte läser den här kan jag garantera att ni har missat något stort.

Ssojansojsoj på Scratch, 12

Glastronen

Av Sara J. Maas

Betyg:

Det är en ganska blodig ungdomsbok bok där lönnmördaren Celaena Sardothien är hjältinnan. Den innehåller fantasy, romanser och spänning. Man vill inte sluta läsa, den griper tag i dig.

Ssojansojsoj, 12

Livet på en kylskåpsdörr

Av Alice Kuipers

Betyg:

Denna bok handlar om relationen mellan den 15-åriga Claire och hennes mamma. Mamman är ensamstående och jobbar som läkare dag och natt, alla dagar i veckan. Men en dag måste de omvärdera hur de lever och inse att deras relation inte kan ersättas.

Den här boken är skriven på ett väldigt annorlunda sätt, nämligen genom Claire och hennes mammas korta eller längre meddelanden på kylskåpsdörren. Men trots det är den väldigt rörande och griper verkligen tag i läsaren.

En av dem bästa böckerna jag har har läst, rekommenderar den starkt!

En liten bokmal som löste ut den här boken på mindre än en timme;), 12

Harry Potter och Dödsrelikerna

Av J.K Rowling

Betyg:

Harry är inne på sitt sista år på Hogwarts, som han tänker hoppa över för att leta Horrokruxer, en slags själ-gömma. Voldemort måste besegras och då MÅSTE alla Horrokruxer ha försvunnit. Problemet är bara att Harry har en del av Lord Voldemorts själ i sig själv! Hur ska det sluta?

Jag älskade den här boken! Det är den åttonde och sista boken i serien om Harry, och den absolut bästa! En stark 5:a!

Elle Gripenfjäll, 10

Wings of fire, The dragonet prophecy

Av Tui T. Sutherland

Betyg:

Clay och hans vänner har blivit uppfostrade i en grotta i hela sina liv, för att uppfylla en profetia som skrevs för många år sedan. Väktarna som tar hand om dom har inte direkt varit trevliga och dom har aldrig varit utomhus förut. Men när en av Clay’s vänner hotas måste han sätta sitt eget liv på spel där att ser till att hon inte mister sitt eget, men det kommer antagligen hända mycket mer utanför grottorna där dom växte upp än där inne. Boken är på engelska, alla är drakar och är bara den första av många fler. Rekommenderas stort för alla fantasy-älskare där ute.

Embla Wesselhoff, 12

Penguin Rumble

Joakim Waller

Betyg:

En superbra manga serie med 4 olika delar. Det handlar om en tjej som kommer till en djurpark och märker att hon kan tala med djuren där. Hon blir anställd för att hon kan prata med djuren.

Jag tycker att boken var väldigt bra, men jag tycker att den gick väldigt fort att läsa.

Mini hajen ;) 10

Warriors

Av Erin Hunter

Betyg:

En bok jag rekommenderar väldigt starkt för 9-13 åringar. Den handlar om fyra olika klaner som gör allt för att överleva,skydda och jaga bort andra klaner från deras mark. De händer väldigt mycket och när man läser den så har man inte tråkigt i en sekund.

bokslukaren, 10

Stora flams boken

Av KP

Betyg:

Rolig och bra för den är tjock. Det är jätte kul att läsa den för kompisar. Det finns flams, pinsamt och hemligt och massa roliga test.

o: 10

Vita lögner om röda hjärtan

Av Nora Dåsnes

Betyg:

Det handlar om en tjej som heter Tuva och är 12 år. Hon älskar att teckna och musik. Hon bor med sin pappa i ett hus. En dag börjar det en ny tjej i klassen som heter Miriam och hon börjar bli kär. Sen ska hennes kompis ha kalas och då kommer det ut… hon är lesbisk

Den lilla dansande moroten som fyller 10

Percy Jackson

Av Rick Riordan

Betyg:

Hela serien är fantastisk! Serien handlar om en pojke som upptäcker att den grekiska mytologin är på riktigt, pojken får också reda på att hans pappa är en gud.

Riordan lyckas verkligen blanda grekisk mytologi med humor och spänning.

Älskar KP, 12

Hungerspelen

Av Suzanne Collins

Betyg:

Hungerspelen handlar om barn och tonåringar som lottas varje år till ett spel där varje distrikt från 1 till 12. ska spela tills alla dör, förutom en person som är vinnaren. När man vinner så blir man rik och får flytta till huvudstaden, när man blir vuxen. En ungdom som heter Katniss är huvudpersonen som lottas till spelen. Det är en kille och en tjej i varje distrikt som lottas till hungerspelen. Det är en spännande bok och den kan vara lite läskig men bra.

Vera, 11

Percy Jackson: Född till hjälte

Av Rick Riordan

Betyg:

Boken handlar om en helt vanlig 12 årig pojke som heter Percy Jackson, han är helt normal förutom det faktum att han har dyslexi och ADHD. Men när han råkar explodera sin mattelärare så börjar han undra vem han egentligen är. När skolan tar slut blir Percy, hans kompis Grover Underwood och hans mamma Sally Jackson attackerade av ett monster och Percys mamma blir tillfångatagen. Percy vankar upp några dagar senare i ett läger där han får veta att han egentligen är en halvgud, son till Poseidon, och då bestämmer han sig för att rädda sin mamma på ett livsfarligt äventyr. Jag tycker boken är helt fantastisk och jag rekommenderar boken till alla åldrar. Det är en rolig och spännande bok. Första av fem delar.

Matilda, 12

Kanin soldat ängel tjuv

Av Katarina Nannestad

Betyg:

Året är 1945 och andra världskriget lider mot sitt slut. På ett sjukhus i Berlin ligger nioåriga Sasja. Han har inte sagt ett ord sedan han lades in och ingen vet vem han är. Men genom små föremål börjar han minnas. Våren 1942 tvingades Sasja fly sitt hem i Ryssland efter att tyska soldater stormat hans by. Han tas om hand av en grupp soldater ur Röda armén, och Sasjas milda och kärleksfulla sätt skänker soldaterna hopp. De blir snart som en familj, och trots allt hemskt de tvingas gå igenom visar det sig att ljuset har en förmåga att tränga igenom även det djupaste mörker. Jag tycker att man ska läsa boken den är väldigt spännande.

Elsa, 12

Oändliga historien

Av Michael Ende

Betyg:

Bastian Balthasar Bux, är en pojke på elva år. Han har få vänner, blir mobbad i skolan och är dålig i alla ämnen. Hans mamma är död och pappan är deprimerad, så till den graden så märker han inte till sonens existens länge. Bastian drömmer ofta om en anan värd, hans pappa seger att han ska sluta med de. Bastian blir ofta jagad till skolan. En dag hittade Bastian en bok som heter oändliga historien.

PS, det är min favorit bok, 10

Lisbet och sambakungen

Av Emma Karins Dotter

Betyg:

Lisbet har flyttat in till sin farmor för att föräldrarna var på en bröllopsresa. Lisbet bor hos farmor men farmor är inte som alla andra hon är Sambakungen

Men vad är hon kung över?

Lisbet vill vara normal men hur går det då det är ju det värsta ordet sambakungen vet. Sambakungen är inte bara kung utan också hemlig agent.

Kp är bäst. My, Alva,Hilma, Elsa och nån mer nu vet vem jag är, 9

Det övergivna barnhuset

Av Erika Svernström

Betyg:

Såå bra bok!!!

När Alvin och hans familj hyr ett gammalt barnhem som semesterboende är han den ende som anar varför ingen har hyrt huset på över tjugo år! Vem är flickan som bara Alvins lillasyster kan se? Vad döljer sig i det låsta rummet på vinden? Och vad hände egentligen när barnhemsbarnen bodde här?

Alvin och hans systrar börjar långsamt förstå vad som hände på barnhuset för tjugo år sedan när en dramatisk historia rullas upp framför dem!

Jag tyckte att boken var lite långtråkig i börjar men annars superbra! Dock störde jag mig lite på att det stod banens mammas namn istället för mamma! Ge boken en chans för den är så bra och väldigt spännande! (Är du spökrädd och lättskrämd rekommenderar jag den inte då den är ganska läskig!) Rekommenderas i åldrarna 8-13!!

Bokmalen som älskar böcker och HP!!, 11

Olyckan

Av Petter Lidbeck

Betyg:

Boken handlar om Elsa och Signe som är hos deras farmor och farfar. En dag ska de ge bullar till en granne. När de kommer dit hittar dem henne död på altanen. Nu är det upp till Elsa och Signe och lösa fallet. Ja tyckte boken var väldigt bra. Det finns också andra delar de är också väldigt bra.

Aliceee, 11

Heartstopper

Av Alice Oseman

Betyg:

Heartstopper är en mysig bokserie i serieformat. Den handlar om tonåringarna Nick och Charlie. De har aldrig tidigare pratat med varandra tills att de hamnar bredvid varandra i klassrummet. Charlie är sen ett år tillbaka öppet gay medan Nick hittills har trott att han är straight. Men när Nick och Charlie blir bättre vänner märker Nick att det kanske finns något mer än vänskap mellan dem. Det är en serie på 4, snart 5 böcker som tar upp viktiga ämnen som homofobi, ätstörningar, självskadebeteende och mobbning. De passar alla ungefär 12-13 och uppåt. Jag tycker att alla borde läsa den och andra böcker av Alice Oseman!

Päronpaj, 13

Ängeln i London

Av Charlotte Ekbom

Betyg:

Det är en spännande, mystisk och ibland rolig bok som handlar om en flicka som heter Angelika som reser till London själv för att fira jul med sin pappa som heter Gustav. Jag tycker att det var bra beskrivning av karaktärerna men att boken borde fortsatt lite längre. Boken är lite sorglig så de som inte gillar sorgliga böcker borde inte läsa den.

BOKNÖRDEN som älskar böcker, 10

Tusen stjärnors ö

Av Emma Karinsdotter

Betyg:

Tigris och hennes pappa har flyttat till en ny lägenhet.Det gillar inte Tigris.I hennes förra lägenhet så fanns ju massa minnen av hennes mamma.

Hennes mamma som dog på hennes 1 års dag.Men det kanske finns en chans att få träffa henne ändå? På Tusen stjärnors ö.

Jag tyckte om boken väldigt mycket ,man lever sig liksom in i boken.Lite sorglig ,men jättebra!

Lilla Geten ;)^~^, 10

Harry Potter och Fenixorden

Av J. K. Rowling

Betyg:

I denna femte del i Harry Potter-serien ska Harry gå sitt femte år på Hogwarts. När han börjar så är ingenting som vanligt och vad är det för mystisk sak som Fenixorden pratar om? Det är en lång bok på över 900 sidor men jag kan rekommendera den för dem som läser väldigt mycket.

Ivar the book boy, 8

Maze runner, i dödens labyrint

Av James Dashner

Betyg:

Maze runner är en av dem bästa böckerna jag någonsin läst. Väldigt spännande men lite tråkig i början. Jag rekommenderar verkligen den boken. Det finns tre böcker.

I Love Maze Runner, 10

Vi var vargar

AvKatarina Nannestad

Betyg:

Vi var vargar handlar om Lisl (uttalas Lisel) är på flykt i slutet av andra världskriget när Ryska armén gick in i Tyskland.Hennes familj får höra att deras pappa är död.De flyr och hon och hennes lillebror Otto och lillasyster Mia komer bort från deras mamma i skogen.De hittar ett hus i skogen fullproppat av mat men snart komer ryska soldater och kidnappar dom!

Det var den bästa bok jag läst fins på bibblan!, 10

Vi är en

Av Sarah Crossan

Boken handlar om två 16-åriga tvillingar som heter Tilly och Grace. Men de är inte vanliga tvillingar, dem sitter nämligen ihop från midjan och nedåt. De har det jobbigt i vardagen med olika saker men de är lyckliga. Lyckliga för att de överlevt. Tilly och Grace skulle inte överleva sin 2 års dag men de har klarat det. Ibland går de till en terapeut för att prata. En får ha på sig hörlurar och lyssna på musik medan den andra pratar enskilt.

En dag får de ett väldigt svårt beslut. Grace fick influensa och de blev väldigt sjuka. Nu måste de bestämma om de vill opereras bort från varandra eller fortsätta men dö. Chansen är liten att båda överlever operationen men den finns. ”Vi är en” är en av dem bästa böckerna som jag någonsin läst!!

Rekommenderar verkligen!!!!!!!!!, 10

SpyxFamily

Av Tatsuya Endo

Betyg:

Detta är en manga bok. Den handlade om Anya, som är på ett barnhem. Det kommer då en mystisk man, som vill adoptera ett smart barn, och väljer Anya, 6-åringen som är väldigt intelligent. Mannen är en spion, som har olika uppdrag, oftast mystiska… Anya kan läsa tankar, och älskar jordnötter! Jag älskar denna bok! Jag läste den på franska, men den var ändå JÄTTEBRA!

Lilla Karin, 9

Agnes Cecilia en sällsam historia

Av Maria Gripe

Betyg:

Superbok!!! Jag rekommenderar den starkt för de som gillar lite skräck, den är väldigt mystisk (handlingen alltså) huvudpersonen heter Nora och hennes föräldrar är döda, hon bor hos några släktingar . Sedan flyttar de till ett hus där det började hända konstiga saker….

Ps den finns också som film Ds

Hej till alla som går på kulturskolan RAKETEN:), 10

Warriors: Maktens arvtagare

Av Erin Hunter

Betyg:

I den tredje serien av Warriors har klanerna hittat sitt nya hem, men både lögner och svek lurar i skuggorna. I skogen finns också tre katter som har en profetia på deras axlar som kommer allt. Man kommer få följa Blåtass, Svarttass och Lejontass på deras väg mot sanningen. Och vilka är deras riktiga föräldrar?

Erin Hunter gör böckerna och sina karaktärer med ett sådant djup så att man verkligen längtar efter att läsa!

Nackdelen kan vara att de är svåra att hitta på biblioteket.

Detta är de bästa böcker jag läst!

Bokslukaren vars favorit är Bräkenfäll, 10

Warriors: Maktens arvtagare

Av Erin Hunter

Betyg:

Serien handlar om tre unga katter som växer upp med en profetia som kommer sätta deras liv på prov. Och vilka är deras riktiga föräldrar? Man kommer att följa Blåunge, Svartunge och Lejonunge på deras väg till sanningen.I denna serie lurar hemligheter och svek som speglar klanernas liv och kodex.Erin Hunter gör ett fantastiskt djup i sina karaktärer så att man lever sig in. Detta är de bästa böcker jag läst!

Bokslukaren vars favorit är Bräkenfäll, 10

Legenden om ögonstenen: Fågeltämjaren

Av Karin Erlandsson

Betyg:

Den som hittar ögonstenen får allt, hen behöver inte längta. Miranda är den bästa pärlfiskaren i riket och när drottningen sänder ut att jakten på den mytomspunna ögonstenen är igång igen tänker Miranda genast ge sig av. Men så kommer Syrsa, en unge som aldrig slutar babbla och mest är i vägen. Syrsa är speciell, hon kan höra pärlorna, hon är en pärlviskare. Miranda och syrsa gör som alla andra och ger sig iväg efter ögonstenen men så kommer Iberis med sitt kalla hjärta och tar Syrsa. Hon tvingar Syrsa att dyka efter ögonstenen men Miranda kommer och räddar henne, men till vilket pris? Miranda och Syrsa inser att dem precis gav ögonstenen till den ondaste personen i riket.

en bokserie på 4 delar, om ni inte läser den missar ni något!!, 12

Svarta rosorna: Uppdraget

Av Camilla Lagerqvist

Betyg:

Sommaren 1943 ska Maja fylla 13 år.

Hon bor i ett litet samhälle i Värmland. Bara några mil bort, på andra sidan den norska gränsen tas judiska familjer tillfånga och skickas till koncentrationsläger. När Maja får två nya vänner den judiska pojken Ben och den norska flickan Hilde förstår hon att kriget är närmare än hon trott.

Jättebra bok om vänskap kärlek och andra världskriget. Är första boken i en trilogi om de svarta rosorna.

En 10 åring som älskar synkroniserad konståkning

Skyddsängeln i Belfast

Av Lynne Reid Banks

Betyg:

En väldig fin och spännande bok som handlar om 11 åriga Maura som bor i Belfast. Det är ett oroligt område där det är mycket bombningar och andra otrevliga saker. Maura går hem från skolan en helt vanlig dag när hon hittar en flicka som verkar vara helt livrädd. Flickan ser lite ut som henne fast vackrare och blekare. Maura hjälper flickan och det är som att flickan måste ha hjälp med allt och inte kan något. Alla älskar flickan, men flickan vet inte vad hon heter. När någon frågar var hon är ifrån säger hon att hon kommer ”där uppifrån” och pekar upp i himlen. Vill inte säga några spoilers men det här är en väldigt spännande bok.

Bodil, 13

Klaras Hemlighet

Av Christina Wahldén

Betyg:

Klaras pappa sitter i fängelse för att ha skjutit en annan man på banken. Klaras mamma är sjukskriven på sjukhuset och därför orkar inte göra något. Medan dess bor klara hos sin typ mormor och morfar. Klara blir retad av en pojke i skolan.

Det här är en av det bästa böckerna som skrivits.

Tjej på 10 jordsnurr

Monstret Frank

Av Mats Strandberg

Betyg:

Boken handlar om Frank som är utfryst i skolan. När han fyller nio år blir han biten i handen av grannen Alices hund och efter det förnedras hans liv totalt.

Jag tycker att boken är jättebra!

Man kan leva sig in i Franks situation och det är spännande och fantasifullt.

Hajälskaren 2.000000000000000000 som har en väldigt lång signatur!, 9

Imorgon när kriget kom

John Marsden

Betyg:

Ellie och hennes kompisar åker ut för att leva vildmarksliv ett par dagar. När de kommer hem upptäcker de en konstig sak, ingen är hemma, huset är plundrat och hundarna döda. De upptäcker att deras stad har attackerats av ska soldater. Jag tycker boken är bra, den utspelar sig på 80-90 talet och jag tycker det är intressant för att de inte hade typ mobiler och sånt då. Boken är också från 1990 (översatt till svenska 1997).Det var också lite så att man inte hängde med hela tiden vilket gör boken mindre bra men jag rekommenderar den ändå.

Elizabeth MacDonald, 10

Mördarens apa

Av Jakob Wegelius

Betyg:

Den här boken är uppföljaren till boken legenden om Sally Jones. Sally Jones är en apa som kan nästan allt som människor kan. Hon bor tillsammans med människan Koskela. Helt plötsligt blir Koskela anklagad för att vara brottsligt och därför blir Sally Jones kallad mördarens apa. Den här boken är jättebra och man vill bara läsa mer. Den är spännande för man vet inte vilka som är snälla och vilka som är elaka. Ett litet minus är att det är ganska svåra ord och delstater.

Siri, 9

Agnes-Cecilia en sällsam historia

Av Maria Gripe

Betyg:

Noras föräldrar dog när hon var liten. Hon fick bo hos sina släckningar Anders,Karin och deras son Dag.

Dag och Nora var väldigt nära. Nora kunde berätta den mest obegripliga saken för Dag och han förstod precis.

Ibland när Nora var ensam hemma kom det steg gåendes i huset. Ingen var där. Det kröp i kroppen på henne. Det var så mystisk alltihop. Den sorgsna dockan och ödehuset dit Ludde drar henne. Vad betydde allt detta? Vem var det som gick i våningen?… men snart faller pusselbitarna på plats.

Jag fullkomligt älskar den här boken. Den är spännande, mystisk och helt underbar! Den är ”historisk”, eller vad man ska säga. Det är väldigt fina beskrivningar. Och varje kapitel slutar så fint så att man MÅSTE fortsätta läsa. Det ända nackdelen med boken är att den tog slut. Men det kanske inte är någon riktig nackdel. Alla böcker tar ju slut någon gång. Och det gör också den här recensionen. Den här boken är verkligen värd en chans!

Hagge-bokmalen, 12

Loke: En ond guds hemliga dagbok

Av Louie Stowell

Betyg:

Den handlar om guden Loke som blir förvisad till jorden i en människo-skepnad. Han måste skriva dagbok varje dag till Oden. Han måste vara snäll, men det tycker han är svårt. Han är ju en trickster!

Boken var suverän! Det ända som var mindre bra var att… alltså, enligt mig fanns inget dåligt! Den är verkligen rolig och man lär sig lite också om nordiska gudar. Jag rekommenderar starkt!

Laura, 10

Vera Svanssons dagbok för trädgårdstomtar och superkära

Av Moa De Bruin

Betyg:

Hur är det möjligt att Vera INTE fick rollen som regissör??!!?? Och vad händer egentligen med Hugo? Han gör succé på TikTok! Och i ungefär samma stund som pappas tacoförråd försvinner så går moster Bibban från Wannabe Polis till Förhärdad Brottsling.

Men värst av allt: Bästisen Lise ska flytta! Kommer Vera att vara ensammast i världen nu?? Jag ÄLSKAR boken!! Fast läs de tre andra böckerna i serien innan. Själv har jag läst hela serien och älskar den!! Jag rekommenderar verkligen den!!

En grön potatis, 9

Seawalkers: Farligt uppdrag

Av Katja Brandis

Betyg:

Boken handlar om en pojke som heter Tiago och han är en så kallad Seawalker. Det innebär att han kan förvandla sig till ett havsdjur. Tiago kan förvandla sig till en tigerhaj. Han går på en skola för Seawalkers. När skolan får ett nödrop från en främmande woodwalker (woodwalker är en människa som kan förvandla sig till ett landdjur) skickas Tiago och några andra från skolan på ett uppdrag att hitta den som nödropet kom ifrån.

Dettta är en av 6 böcker i serien och det finns även en liknande serie som heter Woodwalkers och den har 6 böcker. Originalspråket är tyska men de finns översatta till svenska.

Detta är de bästa böckerna jag läst och rekommenderar de verkligen och man kommer bli som klistrad vid böckerna om man gillar fantasy, romantik, spänning och vänskap.

P.S Gör din själv en tjänst och läs böckerna.

En tjej som är galen i Seawalkers, 12

Norrsken: Resan till Jotundalen

Av Malin Falch

Betyg:

Norrskens huvudpersoner är Sonja, Björnar, Espen, Järv, Birk, Ek, Blixten, Frida, Balder och Korpen. Sonja har en vit kjol och en stickad rosa tröja. Björnar är en björn. Balder och korpen är vargar. Resten är typ alver.

Boken handlar om att Sonja kommer till Jotundalen jättetidigt på morgonen med Espen och träffar Björnar på en äng.

Den som har gjort bilderna är Malin Falch. Jag tycker att bilderna är jättefina.

Jag tycker att Norrsken är jättebra för att djuren kan prata och det är fantasy.

Annie, 10

Sommarkollot

Av Linda Wahlund

Betyg:

Snart 10-åriga Ella har det inte alls bra i skolan, men ljuger för sin mamma om att hon har det bra. Hennes mamma jobbar hela tiden så att hon är nästan aldrig hemma. En dag blir hon indragen på ett sommarkollo för att en av kollo ledarna tror att hon är en annan ficka som heter Natalie. När Ella kommit in hamnar bland dem cool-dumma typerna och blir också en sån fast hon inte vill. Den här Natalies pappa har dött så det leder till massa lögner som blir ännu mer lögner. En dag säger en av kollo ledarna att hon tänker ringa till Natalies (Ellas) mamma och prata med henne men det är ju inte rätt mamma, så då bestämmer sig Ella för att rymma till sin mormor. Ellas mormor ringer till Ellas mamma och pratar och sen löser allt sig

Hermione, 10

Nyckeln till skatten

Av Mats Wänblad

Betyg:

Asta, Bea och Cesar är bra vänner och alla är lika gamla, alltså tio år. De har en klubb som de kallar ABC-klubben. De är väldigt bra på att lösa mysterium. Bea går på fotboll. Cesars mamma jobbar på Gavinis guld. Asta och Cesar kollar ibland på Bea när hon spelar match.

