Betygsskala för bokrecensioner på KPwebben.
Betygsskala för bokrecensioner på KPwebben.

Bokrecensioner

Läs KPwebbarnas bokrecensioner. Vill du skicka in en egen recension? Klicka här!

Mysteriet på ödeborgen

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Walter och Ellie ska flytta till en ö inte så långt bort från fastlandet. Men på vägen dit är det en mystisk svart fågel som förföljer de! När de kommer fram så upptäcker de att det finns en stor borg på ön. Folket på ön säger att det spökar där. Men det är just dit Ellie och Walter är på väg... Boken var väldigt spännande och lite läskig. Man kommer in i boken ganska snabbt och man fastnar att med läsa den. Dock så tycker jag att det skulle ha varit lite mer text på sidorna men annars var den riktigt bra!

Pandan, Kébab och Margarin ni vet vem jag är!!, 11

Rött vitt och kungligt blått

Av Casey Mcquiston

Betyg:

Det handlar om en kille (Alex) som är son till USA:s första kvinnliga president. Men på ett kungligt bröllop händer en olycka mellan Alex och hans ”fiende” prins Henry och det blir stora rubriker i tidningarna. Så för att fixa det åker Alex till Henry och de låtsas vara vänner. Sedan blir de vänner på riktigt men sedan djupnar vänskapen till något mer som kan vara väldigt skadligt om det kommer ut och det hotar även Alex mammas chanser att bli omvald till president.

Jag älskar böcker, 12

Alea Aquarius-Vattnets lockelse

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea har dragits till vattnet så länge hon kan minnas. Men de lockande vågorna är förbundna till livsfara. Alea får på inga villkor komma i kontakt med kallvatten och känner mycket väl till de varnade orden hennes mamma sa innan hon spårlöst försvann ur Aleas liv. Vem är Alea och vart kommer hon ifrån? I sökandet på sitt ursprung lär hon känna gänget Alpha Cru, bestörtningen på båten Crucis, som planlöst seglar omkring på världens alla hav. Under en storm kastas Alea överbord och efter det är ingenting sig längre likt…

Älskar boken! Bland de bästa jag har läst! Denna bok är del ett av bokserien ”Alea Aquarius” läs den! Du kommer inte att bli besviken!

TildeVilde <4, 11

Seawalkers

Av Katja Brandis

Betyg:

Jag har alltid vetat att jag är annorlunda men det tog ett tag innan jag förstod HUR annorlunda…

Seawalkers är en bok som man inte kan sluta läsa (det kunde iallafall inte jag). Den handlar om en kille som heter Tiago och han är en seawalker (människor som kan förvandla sig till ett havsdjur) och han börjar på en skola för seawalkers som heter Blue Reef High School där alla är rädda för honom eftersom han är en tigerhaj. Fast hans rumskompis Jasper som är bältdjur i andra gestalt är inte rädd för Tiago. Men en dag när Jasper försover sig så måste Tiago gå ner till frukosten själv. När han har satt sig så kommer Shari den snyggaste delfintjejen i hela skolan och sätter sig vid samma bord.

Resten får ni läsa själva! Det finns två delar hittills men del tre kommer i mitten av mars 2022. Det finns en jättebra serie som heter woodwalkers också, och jag tipsar att ni läser dem först. Man blir helt förkrossad när man har läst ut alla böckerna. Jag brukar ta med mig böckerna vart jag än går. =)

FinnyDenLillaDjävulsrockan, 10

Nevermoor

Av essica Townsend

Betyg:

Boken handlar om tjejen Morrigan som är förbannad precis som några andra barn. Det innebär att hon kommer dö på mörkerafton när hon är tolv år. Men det blir inte riktigt som hon tänkt. Istället hjälper Jupiter henne och helt plötsligt är hon med i uttagningen till Wundersamförbundet, Nevermoors Harvard, fast lite större.

Jag tyckte boken var fantastisk! Det är den bästa bok jag läst och gjort det många gånger… den är bra för den har my let magi vilket jag gillar men samtidigt lättläst. Det händer precis lagom mycket, så att det inte blir rörigt men inte tråkigt. Just nu finns det tre böcker och den sista, Hollowpox, är min favorit.

Trodde han hette Havtorn!, 12

Spökjägare

Av Martin Jern

Betyg:

Holly och Elvir skulle till sin faster Ingrid men det värkar spöka där. Barn försvinner, en spökklub skapas och tavlor lever. Jag gillar boken för att den är så skrämmande och läskig. Det gör så jag måste fortsätta bläddra.

En numera glad ärta, 10

Tidssvävarna

Av Anette Junie Holmström

Betyg:

Jag har läst Tidssvävarna som handlar om Pål, NB, Molly, Musse och Rox. NB älskar att experimentera och har uppfunnit, som han själv säger, en tidsmaskin. När han berättar om den för de andra tror de inte på det. Han berättar också att han fick en syn, en syn på några ungdomar som försvunnit för tjugo år sedan.

Pål får sedan reda på att hans pappa har vunnit en resa till Slovenien! Men senare kollar NB upp var de där ungdomarna var och det visar sig att det var i Slovenien på en utflykt!

När Pål väl är på semestern börjar märkliga saker hända. Han känner sig iakttagen och det luktar som att någon har rökt.

Är det bara ett sammanträffande att Pål och hans pappa åkt till samma ställe som de försvunna ungdomarna eller är det något annat? Varför luktar det rök? Vad händer sedan?

Jag tycker att boken var väldigt spännande, bra, rolig och lite läskig så därför ger jag den 5 hela. Rekommenderas!

Embla, 10

Din egen Booky

Av Bernice Thurman Hunter

Betyg:

Den här boken är bara för bra!

Boken handlar om en tjej Beatrice men kallas Booky för att hon alltid att med näsan i en bok när hon var liten.

På sin födelsedag får Booky en dagbok av sina bästa kompisar. I den skriver hon om allt möjligt till killar som Lorne Huntley eller när kungen och drottningen kommer på besök till  Toronto. Den är skriven på typ 50 talet så det är lite svåra ord. Men annars är det en väldigt bra bok.

Längdskids älskaren! , 11

Dans för en död prinsessa

Av Lo Khan

Betyg:

I världen under de två månarna förbereder det mäktiga riket Ghend för drottningens jubileum. Men under ytan pågår en maktkamp sim sträcker sig från slottets spiongångar till Förbundet i söder till de mystiska länderna på andra sidan havet. En tjuv från Tusenöarna, en ung soldat och en slottspiga som samtalar med de halv döda dagvandrarna är bara några som dras in i kampen om dubbeltronen och den söndrade världens öde.

Boken var intressant för att den utspelar sig ur många människors perspektiv. Världen där den utspelar sig är cool och svårförståelig men även fylld av död, intriger och svek.

Klackklack, 12

Sju förtrollade nätter

Av Mårten Sandén

Betyg:

Boken handlar om Buster som vill bli kompis med Saga. Men det går sådär tills den gamla bion öppnar och allt förändras. Jag tycker att boken är bra för att det är spännande och en bladvändare den är dock svårt läst.

En lite bokslukare, 10

Vampyrguden

Av Sebastian Rook

Betyg:

Boken heter Vampyrguden och är skriven av Sebastian Rook. Boken passar alla som gillar mord, spänning och äventyrliga böcker. Bokens huvudkaraktär heter Jack, han är en hemlös kille som bor vid en av Londons hamnar. Han träffar en kille som heter Ben.

Ben hade varit i Mexiko med sin pappa Harrison Cole och andra utforskare. På sin resa hittar de en bevarad sak från Mayafolket. En olycka händer och sir Donald en av utforskarna fastnar i en grotta som faller ihop. Alla tror att sir Donald har gått bort i stenraset. Sir Donald hade överlevt stenraset men när han kommer ut är han som en helt annan människa. Plötsligt dör deras bärare i en plötslig sjukdom. Ben är tvungen att fly för sitt liv medans hans pappa har gått bort i den mystiska sjukdomen. Det är inte så svårt för Ben att lista ut vad det var, vampyrer. Ben, Jack och Emily kämpar för att förinta vampyrguden medan vampyrerna förintar mer och mer människor…

Jag bara gillar den här typen av böcker. Jag rekommenderar boken starkt.

Emsems, 12

Hundmannen släpper loss

Av Dav Pilkey

Betyg:

Det handlar om en polishund och en polis som hamnar i samma kropp och sen så räddar de hela värden.

Elias M,10

Flocken

Av Matilda Ruta

Betyg:

Lova går i sjuan och det händer samma saker dag efter dag. Tills hon hittar tavlorna på de där djuren...

Hennes gammelmoster Lilith tar en dag med Lova till skogskyrkogården. Där får Lova se något hon inte skulle sett. Hon träffar även Josef och tillsammans försöker de förstå. Men Lova börjar dras till blodet och de underliga djuren.

Boken är en läskig seriebok. Jag gillade den fast egentligen så är den lite väl läskig för min stil. Jag rekommenderar boken för åldern 10 och uppåt. Även lite yngre kan nog gilla den.

Jag måste skynda!!, 10 år

Den yngsta tempelriddaren

Av Michael Spradlin

Betyg:

Den här boken passar dem som gillar krigshistorier och fantasy.