En dag så hade de varit i det övergivna huset. Där hittade det en nyckel. De skulle gå tillbaka men de gick förbi en plats där så snubblade Cesar. Han kände något hårt. Det var en dörr.

Jag tycker att bilderna är ganska fina. Illustratören är Catharina Nygård.

Jag kan ibland tycka att den är bra att läsa och ibland är den tråkig att läsa. Det är ju en läsebok som man tränar att läsa i men jag tycker att barn kan lära sig läsa i den.

Minna, 10

Den lilla onda boken 3

Av Magnus Myst

Betyg:

Den lilla onda boken är en bok som vill bli ond. Han är väldigt arg och äcklig. Perfecto är från framtiden. Han har brunt hår och ett robotöga.

Allt börjar med att boken behöver hjälp. Han har hittat en tidsmaskin och vill testa den. Då får du göra valet att antingen vara modig och följa med eller göra det säkra valet och stänga boken. Du och boken åker fram i tiden för att se hur det är där. Ni fortsätter att åka i tiden men sen får tidspolisen tag i er. Sen behöver du och boken åka fram och tillbaka i tiden för att få rätt på allt ni har ställt till med.

Bilderna är jättefina och detaljerade. Dom passar in med texten superbra. De är ritade av Thomas Hussong.

Jag tycker att boken är väldigt bra och spännande. Det finns massa roliga klurigheter och läskiga historier. Man vet aldrig vad som händer härnäst.

Bea, 10

I rosens mitt

Av Martin Widmark

Betyg:

Personerna i boken är Stefan och hans pappa Karl Erik. Stefan har rött-orange hår. Pappan har svart hår med glasögon. Pappan är lite mystisk för att han har gömt en massa brev och andra saker hemliga.

Boken handlar om att Stefans mamma dödade sig själv. Stefan försöker att leta överallt för att hitta varför hon dödade sig själv. När Stefan hade letat på pappans kontor så hittade han några brev som hans mamma hade skrivit.

Jag tycker att bilderna i boken förklarar mycket. Han som har gjort bilderna heter Ola Skogäng.

Jag tycker att denna boken är jättespännande eftersom det händer mycket saker i den. Jag tycker att alla ska läsa den här boken.

Isabelle Bengtsson, 10

Splej: Mysteriet med djävulen

Av Torsten Bengtsson

Betyg:

Boken handlar om splej som löser mysterier och i detta fallet mysteriet med djävulen. Peo är lång, har krulligt hår som är gult. Ester är också lång, har långt hår och hon är mörkhårig. Jamal är rätt lång, har fluffigt hår som är brunt. Lollo är kort, mörkhyad med långt hår som är svart. Dom kallar sig ”splej” och s står för studio, p för Peo, l för Lollo, e för Ester och j för Jamal.

Boken handlar om att dom ska sova över i sin studio och hör ett konstigt ljud. När dom vaknar så går dom ut och det ser ut som att det är en djävul som har gått där. Dom följer efter spåren och kommer till en lada som är förfallen. När dom är framme så ser dom en djävul. Dom springer iväg och ringer polisen.

Bilderna är gjorda av Anette Bengtsson Vargas och bilderna är jättefina men bilderna är svartvita. Det tycker jag är så där för att man kanske inte vet hur omgivningen ser ut om det bara är svartvitt.

Boken är superspännande för att man vill hela tiden veta vem djävulen är. Jag tycker många ska läsa den. Spana gärna in dom andra splej böckerna för dom är också jättebra.

Eddie Svensson, 10

Beast Quest Arac spindelkungen

Adam Balde

Betyg:

Där finns fyra huvudpersoner och de är Tom, Elenna, Storm och Silver. Tom är en väldigt modig kille och han har brunt hår, bruna ögon och han har en blå långärmad tröja med bruna byxor. Elenna är en tjej som också är väldigt modig och hon har brunt hår, bruna ögon och har bruna byxor och en svart tröja. Storm är en stor brun häst och han har en brun sadel som både Tom och Elenna får plats på. Silver är en stor grå varg med blåa ögon. Han är också väldigt snäll och är fluffig.

Handling: De ska rädda en dams syster som har blivit fångad av en gigantisk spindelkung som heter Arac. De behövde rädda henne och när de kom in till grottan så var det hundratals döda kroppar där. De skulle sen döda kungen och när de gjorde det så räddade de damens syster.

Bilderna är coola och fina. De som gjorde bilderna var David Wyatt och Orchard Books. David gjorde framsidan och han hjälpte till med bilderna i boken.

Boken är rolig, inte så läskig och den är spännande. Jag tycker att alla ska läsa den även vuxna för att boken är så bra. Det är så spännande så att jag inte vill att boken ska sluta någonsin

Mila,10

Den kallaste flickan i coldtown

Av Holly Black

Betyg:

Den här boken är så jäkla bra!! JAG ÄÄÄÄÄLSKAR DEN! Den handlar om Tana som vaknat upp från en fest, hon hittar alla sina klasskompisar dödade av vampyrer. Hon hittar sitt ex Aiden fastbunden vid en säng och vid ett av sängsbenen sitter en skadad vampyr. Hon bestämmer sig för att rädda dem båda och ta sig till Coldtown, de enda stället de är säkra på. Boken hade många svängar så man visste inte vad som skulle hända näst! Äääääääääälskar den!

Tjejen som älskar vampyrer, 11

Gips-eller när jag fixade hela världen på en dag

Av Anna Woltz

Betyg:

Fitz föräldrar har skiljt sig. Trots att hon är tolv år och tre veckor har hon svårt att acceptera det. Hon är dessutom väldigt arg på sin mamma, som har sagt några dumma saker.

Men när Fitz lillasyster Bente är med om en olycka och råkar skära av fingertoppen måste hela familjen vara på plats vid sjukhuset.

Fitz träffar en konstig tjej och en snygg kille. Plötsligt har hon brutit armen på låtsats, gjort en romantisk plan till en sjuksköterska och kanske, bara kanske blivit kär själv.

Boken är känslosam och samtidigt rolig. Jag tyckte verkligen om den, även om jag tyckte att slutet var lite tråkigt. Rekommenderas, men läs på egen risk då den innehåller läskiga beskrivningar av sår och skador.

11

Vildhäxa: Eldprovet

Av Lene Kaaberbøl

Betyg:

12-åriga Clara lever ett normalt liv. Hon har en mamma som älskar henne, en bästa kompis som är bäst och hon går i en ganska vanlig skola. Men allt förändras då en stor, svart katt överfaller henne. Den river henne i pannan och hon får kattklössjuka. Mamma tar henne till en moster hon inte visste fanns och får veta något om sig själv som hon aldrig har kunnat ana. Hon är en vildhäxa.

Vildhäxor har en alldeles särskild kontakt med djur och natur. Clara får bo hos moster Isa för att lära sig allt det där. Men det är svårt. Kanske beror det på att hon inte försöker tillräckligt?

Men när hon blir kidnappad av en före detta vildhäxa, som nu är ond, inser hon att det är allvar. Hon måste lära sig de där vildhäxgrejerna. Nu.

Jag tycker verkligen om den här boken, det är en fin story och beskrivningarna är bra. Den har filmatiserats också, men för allt i hela världen: SE DEN INTE!! Den är helt omgjord och har knappt samma story. Om du ändå vill se den så lova att du läser böckerna också ;)

Det är en seriebok på typ sex böcker, yaas och förresten jag älskar Katt det är han som rev henne och han är hennes vildvän #väldigt lång signatur, 11

Alea Aquarius Regnets makt

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea vet nu att det är hon som måste rädda havet. Nästan alla andra havsmänniskor är utdöda. Men hon klarar inte själv att stoppa doktor Orion, den stora skurken. Därför kontaktar hon de försvunna havsbarnen, som befinner sig på olika platser i världen och inte har en aning om sitt ursprung.

Lennox och Aleas band blir samtidigt allt starkare. Ja, alla på båten Crucis tycks faktiskt komma varandra närmare. Så blir det nog när man är jagad av en livsfarlig skurk.

Alea Aquarius är det bästa jag någonsin har läst. Just den här boken, nummer sex, är min favorit. Jag älskar att Aleas och Lennox relation till varandra inte blir sämre på grund av hotet från Orion, jag älskar hur Sammy är glad även när det är svårt, jag älskar att Ben fortsätter vara den vuxna kaptenen som alla lyssnar på, jag älskar när Tess vågar öppna upp sig och erkänna sina rädslor.

Alea Aquarius har fått mig att skratta högt och länge. Men den här också fått mig att gråta hejdlöst. Jag lever mig verkligen in i deras liv på riktigt. Ni måste läsa den här boken, annars går ni miste om något stort.

Sjutusenåttahundranittiotre i betyg, 11

Kusinerna Karlsson - vildingar och vombater

Av Katarina Mazetti

Betyg:

Det här är andra delen i bokserien kusinerna Karlsson. Kusinerna ska vara hos sin moster på lovet. Men vildingarna smyger omkring på Doppingön. Jag tycker att boken är väldigt bra. Den har inga bilder men bra beskrivningar. Jag tycker inte man ska läsa den på kvällen för det är så mycket text. Den passar nog från 8 -12 . Man behöver inte ha läst 1:an för att läsa den här.

En KP älskande tjej, 10

Warriors

Av Erin Hunter

Betyg:

Warriors är en bokserie som handlar om vilda katter som lever i klaner. Den är uppdelad i sviter med 6 böcker i varje svit. I första sviten som heter Den Första Profetian handlar det om Rost en tamkatt som vågar sig ut i skogen där han blir anfallen av en klankatt. Rost går med i deras klan där han får namnet Eldtass. Han lever ett fantastiskt liv fullt av jakt, strider och vänner. Men Eldtass misstänker förräderi i sin egen klan…

Det här är en fantastisk bokserie jag rekommenderar till kattmänniskor, bokmalar och djurälskare!

Jag heter Hasselsvans, coolt va!, 11

Asynja

Elisabeth Östnäs

Betyg:

En dag så kommer några främmande krigare på besök hos Disas pappa som då är kung över vikingastaden Uppåkra. Krigarna föreslår en massa kompromisser men Disas pappa tackar nej. Dagen efter då Disa vaknar så är de helt tyst. Ute på gården så ser hon ett bål med uppbrända människor och där så finner hon sin familj uppbränd. Hon måste hämnas!

Det är en mycket spännande bok. En riktig nagelbitare.

Come stai?, 12

Vem har sagt något om kärlek?

Elaf Ali

Betyg:

Elaf och hennes familj måste fly från Irak på grund av ett krig. De kommer till Sverige och ju äldre Elaf blir sätter familjen fler och fler gränser för vad hon får och inte får göra. Efter ett tag inser hon att hon lever under hedersförtryck. Boken är skriven av Elaf som berättar hur hennes uppväxt har varit. Den här boken är en av de bästa jag läst! Man kan inte sluta läsa.

Lovis, 12

Den Svarta Katten

Av Edgar Allan Poe

Betyg:

Den Svarta Katten är en jättebra men väldigt obehaglig novell. Det är en novell skriven av Edgar Allan Poe.

Den handlar om en man som misshandlar sin katt på väldigt obehagliga och hemska sätt. Den är jättebra men kanske inte ska rekommenderas.

Nybliven Boknörd, 9

Into the wild

Av Erin Hunter

Betyg:

Huskatten Rusty gillar inte sitt liv som huskatt. En dag vågar sig Rusty ut i skogen. Där blir han anfallen av en klankatt men lyckas strida tillbaka. Katten Bluestar som är ledare för klanen ThunderClan frågar Rusty om han vill gå med i deras klan. Rusty går med i ThunderClan där han får namnet Firepaw och upptäcker en värld av sabotage, mord, jakt och vänner. Jag tyckte den var bra, storyn är unik och man lever sig snabbt in i karaktärerna. Men jag hade velat ha mer spänning.

Jag gillar Firepaws bästa kompis Graypaw, 11

Lisa och Lilly

Mian Lodalen

Betyg:

Handlar om 16-åriga Lisa som möter jämnåriga Lilly i tidiga 1900-talets Stockholm, och tillsammans skapar de en kärleksfull undanflykt från den tuffa vardagen. Så fint berättad och rörande historia, som stannar kvar hos läsaren långt efter boken är utläst!

vitmossa, 16

Warriors

Av Erin hunter

Betyg:

Jag tycker att de böckerna är väldigt bra. Det är mycket spänning. Jag tackade nej till den boken flera gånger sen fick en kompis mig att vilja läsa den. Och nu älskar jag de. Jag rekommenderar den starkt för lite mer personer som tål lite mer hemska saker.

Flamsanskratterson =) <3 =), 10

Spejarens lärling:Gorlans ruiner

Av John Flannagan

Betyg:

Boken handlar om en föräldralös pojke som heter Will. Hans högsta dröm är att bli en riddare, precis som sin far, men så blir det inte. Han är för liten och klen. Istället blir han lärling hos den mystiska spejaren Halt. Motvilligt lär han sig smyga, skuta med pilbåge, hantera kastknivar och sköta en häst, grundförutsättningarna för att bli en spejare. Men allt förändras när Halt och Will kallas ut på sitt första uppdrag, och det är då Will förstår sig att spejarna har en större roll än han trodde, och på slutet ligger hela kungarikets öde i hans händer...

Jag tycker om denna boken väldigt mycket, för på slutet är den EXTREMT spännande, och jag menar det verkligen!

VARNING! Denna bok är den första boken i en serie på sexton böcker, så det är en hel del att introducera! Det kan göra den lite seg och långsam i början. Men det är verkligen värt det att hålla ut till slutet! Tappa inte tålamodet, som så många av mina vänner gjort, du vet inte vad du går miste om!

Jättebra bok! Låna den på biblioteket!, 12

Animox: Härskarbestens arv

Av Arméer carter

Betyg:

Boken var bra men nådde ej upp till förväntningarna. Den hade en bra story men; den började ganska långsamt och sen slutade den ganska snabbt. Boken handlar om en höstadiepojke som får reda på att någon försöker döda honom och hela hans släkte. Det visar sig sedan att pojken kan förvandla sig till en falk. Och när hans mamma blir tillfångatagen av däggdjuren beger han sig ut på ett äventyr för att rädda henne.

Klumpig sork, 10

Billie du är bäst

Av Sara Kadefors

Betyg:

Det är en bok som handlar om Billie. Hon blir känd i skolan. Den handlar lite om puberteten. Typ en halv sida. Den är så himla bra!

IM hello, 11

Alex dogboy

Av Monica Zak

Betyg:

Boken handlar om en pojke som blir övergiven av sina föräldrar och får bo hos sin moster. Han hatade det där för att han ville va med sin egen familj inte hans moster. Så rymmer och blir gatubarn i Honduras och får masa problem på vägen. Han lär sig vara som ett gatubarn och att leva på gatan. En fantastisk bra bok rekommenderas verkligen.

Esther Cargill-ek, 10

När jag blev stulen andra veckan i juni

Av Siri Kolu

Betyg:

Den handlar om Vilja, 10, som ska ha världens tråkigaste sommarlov. Det roligaste hon ska göra är att hälsa på sin mormor, men på vägen dit blir hon kidnappad av ett rövargäng. Det är en knasig familj som älskar godis. Först är allt Vilja har i tankarna att fly, men så lär hon känna familjen och inser att det kanske inte är så dumt att vara rövare....

H3ll0, 11

Tordyveln flyger i skymningen

Av Maria Gripe

Betyg:

Jonas, Annika och David vattnar blommor på en gård, så hittar de väldigt gamla brev skrivna på 1700 talet. De skrevs till en Emelie och i breven står det om en tretusenårig staty. Statyn sägs finnas i Ringaryd, där de bor. I en inspelning av en huvudkaraktärs band hör de viskningar som leder de närmare statyn. Andra märkliga saker inträffar också, som att de blir uppringda av en gammal dam som vill spela schack över telefon och en blomma de blev tillsagda att vattna verkar ha ett liv. Boken utspelar sig på tidigt 1900 tal och hade ett väldigt fint språk, författaren förklarar väldigt bra. Det som jag tyckte var lite sämre med den här boken var att det tog ett tag innan den blev spännande men när den väl blev det så blev den väldigt spännande.

Den.perfektionistiska.linjalen, 11

Modig som få

Av Jenny McLachlan

Betyg:

Bea ska gå på en danstävling med skolans snygging, Ollie Matthews! Det är som en dröm! Men... Skoldagarna är mer som en mardröm, hennes bästis Kat har övergett henne och gått med i världens elakaste gäng som gör allt för att förstöra Beas liv. Jag tycker att det är en toppenbok! Den har en rolig och bra handling. Den är lite rörig i början men sen blir det superbra jag läste ut den på direkten man bara slukas upp av den! (Mamma bad mig att sluta läsa men jag kunde inte!)

Någon som inte kan sluta läsa! =), 12

Cirkeln

Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Betyg:

Boken handlar om sex tjejer som går på samma gymnasium. De har ingenting men varandra att göra eller har nästan aldrig pratat med varandra. Det börjar hända konstiga saker och det visar sig att de är ”cirkeln” och måste samarbeta för att rädda världen. Boken är superspännande och ganska lång, jag tipsar den om man är kanske 13 år och äldre. Det finns också två böcker efter i samma serie som heter Eld och Nyckeln.

Lite för mycket boknörd, 13

Splittrad flock

Av Erin hunter

Betyg:

Boken utspelar sig i tre olika djurs perspektiv: elefanten Himmel, babianen Tagg och lejonet Orädd. Djuren i Bravelands lever under en regel som inte får brytas: döda endast för att överleva. Men en lejonhane bryter regeln för att ta över en flock och inget blir sig likt. Den var väldigt bra, det var kul att läsa i tre olika karaktärers perspektiv. Det var kul att höra hur djuren levde och om deras vanor och traditioner. Den var oförutsägbar vilket jag gillar. Dock är den lite sorglig för många dör.

Bokmalen som heter Flamsvans, 11

Ut i det vilda

Av Erin Hunter

Betyg:

Huskatten Rost gillar inte sitt liv som tamkatt. En dag vågar han sig ut i skogen. Han blir anfallen av en klankatt men klarar sig välbehållen ur striden. Åskklanens ledare såg striden och erbjuder Rost att gå med i deras klan där han möter en hel värld av byten, strider, och vänskap. Jag tyckte den var väldigt bra, jag blev fascinerad av klankatternas liv och traditioner och vill gärna veta mer om dom. Man levde sig snabbt in i karaktärerna och hur dom levde. Men jag hade velat ha lite mer spänning.

Ett Warriors-fan, 11

En ö i havet

Av Annika Thor

Betyg:

Den här serien om Steffi och Nelli som flytt från Österrike under andra världskriget är magisk. De fyra böckerna om Steffi och Nelli är enligt mig i världsklass! Vissa delar är läskiga eller sorgliga men annars är det en perfekt bok för åldrar 10-99.

Smulan är bäst, 10

Dubbel trubbel

Av Mac Barnett, Jory John

Betyg:

Boken handlar om Miles som är en busig kille. Han flyttar till en stad som heter gäspköping. Han börjar i gäspköpings skola. Där träffar han en professionell busade Niles. Men rektorn är sträng. Äventyr väntar dom...

The Wolf, 9

Skurkarnas skurk

Av IjustWantToBeCool

Betyg:

Boken handlar om Stephanie som går på skurkskolan med sin vän Sven. De båda strävar efter att bli superskurkar. Just detta året ska de få hållas en tävling som kallas Skurk vs Hjälteturneringen, som bara inträffar vart 100 år. Om du inte läst den här boken redan så rekommenderar jag den starkt! Den är humoristisk och väldigt spännande!

OMG! Du bara måste läsa den här boken!, 11

Warriors ödets timma

Av Erin Hunter

Betyg:

Åskklanens ledare Eldstjärna får höra en mystisk profetia: 4 blir 2. Lejon och tiger kommer mötas i strid och blod kommer regera skogen. Vad betyder den mystiska profetian? Alla klaners framtid står på spel och när Eldstjärna får veta vad skuggklanen sysslar med inser han att en oundviklig blodig strid närmar sig. Det är den sista boken i warriors-seriens första svit och jag gillar den. Det är ständigt spänning och det händer många oväntade händelser. Den är väldigt oförutsägbar. Boken är skickligt skriven. Jag rekommenderar den.

PS författarna ERIN HUNTER har skrivit många böcker och jag rekommenderar alla deras böcker starkt. PS#2 Det dör många katter i den inklusive en huvudperson vilket kan göra läsningen lite sorglig. PS#3 Du måste läsa de andra delarna i warriors första svit först!

Ett ERIN HUNTER-fan med warriors-namnet Flammsvans., 11

Warriors

Av Erin Hunter

Betyg:

Jag vet inte vad andra skulle tycka om den men jag tycker den är jätte bra! Jag tycker den är spännande, väldigt sorglig ibland men ändå väldigt bra på samma gång.

Borde verkligen läsa den!!, 12

Ylvania

Av Ylva Hällen

Betyg:

Det är en fantasybok. Som handlar om Alba som är föräldralös och bor hos några inte sådär jättesnälla styvföräldrar. Men en dag så hittar hon ett brev där det står att hon bor i Ylvania. Det kommer en drake som ska ta henne till Ylvania. I Ylvania träffar hon nya vänner och kämpar mot ondska. Jag tycker boken är jättebra och den är spännande. Nu försökte jag komma på nåt dåligt men det kunde jag inte. Så gillar du fantasy. LÄS DEN

Första och tredje är bäst!!!, 7

Högt Spel

Av Leigh Bardugo

Betyg:

Boken handlar om tjuvgäng och bedrägeri och utspelar sig i en påhittad värld med både magi, vapen och städer. Drogen jurda parem härjar, och tjuven Kaz får i uppdrag att kidnappa uppfinnaren till drogen. Till sin hjälp har han prickskytten Jesper, spionen Inej, grishan Nina, rikemanssonen Wylan och grishajägaren Matthias. De lär känna varandra under en lång resa, och måste slåss för döden.

Boken var väldigt bra och beskrivande, den passar för dem som verkligen gillar att läsa. Rekommenderar åldern 12+.

Anonym, 11

Tankeläsarna

Av Kerstin Lundberg Hahn

Betyg:

Tvillingarna Alba och Elio har en mycket speciel förmåga. De kan höra varandras tankar och känna varandras känslor. Men en dag när de får ett mystiskt brev förändras allt. Det blir början på ett stort och krävande äventyr, där fienden kan vara dom hack i häll. Jag tyckte den här boken var väldigt bra skriven och jag rekommenderar den verkligen!

En som älskar den här boken!(:, 10

Rum 213

Av Ingelin Angerborn

Betyg:

Den här boken kom ut 16 Juni 2011. Jag tycker att boken är jättebra och väldigt spännande. Jag rekommenderar den verkligen för dig som tycker om läskiga och spännande böcker.

Claudia, 11

Keeper of the Lost Cities

Av Shannon Messenger

Betyg:

Sophie Foster är inte en vanlig tjej. Hon är tolvåring med fotografiskt minne på gymnasiet, vilket får henne att ogillas av de andra i sin klass. Hon kan höra tankar, så hon behöver veta allt som alla någonsin tänker. Men innan hon träffar Fitz vet hon inte det ovanligaste saken om sig själv. Hon är faktist alv. På en gång måste hon lämna människorna och starta ett nytt liv där alla ser unga ut, inga djurarter är utdöda, och allt hon har lärt sig i livet är fel. Men alla svar har bara lett till fler mysterium. Hur hamnade hon hos människorna? Vem är hennes riktiga föräldrar? Varför är hennes telepatiska förmågor så starka? Och är alvernas värld lika säker som alla säger?

Det här är första boken i en serie. Jag älskar hur författaren har lyckats skapa karaktärerna, till och med dom irriterande är så välskrivna (speciellt i dom senare böckerna) att man inte kan hata dom på riktigt.

Böckerna finns inte på svenska men det går att få tag på dom på engelska.

Anonym, 13

Mysteriet på Hester Hill

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Meg och Frank ska tillbringa några sommarlovs veckor hos deras Farbror Eliot som dom bara har träffat några få gånger. Deras föräldrar ska flytta i sär och Frank vägrar prata med varken mamma eller pappa. Nu börjar mystiska saker att hända i huset. Ju längre dom är hos Farbror Eliot ju mer börjar det komma fram en historia om Hester Hill. Jag tycker boken var spännande och bra skriven. Man får verkligen en känsla av hur det ser ut på Hester Hill. Det enda dåliga med boken vara att den var lite seg i början.

Filippa Wilhelms Björklund, 11

Sagan om ringen, Härskar ringen

Av J.R.R Tolken

Betyg:

Boken är en aning svårläst men riktigt bra. Jag tycker man iallafall borde testa läsa. När man väl har kommit in i den kan man liksom inte sluta. Sedan finns det ju superbra filmer till alla böcker.

En liten bokmal som snart har läst ut alla böcker på biblioteket, 12

Percy Jackson och de grekiska gudarna

Av Rick Riordan

Betyg:

Den handlar om att Percy berättar om alla grekiska gudar blandat med humor från nu tiden perfekt bok om du gillar grekisk mytologi.

Athermia,10

Alea Aquarius Regnets budskap

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea är elvarionen i legenden. Hon har en dröm om att återuppväcka havsvärlden och besegra Orion, en man som har förintat nästan alla havsmänniskor.

Men problemet är också alla andra landgångare, som konsumerar, köper och slänger. Hur ska Alea och hennes vänner rädda världshaven?

De seglar på sin båt Crucis, mot Frankrike där Alea ska få träffa hennes biologiska mamma.

DETTA ÄR VÄRLDENS BÄSTA BOK!!! När jag upptäckte böckerna om Alea Aquarius blev jag fast direkt. Jag vet inte exakt vad som är så bra men jag älskar denna bok. Det är en serie på hittills fem böcker men det ska komma flera!

Världens största Lennlea-fan!, 11

Skurkarnas skurk

Av IJustWantToBeCool

Betyg:

Handlar om Stephanie som ska göra intagningsprov till skurkskolan. Hon gillar inte superhjältar egentligen men alternativet är att gå på tråk kontors skolan. Sen hittar hon en annan skola: Skurkskolan! Men säger hennes pappa ja?

En liten ko som inte gillar mjölk, 10

Stjärnstenen

Av Jo Salmson

Betyg:

Stjärnstenen är så bra, den handlar om olika personer som kan se vad som händer eller vad som hänt. Alla trodde att en flicka kunde se bak i tiden och då tror dem att man kan skapa demoner och att man är ond. Om du villl veta mer så får du läsa den själv. Den är lite läskig men mest spännande!

Eila, 10

Farlig mark

Av Louis Sachar

Betyg:

Det är en väldigt spännande bok. Det är en sorts gegga som äter upp folk. Den här geggan förökar sig. Det är en flicka som heter Tamaya är först ut att få geggan på sig...

Semlan, 10

Twilight: Om jag kunde drömma

5 Av Stephenie Meyer

Bella har flyttat till sin pappa i staden Forks. På hennes skola finns den mystiska familjen Cullen. Bella blir förälskad i Edward Cullen, och dem blir ihop. Efter ett tag får hon reda på att Edward är en vampyr, men hon är ohjälpligt och vilkorslöst förälskad i honom.

Hermione, 11

Berättelser om en inte så perfekt hundvakt

Av Rachel Renée Russell

Betyg:

Boken handlar om en tjej som heter Nikki och hennes kompis jobbar på ett hunddagis. Men en dag så kommer det hundar som det inte finns plats för så Nikki måste passa dem under en natt och hon måste gömma dem för sina föräldrar.

Klara, 10

En annorlunda värld

Disney

Betyg:

Boken handlar om en familj som odlar pandoblommor. Men en dag så börjar blommorna dö. Då ska familjen ut på en ny resa i hopp om att rädda pando blommorna.

Selmis, 10

Farlig mark

Av Louis Sachar

Betyg:

Vad du en gör håll dig borta från skogen

Trots att de vet att de inte får, tar Tamaya och Marshall genvägen genom skogen. När skolans mobbare Chad hinner ikapp dom, är han som vanligt ute efter bråk. Tamaya reagerar snabbt, skopar upp en näve lera och kastar i ansiktet på Chad. Sedan flyger de två kompisarna därifrån. Det är när utslagen börjar sprida sig över hennes händer, som Tamaya förstår att allt inte är som det ska. Chad dyker inte upp i skolan nästa dag. Är det hennes fel att han är spårlöst försvunnen? Fanns det något farligt den där leran?

Semla Liv, 10

En bästis tack!

Av Emma Askling

Betyg:

Jag tycker boken är superbra! för att det händer saker i boken hela tiden och så kan jag känna igen mig själv i olika delar av boken.

Tjejen som älskar att läsa, 11

Tom Gates Extra roliga grejer

Av Liz Pichon

Betyg:

Tom Gates går i 5F och vill jättegärna ha ett STJÄRNELEV märke. Han försöker så mycket han kan och med några (med några menar jag många) skrynkliga läxpapper klarar han det. Eller…

Den coola fotbollsspelande sushiätande 4:an, 10

Dagbok för alla super schyssta

Av Jeff Kinney

Betyg:

Boken dagbok för alla super schyssta handlar om Greg Heffley och Rowley Jefferson galna saker de har gjort till samans.

Stellan, 10

Varsågod och rid

Av Malin Eriksson

Betyg:

En jättebra bok om hästar. Athena har en häst som heter Master. Dom tävlar dressyr. Petrus har också en häst som heter pi. Dom tävlar också dressyr.

I love horses, 9

Graceling, the graphic novel

Av Kristin Cashore

Denna bok utspelar sig i en värld där vissa personer får magiska krafter när de växer upp. Dem får en så kallad graceling. Alla graceade personer får olika färger på ögonen när dem blir äldre. Huvudpersonen heter Katsa och hennes kraft är att döda folk. Ingen annan har en sådan kraft och kung Randa inser att han kan använda Katsa som en spion för hans kungarike. Men Pos morfar, kungen av ett av dem sju kungarikernas pappa,Tealiff blir kidnappad och ingen vet vem det var som gjorde det. Så Katsa får i uppdrag av kungen att hitta vem som är skyldig.

Graceling är en otroligt bra kärleks-serie på engelska med fantastiska bilder. Det är utan tvekan den bästa boken jag läst, och jag har läst VÄÄÄLDIGT många böcker.

Knockad Romeo

Av Johan Rundberg

Betyg:

Boken heter Knockad Romeo och den är en bok som skrevs och trycktes 2015. Det är en ganska lång bok på 217 sidor. Det är Johan Rundberg som har skrivit boken.

Det handlar om en kille som heter Movitz. Det är en typ av roman. Movitz har en bästa kompis, både han och hans kompis blir kär i samma tjej. Dem är med i en teater, det visar sig att tjejen inte är intresserad av någon av dem, utan en annan. Boken är en bild om hur det är att vara tonåring eller lite yngre, hur det är att vara kär.

Språket i boken var lätt att förstå men ändå bra, den passar för dem som gillar att läsa, med mycket spänning. Det man kan lära sig av denna text är att man får en tydlig inblick i en tonårings liv. Men även att det inte alltid blir som man tror eller tänker sig. Budskapet i texten är nog det, jag tycker att budskapet är att det kan vara bra även fast det inte blir som man tänker sig. Det tycker jag för att det inte går som han tänkt sig i boken

”Eris var min tvillingplanet, en på miljonen. Men det var inte kärlek, även om jag först trodde det” är ett citat som jag tycker passar väldigt bra in på boken.

Jag tycker att det är en väldigt bra bok för dem som gillar att läsa lite spännande romaner med mycket som händer, därför att den är ganska lätt i språket så det är lätt språk men det finns också en lättläst variant så att alla kan läsa den.

glad-och-vara-med, 12

Knockad Romeo

Av Johan Rundberg

Betyg:

Boken jag har läst heter Knockad Romeo och författaren heter Johan Rundberg.

Boken handlar kortfattat om en teater som det händer mycket drama i, det blir inte som dem hade tänkt sig på premiären. Huvudkaraktären heter Movits och är 12 år. Han hamnar som huvudkaraktär i teatern som han från början inte ens ville vara med på. Men väl när premiären kommer blir det inte som folk hade tänkt sig…

Boken utspelar sig i staden och författaren har skrivit boken i nutid. Bokens genre skulle jag nog säga är en roman. Författaren har skrivit boken så att det ska vara lätt att läsa boken. Bokens budskap skulle jag säga är kärlek efter som att det händer mycket om kärlek som att huvudkaraktären Movits hamnar i kärleksproblem, hans drömtjej gör slut med honom och han tar kärlekstips av sin tantkompis.

Jag skulle nog rekommendera den här boken om man gillar kärleksböcker och mycket drama och problem. Jag tyckte om den här boken för jag gillar böcker när det händer mycket drama och problem i.

Barre, 12

Rowley Jeffersons superschyssta spökhistorier

Av Jeff Kinney

Betyg:

En jättebra bok med mycket påhittade spökhistorier. Allt från monster till skämtare!

Ben, 10

Han kallar sig Esmeralda

Av Ritta Jakobsson

Betyg:

Den här boken handlar om en tjej som heter Selena och en kille som heter Mange som går på gymnasiet. Boken handlar om att Selena blir utsatt på nätet. Den handlar också om att Magne och Selena blir ihop. Varning läs inte den här boken om du inte gillar snusk eller är över 18 år! Vi läste den i skolan.

22ProgamerGold55, 14

Julegrisen

Av J.K. Rowling

Betyg:

Den handlar om en liten pojke som heter Jack som får en liten gris en dag. Eftersom att Jack var så liten när han fick den så sa han Lilla Gis och inte Lilla Gris. Dom var bästa vänner och om dom skulle skilja sig från varandra så skulle Jack börja gråta hur mycket som helst.

Du borde läsa den här boken, 12

Om jag bara inte råkat klippa taxfrisyr

Av Ingerlin Angerborn

Betyg:

Tilda tänker bara på hundar, hon tänker så mycket på dem så att hon råkar klippa sig korthårig, då börjar problemen.

Ankan, 10

Gamers: Dubbelspel

Andreas Palmaer och Jonas Källberg

Betyg:

Lionel Silver spelar fotboll flera gånger i veckan. När han får reda på att det ska vara en stor tv-spelsturnering i staden måste han vara med, men hur?

Jonkan, 10

Patrik och pensionärsmakten

Av Malin Kllingenberg Joanna Vikström Eklöv

Betyg:

Den här dagen kommer att bli dn mest spänande i Patriks liv, fast det vet han inte ännu. Helt snart kommer han och bli retad av klassen värsting Irene och rymma från skolan. När han stiger på bussen som skall ta honom hem, hamnar han av misstag på en gruppresa för pansonärer. Vad pinsamt!

Nadja, 10

Comedy Queen

Av Jenny Jägerfält

Betyg:

Boken handlar om en tjej vars mamma har dött så nu bor hon med sin pappa.

Så hon börjar göra allt för att bli oberörd av sina känslor.Så hon väljer att satsa på stand upp.

Ellen Julia och Måns i 3B ni vet vem jag är!, 9

Trolldomsakademien Isskeppet

Av Peter Bergting

Betyg:

Mysterierna hopar sig när de tre vännerna Miranda, Orville och Emmi börjar en ny termin på trolldomsakademien. Det flyger ett skepp ovanför dom och det är täckt av is. Vem är den mystiska figuren?

Staroli, 11

Vargbroder havets fångar

Michelle Paver

Betyg:

Boken är väldigt bra och den är lite spännande. Boken handlar om en ung pojke som heter Torak. Han är speciell på många sätt. Den här boken är del två av serien.

Simon, 10

Vår trädkoja med 130 våningar och en ovanligt irriterande fluga

Av Andy Griffiths

Betyg:

Den är väldigt galen, men om man gillar galna böcker så är det här rätt bok. Det dåliga med boken är att man nästan måste läsa alla andra böcker för att hänga med. En väldigt spännande sak är att dom åker ut i rymden. Om man är ny på att läsa men ändå vill läsa tjocka böcker så är den här superbra. Jag rekommenderar den stort!

($_$) money, 9

Trädkoja med 65 våningar

Av Andy Griffiths

Betyg:

Andy och Terry har byggt till våningar till sin träkoja och reser bak i tiden. Jag tyckte att den var tråkig för att det hände ingenting.

Artur, 10

Luna och superkraften del 1: Upptäcken

Av Sören Olsson, Leif Eriksson och Martin Svensson

Betyg:

Luna har en kompis som heter Wille. Han kan allt om vädret för han vill bli som sin morfar/farfar som vet exakt när till exempel ska åska. Luna har det ganska tråkigt i sitt hus. En dag går hon ut till en sjö hon bor nära. Det är mörkt och då lyser månens ljus i vattnet, när hon sätter ner handen i vattnet känner hon en stor stöt i hela kroppen och sen så upptäcker hon något som hände pågrund av stöten⚡️ BOKEN ÄR JÄTTEBRA TIPSAR SÅ MYCKET OM DEN!

Ett stort Luna och superkraften fan, 10

Splej

Av Torsten Bengtson

Betyg:

Splej handlar om fyra barn som ville göra ett nyhetsprogram och så löser de mysterium. De löser ett mysterium där någon är en blomtjuv och snor blommor på en kyrkogård.

Fingal, 10

Splej: Den hemska sanningen

Av Torsten Bengtsson

Betyg:

Jag tycker att boken var spännande och man fick en uppfattning av hur det var under förintelsen.Det är en bokserie. Böckerna bygger inte på varandra (alltså man behöver inte läsa dom i ordning).

Läs den!, 10

Glasbarnen

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Den är en riktig rysare och får nackhåret att resa sig. Jag skulle rekommendera boken för ålder 9-12 år. Fortsättning på böckerna Silverpojken,Stenänglar.

Densomälskarattläsa, 9

Tam tiggar pojken

Av Jo Salmson

Betyg:

Boken är väldigt spännande och handlar om drakar. Det passar de som vill ha lagom mycket text.

Det finns sex delar i seren.

Selma, 10

Dragon ball

Av Akira Toriyama

Betyg:

Det handlar om en pojke som heter son-Goku som är jättestark. Och följ med Son-Gokus vänner Kuririn Kame senin och Bulma.

Hamza, 10

Pumuckl geht in die Schule

Av Ellis Kaut

Betyg:

Den är väldigt bra och den har typ fem kapitel, men den är skriven på tyska. Om man kan tyska så rekommenderar jag den! Den handlar om en liten varelse som heter Pumuckl. I den här boken så ska han gå i skolan.

Simon, 10

Om jag kunde drömma

Av Stephenie Meyer

Betyg:

Den här boken var helt fantastisk!

Den handlar om Isabella Swan (hon kallas Bella) som flyttar till den regniga staden Forks i Washington. Hon förväntar sig att hennes liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men så möter hon den mystiske Edward Cullen och hennes liv tar en farlig och oväntad och farlig vändning.

Bella blir förälskad i honom men det är inte helt enkelt att att vara förälskad i just honom…

Denna bok passar dig som gillar romantik och spänning och som gillar tjocka böcker.

Boknörd2000, 11

Hungergames

Av Suzanne Collins

Betyg:

Katniss Everdeen bor i landet Panem där det varje år väljs ut 12 flickor och 12 pojkar till Hungerspelen. Det är en tävling där 24 ungdomar slåss på en arena tills att det bara står en överlevare kvar. Detta är en fantastisk bok som man verkligen lever sig in i. Jag rekommenderar den dock inte för känsliga tittare, den innehåller mycket död och blod. det är den första delen i en triologi som alla finns i film. Det finns även en bok som utspelar sig 64 år tidigare.

Boknörden, 11

Percy Jackson (Hela serien)

Av Rick Riordan

Betyg:

Den tolvåriga Percy Jackson går i en skola för problembarn. Han har problem i skolan eftersom han har ADHD och dyslexi(och kanske lite för att han till exempel en gång råkade skjuta sin skolbuss med en hundratals år gammal kanon...). En dag får han veta att han är son till guden Poseidon och att det finns mängder av varelser och titaner som vill få honom dödad...

Detta var en bokserie jag bara inte kunde slita mig ifrån!

När jag var färdig med denna serie på fem böcker fortsatte jag med de andra bokserierna om Percy Jackson, nämligen Olympens Hjältar och Apollon.

Hoppas ni läser dem också!

Henry Modigh, 9

Harry Potter: Fången från Azkaban

Av J. K. Rowling

Betyg:

Harry, Ron och Hermione ska börja på sitt tredje år på Hogwarts. Massmördaren Sirius Black är på fri fot och Harry är inte säker någonstans. Det är en riktigt bra bok och en riktig klassiker och den är såklart jättespännande och jag tipsar verkligen om den.

Ivar the book boy, 8

Rött, vitt och kungligt blått

Casey McQuiston

Betyg:

Alex är son till USA:s första kvinnliga president. Han lever tillsammans med sin syster och deras bästa kompis mitt i den politiska smeten som utgör deras liv. Men det finns ett problem, Alex har en ärkefiende. Och den ärkefienden är ingen mindre än prins Henry av Wales. Och när ett av deras bråk hamnar på världens löpsedlar måste de låsas vara vänner för den politiska ordningens skull. Men ju mer Alex lär känna Henry inser han att det finns något under den stela prinsmasken. Men snart djupnar deras vänskap till något mer, något som kan hota Alex mammas planer på att bli omvald till president.

En superbra bok som har ett avancerat språk och ger en bra inblick i världens politiska spel. Ett tips för alla över 13 som tröttnat på lättlästa böcker.

Vita huset-trion, 14

Luna och superkraften

Av Sören Olsson, Martin Svensson, Leif Eriksson

Betyg:

Luna och superkraften är en bok som handlar om 9 åriga Luna som får en Superkraft när hon dopar handen i vattnet när det är fullmåne varje månad. Hennes kompis Ben är en kille som är två år äldre. Han tror först inte på kärleken, men efter bok 1 verkar han byta åsikt i alla fall säjer han det till sin lillasyster Miranda. Luna och Ben träffas i bok 2. Ben kan känna vad andra människor känner. Lunas andra vän Parisa rymde hemifrån i bok 3. När Parisa är rädd blir hon osynlig. Hon rymde från grannbyn Björnby. Lunas tredje vän Wille är lite konstig men när man har läst lite flera böcker lär man sig uppskatta Wille. Han är väldigt intresserad av väder precis som hans farbror Axel. Han verkar ha en superkraft precis som Luna för Axel kan förutspå vädret.

Bravelands splittrad flock

Erin Hunter

Betyg:

En regel har alltid varit självklar för djuren på savannen:döda endast för att överleva. Men när en flocklös lejonhane bryter den regeln för att erövra ädelflocken bryts balansen och inget blir som förut. Bravelands hopp hänger nu på 3 djur: Elefanten Himmel babianen Tagg och lejonet Orädd. Jag tyckte den var väldigt bra jag gillar att det bara är djur,inga människor! Det är av författaren till Warriors och om du gillar Warriors gillar du Bravelands!

Ett Bravelands-fan!, 10

Divergent

Av Veronica Roth

Betyg:

Divergent handlar om en tjej som heter Beatrice Prior. Hon är uppväxt i falangen ”De osjälviska”. När man är 16 år har man chans att byta falang eller stanna kvar. Men innan valet ska man göra ett test, på det testet visar det sig att Beatrice inte riktigt är som alla andra och det är farligt … Divergent är en jättebra bok och en av mina favoritböcker. Den innehåller spänning, drama och romantik. Divergent är en dystopi och du borde verkligen prova läsa den. Så skriv ner det på önskelista och läs så klart Insurgent, Allegiant och extraboken Four.

Julegrisen

Av J.K Rowling

Betyg:

Jack älskar sitt gosedjur som ska föreställa en gris, han fick den när han var väldigt liten. Eftersom att han knappt kunde prata fick den heta Lilla gis. En dag flera år senare, i skolan skulle några äldre elever hälsa på i klassen. En lång tjej som hette Holly satte sig bredvid Jack och hon var väldigt trevlig och snäll. Hon hjälpte Jack och var en riktigt snäll tjej. Något år senare skilde sig mamma och fick en ny pojkvän. Han hade tydligen en dotter och till Jacks överraskning var det Holly! Men, Holly var inte alls denna snälla tjej som innan. Hon var mest på sitt rum eller grälade med sin pappa eller ibland på Jack. Men som tur var fanns Lille Gis där, när de skulle åka någonstans satt Holly och Jack i baksätet. Jack hade LG (Lille Gis) i famnen och Holly tittade bara stelt ut. Då hände något som jag inte riktigt kom ihåg, men Holly vart arg över något och tog LG och slängde honom ur det öppna fönstret! Jack grät och när han kom hem ville han inte sova. Någon dag senare vart Holly tvungen att köpa en likadan Gris som LG, men för Jack var den inte alls likadan. Det var en Julegris inte LG.

Men en natt så vaknade Julegrisen till liv, han lovade att hjälpa honom då tillbaka LG i utbyte mot att få stanna hos Holly istället. Jack sade ja och de hamnade på något sätt i en annan värld för borttappade saker, där måste de färdas igen olika ”städer” för att kunna hitta LG. Men, det är medans jagade av ”poliser” som ska försöka ta dem till ett hemskt objekt-slukande-monster!

Boken är hjärtevärmande och har fina budskap, rekommenderar till barn som gillar att läsa och som gillar spänning.

Vid ett tillfälle grät jag, men jag läste boken i skolan och alla kollade;), 11

Förr eller senare exploderar jag

Av John Green

Betyg:

Hazel är sjuk i cancer och vet att hon kommer dö. En gång i veckan går hon i en stödgrupp med en ledare som haft cancer i testiklarna. En dag träffar Hazel en kille i stödgruppen och allt eftersom blir de ihop. Tillsammans upplever de fina stunder, men cancer är det som får dem att skiljas åt.

Jag älskar den här boken! Den är sorglig, romantisk och spännande! Alla från 11 år borde läsa den!!!