Det här är en fantasy bok. Boken handlar om en pojke i 16 årsåldern som heter Tristan. Han borde på ett kloster i England i staden St Albans men fick sedan flytta till staden Dover och blev en Tempelriddare. Några månader senare åker England i krig mot sarancerna. Efter kriget måste Tristan tillbaka till England.

felix, 11

Seawalkers del 1: Farligt uppdrag

Av Katja Brandis

Betyg:

Den är så bra!

Tiago som egentligen är en tigerhaj och människa skickas ut på ett farligt uppdrag med pumakillen Carag och pytonormen Ella och delfintjejen Shari

Amanda, 11

Iris Karlssons värsta sommar

Av Elin Lindell

Betyg:

Iris farfar har dött och hon ska hänga med sin farmor på sommarlovet. Detta tror Iris ska bli världens tråkigaste sommar, men det blir tvärtom. Farmor ska hälsa på Conny, som hon hittat på nätet.

Farmor har blivit galen, hon kör vilse med motorcykeln, när hon kör dit hjärtat vill. De hoppar från balkonger. Farmor snattar glassar och får dåligt samvete och betalar efteråt.

Klass 3C på Böleängsskolan tycker att det var en bra, rolig, och spännande bok att läsa högt, passar även för egen läsning.

Böleängsskolan 3c, 9

Jobbiga tjejer

Av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.

Betyg:

Den här boken är bra. Den handlar både om jämnställdhet och att någon har tänt eld på Frejaskolans gympasal. Det blir vissa andra bränder också. När Eleni (som är en av huvudpersonerna i boken) blir misstänkt för att ha tänt eld på gympasalen så måste hon Tilde och Jasmine försöka lösa fallet. Jag tyckte att den här boken var väldigt intressant. Den är ur tre personers perspektiv vilket jag tycker gör boken bättre. Men den kunde bli lite rörig och långtråkigt. I övrigt var den bra!

Böleängsskolan 3c, 9

Nattkorpen

Av Johan Rundberg

Betyg:

Jättespännande läsning! Men saker börjar hända lite sent.

Den här boken är en av dom första böckerna jag läst med bara text, enligt mig så ska det hända saker hela tiden om det inte finns några bilder och i den här så händer det mycket.

Den handlar om en tjej som bor på allmänna barnhuset en natt så kommer ett nyfött barn till barnhuset. Efter det så börjar konstiga saker hända och Mika måste hjälpa konstapel Waldemar Hoff att lösa mysteriet.

En tjej med kanin, 10

Vita lögner, röda hjärtan

Av Nora Dåsnes

Betyg:

DET HÄR BOKEN ÄR SÅ BRA!!!! Det handlar om tolvåriga Tuva vars ena kompis har börjat att hänga med det ”populära” gänget och den andra vill fortfarande leka krig i skogen. Samtidigt upptäcker Tuva att hon är lesbisk. En jättefin, rolig skildring av livet i sexan.

Boken är skriven med stor text, serier, listor och så vidare typ som en scrapbook. EXTREMT BRA! Men ett minus är att man läser ut den på en kvart...

Har läst den 3 gånger, 11

Warriors-Ut i det vilda

Av Erin Hunter

Betyg:

Detta är en riktigt bra bok, som handlar om katternas liv i vildmarken. Allt börjar med att huvudpersonen, Rost, får ett förslag av några ”klankatter”att gå med i en klan. Han väljer att tacka ja, och går med i klanen, där hans namn blir Eldtass.

Det finns fyra klaner i skogen. Åskklanen, Skuggklanen, Vindklanen och Flodklanen. Åskklanen är den han går med i. Varje klan har en ledare, vars namn slutar på Stjärna. Detta är systemet:

När en katt är en kattunge, tillexempel, vi säger att den heter något med ' Björn ', när den är en kattunge kommer den att heta Björnunge. När den senare blir en lärling, då är den 6 månar (månader), och ska, man kan säga, utbildas till en krigare, av en annan krigare. Då kommer dens namn att bli Björntass. När Björntass är en fullvuxen krigare, kommer dens namn bli något, tillexempel på en katt.

(Ex, Björnstorm, fäll, klo, öga, öra, tand, päls, fjäder, moln, strå, rand, stråle m.m) Vi säger att han fått namnent Björnklo. Om han då någonsin blir en ledare, kommer hans namn att vara Björnstjärna. Det är en riktigt spännande bok med, ja, helt enkelt spänning. REKOMMENDERAS!