Cooling, 11

En miljon likes

Av Ann Olerot

Betyg:

Den var bra och sorglig. Jag tycker att man borde vara minst 9 år för att fatta boken. Jag vill inte spoila för mycket men den handlar om en tonåring som heter Felicia som blir kompis med en äldre kvinna.

Hej, den som är 10 men nästan 11

Skräcken på Wakenhyrst

Av Michelle Paver

Betyg:

Boken handlar om flickan Mauds uppväxt. Hennes familj bor mitt ute i kärret som sägs vara farligt och förtrollat.

Hennes mamma dör när Maud får en lillebror. Hennes far hade ett val, rädda bebisen som antagligen inte ens kommer leva en månad, eller rädda Mauds mamma. Han valde bebisen.

Maud tror att hennes far är sinnessjuk, och han inbillar sig saker om kärret. Vad är det för fel på Mauds pappa? Och varför är han så rädd för kärret?

Jag tyckte att boken var läskig, jag skulle rekommendera boken till lite äldre barn. Den är en superbra blandning av skräck!

Mellie, 11

Mördarens apa

Av Jakob Wegelius

Betyg:

Mördarens apa är världens bästa bok, det tycker jag eftersom man alltid har en krypande känsla som säger att ” nu, nu händer det något” eller ” VA det trodde jag verkligen inte!” Det är en spännande bok men den är också skriven på ett väldigt inlevelsefullt sätt, du är där i boken och du bevittnar svek, mord och vänner som återförenas med varandra. Jag säger bara en sista sak….. LÄS DEN!

En läsorm som äääääälskar mördarens apa (och Jakob Wegelius), 12

Salen

Av Nina och Willem Källmodin

Betyg:

Lo och hennes kompisar Johanna och Harry ska få ett nytt skolbibliotek efter sommaren, men när de kommer tillbaka är det bara en massa byggställningar och byggdamm på platsen. Harry Johanna och Lo blir besvikna, deras bästa plats på skolan var det gamla läsrummet som nu var borta och ersatt av byggställningar och dessutom är det förbjudet område. Men Lo tycker det är konstigt, varför är inte byggarna där? Hon, Johanna och Harry tar sig an uppdraget, och och plötsligt hittar de en dörr bakom en gammal bokhylla!

Boken är lätt en av de bästa jag någonsin läst! Det finns även två böcker till i samma serie som också är jättebra! Jag tycker boken är levande och har lagom långa pauser mellan mysterierna.

Bästa boken jag någonsin läst!, 11

Alea Aquarius: Oceanernas hemlighet

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea är en havsflicka. Hon bor på en båt med fyra andra: Ben, som är kapten och den ända myndiga på båten, Sammy, Bens busiga lillebror, Teså, den franska tjejen som rymt hemifrån och Lennox, som har blivit utslängd från sitt hem och är hälften havsmänniska.

För elva år sen spreds ett virus i vattnet som tog död på nästan alla havsmänniskor. Men Alea är immun. Hennes dröm är att återuppväcka havsvärlden, och allt fler saker pekar på att hon är speciell och kanske kan rädda havsvärlden.

Denna bok alltså! Det är den bästa jag läst i mitt liv. Den har fantasy och lite kärlek. Vanligtvis gillar jag inte att läsa om kärlek men Aleas och Lennox relation är så härlig. Detta är tredje delen, du borde läsa de andra först.

Rekommenderas superstarkt!

Lennox och Alea , 10

Vera svansons dagbok för taco älskare och halloween fantaster

Av Moa De Bruin

Betyg:

Jag tycker att den var väldigt bra och rolig. Den handlar om Vera Svenson. Hon har en väldigt galen familj. Hennes pappa äääälllskkaaaar tacos, storebror Svante är helt beroende av sin Youtubekanal och lillasyster Olivia älskar katter! Men hur går det när det lilla monster barnet blir stulet, så Vera inte kan göra sin teater roll? Den här boken är bara bäst!

Karin, 8

Cirkeln

Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Betyg:

Linnéa, Vanessa, Rebecka, Ida, Anna-Karin och Minoo är sex tonårstjejer utan någonting gemensamt. Förutom en sak: de är utvalda att rädda världen från en demonapokalyps.

Jag älskar den här boken. De utvalda att rädda världen är en klassiker och något av vad jag skulle kalla en typisk och ganska uttjatad klyscha, men den här boken är så skickligt gjord att det inte gör något! Karaktärerna känns som riktiga människor och man kan lätt sätta sig in i deras sinnesstämning och situation. Det är nästan så att man får påminna sig själv om att det inte kommer att komma någon demonapokalyps! Boken är första delen i en trilogi.

Boknörd, 13

Dagbok för alla mina fans

Av Jeff kinney

Betyg:

Jag skulle rekommendera en bokserie vid namnet Dagbok för alla mina fans. Den är för åldrarna 9-12. Den är väldigt bra och rolig medans den visar hur ett riktigt liv kan vara som en liten medelung kille i middleschool. Till exempel så var det roligt när han skulle åka till något sova över party med sina bästa vän ”Rowley” men det var tydligen bara 5 åringar där…Men också lite ledsamt när hon svarade nej…

Läs mer för att fortsätta!, 10

Giraffens hjärta är ovanligt stort

Av Sofia och Amanda Chanfreau

Betyg:

Den här boken handlar om en tjej som heter Vega. Vega kan se saker som inte andra kan till exempel asfaltsbävrarna och grizzlybjörnen i badkaret. Hon bor på giraffön tillsammans med sin pappa. En dag träffar Vegas pappa en tjej som inte verkar så trevlig. Så Vega ger sig iväg till fastlandet för hitta sin mamma. Hon träffar flera spännande människor och djur, och det blir ett spännande äventyr. Den har fina bilder och är rekommenderad för alla åldrar.

Oliver är gott , 9

Survivors den öde staden

Av Erin Hunter

Betyg:

Det handlar om en hund, Lucky så blir det en jordbävning och han måste fly. Han bildar en flock med sin kullsyster. Men hur ska dom över leva i vildmarken? Lucky har varit gatuhund men dom andra är koppel hundar. Det är samma författare som har skrivit Warriors.

Bokälskaren, 10

Nikkis dagbok 8: Berättelser om en (inte så) evig lycka

Av Rachel Renee Russell

Betyg:

Den här boken är bra för att den har bra humor och dramatik. Hittils har jag läst alla upp till 8:an utom 4:an. Den handlar om tjejen Nikki som är snäll och hennes två bästisar. Den är lättläst och har bra bilder.

Loveit, 8

Witch boy

Av Molly Knox Ostertag

Betyg:

Den här boken handlar om en pojke som heter Aster. Han bor i en familj där flickor är häxor och pojkar är formbytare. Aster vill bli en häxa trots att han är en pojke. Men det vill inte Asters familj.

Jag tycker att boken är väldigt bra och spännande. I början så förstår man inte riktigt vad som händer men eftersom den är väldigt lättläst så förstår man väldigt snabbt.

Linella, 9

Skurkarnas skurk

Av I just want to be cool

Betyg:

Boken handlar om Stephanie som ska göra superhjälte-provet  men hon misslyckas totalt. Men det finns en utväg från att börja på en tråkig kontorsskola nämligen skurkskolan. När hon börjar där så möter hon Sven som också ska börja skurkskolan men detta år är det tävling mot superrhjälte skolan…..…

En liten filur som ligger i sängen och klockan är 21: 37 exakt , 10

Percy Jackson: Född hjälte

Av Rick Riordan

Betyg:

En extremt bra bok som alla borde läsa. Den handlar om Percy Jackson, som bor med sin mamma eftersom att hans pappa har försvunnit innan han föddes. Han får reda på att han är en halvövgud, alltså barn till en av dom olympiska gudarna och kommer till ett läger för halvgudar.

Jättebra för fantasy-älskare.

Sixten, 12

Alea Aquarius: Vattnets Lockelse

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea Aquarius har en allergi. Hon tål inte kallvatten, ändå är havet så lockande. Alea får inte komma i kontakt med kallvatten, så sa hennes mamma innan hon lämnade henne till hennes fostermamma Marianne. En dag träffar hon gänget som kallar sig Alpha Cru. De är besättningen på båten Crucis. Hon åker med på båten, men under en storm faller Alea överbord och efter det är inget som det innan varit.

Jag läste och läste utan att vilja sluta. Den var så gripande att jag inte har något dåligt att säga om den. Älskar också Sammys personlighet ;)

Jag vill spoila hela boken men gör det inte för din skull:), 12

Mitt storslagna liv

Av Jenny Jägerfeld

Betyg:

Sigge (som alltså är huvudpersonen), hans mamma och hans småsystrar Majken och Bobbo har flyttat från Stockholm till Skärblacka. Sigges mål är att bli poppulär. Sigge har en hund som heter Ensten. Sigge får en ny vän som okså bor i Skärblacka och hon heter Juno.

Ester, 10

Mazerunner

Av James Dashner

Betyg:

Detta är nog den bästa boken jag har läst i hela mitt liv. Den känns så äkta, den har så sjukt bra miljö och person beskrivning, utan att det känns överdrivet eller onödigt. Den är otroligt spännande hela tiden, och aldrig någonsin seg. Man får veta allting från början, men ändå inte. Man får veta allt ifrån personens perspektiv. Det handlar om en kille som i början är i en konstig mörk hiss. Han vet inte hur han hamnade där, eller varför han är där. Han vet inte vem han själv är, eller vad han har upplevt i sitt liv. Det enda han vet är att han heter Thomas. Hissen tar plötsligt slut och han kommer upp till någon konstig glänta, som de kallar det. Gläntan är som ett mega rum utan tak och med ofantligt höga murar som väggar. Gläntan ligger i mitten av en labyrint som alla dessa killar som bor i gläntan, av en anledning de själva inte vet om, är fast i. De kämpar för att överleva genom att ha ordning och regler. Därför får ingen förutom ”löparna”, som de kallas, lämna det mega stora rummet och springa ut i labyrinten och försöka hitta vägen ut. Det är för att man behöver vara otroligt skicklig, kunna springa fort och överleva de monster som lurar i labyrinten. Thomas vet inte varför han själv vill bli löpare, även efter att själv ha sett ett av de hemska människomördarna som lurar där ute. Trots att det skrämmer honom så vill han verkligen ut i labyrinten. Hans vän Chuck avråder honom. Det kanske är en dålig idé? Thomas borde iallafall vänta tills han vet mer om stället.

HEJ JAG HETER HULDA OCH JAG SKA VARA MED I KP FIXAR YAY!!

Alea Aquarius: Vattnets lockelse

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea har aldrig kommit i kontakt med kallvatten, på grund av sjukdomen som gör att hon inte tål kallvatten. Men när hon träffar Alpha Cru, ett gäng som seglar runt på en båt utan föräldrar och blir en del av deras gäng så förändras allt. Under andra natten på båten så ramlar hon överbord och inser att hon inte alls har köldurtikaria, som sjukdomen kallas, utan hon förvandlas och får gälar och simhud.

Under sin resa träffar hon en mystisk kille som hon känner dragning till...och hon blir även väldigt kär i honom...

Denna bok är så fantastiskt bra! Storyn, språket, karaktärerna, WOW! Den blandar fantasy och kärlek. Jag har aldrig läst en bättre bokserie, jaja, om möjligt Harry Potter då, men ändå.

Det finns två andra böcker men det ska komma ännu fler!

Rekommenderas starkt, för alla 8+ och kanske yngre, den är inte läskig men är nog inte skriven för små barn.

Lennox och Alea!, 10

Du är inte ensam Stargirl

Av Eva Susso och Moa Eriksson Sandberg

Betyg:

Detta är en fantastisk bok som skildrar livet av två unga tonåringars resa. De kämpar med olika saker, men genom deras mejlväxling finner de en gemenskap de saknat i vardagen. Man får följa hur de lär känna varandra, hur ett missförstånd testar deras vänskap och vad man är beredd att offra för att vara den man är.

Autisten med stort ordförråd, 14

Kalle Ankas pocket 29: På äventyr i Sargasso

Av Walt Disney

Betyg:

Kalle är på ett fartyg i Sargasso, han jobbar i köket. Hela köket är alldeles löddrigt tack vare Kalles otur. När han tvättar köket råkar han kasta det löddriga vattnet på hans kapten. Han ramlar i vattnet som är fullt med krabbor. Kalle hissar upp honom och de går och lägger sig. På natten vaknar kalle av ett märkligt ljud. när han går och kollar svimmar han av skräck när han ser en JÄTTEKRABBA. När han vaknar är han på en flotte tillsammans med krabban. Innan kalle hinner reagera kommer det ut en vacker flicka ur krabban, hon visar kalle till ett skepp där hennes stam bor. Kalle berättar om sina äventyr för dem. När Kalle berättar blir flickan mer och mer kär i honom. När det är natt tar flickan med Kalle på deras nattliga jaktrunda och visar honom krakens bo. Efter det ska de sova. Nästa dag får Kalle reda på att det finns en skatt i krakens bo. Flickans pojkvän ogillar Kalle och erbjuder sig att visa skatten. När de är framme knuffar killen ner Kalle till skatten och springer iväg innan kraken får tag i honom. Men flickan undrar var Kalle är och frågar efter honom. Hon vet att hennes pojkvän ogillar kalle, och när hon fick veta att hennes pojkvän tog med Kalle till krakens bo fick hon bråttom iväg. Hon kom precis i tid för att se sin pojkvän fly. Medans de diskuterar glömmer de bort Kalle. Kalle är fortfarande hal som en ål så han flyger iväg och landar pladask framför sin kapten. Så medans kalle diskar sin disk, grälar ännu ett par på ett fartyg.

älskar KP..., 9

Jefferson

Av Jean-Claude Mourlevat

Betyg:

En dag när Igelkotten Jefferson ska gå och klippa sig hittar han sin frisör mördad på golvet. Den unge Geten anklagar Jefferson för mord. Men tillsammans med vännen Gilbert leder de spåren till människornas värld.


En chokladkaka med jordgubbsås, 9

En ö i havet

Av Annika Thor

Betyg:

Steffi och Nelli är på väg ifrån Österrike, där nazisterna har tagit makten. Nu är de på väg till ett land som heter Sverige. På båten berättar Steffi om den semesterort som hon tror att det kommer se ut som. Men när båten kommer fram möts de av något helt annat...

Jag tyckte att den här boken var väldigt bra! Den speglar två syskon under andra världskriget. Den har väl skrivna formuleringar och sånt. Jag rekommenderar den verkligen!

Läslus, 9

Skurkarnas skurk

Ijustwanttobecool

Betyg:

Skurkarnas skurk handlar om Stephanie som får dåligt betyg i att vara superhjälte. Hon upptäcker skurkskolan och börjar direkt. Boken är rolig, lättläst och har väldigt mycket humor. Bilderna är bra och texten och miljöbeskrivningarna är toppen.

Superbok, 10

Hungerspelen

Av Suzanne Collins

Betyg:

Boken handlar om 16-åriga Kattnis, som blir utvald till att tävla i hungerspelen. Hungerspelen är en tävling på liv och död då endast en av 24 deltagare överlever. Kattnis lämnar sin älskade syster och möter kärleksdrama, vänskap, sorg och skräck. Den här boken är den första i en trilogi, jag har läst de andra böckerna också och de är väldigt bra. Boken är spännande och jag kunde knappt sluta läsa den! Jag rekomenderar den dock inte till känsliga läsare eftersom den innhåller mycket död/våld.

Glad boknörd, 12

Katitzi och Swing

Av Katarina Taikon

Betyg:

Detta är första delarna i serien om Katitzi. Alla böcker om Katitzi bygger på Katarina Taikons uppväxt. (Katarina och Katitzi är samma person).

I dem första böckerna Katitzi & Katitzi och Swing är Katitzi sju och åtta år gammal. Hon bor på barnhem, men en dag så kommer hennes pappa för att hämta henne. Katitzi blir rädd för hon känner inte igen sin pappa och gömmer sig. Men den snälla fröken Kvist hittar henne och de kommer överens om att Katitzis pappa ska komma tillbaka om två veckor, så det gör han. Men livet med pappa Taikon och alla syskonen blir inte alls likt livet på barnhemmet.

Den här boken var sååååååååå bra! Jag tipsar den verkligen!

Juni, 11

Unga kvinnor

Av Louisa May Alcott

Betyg:

Jag vill passa på och tipsa om Unga kvinnor då det är den bästa bok jag någonsin läst och jag har läst Pippi Långstrump. Jag har aldrig blivit så uppslukad av en bok som av denna. Den är helt fantastisk och otroligt bra på att få en att öppna ögonen. Den handlar om fyra systrar och deras liv under det amerikanska inbördeskriget. Denna bok är den ända jag någonsin älskat så mycket.

En jävel till dyslektiker , 14

Triangel

Av Nic Stone

Betyg:

Den här boken handlar om de två bästa vännerna Jupiter och Coop. Jupiter är lesbisk men Coop är kär i henne i hemlighet. Sen flyttar en tjej som heter Rae till samma stad som Coop och Jupiter bor i. Rae blir kär i både Jupiter och Coop, Coop blir kär i Rae och är fortfarande kär i Jupiter och Jupiter blir förälskade i Rae och Coop. Det här var en jättedålig bok som till stor del bestod av ett sötsliskigt kärleksdrama. En del av innehållet gör att endast lite äldre bör läsa den bok.

Boknörd, 11

Vår trädkoja med 13 våningar

Av Andy Griffiths

Betyg:

Boken handlar om två killar som heter Andy och Terry . Dom bor i en trädkoja med 13 våningar . Dom har till exempel lianer och ett spel rum . Dom har en granne som heter Jill . Terry tog Fluffy (tJills kat) . Och målade Fluffy gul och då blir hon en  förvandlade henne till Kattnariefågel.

Anonym, 10

Tordyveln flyger i skymningen

Av Maria Gripe

Betyg:

Den handlar om tre barn Jonas, Annika och David. David har drömt om ett underligt hus; Silanderska gården och dagen efter får han och hans kompanjoner ett jobb att vattna blommor där. Jonas har en kassettbandspelare som han spelar in med. De upptäcker ett skrin med brev i på vinden som de egentligen inte får vara vid, om kärleken mellan två personer för länge sedan. Det finns en egyptisk staty som spelar en stor roll i berättelsen, men det som är viktigast är tordyveln för utan den hade inte berättelsen funnits.

Den är liiite seg i början men blir sedan väldigt spännande.

Hedvig Ek , 11

Maze runner

Av James Dashner

Betyg:

det är väldigt långt fram i tiden och en sjukdom som heter stormsjukan har brutit ut. En 4-årig kille som heter Thomas har lyckats överleva och hämtas av WCKD/WICKED som försöker att hitta ett botemedel senare upptäcker de att Thomas är imun.

ÄLSKAR MAZE RUNNER LÄS DEN!!!, 11

Asynja kungens krav

Av Östnäs Neidestam

Betyg:

Disas familj blir mördad och hon ska hämnas deras död. Hon börjar hos rävungarna, de yngsta krigarna under hennes brors namn, Odd. Jag tycker boken är lite för våldsam men rätt spännande.

Avocado, 11

Warriors: Ut i det vilda

Av Erin Hunter

Betyg:

Warriors ut i det vilda handlar om den tama katten Rost som lockas in mot den mörka skogen bredvid hans hus och helt plötsligt bör han i skogen med en klan.

Den är bra!, 9

Lätt att ljuga

Av Kerstin Svevar

Betyg:

Love vill sluta sluta spela klarinett, men han vet inte hur han ska berätta. En kväll rymmer han hemifrån och träffar Ebba. Han blir kär.

Jag tycker inte om boken. Den är väldigt kort och har för lite detaljer. Man hinner knappt komma in i boken innan den är slut. Det är svårt att lära känna karaktärerna.

KP-fanet som inte äter något som kommer från något som har ett ansikte!, 10

Wursten och veganen

Av Åsa Asptjärn

Betyg:

Wursten, eller Bodil som hon egentligen heter, står inför en sommar då mycket förändras. Bästisen Veronika får nya vänner. Wursten träffar Diana, tjejen som inte äter något som kommer från något som har ett ansikte. De planerar en politisk aktion mot köttindustrin; de ska ta sig in i en kiosk och byta ut alla köttkorvar mot vegetariska korvar. Samtidigt går det rykten om att en satanist målar röda kors på träden i skogen.

Jag gillar den här boken. Det händer saker hela tiden. Jag är själv vegan. Det var kul att läsa om civil olydnad.

Raka vägen in på rummet, Jönsson! Det är en order!, 10

Mordet på orientexpressen

Av Agatha Christie

Betyg:

I Agatha Christies mest klassiska deckare får vi följa med Hercule Poirot(en belgisk detektiv) ombord på orientexpressen med en skara spektakulära personer. Tåget fasnar dock i en snöstorm och sedan upptäcks en död kropp i en av kupeérna...

Personligen tyckte jag att boken var mycket bra då det uppdagas något i varje kapitell. Motivet till mordet och vem mördaren faktiskt är,(vilket är svårt att klura ut) är som en present på julafton! Man annar det inte alls. Jag rekomenderar boken till någon som brinner för deckare men också förstår det, i vissa fall lite ålderdomliga språk som används ibland. Agatha Christie brukar kallas deckardrottningen villket verkligen märks i denna bok. Boken finns som nyöversättning och som film.

Ratchett, 13

Skurkarnas skurk

Av IJustWantToBeCool

Betyg:

Boken handlar om tolvåriga Stephanie. Hon gör ett inträdesprov till hjälteskolan men misslyckades. Nu måste hon börja på tråk kontors tråkskolan. Men vad hon inte vet är att det finns en utväg - Skurkskolan!

Jag själv är ett stort IJWTBC fan så det var självklart att köpa denna bok. (Köpte signerad)  Jag blev lite överraskad att den var så välskriven och bra! Men man ser också lite bra IJWTBC humor i den. Jag tror man ska köpa den om man gillar humor men också lite spänning. Den är bra för personer som inte gillar IJWTBC också.

Första boken i en trilogi.

IJWTBC FANET!!!, 10

Ivy pocket

Av Caleb krisp

Betyg:

Ivy pocket är en trilogi bestående av vem som helst utom Ivy pocket. Kan någon stoppa Ivy pocket och ge mig Ivy pockets huvud på ett fat. Böckerna passar för de som gilla Fantasy, humor, deckare och 1800-talet! Böckerna handlar om Ivy pocket som är en kammarjungfru åt en Lady Carlbunke. Hon tror att hon är bäst smartast och vackrast, vilket hon inte är.  Efter attha ställt till det ordetntligt för Carlbunke så lämnas hon i Paris med fem pund. Men lyckan vänder och hon får ett uppdrag att överlämna en kristall till Matilda. Men någon som hon tror är hennes vän ( men vi snabbt kommer på är en tjuv) följer efter henne. Historien kommer snabbt urarta och Ivy pocket kommer bo hos kistmakare, vara fånge på ett mentalsjukhus, komma till en parallell verklighet och lösa mysteriet med hennes föräldrar innan böckerna når sitt då ovälkomna slut och man tvingas lämna Ivy .

Snälla, ge dom en chans! / Ivy pocket älskaren, 12

Bravelands: Splittrad flock

Av Erin Hunter

Betyg:

Den här boken berättas ur tre olika djurs perspektiv. Ett lejon, en babian och en elefant. På savannen finns det en regel som inte får brytas: döda endast för att överleva. Men en dag bryter en lejonhanne den regeln för att ta över en flock och inget blir som vanligt. Tyvärr är det svårt att berätta så mycket utan att det blir en spoiler. Detta är del ett av Bravelands-serien och det finns fyra delar. Boken är skickligt skriven i detalj och väldigt fängslande. Dock är den ganska sorglig för att det är många som dör. Om man gillar romaner i djurperspektiv är detta ett ytterst bra exempel.

En glad knölval , 9

Godnatt Mister Tom

Av Michelle Magorian

Betyg:

Boken handlar om William (eller Willy som han också kallas) som under andra världskriget tvingas lämna sitt hem och åka till någon ute på landet. Han lämnas hon en ganska gammal man vid namn Tom. Tom bor i ett hus nära en kyrkogård med sin hund. Tom gillar egentligen inte barn och vill inte ha William där först.

För William är det nya livet annorlunda och när Willy gör något fel så förväntar han sig att Tom kommer att slå honom, som Williams mamma gjorde.

Med tiden vänjer sig både Tom och William och Tom börjar gilla William mer och mer. William träffar Zacharias som också hade behövt lämna sitt hem.

Wow så bra bok!, 11

Pax: Nidstången

Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Betyg:

Nidstången handlar om Alrik och Viggo som är bröder. De är fosterbarn till Anders och Laylah. De bor i Mariefred. Det börjar hända en massa konstiga saker i Mariefred. Det jag pratar om handlar om…Demoner!

Jag gillar den här boken för att det är så spännande och mystiskt. Och för att några barn är hjältar och blir utvalda att vakta ett mystiskt bibliotek. Jag tycker denna bok rekommenderas egentligen från 12 år. Det är snygga bilder även fast de kan vara blodiga.

Otis Bergström, 11

Ödetorpets hemlighet

Av Kim Wouda

Betyg:

Liam är en vanlig norrländsk pojke som känner sig ovanligt osäker och udda. De tuffa pojkarna i skolan mobbar honom och helst vill han varken synas eller märkas. Men en dag händer något märkligt och Liam måste ta sig in i den kalla och mörka norrländska skogen för att rädda två saknade klasskamrater. Till sin hjälp har han kompisen Rasmus, på vägen råkar de ut för både kusliga spökliknande väsen och blodtörstiga rovdjur. Ödetorpets hemlighet är en äventyrsberättelse om övernaturliga krafter, om vänskap, om att känna sig annorlunda.

Det här är en spännande bok på slutet vill man liksom inte sluta läsa. Superbra!!! Jag gillade Liam och Rasmus. Hoppas det kommer en fortsättning.

Nu läser mamma boken hon gillar den ochså

Alwiz, 10

Sånger från hjärtat

Av Kasie West

Betyg:

Lily tycker att en kemilektion=en dödsdom, och hennes enda livlina är hennes anteckningsbok som hon skriver allt i. Men när mr Ortega har bannlyst hennes anteckningsbok från lektionerna och Lily verkligen behöver få en låttext-rad ut huvudet klottrar hon på bänken. Nästa kemilektion visar det sig att någon annan har skrivit dit nästa rad i låten plus ett meddelande blir Lily överlycklig- någon annan i skolan känner till hennes favoritband! Lily och denna personen börjar skriva långa brev till varandra och de berättar sina djupaste hemligheter. Lily har sina misstankar om vem som är hennes hemliga brevvän men hon både vill och inte vill veta. Efter ett tag märker Lily att denna någon har väckt känslor hos henne och hon får reda på att inget är som hon trott!

Jag tycker detta är en fantastisk bok som fått mig att skratta och gråta och jag har läst flera timmar i sträck. Lily har en sån otrolig personlighet och boken är skrivet på ett magiskt sätt som fångar känslor på ett sätt som jag inte visste fanns! Detta är den första boken av Kasie West som blir översatt till svenska och jag kommer definitivt läsa fler böcker av henne! En riktig bladvändare som passar alla från cirka 9-17 enligt mig. Läs denna boken och du kommer bli lycklig!

Katt, 12

Monstrens rike: De förhäxade barnen

Av Johanna Strömqvist

Betyg:

Saga bor med sina föräldrar i en skog där det är evig vinter. Skogen är full av monster, men de är infrusna i is och kan inte skada någon. Tills en dag när sagas mamma blir sjuk och isen sakta börjar smälta. Saga ger sig då ut på en farlig resa för att hitta ett botemedel till sin mamma med sin vän Ulrik som är ett stenmonster.

Jag tycker att böckerna är spännande och att om man har börjat läsa första boken så borde man läsa de andra. Det är också fina illustrationer och jag och min familj har läst alla böckerna i serien.

Gurka är gott, 10

Mangus Chase

Av Rick Riordan

Betyg:

Mangus är hemlös och på sin 16 årsdag gör han inbrott blir jagad och mördad.Han vaknar upp i valhall det är bara början...

Om man gillar nordisk mytologi så rekommenderar jag Mangus Chase.Den är roligt och spännande Man behöver inte läsa Percy Jackson för att förstå men det är bara en bonus.

Hallå där, 12

Harry Potter och det fördömda barnet

Av JK Rowling

Betyg:

Harrys son Albus börjar på Hogwarts.

Allt går dåligt för honom. Han blir insorterad i Slytherin, vilket gör att han blir mobbad och han och Harry blir osams. Hans  enda ljus är Scorpius Malfoy, hans  bästa vän. Men att bli kompis med Scorpius gör att han förstör sin vänskap med Rosé Granger-Weasley. Tillsammans med Scorpius och Delphi så försöker Albus ändra tiden. Men det går inte heller så bra…

Hej, 10

I rosens mitt

Av Martin Widmark

Betyg:

Stefans mamma tog livet av sig i höstas. Nu är det jul och pappa och Stefan vågar knappt prata med varandra. En dag när Stefan är hemma själv hittar han mammas sista brev. Hon låter rädd. Längst ner på pappret så har hon ritat en ros. Det står något i mitten…

Det här är en ganska lättläst deckare med seriebilder i. Den var superbra men det sabbbade lite att det var mycket pratbubblor. Men den var ändå bra.

Its Le-vi-osa, not Levi-osaaa!, 10

Vera svansons dagbok för taco älskare och halloween fantaster

Av Moa de Brun

Betyg:

Jag tycker den här boken var väldigt rolig. Den handlar om Vera som ska vara med i en pjäs, men dockan som är huvudkaraktären blir stulen. Vera blir kär i en kille, men hennes BFF är kär i samma kille.

Älskar att läsa, 9

Dagbok för alla mina fans: Usla utsikter

Av Jeff Kinney

Betyg:

Boken handlar om en kille som heter Greg Heffley och det här är hans dagbok.

I denna bok så ska Greg vara på en countryclubb med en kompis som endast lyssnar på sina föräldrars konstiga tankar och idéer.

Läs även dom andra Dagbok för alla mina fans böckerna, jag tycker själv att dom är väldigt bra.

Alma45, 13

Mareld

Av Viveca och Camilla Sten

Betyg:

Boken handlar om en tjej som heter Tuva som  bor på Harö och upptäckter att hon är från havsfollket. Hon är den enda från havsfollket som lever, hon blir jagad av sjörået som styr över hela Östersjön och vill få bort alla människor från hennes hav. Sjörået sänker båtar och styr strandvaskare att dränka människor. I slutet av boken försöker hon stanna  golfströmmen och dränka alla öar. Det är en väldigt bra skärgårds-skräck men om man är lättskrämd ska man inte läsa den. Den finns att låna på biblioteket.

Klara Koutsoubakis Brav, 10

Rädda Rabalder

Av Inger frimansson

Betyg:

Boken handlar Eufrosyne och Ingeborg segerstjärna. Men som kallas Frossan och Bojan. De startar en klubb som heter kona klubben, ko som står för konstiga och Na står för namn. En dag när Frossan kommer till stallet så är hennes älsklings häst Som Rabalder borta.

Noor, 9

Gusten grodslukare

Av Ole Lund Kirkegaard

Betyg:

Boken är väldigt bra och rolig!!!

Den handlar om en pojke, han är jätte, jätte rädd för Gusten (hans kompisar också.)  Det är för att han(Gusten) retas så mycket! Fast då kommer retet tillbaka.

Lars, 9

Mordet på Safari Star

Av M.G. Leonard

Betyg:

Mordet på Safari Star är den tredje boken på serien Det stora tågäventytet. Det är en deckarserie där Harrison Beck och hans morbror Nathaniel Bradshaw åker på en tågresa.

Om du gillar deckarböcker med lite utmaning är det här en riktigt bra bok för dig. Den har 19 kapitel och väl illustrerade bilder!

DollySia, 11

Athena: Till sista droppen

Av Elin Ek

Betyg:

Denna bok handlar om en flicka som heter Athena. Hon ska vara hos sin farmor och farfars stuga med sin bästa vän Ronja och sin bror Gustav på sommarlovet. Men i området där stugan ligger håller vattnet mystiskt på att försvinna… En väldigt bra och rolig bok som passar folk från 8 år och uppåt enligt mig.

Thomasine Morsing, 10

Legend

Av Marie Lu

Betyg:

Legend är en dystopi som handlar om underbarnet June och den eftersökta brottslingen Day som bor i det splittrade Amerika i landet Republiken.

Republikerna ligger i ständigt krig emot deras grannland Kolonierna, och landet drabbas av ständiga pestsmittor och översvämningar. En dag så mördas Junes bror och Day utses som skyldig.

Deras vägar korsas och inget blir som förr. Tillsammans så måste de kämpa och tvingas inse hemligheten bakom Republiken.

Jag tycker att den här boken är superbra, och väldigt välgjord. Den är faktiskt min favoritbok just nu. Däremot så skulle jag rekommendera den här boken till lite äldre folk, för det är mycket död och kärlek med i den, och den är även ganska svårläst och lång. Du borde verkligen läsa den!

Voldemort, 10

Ödetorpets hemlighet

Av Kim Wouda

Betyg:

En väldigt bra och spännande bok. Jag tycker om beskrivningen av Liam som är huvudpersonen. Han är mobbad och har det lite jobbit. Bra spökhistoria med lite om samer och sånt i norrland, Ovanligt men intresant.

Ibland blir det lite rörigt men det är alltid intressant och spännande.

En jätte bra bok för 9+ eller så, beror på om man törs läsa om spöken och sånt. Spännande!!! Och fina bilder

Elli,11

Röd drottning

Av Victoria Aveyard

Betyg:

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är allt uppdelat efter blod. De silverblodiga är supermänniskor med oehörda krafter som styr världen medans de röda behandlas som slavar.

När Mare, som är en röd upptäcker att hon har en kraft, lik de silvrigas förs hon till Soloalatset och ses regenter. Men snart upptäcker hon att allt inte är så stabilt och bra under den silvriga ytan, och snart blir Mare inkastad i ett spel på liv och död, en revolution, ett kärleksliv och ett stort mysterium på varför just hon är speciell.

Mare Barrow, 13

Glastronen

Av Sara.J.Maas

Betyg:

I kungadömet Adarlan har magi och gamla seder förbjudits, härskaren styr med järnhand och krossar alla i hans väg.

Celaena Sardothien, Adarlans främste lönnmördare är fast i fånglägret i Endovier. Så när kronprinsen Dorian Havilliard kommer för att hämta henne till rikets vackra och glimmande glasslott tror hon självklart att hon ska avrättas. Men när hon kommer fram visar det sig att hon ska vara med i en tävling, med sin frihet som pris och sitt liv på spel. Kapten Västfall och kronprinsen ska träna henne, men båda kommer försöka vinna hennes hjärta. Men något ondskefull ruvar i glasslottet, något med syfte att döda.

Denna bok var väldigt bra då läsaren följa med i både slottets intriger, den blodtörstiga tävlingen mot tjuvar och mördare, en ung kvinnas känslomässiga liv och en tränad lönnmördares kamp för frihet.

Celaena Sardothien, 13

Det tunna svärdet

Av Frida Nilsson

Betyg:

Boken handlar om Sasha som förlorat sin mamma och vill ha tillbaka henne. Han stöter på massa nya djurvänner. Mer säger jag inte. Boken är både sorglig och spännande.

En bokglad uggla, 11

Athena: Grattis världen jag är här nu!

Av Elin Ek

Betyg:

Helt klart en av de bästa böckerna jag har läst! Älskar hur Athena aldrig ger upp. Jag lärde mig mycket av att läsa boken!

Tiiv, 12

Baladen om sångfågar och ormar

Av Suzanne Collins

Betyg:

Boken handlar president Snow när han var mentor för det 10 hunger spelen...

Jag tycker om boken för att jag har läst hunger spelen men jag blev irriterad på Snow flera gånger i boken men överlag är den bra och starkt rekommenderat för hunger spels fans.

Den som har läst MYCKET, 12

Percy Jackson född till hjälte

Av Rick Riordan

Betyg:

Percy är en helt vanlig kille som har ADHD och dyslexi men när hans matte lärare blir ett monster och historie läraren blir en kentaur så kanske han inte är så vanligt som han tror...

Boken är spännande o roligt helt en av dom bästa böcker jag har läst.

Soffan du vet vem jag är, 12

Warriors ut i det vilda

Av Erin Hunter

Betyg:

Tamkissen Rost jagar en mus in i skogen där han möter vild katter som frågar om han vill gå med i deras klan. Rost svarar ja och blir medlem i klanen.

Ek moln, 9

Little darlings

Av Jacqueline Wilson

Betyg:

Denna boken handlar om två flickor vid namn Destiny och Sunset. De lever helt olika liv men kan ändå förstå varandra. Destinys mamma jobbar hela tiden, och är alltid trött. Sunset lever i lyx med sin kända pappa, rockstjärnan Danny Kilman och modellmamman Suzy. Men hon blir inte accepterad av sin familj, och tvingas vara perfekt inför kamerorna. Men hennes pappa är kanske inte den hon tror. Danny Kilman råkar vara Destinys pappa, utan att veta om det. Boken visar att man kan ha det svårt på olika sätt, men Klara det ändå. Först väntade jag på särskilda händelser, men sedan kom otroliga vändningar. Jag rekommenderar boken starkt!

Sigrid, 10

Tidsbrott

Av Mathias Kunto

Betyg:

Jättespännande om tidsresor!

Kevin och hans kompis Anton råkar hamna på Gustav Vasas slott under 1500-talet av misstag. De upptäcker en hel värld av tidsresenärer och måste kämpa för att komma hem igen samtidigt som de behöver stoppa någon från att ändra historien.

Helt UNDERBAR bok! Min storebror rekommenderade den och sa att den är som en Harry Potter. Kanske inte helt, men jag fastnade direkt. Det är spännande när de använder modern teknik och kunskap för att klara sig på medeltiden. Istället för trollkarlsvärlden i Harry Potter så finns det en värld av tidsresenärer som är jätteintressant skriven. Ibland fanns det svåra ord i texten, men oftast fattar man ju av sammanhanget så det gör inte så mycket.

Jag hoppas verkligen att bok 2 i serien kommer ut snart!

Sanna Johansson, 14

Harry Potter och det fördömda barnet

Av J.K Rowling

Betyg:

Boken handlar om Harry Potters barn som heter Albus Potter. Han åker genom tiden för att stoppa en häxa som försöker återuppliva Mörkrets herre. Men allt går fel i uppdraget. Med sin vän Scorpius

Malfoy till hjälp så lyckas dom tillslut, Hoppas jag (har inte läst klart än) låstas bara har visst löst klart.

Den Harry Potter galna nifflaren som går i ravenclaw, 10

Bit ihop!

Av Ida Björnstad och Marie Oskarsson

Betyg:

Detta är en bok om hockey och mycket mer. Författarna får in vänskap, bästisbråk, hockey, kändisskap, familj och julstämning.

Bra med boken: Många ämnen, man lever sig in i boken, allting handlar inte om kärlek, spännande och bra att mysläsa.

Mindre bra med boken: Om man inte spelar hockey kan det vara lite svårt att förstå och de skriver inte mamma och pappa utan Mackan (”Big mac”) och Lisen så det kan vara svårt att förstå vem som är vem.

Gurkan, 10

Mammas lilla prins

Av Mårten Melin

Betyg:

Mammas lilla prins är en bok som handlar om Elvis Presleys barndom. Jag skulle säga att boken har en åldersgräns på 9+ år.

Bra med boken: Man får se ungefär vad som hände i Elvis’ barndom, boken var väldigt bra skriven, man ville bara fortsätta läsa och den var lagom tjock.

Mindre bra med boken: Den var lite förutsägbar.

Gurkan, 10

Mio, min Mio

Av Astrid Lindgren

Betyg:

Mio, min Mio är en typisk klassiker som man kan läsa hur många gånger man vill, och den blir bättre för varje gång.

Bra med boken: Otroligt bra skriven, bra miljöbeskrivningar, bra känslobeskrivningar och fin historieidé.

Mindre bra med boken: Dålig utseendebeskrivning av vår herre konungen, tant Edla och farbror Sixten.

Gurkan, 10

Vi kommer snart hem igen

Av Jessica Bab Bonde & Peter Bergting

Betyg:

Boken handlade om olika personer som berättar om förintelsen och hur det var när de var på olika koncentrationsläger. Den är skriven som en serie och är väldigt sorgligt, eftersom alla som det berättas om har förlorat en eller flera familjemedlemmar. De har också haft ett bra liv innan allt det hemska började.

Jag tyckte att den var bra för att det var intressant att höra om deras berättelser. Ett minus är bara att man gärna ville veta mer om dem och att den kändes ganska så kort!

Men jag den var väldigt intressant och jag rekommenderar den!

LillaMänniskan, 11

Ryktet

Av Emma Askling

Betyg:

Ryktet är en helt okej bok som handlar om Lea som har en anonym skolblogg med sin kompis och granne Affe.

Jag tycker att boken var bra eftersom att det var en bra och påhittig idé med en anonym skolblogg där det aldrig nämns några namn.

Det jag tycker är sämre är att författaren byter ämne för mycket och att Lea får för många känslor på samma gång.

Gurka som har kommit med här en till gång!, 10

Berts bekymmer

Av Sören Olsson och  Anders Jacobsson

Betyg:

En riktigt bra bok! Boken handlar om tjejtjusaren Bert och hanns knäppa liv. jag tycker att man ska läsa den vid 10 och över ålder, för det är lite svordomar och så. Bert är en busig kille som skulle göra allt för tjejer. Hans föräldrar bråkar hela tiden, han har två bästa kompisar, Åke och Lill-Erik. Det finns flera böcker, men jag tror inte att de finns kvar att köpa till salu. Jag har fått mina Bert-böcker av min mamma som läste dom när hon var i min ålder. man måste nog köpa eller låna alla Bert-böcker begagnade. De är jättebra!

Bert-älskaren!, 13

Önskestjärnan

Av Ingelin Angerborn

Betyg:

Det handlar om Astrid . Hon och hennes bästa kompis Vera har bråkat och Astrid önskar att hon bara var en hund så hade det aldrig hänt. Hon och hennes mamma ska gå till affären men stannar för att kolla på stjärnorna. Då ser Astrid ett stjärnfall. Hennes mamma har sagt att om man ser en stjärna falla ska man önska sig någonting. Jag önskar att jag var en hund tänkte hon. Hon tror inte på att det ska slå in. Men på hemvägen börjar hon springa fortare och hon får hår på benen och armarna. Jag tyckte den var spännande och väldigt rolig. Man kan inte sluta läsa.

Louise Von Platen, 9

Vildhäxa: Eldprovet

Av Lene Kaaberbøl

Betyg:

Boken handlar om när 12-åriga Clara får reda på att hon egentligen är en Vildhäxa. En särskild sorts häxa som har en speciell kontakt med naturen och alla vilda djur. Och till på köpet försöker den fallna Vildhäxan Kimera att kidnappa henne...

Jag tyckte att boken var jättebra. Lite kort bara.

Månen, 10

Hungerspelen

Av Suzanne Collins

Betyg:

Den handlar om Katniss Everdeen som under slåtterdagen behöver hjälpa en av de som hon älskar mest. Det gör att hon behöver vara med i Hungerspelen som där barn och unga tävlar med varandra. Men bara EN överlever.

Jag tyckte att den här triologin var jättebra men rekommenderar den till lite äldre.

Katniss Everdeen är bäst!, 11

Survivors

Av Erin Hunter

Betyg:

Det kommer en jordbävning (eller som de i boken kallar det; det stora morret). Då förändras livet för huvudkaraktären Lucky, som är en gatuhund/vildhund. Han har alltid varit en ensamhund och inte i en flock. Men när saker förändras så behöver han bilda en flock med några koppelhundar när de hade blivit av med sina ägare.

Det finns många böcker i serien, men de flesta finns bara på engelska (några på svenska också).

Första boken heter Den Öde Staden.

Bokälskaren, 11

Nikkis dagbok 8: berättelser om en (inte så) evig lycka

Av Rachel Renée Russell

Betyg:

Det här är den åttonde delen i bokserien om tonåringen Nikkis kaotiska liv. I denna boken spelar hennes klass spökboll på idrotten och Nikki får en boll rakt i ansiktet! Hon börjar drömma om ett galet sagoland där allt kan hända. Men är det inte något bekant över alla personer hon möter…? Detta är en rolig bok som jag tror att de flesta kan känna igen sig i! Jag rekommenderar den till alla! En klar femma i betyg!

jag hatar silverfiskar eww, 10

Hungerspelen

Av Suzanne Collins

Betyg:

Hungerspelen:

VINNAREN BLIR BERÖMD, FÖRLORA DÖR.

I en mörk vision av en nära framtid, direktsänds varje år en dokusåpa Hungerspelen. Tolv pojkar och tolv flickor tvingas att medverka. Tävlingen har bara en regel: döda de andra eller bli dödad själv.

När sextonåriga Katniss Everdeen kliver fram och tar sin lillasysters plats i spelen, tänker hon att hon är dömd till döden. Men Katniss har varit nära att dö förut. Att överleva har blivit en del av att vara Katniss. Hon har lärt sig att överleva även när oddsen är emot henne.

Fatta eld:

KATNISS EVERDEEN ÖVERLEVDE HUNGERSPELEN. NU VILL PRESIDENT SNOW SE HENNE DÖ.

Mot alla odds lyckas både Katniss Everdeen och Peeta Mellark överleva Hungerspelen.

De återvänder hem som hela nationens hjältar och allt borde vara bra nu. Men det ryktas om en revolt mot huvudstaden - en revolt som Katniss och Peeta kanske har hjälpt till att starta.

Medan nationen följer Katniss och Peetas segerturné ökar spänningen i landet. Insatserna stiger. Ett enda snedsteg och följderna blir ofattbara

Revolt:

OM VI BRINNER, BRINNER NI MED OSS!

Katniss har överlevt Hungerspelen två gånger. Men hon är fortfarande inte i säkerhet. En revolution börjar ta form. Och det verkar som om alla är delaktiga i planeringen - alla utom Katniss. Ändå måste hon spela den viktigaste rollen i den slutgiltiga striden. Katniss måste bli deras Härmskrika, symbolen för revolten, oavsett vad det kommer att kosta henne.

Den här bokserien är väldigt bra, närmare bestämt den bästa  jag har läst! Den är spännande, rolig, sorglig och SÅ bra skriven.

Rekommenderar VERKLIGEN!

Saltgurkan, 12

Pages & Co.: Tilly and the Bookwanderers

Av Anna James

Betyg:

Den här boken är den första i en serie på fyra böcker. Den handlar om Tilly Pages som älskar att läsa. Hon vet inte vem hennes pappa är och hennes mamma försvann spårlöst efter Tillys födsel. Tilly bor med sina morföräldrar i deras bokhandel.

En dag kommer Tillys två favoritkaraktärer Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet plötsligt till liv och när hennes morföräldrar berättar om böckernas hemligheter vänds hennes värld uppochner. Hon och hennes vän Oskar är med om flera spännande äventyr och får reda på många intressanta saker om Tillys familj.

Jag läste den här boken på engelska och tyckte att den var jättebra! Det var kul att äntligen få läsa om någon som älskar att läsa (som jag) och som läst flera böcker jag också läst så jag kunde känna igen mig i de. Författaren har även lyckats bra med att uttrycka karaktärer ur andra böckers personligheter genom sättet de pratar och beter sig vilket jag tror är väldigt svårt. Det var en riktigt spännande bok och jag är så glad att jag läste den.

P.S. Jag rekommenderar att läsa Anne på Grönkulla, Alice i Underlandet eller En liten prinsessa innan då dessa böcker är väldigt viktiga i boken och man då kan känna igen sig bättre.

P.S. 2 Skaffa Goodreads! Det är en jättebra bokapp där man bland annat kan lista alla böcker man läst, få boktips och se andras recensioner och åsikter om olika böcker.

Jag har så många böcker jag vill läsa…, 11

Mobilen

Av Petter Lidbeck

Betyg:

Denna boken var jättebra! Den hade mycket spänning i sig och var som en deckare. Boken handlar om en Tjej som heter Elsa och hennes kusin Signe. Elsa och Signe var ute på stan och Elsa såg en massa människor i en klump. Hon gick fram och helt plötsligt fick hon en mobil. Hon var på rätt ställe vid rätt tid helt enkelt. Men det var ingen vanlig mobil… Om du tycker det låter spännande kan du hitta boken på ungefär på vilket bibliotek som helst!

Den Lilla Potatisen Alice, 12

Mobilen

Av Petter Lidbeck

Betyg:

Mobilen är en deckare av Petter Lidbeck som handlar om att huvudpersonen Elsa får den nyaste mobilen som delas ut gratis på torget. Den sägs ha jättemånga nya bra funktioner och vara helt röststyrd, Elsa tycker nästan att den verkar läsa hennes tankar. Fast hennes kusin Signe är skeptisk mot mobilen eftersom den verkar höra och se allt…

Jag tycker att det är en ganska bra och spännande bok fast den skulle kunna vara längre.

Boschot, 11

Mobilen

Av Petter Lidbeck

Betyg:

12-åriga Elsa är ute på stan med sin kusin Signe. Det ser en folksamling och en bil med personer som delar ut telefoner. Elsa får en och Signe tror att någon lyssnar av dem. Telefonen är mycket utvecklad. De vet inte vad som väntar framför dem.

Jag tyckte att boken var bra för att den var spännande.

Boken är skriven av Petter Lidbeck.

Det som var negativt med boken var att den var kort.

The Abba lover, 12

Hospitalets hemlighet

Av Ann-Charlotte Persson

Betyg:

Märtas resa till Mallorca blir inställd, och hon måste istället åka till ett gammalt sinnessjukhus, ett hospital, där hon träffar vännen Noa. Märtas mamma släktforskar, och får veta att en släkting till de vårdats där. Tillsammans försöker Märta och Noa finna ett halsband som blev stulet av Ester, släktingens älskarinna.

Lovis, 11

Urchin och den stora flodvågen

Av Margaret I McAllister

Betyg:

Den bästa bok jag läst (nästan) !

Boken handlar om djuren på dimslöjornas ö. Runt ön finns dimslöjor som skyddar invånarna på den, som också gör så att man inte kan åka igenom dimslöjorna och komma tillbaka. På ön bor det ekorrar, igelkottar, mullvadar och uttrar. Det finns en kung och en drottning, präster och en resenär som kan åka genom dimslöjorna utan att bli fast utanför dem.

Jag gillar den här boken eftersom att det alltid händer något och för att jag gillar böcker där djuren är hjältarna.

Edith Karlsson, 11

Fienden

Av Charlie Higson

Betyg:

Berättelsen utspelar sig i London, men alla människor, vid ålder 14 eller äldre har blivit smittade av en obotlig sjukdom, några som inte blivit smittade är Achilles, Maxie och Blue, och tillsammans kämpar de med andra för att överleva. Detta skulle kunna vara en helt vanlig zombieapokalyps bok, men detta är något helt annat. Den lägger stort fokus på karaktärerna och deras relationer, samt hur det är att överleva när zombierna verkar bli smartare. Den är alltid spännande, och man sitter alltid på spänn då man aldrig vet vem som dör eller vem som överlever.

Emma Nilsson Sundin, 14

Spöksystrar (samlingsvolym)

Av Mårten Melin

Betyg:

När Nila är på väg till sin nya skola blir hon sen och bestämmer sig för att gena över kyrkogården. Där möter hon Maj. Maj är rolig, men hon är kall och blek, och det kommer ingen rök ur hennes mun fast det är så kallt ute…Kan det vara så att Maj är ett spöke?

Jag tycker om boken för att den är rolig och fantasifull.

Den lilla boken som älskar att läsa, 8

Varulvens hemlighet

Av Kristina Ohlson

Betyg:

Det handlar om en kille som heter Herbert och hans bästa kompis Sally. Det börjar hända mystiska saker i staden dom bor i. De är nära på att dö många gånger.

Det finns tre böcker ( Zombie feber, Varulvens hemlighet och Mumiens gåta) Jag har skrivit i ordning bara så att ni vet är Zombie feber ettan.

CesarArtax, 12

Drömponnyn

Av Pia HAgnmar

Betyg:

Jag vill tipsa om drömponnyn för den är så bra!

En ridskola sa snart läggas ner och de säljer hästarna de e där Tess hittar henne. Drömponnyn! Men är det verkligen en drömponny och kan Tess köpa henne. Svaren får du i boken.

Boken passar er som gillar/älskar hästar och djur

Lovisa, 10

Skriet från vildmarken

Av Jack London

Betyg:

Buck är en hund som har det väldigt bra hos sin ägare. Men en dag tar en man honom och Bucks resa leder honom till Norden där han får arbeta dagen lång med att dra slädar. Han byter ägare många gånger och får uppleva både hemska människor och tufft klimat. Jag älskar hur Jack London beskriver Bucks känslor och man känner sig som Buck när man läser boken. Hans relationer till andra hundar och människor. Jag rekommenderar den här boken till alla som gillar Warriors!

Den varg-älskande tjejen, 9

Pax (alla delar)

Av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson

Betyg:

Jag tycker att den var ganska bra men de använde en massa dumma grejer och ord! Till exempel så säger mobbaren till en av huvudrollerna: Har du halsband på dig?! Är du bög eller?

Jag tycker det är såå okänsligt av författarna.

LeopardGryning, medicinkatt i flodklanen:), 9

Warriors

Av Erin Hunter

Betyg:

Warriors handlar om katter som bor i skogen. Och de finns fyra klaner: åskklanen, vindklanen, flodklanen och skuggklanen.

Mango , 9

Vampyrens märke

Av Kristin Cast och P.C. Cast

Betyg:

Den handlar om tonåriga Zoey, som plötsligt börjar hosta i skolan. Senare vid hennes skåp står en kille, och det visar sig att Zoey egentligen är en vampyr.

Hon försöker ta sig hem till sin mormor  som förstår det mesta, men hinner inte...

Cicci, 10

Comedy queen

Av Jenny Jägerfeldt

Betyg:

Sashas mamma fick folk och gråta. Hon får fortfarande folk att gråta fast hon inte ens lever. Därför har Sasha gjort en lista. För att inte bli som sin mamma är det sju saker hon måste göra. Om hon bara lyckas med det kanske det andra försvinner, det som ligger bakom ögonen och bränner och hotar att att trilla nedför kinderna.

MisslyckadToarulle1, 10

Det tunna svärdet

Av Frida Nilsson

Betyg:

Boken Det tunna svärdet är en superbra bok!! Den är: sorglig, spännande och äventyrlig. Det handlar om en pojke som heter Sasja. En dag säger hans mamma att hon inte orkar göra så mycket. Hon och Sasjas pappa åker till doktorn och när de kommer hem igen är de helt bleka. Hans mamma säger att hon har en alldeles för stor klump i sig som inte går att ta bort och att hon kommer att dö. Men nu var det flera månader sen hon och Sasjas pappa var hos doktorn. Sasja går in till sin mamma. Hon är svag. Sedan börjar de prata om vad som kommer att hända efter att hon har dött. Döden kommer komma och hämta henne och ta henne till Dödens rike. Sedan pratar de om att man kanske kan överlista Döden. Några nätter efter dör hon. Sasja kommer ihåg att hon sagt att Döden kommer hämta henne så han springer efter för att försöka överlista Döden. Sedan händer mycket mer...

Tjejen som älskar att läsa!!!, 9

Häxan

Av Idriz Idrizi

Betyg:

Häxan är en bok om vänskap, svek och känslor. Den är poetisk, skrämmande och väldigt spännande. Boken handlar om Celia som går i sexan. Hennes bästis har vänt henne ryggen och en mystisk och cool tjej börjar i klassen. Hon säger att hon är en häxa och tillsammans gör de någonting som Celia kommer ångra resten av sitt liv.

Jag älskar denna bok, är toppen på alla sätt! (finns uppföljare)

Läs den!

Häxan, 12

Cirkeln

Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Betyg:

En natt är månen helt röd på himlen och sex tånårstjejer förs till den nedlagda folkparken i staden Engelfors. Dom har inget gemensamt men dom får veta att utan varandra så kommer dom inte att överleva.

Jag ÄLSKAR den här trilogin det är den bästa jag har läst på länge. Men när jag började läsa den så blev jag lite förvirrad och kunde inte hålla isar karaktärerna eftersom den är skriven från olika personers perspektiv till och från. Det gjorde att det var svårt att hänga med i början. Men när man har kommit in i den så är den jätte spännande. Så fortsätt läs även om du inte fattar allt det är de värt! (Det finns två andra delar ”Eld” och ”Nyckeln”)

Hermione Cullen, 14

Zombie Feber

Av Kristina Ohlson

Betyg:

Boken handlar om Roberta, hennes bästa vän Charlotte har ett svårt sjukt hjärta. Charlotte skulle dö bara om några veckor om hon inte får ett hjärta! Roberta hittar en magiskt jordglob på en auktion, nu  måste Roberta göra vad som helst för att kunna hitta ett hjärta åt sin bästa vän.

Jag tyckte att boken var jättebra och spännande. Det fanns inte så många svåra ord i boken men boken var ungefär 200 sidor. Jag kunde knappt inte ens sluta läsa för att den var så bra!

Den 11 åriga boknörden

På liv och död i andra världskrigets skugga

Av Kim M. Kimselius

Betyg:

Theo och Ramona är ute och går när Theo hittar en judestjärna på trottoaren. En ny tidsresa har börjat.

Den här boken var väldigt bra eftersom man verkligen får se vad som hände 1939-1945 i Tyskland. Författaren har skrivit en massa böcker om historiska tidsresor om man är intresserad.

Gurka, 10

Allt som rimmar på kär

Av Elin Hansson

Betyg:

Den här boken handlar om en tjej som heter Gro. Gro har en bästis som heter Mina. Men ibland känner Gro att Mina är bossig. Helt plötsligt börjar en ny kille i klassen. Josh. Och sedan blir båda tjejerna lite mer intresserade av honom än av varandra...

Den är bäst!, 12

Pärlfiskaren

Av Karin Erlandsson

Betyg:

Pärlfiskaren har fyra böcker. Serien handlar om Miranda som letar efter Ögonstenen. Det sägs att om man hittar Ögonstenen så får man allt man längtar efter.

:):):):):):), 13

Nevermoor

Av Jessica Townsend

Betyg:

En flicka som heter Morgan Crow är speciell och ska dö på sitt elfte levnadsår men allt tar en stor vändning.

Elinpuffa, 11

Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse

Av Jessica Townsend

Betyg:

Nevermoor-Morrigan Crows magiska förbannelse är den första boken i Nevermoor-serien på 4 böcker.

Morrigan Crow har smugglat in från Vinterhavsrepubliker till Nevermoor och utsätts för många mysterier.

Serien är en värld fylld av magi, mysterier och prövningar!

Fennestra Magnifikatten, 10

Harry Potter och Fenixorden

Av J.K Rowling

Betyg:

Det är den bästa boken någonsin! Den passar verkligen en person som antar utmaning när det gäller att läsa! Det är både sorg och spänning! Och man träffar många onda!

Harry Potter fan från 6 år tillbaka, 12

Dödsdömda

Av Camilla Lagerqvist

Betyg:

Jag tyckte att boken var en av de bästa jag läst, författaren är väldigt duktig.

Den handlar om tre barn som har bildat  en motståndsgrupp under andra världskriget. De har utfört farliga uppdrag innan, men det är är det farligaste, de blir förråda och förda till ett koncentrationsläger, men kommer de att överleva?

Det här är sista delen i en serie som heter svarta rosorna, det gör inget om man inte läst de andra men det kan ge en bra bild av boken.

Den var jättebra!

En bokälskare, 10

Vildhästen Izza

Av Jenny Wuori

Betyg:

Izza är en helt vanlig vildhäst tills hon tvingas rädda det lilla fölet Curro som har på något sätt tagit sig över från fastlandet till en liiiiiten ö. Där trampar hon på något vasst (en kristall) som tränger in i hoven och sedan dess är hon MAGISK!!! Hon blir bland annat mycket snyggare snabbare och starkare.

En liten liten KP och ijwtbc beundrare;), 5

Festen

Av Petter Lidbeck

Betyg:

Signes kusins har en fest men dagen efter får familjen ett förfärligt dödsbesked, Sebastian som varit på festen har hittats död troligast överkörd, men polisen utesluter inte mord.

Hilda Björnestam, 11

En annan Albin

Av Johan Unenge

Betyg:

Under en idrottslektion blir Albin kvar i skogen och alla letar efter han för nu vet de mitt  namn och ser mig som värsta skådisen men så går det lite snett och Albin måste räta till det.

Den bokläsande nörden, 10

Ge mig Ivy Pockets huvud på ett fat

Av Caleb Krisp

Betyg:

Den självgoda Ivys vän Rebecka är fången i en parallell värld. Där härjar en pest som människors själar kan bota tillfälligt. Enligt legenden ska det komma en person från båda världarna som ska fördriva pesten för alltid. För att rädda Rebecka måste Ivy hitta helaren. Denna bok är slutet på serien, men man kan läsa den först ändå. Så bra! Rekommenderas samtliga.

Ivy4ever, 12

Harry Potter

Av J.K Rowling

Betyg:

Det handlar om en pojke som heter Harry Potter. Hans föräldrar blev mördade av den onda trollkarlen, Voldemort när han var ett spädbarn, Voldemort försökte mörda Harry också men det funkade inte. Han flyttade till sin moster och morbror. Några år senare fick han reda på att han var en trollkarl och åkte till Hogwarts, skolan för trollkonst utan för London. Under det första året får han möta många svåra problem! Han har också fått en dålig relation till läraren i trolldryckskonst, Severus Snape.

# Harry Potter!, 12

Den Svarta Staden

Av Stina Nilsson

Betyg:

Den svart staden är uppföljaren till Det svarta regnet och handlar om 12-åriga Liv. Den utspelar sig i framtiden och är ganska hemsk, men superspännande. En mystisk sjukdom, med symtom av svarta fläckar, har dödat många nära till liv. Och nu är hon och hennes lillasyster på väg mot ön där allt kunde bli bra, om den ens finns...

Jag tycker att den här boken var otroligt spännande, man kunde inte sluta läsa, men också väldigt hemsk och läskig, vilket jag gillar. Läs ej om du är lättskrämd!

författaren, 12

Divergent

Av Veronica Roth

Betyg:

Sextonåriga Beatrice bor i framtida Chicago där befolkningen är uppdelad i fem falanger: De osjälviska, de tappra, de fridfulla, de fridfulla och de lärda. Varje år samlas alla sextonåringar och får, genom att låta sitt blod rinna ner i valfri skål, välja sin falang. Beatrice som är född i den osjälviska falangen känner inte att hon hör hemma någonstans och snart börjar svåra prövningar för att kunna dölja det olagliga som växer sig större och större inom henne…

Jag tyckte att denna boken var en av dem bästa jag läst! Den är första boken i en trilogi, dock har den här boken mer kvalitet och bättre story enligt mig, jag rekommenderar den till personer i åldrarna 11-16 då kärleksscener förekommer ibland.

En liten häst

Där kräftorna sjunger

Av Delia Owens

Betyg:

Kya Clark bor ensam ute i vildmarken utanför en liten stad efter att hennes mamma lämnat henne. Pappan har problem med alkohol och snart lämnar hennes syskon även henne. Folket i staden börjar kalla henne Träskflickan och sprider många rykten om hennes beteende. När en död man hittas i träsket utanför hennes mark tror alla därför att det är hon. En mordutredning börjar men snart inser alla att Kya är mer än bara den outbildade enstöringen alla tror.

Den här boken är den bästa jag läst! Den riktar sig mer till ungavuxna hållet eftersom det är en del hemska saker som händer. Man får följa Kya från fyra års ålder till hennes död och jag levde mig in i henne så mycket att jag nästan började gråta när boken var slut. Sjukt bra är det ända jag kan säga!

Personen som läser vuxenböcker, 11

Tankeläsaren

Av Kristin Cashore

Betyg:

Den här boken blandar kärlek, fantasy och spänning. Det för den till en fantastiskt bra och spännande bok, det går verkligen inte att sluta läsa den! Den passar nog alla 12-15 åringar.

Sengångarenmedhorn, 14

Mysteriet på ödeborgen

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Walter och Ellie ska flytta till en ö inte så långt bort från fastlandet. Men på vägen dit är det en mystisk svart fågel som förföljer de! När de kommer fram så upptäcker de att det finns en stor borg på ön. Folket på ön säger att det spökar där. Men det är just dit Ellie och Walter är på väg... Boken var väldigt spännande och lite läskig. Man kommer in i boken ganska snabbt och man fastnar att med läsa den. Dock så tycker jag att det skulle ha varit lite mer text på sidorna men annars var den riktigt bra!

Pandan, Kébab och Margarin ni vet vem jag är!!, 11

Rött vitt och kungligt blått

Av Casey Mcquiston

Betyg:

Det handlar om en kille (Alex) som är son till USA:s första kvinnliga president. Men på ett kungligt bröllop händer en olycka mellan Alex och hans ”fiende” prins Henry och det blir stora rubriker i tidningarna. Så för att fixa det åker Alex till Henry och de låtsas vara vänner. Sedan blir de vänner på riktigt men sedan djupnar vänskapen till något mer som kan vara väldigt skadligt om det kommer ut och det hotar även Alex mammas chanser att bli omvald till president.

Jag älskar böcker, 12

Alea Aquarius-Vattnets lockelse

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea har dragits till vattnet så länge hon kan minnas. Men de lockande vågorna är förbundna till livsfara. Alea får på inga villkor komma i kontakt med kallvatten och känner mycket väl till de varnade orden hennes mamma sa innan hon spårlöst försvann ur Aleas liv. Vem är Alea och vart kommer hon ifrån? I sökandet på sitt ursprung lär hon känna gänget Alpha Cru, bestörtningen på båten Crucis, som planlöst seglar omkring på världens alla hav. Under en storm kastas Alea överbord och efter det är ingenting sig längre likt…

Älskar boken! Bland de bästa jag har läst! Denna bok är del ett av bokserien ”Alea Aquarius” läs den! Du kommer inte att bli besviken!

TildeVilde <4, 11

Seawalkers

Av Katja Brandis

Betyg:

Jag har alltid vetat att jag är annorlunda men det tog ett tag innan jag förstod HUR annorlunda…

Seawalkers är en bok som man inte kan sluta läsa (det kunde iallafall inte jag). Den handlar om en kille som heter Tiago och han är en seawalker (människor som kan förvandla sig till ett havsdjur) och han börjar på en skola för seawalkers som heter Blue Reef High School där alla är rädda för honom eftersom han är en tigerhaj. Fast hans rumskompis Jasper som är bältdjur i andra gestalt är inte rädd för Tiago. Men en dag när Jasper försover sig så måste Tiago gå ner till frukosten själv. När han har satt sig så kommer Shari den snyggaste delfintjejen i hela skolan och sätter sig vid samma bord.

Resten får ni läsa själva! Det finns två delar hittills men del tre kommer i mitten av mars 2022. Det finns en jättebra serie som heter woodwalkers också, och jag tipsar att ni läser dem först. Man blir helt förkrossad när man har läst ut alla böckerna. Jag brukar ta med mig böckerna vart jag än går. =)

FinnyDenLillaDjävulsrockan, 10

Nevermoor

Av essica Townsend

Betyg:

Boken handlar om tjejen Morrigan som är förbannad precis som några andra barn. Det innebär att hon kommer dö på mörkerafton när hon är tolv år. Men det blir inte riktigt som hon tänkt. Istället hjälper Jupiter henne och helt plötsligt är hon med i uttagningen till Wundersamförbundet, Nevermoors Harvard, fast lite större.

Jag tyckte boken var fantastisk! Det är den bästa bok jag läst och gjort det många gånger… den är bra för den har my let magi vilket jag gillar men samtidigt lättläst. Det händer precis lagom mycket, så att det inte blir rörigt men inte tråkigt. Just nu finns det tre böcker och den sista, Hollowpox, är min favorit.

Trodde han hette Havtorn!, 12

Spökjägare

Av Martin Jern

Betyg:

Holly och Elvir skulle till sin faster Ingrid men det värkar spöka där. Barn försvinner, en spökklub skapas och tavlor lever. Jag gillar boken för att den är så skrämmande och läskig. Det gör så jag måste fortsätta bläddra.

En numera glad ärta, 10

Tidssvävarna

Av Anette Junie Holmström

Betyg:

Jag har läst Tidssvävarna som handlar om Pål, NB, Molly, Musse och Rox. NB älskar att experimentera och har uppfunnit, som han själv säger, en tidsmaskin. När han berättar om den för de andra tror de inte på det. Han berättar också att han fick en syn, en syn på några ungdomar som försvunnit för tjugo år sedan.

Pål får sedan reda på att hans pappa har vunnit en resa till Slovenien! Men senare kollar NB upp var de där ungdomarna var och det visar sig att det var i Slovenien på en utflykt!

När Pål väl är på semestern börjar märkliga saker hända. Han känner sig iakttagen och det luktar som att någon har rökt.

Är det bara ett sammanträffande att Pål och hans pappa åkt till samma ställe som de försvunna ungdomarna eller är det något annat? Varför luktar det rök? Vad händer sedan?

Jag tycker att boken var väldigt spännande, bra, rolig och lite läskig så därför ger jag den 5 hela. Rekommenderas!

Embla, 10

Din egen Booky

Av Bernice Thurman Hunter

Betyg:

Den här boken är bara för bra!

Boken handlar om en tjej Beatrice men kallas Booky för att hon alltid att med näsan i en bok när hon var liten.

På sin födelsedag får Booky en dagbok av sina bästa kompisar. I den skriver hon om allt möjligt till killar som Lorne Huntley eller när kungen och drottningen kommer på besök till  Toronto. Den är skriven på typ 50 talet så det är lite svåra ord. Men annars är det en väldigt bra bok.

Längdskids älskaren! , 11

Dans för en död prinsessa

Av Lo Khan

Betyg:

I världen under de två månarna förbereder det mäktiga riket Ghend för drottningens jubileum. Men under ytan pågår en maktkamp sim sträcker sig från slottets spiongångar till Förbundet i söder till de mystiska länderna på andra sidan havet. En tjuv från Tusenöarna, en ung soldat och en slottspiga som samtalar med de halv döda dagvandrarna är bara några som dras in i kampen om dubbeltronen och den söndrade världens öde.

Boken var intressant för att den utspelar sig ur många människors perspektiv. Världen där den utspelar sig är cool och svårförståelig men även fylld av död, intriger och svek.

Klackklack, 12

Sju förtrollade nätter

Av Mårten Sandén

Betyg:

Boken handlar om Buster som vill bli kompis med Saga. Men det går sådär tills den gamla bion öppnar och allt förändras. Jag tycker att boken är bra för att det är spännande och en bladvändare den är dock svårt läst.

En lite bokslukare, 10

Vampyrguden

Av Sebastian Rook

Betyg:

Boken heter Vampyrguden och är skriven av Sebastian Rook. Boken passar alla som gillar mord, spänning och äventyrliga böcker. Bokens huvudkaraktär heter Jack, han är en hemlös kille som bor vid en av Londons hamnar. Han träffar en kille som heter Ben.

Ben hade varit i Mexiko med sin pappa Harrison Cole och andra utforskare. På sin resa hittar de en bevarad sak från Mayafolket. En olycka händer och sir Donald en av utforskarna fastnar i en grotta som faller ihop. Alla tror att sir Donald har gått bort i stenraset. Sir Donald hade överlevt stenraset men när han kommer ut är han som en helt annan människa. Plötsligt dör deras bärare i en plötslig sjukdom. Ben är tvungen att fly för sitt liv medans hans pappa har gått bort i den mystiska sjukdomen. Det är inte så svårt för Ben att lista ut vad det var, vampyrer. Ben, Jack och Emily kämpar för att förinta vampyrguden medan vampyrerna förintar mer och mer människor…

Jag bara gillar den här typen av böcker. Jag rekommenderar boken starkt.

Emsems, 12

Hundmannen släpper loss

Av Dav Pilkey

Betyg:

Det handlar om en polishund och en polis som hamnar i samma kropp och sen så räddar de hela värden.

Elias M,10

Flocken

Av Matilda Ruta

Betyg:

Lova går i sjuan och det händer samma saker dag efter dag. Tills hon hittar tavlorna på de där djuren...

Hennes gammelmoster Lilith tar en dag med Lova till skogskyrkogården. Där får Lova se något hon inte skulle sett. Hon träffar även Josef och tillsammans försöker de förstå. Men Lova börjar dras till blodet och de underliga djuren.

Boken är en läskig seriebok. Jag gillade den fast egentligen så är den lite väl läskig för min stil. Jag rekommenderar boken för åldern 10 och uppåt. Även lite yngre kan nog gilla den.

Jag måste skynda!!, 10 år

Den yngsta tempelriddaren

Av Michael Spradlin

Betyg:

Den här boken passar dem som gillar krigshistorier och fantasy.

Det här är en fantasy bok. Boken handlar om en pojke i 16 årsåldern som heter Tristan. Han borde på ett kloster i England i staden St Albans men fick sedan flytta till staden Dover och blev en Tempelriddare. Några månader senare åker England i krig mot sarancerna. Efter kriget måste Tristan tillbaka till England.

felix, 11

Seawalkers del 1: Farligt uppdrag

Av Katja Brandis

Betyg:

Den är så bra!

Tiago som egentligen är en tigerhaj och människa skickas ut på ett farligt uppdrag med pumakillen Carag och pytonormen Ella och delfintjejen Shari

Amanda, 11

Iris Karlssons värsta sommar

Av Elin Lindell

Betyg:

Iris farfar har dött och hon ska hänga med sin farmor på sommarlovet. Detta tror Iris ska bli världens tråkigaste sommar, men det blir tvärtom. Farmor ska hälsa på Conny, som hon hittat på nätet.

Farmor har blivit galen, hon kör vilse med motorcykeln, när hon kör dit hjärtat vill. De hoppar från balkonger. Farmor snattar glassar och får dåligt samvete och betalar efteråt.

Klass 3C på Böleängsskolan tycker att det var en bra, rolig, och spännande bok att läsa högt, passar även för egen läsning.

Böleängsskolan 3c, 9

Jobbiga tjejer

Av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.

Betyg:

Den här boken är bra. Den handlar både om jämnställdhet och att någon har tänt eld på Frejaskolans gympasal. Det blir vissa andra bränder också. När Eleni (som är en av huvudpersonerna i boken) blir misstänkt för att ha tänt eld på gympasalen så måste hon Tilde och Jasmine försöka lösa fallet. Jag tyckte att den här boken var väldigt intressant. Den är ur tre personers perspektiv vilket jag tycker gör boken bättre. Men den kunde bli lite rörig och långtråkigt. I övrigt var den bra!

Böleängsskolan 3c, 9

Nattkorpen

Av Johan Rundberg

Betyg:

Jättespännande läsning! Men saker börjar hända lite sent.

Den här boken är en av dom första böckerna jag läst med bara text, enligt mig så ska det hända saker hela tiden om det inte finns några bilder och i den här så händer det mycket.

Den handlar om en tjej som bor på allmänna barnhuset en natt så kommer ett nyfött barn till barnhuset. Efter det så börjar konstiga saker hända och Mika måste hjälpa konstapel Waldemar Hoff att lösa mysteriet.

En tjej med kanin, 10

Vita lögner, röda hjärtan

Av Nora Dåsnes

Betyg:

DET HÄR BOKEN ÄR SÅ BRA!!!! Det handlar om tolvåriga Tuva vars ena kompis har börjat att hänga med det ”populära” gänget och den andra vill fortfarande leka krig i skogen. Samtidigt upptäcker Tuva att hon är lesbisk. En jättefin, rolig skildring av livet i sexan.

Boken är skriven med stor text, serier, listor och så vidare typ som en scrapbook. EXTREMT BRA! Men ett minus är att man läser ut den på en kvart...

Har läst den 3 gånger, 11

Warriors-Ut i det vilda

Av Erin Hunter

Betyg:

Detta är en riktigt bra bok, som handlar om katternas liv i vildmarken. Allt börjar med att huvudpersonen, Rost, får ett förslag av några ”klankatter”att gå med i en klan. Han väljer att tacka ja, och går med i klanen, där hans namn blir Eldtass.

Det finns fyra klaner i skogen. Åskklanen, Skuggklanen, Vindklanen och Flodklanen. Åskklanen är den han går med i. Varje klan har en ledare, vars namn slutar på Stjärna. Detta är systemet:

När en katt är en kattunge, tillexempel, vi säger att den heter något med ' Björn ', när den är en kattunge kommer den att heta Björnunge. När den senare blir en lärling, då är den 6 månar (månader), och ska, man kan säga, utbildas till en krigare, av en annan krigare. Då kommer dens namn att bli Björntass. När Björntass är en fullvuxen krigare, kommer dens namn bli något, tillexempel på en katt.

(Ex, Björnstorm, fäll, klo, öga, öra, tand, päls, fjäder, moln, strå, rand, stråle m.m) Vi säger att han fått namnent Björnklo. Om han då någonsin blir en ledare, kommer hans namn att vara Björnstjärna. Det är en riktigt spännande bok med, ja, helt enkelt spänning. REKOMMENDERAS!

Jag är på den 5 boken i andra profetian, 11

Den försvunna nyckeln

Av  Petter Lidbeck

Betyg:

Den försvunna nyckeln är den elfte boken i serien tre tjejer som handlar om Pella och tvillingarna Tyra och Siri. Tillsammans löser dem brott och andra mysterier. Boken utspelar sig i Helsingborg. Boken är både spännande och rolig. Själv tycker jag att boken är lite för kort, cirka hundra sidor med korta kapitel. Jag rekommenderar boken för åldrarna 9-12 år.

Varm is, 11

Vem har sagt något om kärlek?- Att bryta sig fri från hedersförtryck

Av Elaf Ali

Betyg:

Denna boken handlar om Elaf Ali som har växt upp i hedersförtryck. Elaf har själv skrivit boken och det är en personlig och gripande berättelse som visar hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. Elaf beskriver sitt liv och sin uppväxt på ett bra och förstående sätt. Man får följa henne genom vissa hedersrelaterade händelser och hur det påverkade henne.

Efter några kapitel finns det ungefär 1-5 sidor med fakta om hedersförtryck. Exempel på sådana rubriker i boken är ”skillnaden mellan mäns våld mot kvinnor och hedersvåld” och ”äktenskapsförmedling” De sidorna är väldigt bra och man lär sig mycket.

Boken kom ut 2021 och rekommenderas till ålder 15 och uppåt, alltså unga vuxna. Men jag tycker att yngre personer ändå kan läsa den med tanke på inte allt för grovt innehåll, även att ämnet behövs pratas mer om bland unga.

Boken är mycket nyttig och lärorik och bedöms därför lätt till en 5/5.

Godisberoende tjej, 11

Utan djur så dör jag

Av Siri Spont

Betyg:

Tilda bor på landet. Hon har kaninen Muffin, hunden Rocky och massa andra djur. Tildas bästis Thea har också en kanin, Buffy. De brukar para Buffy och Muffin. Men det blir för många ungar! Samtidigt börjar Thea hänga med Elin, en av de ”mogna” tjejerna i klassen. Och Thea verkar tycka att Marcus är snäll. Han som är så dum och slår Tilda, tycker hon själv. Men så börjar även Rocky bete sig konstigt. Sedan det lilla och stora problemet: Tildas storasyster Moa verkar tycka att Novas (Nova är Moas kompis) jobbiga lillasyster Engla ska ta över Tildas häst Holly!

Boken är skriven i jag-form och har roliga listor i slutet av varje kapitel, typ ”fem saker jag aldrig skulle göra”. Jag gillar boken väldigt mycket, för att hennes liv är rätt så verklighetstroget, det är mycket problem som leder till spänning. Jag tror folk kan sätta sig in i lite av Tildas liv. Det finns fler böcker om Tilda.

Acus Acus (eruopeisk älg!), 10

Monstret Frank

Av Mats Strandberg

Betyg:

Jag tycker att nästan alla som är mellan 7-10 år borde läsa denna bok.Det fins tre delar som heter: Monsret i natten (1an), Monstret på cirkusen (2an), Monstret och människorna (3an).

Boken handlar om att en pojke som heter Frank just fylt år.Men hans granne Alice hund biter honom i fingret.Han vet inte att hans liv nu har förändrats helt och hållet…

Själv har han inga vänner som han kan leka med. Senare i boken kommer han och hans vänner som han nu har fått uppleva äventyr som tillexempel en ond clown och en brand.Den mesta tiden av historien utspelar sig i en källare under ett bibliotek.

Kivi kivi, 9

Det Magiska Hjärtat

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Boken heter Det magiska hjärtat och är skriven av Kristina Ohlsson. Denna bok passar alla som gillar spännande böcker. Boken tillhör genren spänning.

Bokens huvudkaraktär heter Roberta och den utspelar sig i Kristianstad och även New York. Roberta måste hitta ett nytt hjärta till sin döende bästa kompis Charlotte snabbt. På en auktion köper hon en magisk önskeglob. För att önskan ska gå i uppfyllelse måste Roberta hitta jord eller vatten från fem olika länder. Charlotte blir sjukare och sjukare. Roberta och hennes kompis Eric kämpar för att hitta alla saker medan klockan tickar.

Jag tycker att denna bok är spännande och visar tecken på hur stark vänskap kan vara. Boken får 4/5 stjärnor och jag rekommenderar den.

Emsems, 12

Tunnelflickornas förbannelse

Av Eva Hilden

Betyg:

Sanna flyttar till den lilla staden Svartsjöholm. Men på en friluftsdag i skolan snubblar hon på ett rör som sticker upp ur marken. Sanna tycker sig höra svaga flickröster inifrån röret. Vad är det egentligen som pågår där nere i underjorden? Hon och vännen Erik börjar snart gräva i mysteriet. Boken var bra, men jag tycker inte författaren beskriver varken karaktärerna eller miljön så bra. Men boken är ändå värd att läsas!

Läslusen, 11

Allt som inte syns

Av Katarina von Bredow

Betyg:

Joel är mobbad av det coola gänget i hans klass. En kväll när Joel är ute med hunden möter han en av mobbarna, Ester. Hon har blivit misshandlad av sin pappa. Joel hjälper Ester och hon får till slut stopp på de andra som mobbar Joel. De blir väldigt bra vänner och bestämmer sig för att ta tåget upp till Joels mamma som han inte träffat på flera år.

Jag slukade boken på två-tre dagar och den är den allra bästa bok jag har läst! Passar dig om du gillar reality böcker som är så känslig att man bara vill gråta och samtidigt att man blir arg för att världen faktiskt ser ut så här på riktigt. Rekommenderar boken starkt!

boknörd, 12

Harry potter

Av J.K Rowling

Betyg:

En ond trollkarl försöker döda Harry han överlever hans föräldrar dör han hamnar hos sin moster och morbror får ett brev från en magi skola och ber att börja där han är berömd och får vara med om massa äventyr.

Bok älskaren, 8

För alltid

Av Ingelin Angerborn

Betyg:

Den här boken är så bra jag rekommenderar den verkligen. Den är spännande och lite läbbig på samma gång. Den handlar om Nora som ska bo hos sin mammas kompis Vanja över sommaren för att hennes mamma är i Indien. Nora tror att det kommer bli den tråkigaste sommaren någonsin men...

slalom åkaren 2.0, 9

I väntan på mitt ovanliga liv

Av Pär Sahlin

Betyg:

Boken handlar om 13-åriga Silas. Hans kompis har flyttat till ett annat land och nu är Silas ensam, han har bara Gun och Åke, två pensionärer som driver butiken Gunkes tobak och spel. Dessutom är mobbaren Viggo efter Silas. PLUS att han är kär i Narin som bor i på elvan i huset. Men snart är inget som vanligt. Åke på sjukhus, Viggo flyttar och Narin lär känna Silas? Om du läser får du reda på om det stämmer.

Jag tyckte boken var bra för att jag tror att tonåringar kan leva sig in i Silas liv (lite i alla fall) och för att Pär satt ihop livet så bra. Den tar upp allvarliga ämnen som mobbning, men är samtidigt rolig också.

JAG, 10

Warriors, ut i det vilda.

Av Erin Hunter

Betyg:

Boken heter Warrios, ut i det vilda och den är skriven av Erin Hunter. Denna bok passar alla som gillar äventyrliga böcker och tillhör genren fantasy. Bokens huvudkaraktär är Eldtass. Eldtass är en katt som först var en tamkatt som fick välja att gå med och bli vildkatt i Åskklanen.

Boken utspelar sig i skogen där skogen har delats upp i fyra delar. Varje del styrs av en kattklan. Vindklanen, Skuggklanen Flodklanen och Åskkklanen. Skuggsklanen håller sig inte längre till reglerna som deras förfäder en gång skrivit. Det gör att det blir en kamp om skogen och klanernas territorium.

Boken handlar också väldigt mycket om lojalitet och vänskap.

Jag tycker att denna bok är väldigt spännande och är en av de bästa böckerna jag har läst. Jag rekommenderar att läsa hela bokserien. Om man inte förstår är det bäst att börja om från början. Jag kommer ihåg att jag läste om det ganska många gånger innan jag förstod allt.

Emsems, 12

Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende

Av Moa de Bruin

Betyg:

Vera går i femman och har fått en ny dagbok. Där skriver hon ner allt som händer i hennes kaotiska liv. Pappa som fortfarande är galen i tacos, mamma som fortfarande tävlar med grannen, och storebrorsan som har en egen YouTube-kanal. Och vem är den där nya tjejen egentligen? Salma eller vad hon nu heter, varför måste hon hänga efter Hugo hela tiden? Och som om det inte vara nog med det så ska rektorn riva aulan, Veras älsklingsplats på hela skolan! Hur ska det här gå? Det här är uppföljaren av ”Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster. Jag tycker det här är en hyfsat lättläst men rolig bok för alla åldrar! Det är alltid kul att läsa om Veras knasiga tankar och känslor, man får bara inte nog! Miljöbeskrivningarna är bra och resten av texten likaså.

Lärkan, 10

Legenden om ögonstenen: Pärlfiskaren

Av Karin Erlandson

Betyg:

Jag rekommenderar boken den är bra. I boken beskriver författaren allting väldigt bra. Den har väldigt mycket händelser och är spännande. Det är en serie och Pärlfiskaren är första delen.

Ostmoroten, 9

Spejarens lärling

Av John Flanagan

Betyg:

Spejarens lärling är en bokserie som handlar om föräldralösa Will som vill komma in på krigarskola. Men han är för liten. Den utspelar sig ungefär på medeltiden men det är inget kristet med i boken.

Bokslukaren, 12

Min storslagna död

Av Jenny Jägerfeld

Betyg:

Jag älskar Jennys böcker, och hennes humor, så jag blev jätteglad när jag läste i en KP att Mitt storslagna liv skulle få en uppföljare. För er som inte har läst artikeln handlar den om Sigge, som funderar på det här med att vara populär. Inte för att spoila, men eftersom jag själv är lesbisk tycker jag att det är lite extra fint med hans crush på Adrian.

P.S. Min klass heter samma sak som i boken och jag har klasskamrater som har samma namn som karaktärer i boken (men de är homofober).

den demiromantiska cislebban, 12

Polly, pianoälvan

Av Daisy Meadows

Betyg:

Den här boken är en del av en serie om massor av magiska älvor. Det är sju böcker i varje serie och serierna är många! Just den här boken ingår i Musikälvorna och handlar om att den elake kung Bore och hans svartalfer stjäl musikälvornas magiska instrument som gör så att all musik blir underbar, både i människornas värld och älvornas värld. Kompisarna Rebecka och Kristin som är vänner med älvorna måste hjälpa dem med att hitta och återföra alla sju instrumenten innan konserten i gallerian som kung Bores nya band är.

Jag läste denna bok med min 7-åriga lillasyster.

Bra:

Kul med bilder
Fantasifullt

Sisådär:

Lite svåra ord för min syster
Inte så intressant
Boken passar för 8-åringar enligt mig.

Bokmalen2, 12

Hemliga brev

Av Susie Morgenstern

Betyg:

Tioåriga Ernest lever ett enformigt och tråkigt liv och bor med sin trötta farmor. Hans mamma dog under hans födsel och hans pappa försvann strax därefter. Ernest har ingen tv och ingen telefon så han vet knappt att det finns en värd därutanför. En dag kommer de ten flicka till hans klass som drar med honom i hennes spännande liv med 13 bröder. Boken är bra och jag rekommenderar den starkt.

En läsnörd, 12

Athena hur svårt ska det vara

Av Elin Ek

Betyg:

RJK eller rädda jorden klubben som den heter har ett nytt uppdrag att rädda skolgårdens älskade lindar som stått där hur länge som helst, lindarna har drabbats av en parasit. Och varför säger Yousef att han inte kan ses och vem kan sova med en lillebrorsa som bara gör vidriga pranks hela tiden? Athena är en smart, snäll och rolig tjej som har pratsjukan och älskar att påpeka att hon är döpt efter vishets- och krigsgudinnan i grekisk mytologi. Ronja som är Athenas bästis är rolig, snäll och massa mer. Men när hon inte pratar med Athena, Yousef, Aicha och Love har hon tystsjukan. Athena, Yousef, Ronja, Aicha och Love är RJK. Athena är en rolig bok och min favorit bokserie. Den får mig att skratta och jag har flera vänner som också gillar den. Jag har läst nästan alla böcker och lyssnat på alla flera gånger. Jag älskar böckerna och kommer aldrig trötta på dem. För bara några veckor sen fick jag en kompis att läsa bok 1 och hon älskade den. Jag tycker att ni ska läsa Athena böckerna nu, speciellt trean eller fyran, dom är mina favoriter.

Athena älskaren, 12

Fem i knipa

Av Enid Blyton

Betyg:

Denna bok handlar om Rickard och Fem-gänget, medlemmarna är Julian, George, Dick, Anne och Georges hund Tim. Tre pojkar och en flicka skulle man kunna tro, men så är det inte, George heter egentligen Georgina och är flicka men hon har alltid velat vara en pojke.

Här kommer en del av baksidan från boken:

”Den här gången har vi dej allt fast!” väste en hotfull röst oh fyra starka händer grep tag i honom. Dick sparkade och skrek, men det släpade iväg med honom.

Stackars Anne satt som förstenad uppe i trädet och såg på. Hon försökte ropa, men hon fick inte fram ett ljud. Vad skulle hon ta sig till? Tänk om Julian och George också hade blivit kidnappade!”

Jag rekommenderar denna bok starkt till alla läsare mellan nio och tolv år. Enid Blyton har gjort en hel serie om fem-gänget. Det finns både gamla och nya böcker av serien, jag föredrar dem gamla(:

Rekommenderar också ” Spring för livet” av Geoffrey Houshold!, 10

Kattvännen

Av Malin Eriksson Sjögärd

Betyg:

Lo är inte glad. Hen, mamma och Sam har flyttat till Törerud där de ska starta pensionat. Förr var huset en skola, många verkar arga för att den lades ner. En dag kommer en konstig gubbe som heter Ove och hälsar på. Snart blir Lo vän med Ove. Eller heter han Bär? Kattvännen är en spännande och bra bok som jag skulle rekommendera för åldern 7-11 år. Sedan finns det säkert äldre och yngre som också gillar boken. Jag gillade att man inte vet om Lo är tjej eller kille, det är coolt att man kan hålla könsidentiteten hemlig under en hel bok. Den är värd 5 KPW!

Boken som inte är en bok, 10

Isse-son av Celemandaro

Av Eva Uddling

Betyg:

Isse bor på ön Celemandaro. Han har varit lite nedstämd på grund av att han aldrig kommit med på havstrotsarfärderna. Men så visar sig det att det är Isses styvfar Clemens som fuskat med lotterna. Isse blir arg och ger sig av, bort från Celemandaro, övertygad om att han aldrig ska återvända. Det var en spännade, magisk och helt enkelt fantastisk bok. Det är en del av en triologi. De andra delarna heter: Vägen till Celemandaro och Avsked från Celemandaro.

Isse, 10

Dödens tivoli

Av Camilla Lagerqvist

Betyg:

Boken handlar om huvudpersonerna Nour och Fabian. Nours syster åker på spökjakter ibland med några kompisar en gång vill Nour följa med. Hon träffar Fabian i sin parallella klass. De går vilse och hamnat på ett tivoli.

Den bästa boken jag läst, brukar inte gilla skräck böcker så det är ett bara betyg.

Gurkan, 10

Kartritarens dotter

Av Kiran Millwood Hargrave

Betyg:

Den här boken var sååå bra! Den handlar om Isabella, som bor på Joya som styrs av Guvernör Adori. Isabella är vän med guvernörens dotter, Lupe. Isabellas pappa är kartritare, hennes mamma och hennes bror Gabo är döda sedan flera år sedan. Snart så hittas Cata död och Lupe ger sig i väg efter att Isabella blivit arg på henne. Isabellas pappa, och en nästan vuxen man, Pablo, blir tagna av Adoris soldater. Då ger sig Isabella iväg, hon med. Boken är lite sorglig, jag blev ledsen när en viss person dog, annars är allt mest spännande och vackert.

Jag rekommenderar boken för åldern 10-14 år.

Hon som läser och läser och läser...och läser!, 10

Matilda

Av Roald Dahl

Betyg:

Boken handlar om en liten flicka som heter Matilda. Matilda är en väldigt intelligent flicka. När hon är ensam hemma så går hon till biblioteket i smyg och där träffar hon fru gudomlig som hjälper henne att hitta böcker.

Sjukt glad om jag kom med…., 9

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Av J.K Rowling

Betyg:

Detta är en spännande faktabok om mystiska och magiska varelser i alfabetisk ordning från A till Ö för läsare som gillar Fantasy-böcker och har läst Harry Potter. I boken får läsaren göra ett djupdyk bland många vidunder från världens alla hörn och magins historia.

Jag tycker att boken är spännande och bra skriven med ett nästan magiskt sätt att förklara och beskriva de olika varelserna på. Enligt mig är boken inte super svårläst, men boken är kanske inte för en fjärdeklassare eftersom det är ett rätt svårt språk ibland.

Trots detta rekommenderar jag ändå denna bok då jag fångades av dem målande beskrivningarna och väl ritade bilderna som finns i boken och för att jag tycker så mycket om Harry Potter och Fantasy.

Jonteking, 12

En helt ovanlig familj

Av Anna Ovsiannikov

Betyg:

Boken handlar om Majoris som växer upp i en tjuvfamilj. Den är rolig spännande och slutar i en cliffhanger!

Anton Martin, 10

Barn som förändrat världen

Av Jenny Strömstedt

Betyg:

Boken handlar om 16 olika barn som förändrat världen på något sätt. Det är ganska lång text om varje barn, vilket jag tycker är bra. Man får reda på mycket om alla barn och boken är väldigt intressant.

Boknörden, 11

Tam tiggarpojken

Av Jo Salmoson

Betyg:

Boken handlar om Tam, en fattig pojke som drömmer om att få flyga på en drake. En dag ger han sig iväg för att stjäla från den rikare delen i staden. Han blir gripen men kommer snabbt ut ur fängelset för att vakterna tror att han har pest. Boken är del ett av sex delar i serien Drakriddare.

Den här gången ska jag inte ha Boknörden som signatur...Boken var faktiskt jättebra!, 9,5

Glasbarnen

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Billie har nyss flyttat och det händer många mystiska saker i det nya huset, som tidigare har varit ett barnhem. Billie och hennes kamrater Aladdin och Simona kämpar för att lösa mysteriet med huset. När de har tagit reda på allt som tidigare hänt i huset blir det väldigt läskigt. Som glasbarn. Glasbarn har en sjukdom som gör att om de trillar kan de bryta alla sina kroppsdelar.

Kristina är en så bra författare att det känns som att det händer i mitt hus.

Kalle, 10

Vita lögner, röda hjärtan

Av Nora Dåsnes

Betyg:

Jag tyckte den här boken var väldigt bra. Vissa saker var lite svåra att förstå första gången man läser det. Den handlar om Tuva som går i sexan, men det är annorlunda än i femman. Linnea har fått en kille och hon och Bao börjar bråka. Samtidigt blir Tuva kär i den nya tjejen i klassen, Mariam. Helt plötsligt så har det bildats två gäng. Antingen är man ”tjejen som blir kär” eller ”tjejen som inte blir kär”. Den här boken är i en helt enkelt Tuvas dagbok.

Boknörden, 9,5

Det tysta steget bakom

Av Johanna Björnstjerna

Betyg:

Boken handlar om Elsa som ska flytta till ett nytt hus. Där ser hon en tavla på en flicka som ser ledsen ut.

Det börjar hända konstiga saker i huset och det verkar finnas någon där som behöver hjälp.

Den här boken är välskriven, fantastiskt och den bästa boken som finns!

Författaren gör fantastiska bilder som är läskiga och dom gör boken ännu läskigare. Man vill bara läsa mer och mer. Som sagt, så är boken väldigt läskig och kan framkalla mörka och läskiga tankar ( iallafall på kvällen).

Så jag rekommenderar den för läsare över 9 år.

Den får såklart 5 av 5!

DTSB fan, 10

Den unga eliten

Av Marie Lu

Betyg:

Adelina Amouteru överlevde blodfebern. För ett år tionde svepte den fruktansvärda sjukdomen över värden. De flesta smittade dog, men de barn som överlevde blev märkta av sjukdomen på egendomliga sätt och började kallas Mallfetto. Adelinas korpsvarta hår blev silver färgat och där hennes vänstra öga en gång satt finns nu bara ett ärr. Hennes pappa hatar henne för att hon är en Mallfetto. Men vissa av de som överlevt sjukdomen har fått märkliga förmågor, de kallar sig Den unga eliten!

Adelina har egenskaper som inte ör av denna värd. Gon har också ett hämndlystet mörker i sitt hjärta. Och ett begär att krossa alla som vågar krossa henne!

En bra bok för åldern 12+ för underbar lov läsning. Varning: blod förekommer ofta!

”Somliga hatar oss. Somliga fruktar oss. Somliga tillber oss. Men alla vet vilka vi är!”
Okänd källa inom Den unga eliten.

Klackklack, 12

Rör mig inte

Av Tahereh Mafi

Betyg:

Juliette har varit instängd i över tvåhundra dagar. Enda anledningen till att hon ens vet det är för att hon räknar. Räknar sekunderna, hålen i väggarna och solens upp och ner gång. Hon fryser, hon är rädd, och så ensam. I hemlighet drömmer hon sig bort till en värld utan Återetablissemanget, en värd med vita fåglar som flyger över en blå himmel.

Ingen får röra Juliette, hennes beröring är dödlig därför är hon instängd ensam, helt ensam i en värd där hon inte passar in.

Rör mig inte är första delen i en dystopisk serie om Juliette, var beröring är dödlig, i 6 delar.

En super bra bok, perfekt för regniga dagar sommar dagar eller mörka vinter kvällar. Ingen under 10 borde läsa den då den innehåller både blodiga krig och handlar om personer i 16 årsåldern. Jag rekommendera boken för 13+, eller goda läsare i 11-12 årsåldern. Språket är ganska komplicerat och har mycket siffror så det är ganska svårt att komma in i den, men när man väl gjort det är den fantastisk!

Klackklacken som älskar att läsa, 12

Habib - Meningen med livet

Av Douglas Foley

Betyg:

I denna bok får vi följa med Habib, en kille i 11-årsåldern, på ett ganska så vardagligt äventyr. Boken berättar mycket om hur det är att leva i en förort, men också om hur livet är för en vanlig grabb i slutet av femman. I sin dagbok skriver han om allt från himmel till jord. Kompisar, den förtjusande tjejen Paris, skolan och om hans övriga tankar. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här boken. Handlingen kretsar främst kring vad meningen med livet är, vilket Habib frågar de flesta han stöter på. Eftersom han får olika svar varje gång så känner han sig förvirrad, precis som läsaren. Jag tycker att slutet var tvärt — nästan avkapat — och man fick inte ens reda på vad meningen med livet faktiskt var! Karaktärerna är orealistiskt uppbyggda och språket består för det mesta av slangord ... och andra ord som tydligen används i ”orten”. Det här är nog det sämsta jag har läst!

Josefin Wijk, 12

En stark nolla

Av Sara Lövestam

Betyg:

Den här boken handlar om Texas, som är kär i sin klasskamrat André. Han startar ett konto på insta där han snor bilder från en tjej för att få kontakt med honom och ta reda på om han är bög. Jag tyckte att boken var så bra att jag köpte den direkt efter att jag läst den. Den gav mig ett slags självförtroende och hopp, inte bara om att kunna kämpa och vinna respekt, utan också kunna bli författare en dag.

Tj3j3n s0m är kär 1 3n 1ck3binär, 11,9

Percy Jackson född till hjälte

Av Rick Riordan

Betyg:

Boken handlar om Percy Jackson vars pappa är havs guden Poseidon. Han blir anklagad för att ha stulit Zeus åskvigg och ska nu hämta tillbaks den. Boken är allvarlig. Men har samtidigt humor. Efter boken kommer fem andra böcker som också är super bra! Men boken kommer inte igång direkt. Jag tipsar verkligen om den här boken! Jag ger boken en femma!

Märta, 11

Six of crows

Av Leigh Bardugo

Betyg:

Six of crows handlar om de sex tonåringarna Kaz Breeker, Inej Ghafa, Jesper Fahey, Nina Zenik, Matthias Helvar och Wylan Van Eck. De måste färdas långt bort till ett annat land för att bryta sig in i ett av de säkraste ställena i världen och få med sig en man ut. Fast kommer de klara av att ta sig in och ut igen allihopa?

Boken är väldigt välskriven och tar upp en hel del trauma och visar att folk inte alltid är perfekta, fast de kan ha bra (eller värre) anledningar till det.

En stor boknerd, 13

Enola Holmes

Av Nancy Springer

Betyg:

Perfekt för lite äldre läsare. Handlar om Sherlock Holmes 20 år yngre syster som han träffat en gång tidigare. När Enolas mamma försvinner kommer hennes bröder. Boken utspelar sig på 1800 talet där en kvinna alltid löd männen. Men inte Enola! Hon rymmer till London där hon börjar lösa mysterium och undviker sina bröder samtidigt för att inte tvingas bli skickad till en internatskola och gifta sig. 2 böcker på svenska och 4 på engelska. Den 1 augusti kommer en ny bok ut på engelska efter 10 års väntan.

Holmes, 12

Mitt käraste gyllene barn

Av Christina Wahldén

Betyg:

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och livsfarligt att vara jude. En dag återförenas hon med sin mamma och lyckan är stor. Men den varar inte länge. Mamman förs bort, och Kaja transporteras till olika läger, där en fasansfull tid väntar. Som genom ett mirakel är den svårt undernärda Kaja ändå vid liv när kriget tar slut i maj 1945, och en ny resa av okänd framtid tar vid. Under lång tid pratar inte Kaja om sin bakgrund. Men efter sextio års tystnad kommer här hennes egen berättelse.

Marianne Brynja, 11

Alea Aquarus: Vattnets lockelse

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea har dragits till havet så länge hon kan minnas. Men det lockande vågorna är förbundna med livsfara. Alea får på inga villkor komma i kontakt med kallt vatten och känner mycket väl till det varnande ord hennes mamma sa innan hon spårlöst försvann ur Aleas liv.

Boken handlar om Alea som bor hos sin fostermamma Marianne i Hamburg. En morgon får Marianne en hjärtinfarkt och behöver åka till sjukhuset. När Alea vandrar runt i hamnen så stöter hon på Alpha Cru som seglar runt i båten Crucis. Plötsligt är hon med i gänget på Crucis och inget är sig likt.

En väldigt bra bok men lite trög i början som sänker betyget. Annars väldigt bra lovläsning.

Clara, 11

Musse och Helium

Av Camilla Brinck

Betyg:

Jag tycker att den här boken är bra för att: den är spännande, rolig, bara bäst och mycket mer! Den handlar om att två möss (Musse och Helium) hittar ett hål i en vägg de går i genom och hamnar i en magisk värld. Där ska de hitta sina föräldrar men det finns några andra som vill hitta dem.

Hon som kom med för första gången!, 9

Mitt käraste gyllene barn

Av Christina Whaldén

Betyg:

Kaja Finkler är en vanlig judisk flicka. Men när kriget bryter ut går hon många svåra öden till mötes. Hon hamnar på koncentrationsläger i Ravensbrück, och vet inte om mamman lever. Men när hon väl kommer till Sverige så ska hon flytta till en morfar som hon knappast känner i Amerika. Men hon kan inte sluta tänka på sina döende släktingar.

Det är en bra bok med ett viktigt ämne, men den är skriven i en lite konstigt jag-form, men det är en så viktig historia så man tänker inte så mycket på det. Jag rekommenderar denna till barn i 11 års åldern och uppåt (även till vuxna). Men det är också lite läskigt.

Bokmalen, 11

Goose girl

Av Shannon Hale

Betyg:

Boken är på engelska och passar för mer erfarna engelska läsare i åldern 11-12. Den handlar om Anidori-Kiladra Talianna Isilee som är kronprinsessan i landet Kildenree. Hennes moster lär henne att prata med svanarna i slottsgården när hon är liten. Det gillar inte mamman och förbjuder henne från att prata med fåglarna. När hon blir 16 gifter mamman bort henne till granlandet och en lång resa börjar fylld av lögner, kärlek och vänskap. Det är första delen i en serie av fyra böcker. Denna bok är en av dom bästa jag läst och jag rekommenderar den starkt. Vet ej om den finns på svenska.

Boknörden, 12

Tokyo mew mew

Av Mia Ikumi, Reiko Yoshida

Betyg:

Tokyo mew mew är en serie som handlar om en flicka som heter Ichigo (jordgubbe på japanska).Hon fick i sig ett DNA från en katt, hon måste också kämpa mot utomjordingar som attackerar jorden. Det är en bra och spännande Manga.

Ida/Den lilla Manga tjejen, 10

Twilight

Av Stephenie Meyer

Betyg:

Twilight handlar om en tjej som heter Isabella Swan men alla i boken säger Bella. Bella flyttar till sin pappa i Forks. Där träffar hon Edward Cullen som hon är lite små kär i. Edward har länge lyckats hålla sin identitet som vampyr i hemlighet. Edwards och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara. Men när en rivaliserande vampyrklan dyker upp i Forks förändras allt. Bella befinner sig plötsligt i livsfara och familjen Cullen måste utsätta sig för stora risker för att skydda henne – större risker än Bella kan gå med på. Kanske vore det bättre om hon gav upp…?

Twilight älskaren, 10

Kärleksboken

Av Lin Hallberg

Betyg:

Kärleksboken är en riktigt bra bok som är rätt kort och lättläst. Den handlar om ett tjejgäng som åker till en av deras mormödrar för att ha kul. Dem går till stranden som ligger en bit bort. På stranden blir två av tjejerna kära i samma kille. Jag tycker den är jätte bra för att den har mycket drama i sig.

En bokälskare, 10

Den röda pyramiden

Av Rick Riordan

Betyg:

Den röda pyramiden är första boken i serien Kanekrönikan. Syskonen Sadie och Carter som har tvingats att bo enskilt efter deras mammas död. Efter att ha släppt löst alla de egyptiska gudarna tvingas Sadie och Carter ut på ett uppdrag att rädda värden vilket kan kosta både deras och deras pappas liv. Jag tycker att boken både var spännande och rolig. Jag rekommenderar den till dom som gillar myter och fantasy.

Molly Karlsson, 11

Djupgraven

Av Camilla och Viveca Sten

Betyg:

Djupgraven är första delen i trilogin Havsfolket. Boken utspelar sig på en skärgårdsö och handlar om en tolvårig flicka vars namn är Tuva. I skolan är hon utanför och hon har inga riktiga kompisar. På senaste tiden har folk spårlöst försvunnit i den allt tätnande dimman utan att komma tillbaka. När en klasskompis går upp i rök dras Tuva in allt mer i mysteriet och en del börjar tro att hon har något med försvinnandena att göra.

Boken var så spännande att jag knappt kunde slita mig från den och den är helt klart läsvärd (andra och tredje boken är ännu mer spännande enligt mig). Så till alla er som gillar spännande böcker, läs denna!

En Liten Boktok, 11

Jurtjyrkogården

Av Stephen King

Betyg:

Den här boken handlar om en läkare som precis flyttat ut på landet med sin familj som består av en fru, en son och en dotter. Huset är perfekt, de har trevliga grannar, som läkaren lär känna väldigt bra, men mitt i denna idyll börjar hemska saker att hända. Deras första dag visar deras grannar dem en konstig platts: Jurtjyrkogården. Vad är det egentligen som finns på den platsen? Vad döljer sig i den mörka skogen bortom platsen? Och är vår huvudperson stark nog att motstå frestelsen med hemska konsekvenser?

Det här är en väldigt läskig bok och lite snuskig på sina ställen så jag rekommenderar den för 12-13+. En av de bästa böckerna jag läst hands down. Rekommenderar, rekommenderar och rekommenderar åter igen. Hatar slutet dock.

Mikrovågsugn, 15

Ljusklotets mysterium

Av Tobias Söderlund

Betyg:

Ljusklotets mysterium är del 2 i serien Spökkameran. Boken handlar om Vanessa och hennes liv. Hon har startat en youtubekanal som heter Vanessas virriga vardag, för ett år sedan. Hon hade köpt en kamera billigt på nätet. Sedan hörde hon talas om Borgvattnets prästgård. Hon lyckades få med sig både Abbe och Martin. Hennes gamla barndomskompisar. Där lyckades hon filma ett spöke. Sedan, några dagar efter fick hon ett mejl från en okänd person. Personen förklarade för Vanessa att kameran var farlig men hon lyssnade inte… Ett år senare ska hon, hennes pappa, Martins familj och Abbe åka till Gotland för att fira nyår. Men när dom ska titta på det berömda Marteboljuset försvinner plötsligt Martins femåriga lillebror Marcus. Martin, Abbe och Vanessa förstår snabbt att ljuset har tagit Marcus. Snart försvinner fler personer, och Vanessa blir alltmer irriterad på Tanja som verkar känna Abbe på något mystiskt vis. Men det är inte som hon tror. Vad har busen i skogen för hemlighet? I detta äventyr får man vara försiktig. Alla kan ljuga!

Skräckisen utan huvud, 9

Klippan

Av Jessica Roseen

Betyg:

Jag läste Klippan som handlade om Aristimel och när hon mötte en pojke ute i skogen. Efter det så förändrades hennes och hennes vänners liv. Jag tyckte boken var jättebra! Det var spännande, och man ville bara vända blad och få boken att vara för evigt. Det var kanske lite mindre bra med dem läskiga detaljerna för känsliga läsare.

Hanna den röda stenen, 12

Pax

Av Ingela Korsell och Åsa Larsson

Betyg:

Första boken släpptes 22 September 2014. Den handlar om två bröder som heter Alrik och Viggo. Deras mamma dricker mycket alkohol så de har flyttat runt mellan massa fosterfamiljer. Men nu ska de flytta till en familj i Mariefred till en man och en kvinna som heter Anders och Laylah. När de bor i Mariefred träffar dem en man och en kvinna med ett orangeri. De är hemliga väktare som känner på sig att det kommer mörka krafter till Mariefred…

Alrik och Viggo har på sig varsitt korphalsband som Estrid och Magnar ser så de känner att de är dem som ska hjälpa och ta över efter dem. Alrik och Viggo är där nästan varje dag och säger att de hjälper till med deras trädgård när de egentligen skyddar Mariefred dag och natt.

Jag tycker att alla som gillar spännande böcker ska läsa Pax men jag själv tycker att de är lite korta och tar slut för snabbt. Men det finns 10 böcker att läsa och det är bra.

Pojken som åt mögel till frukost och dog, 11

Woodwalkers – Carags förvandling

Av Katja Brandis

Betyg:

Carag är till hälften puma, till hälften människa. Efter att ha växt upp i bergen tar han steget ut i människovärlden, där han hamnar hos familjen Ralstons. Men det nya livet blir inte som han tänkt sig. Det är först när han börjar på internatskolan Clearwater High som en känsla av att ha hittat hem infinner sig. Här utbildas nämligen i största hemlighet woodwalkers och Carag blir snart vän med bisonkillen Brandon och den lilla ekorren Holly. I en värld full av woodwalkers visar sig vännerna vara livsviktiga – här lurar faror och fasansfulla hemligheter…

Jag tyckte att Carags förvandling var ganska spännande och samtidigt lite rolig. Man lärde sig också en del om djur när man läste den. Boken hade hel klart fått toppbetyg om det inte varit för att man ville läsa fort, men samtidigt att den ska vara länge. Vilket jobbigt läsdilemma!

En liten läsande apa, 11

Athena det är aldrig försent

Av Elin Ek

Betyg:

Jättebra bok. Den handlar om Athena som börjar högstadiet. Hennes bästa vän heter Ronja och är nästan raka motsatsen mot Athena. Athena har pratsjukan och Ronja har tystsjukan. Hemma har Athena mamma, pappa storebror Rossi och lillebrorsorna Gustav och Grisen (egentligen Atlas). Athena och hennes kompisar Ashia, Yousef, Ronja och Love (Yousef är pojkvän) har en klubb – RJK, Rädda jorden klubben som försöker få folk mer medvetna om miljön. Älskar denna bok men om man ska läsa den är det bäst att läsa de tre första delarna innan.

Ugglis, 11

Warriors ut i det vilda

Av Erin Hunter

Betyg:

Katten Rost drömmer om att han jagar möss. En dag ska han fånga en mus på riktigt, då möter han tre katter från åskklanen som frågar om han vill gå med i deras klan, han tackar då ja. I skogen möter Eldtass/Rost hemskheter och saker som han aldrig hade kunnat uppleva som tamkisse. Men klarar en tamkisse av det hårda livet i skogen?

Annie du vet vem jag är…, 11

Bästisar, lögner och väldigt tjocka kaniner

Av Siri Spont

Betyg:

Jag tycker att denna bok var väldigt bra. Den handlar om Tilda och hennes bekymmer med kompisarna Thea och Stella. Det är en samlingsvolym av tre böcker (Utan djur så dör jag, Bara jag lovar och Längtar så jag spricker). Den har roliga listor mellan varje kapitel med roliga illustrationer av Jonna Björnstjerna.

Stickan, 9

Comedy Queen

Av Jenny Jägerfeld

Betyg:

Det är en barnbok som passar åldern nio och uppåt. Den handlar om Sasha vars mamma dog av depression Sasha vill inte bli deprimerad så go gör en lista på sju saker hon måste göra:

1. Klipp av allt hår.

2. Försök inte ta hand om något som lever.

3. Läs inga böcker.

4. Ha bara färgglada kläder.

5. Tänk inte för mycket (hälsat inte alls )

6. Undvik promenader. Undvik skogen.

7. Bli COMEDY QUEEN!

Alva Coper, 10

Bubblan

Av Siri Pettersen

Betyg:

Kine är tolv år och hatar allt. En dag hittar hon en mystisk bubbla. Bubblan är helt fantastisk för det är bara Kine som kan gå in i den och hon kan önska sig vad hon vill. I bubblan så kan hon strunta i allt som till exempel simlektioner, skolan, mamma och dumma dumma Jarle. Men så en dag är det någonting fel med bubblan och allt som var så bra med den har förvandlats till det motsatta.

Enligt mig så är denna bok en succé. Boken är som en blandning mellan fantasi och verklighet då den utspelar sig i en vanlig stad men bubblan är övernaturlig. Jag tycker att man då kan fantisera sig bort utan att känna att det är för otroligt för att vara sant. Det gillar jag. Om man är en sådan person som jag så kan man tycka att vissa delar i boken är lite obehagliga och då rekommenderar jag er till att bara läsa dagtid. Är ni inte sådana personer finns det nog inget dåligt med boken. Det är relaterbart, rolig och lite obehaglig. Den obehagliga delen är anledningen till att boken inte får toppbetyg. Jag rekommenderar starkt denna bok. Läs den nu!

äppelskrutten, 12

Läs fler bokrecensioner här!