Jag är på den 5 boken i andra profetian, 11

Den försvunna nyckeln

Av  Petter Lidbeck

Betyg:

Den försvunna nyckeln är den elfte boken i serien tre tjejer som handlar om Pella och tvillingarna Tyra och Siri. Tillsammans löser dem brott och andra mysterier. Boken utspelar sig i Helsingborg. Boken är både spännande och rolig. Själv tycker jag att boken är lite för kort, cirka hundra sidor med korta kapitel. Jag rekommenderar boken för åldrarna 9-12 år.

Varm is, 11

Vem har sagt något om kärlek?- Att bryta sig fri från hedersförtryck

Av Elaf Ali

Betyg:

Denna boken handlar om Elaf Ali som har växt upp i hedersförtryck. Elaf har själv skrivit boken och det är en personlig och gripande berättelse som visar hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. Elaf beskriver sitt liv och sin uppväxt på ett bra och förstående sätt. Man får följa henne genom vissa hedersrelaterade händelser och hur det påverkade henne.

Efter några kapitel finns det ungefär 1-5 sidor med fakta om hedersförtryck. Exempel på sådana rubriker i boken är ”skillnaden mellan mäns våld mot kvinnor och hedersvåld” och ”äktenskapsförmedling” De sidorna är väldigt bra och man lär sig mycket.

Boken kom ut 2021 och rekommenderas till ålder 15 och uppåt, alltså unga vuxna. Men jag tycker att yngre personer ändå kan läsa den med tanke på inte allt för grovt innehåll, även att ämnet behövs pratas mer om bland unga.

Boken är mycket nyttig och lärorik och bedöms därför lätt till en 5/5.

Godisberoende tjej, 11

Utan djur så dör jag

Av Siri Spont

Betyg:

Tilda bor på landet. Hon har kaninen Muffin, hunden Rocky och massa andra djur. Tildas bästis Thea har också en kanin, Buffy. De brukar para Buffy och Muffin. Men det blir för många ungar! Samtidigt börjar Thea hänga med Elin, en av de ”mogna” tjejerna i klassen. Och Thea verkar tycka att Marcus är snäll. Han som är så dum och slår Tilda, tycker hon själv. Men så börjar även Rocky bete sig konstigt. Sedan det lilla och stora problemet: Tildas storasyster Moa verkar tycka att Novas (Nova är Moas kompis) jobbiga lillasyster Engla ska ta över Tildas häst Holly!

Boken är skriven i jag-form och har roliga listor i slutet av varje kapitel, typ ”fem saker jag aldrig skulle göra”. Jag gillar boken väldigt mycket, för att hennes liv är rätt så verklighetstroget, det är mycket problem som leder till spänning. Jag tror folk kan sätta sig in i lite av Tildas liv. Det finns fler böcker om Tilda.

Acus Acus (eruopeisk älg!), 10

Monstret Frank

Av Mats Strandberg

Betyg:

Jag tycker att nästan alla som är mellan 7-10 år borde läsa denna bok.Det fins tre delar som heter: Monsret i natten (1an), Monstret på cirkusen (2an), Monstret och människorna (3an).

Boken handlar om att en pojke som heter Frank just fylt år.Men hans granne Alice hund biter honom i fingret.Han vet inte att hans liv nu har förändrats helt och hållet…

Själv har han inga vänner som han kan leka med. Senare i boken kommer han och hans vänner som han nu har fått uppleva äventyr som tillexempel en ond clown och en brand.Den mesta tiden av historien utspelar sig i en källare under ett bibliotek.

Kivi kivi, 9

Det Magiska Hjärtat

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Boken heter Det magiska hjärtat och är skriven av Kristina Ohlsson. Denna bok passar alla som gillar spännande böcker. Boken tillhör genren spänning.

Bokens huvudkaraktär heter Roberta och den utspelar sig i Kristianstad och även New York. Roberta måste hitta ett nytt hjärta till sin döende bästa kompis Charlotte snabbt. På en auktion köper hon en magisk önskeglob. För att önskan ska gå i uppfyllelse måste Roberta hitta jord eller vatten från fem olika länder. Charlotte blir sjukare och sjukare. Roberta och hennes kompis Eric kämpar för att hitta alla saker medan klockan tickar.

Jag tycker att denna bok är spännande och visar tecken på hur stark vänskap kan vara. Boken får 4/5 stjärnor och jag rekommenderar den.

Emsems, 12

Tunnelflickornas förbannelse

Av Eva Hilden

Betyg:

Sanna flyttar till den lilla staden Svartsjöholm. Men på en friluftsdag i skolan snubblar hon på ett rör som sticker upp ur marken. Sanna tycker sig höra svaga flickröster inifrån röret. Vad är det egentligen som pågår där nere i underjorden? Hon och vännen Erik börjar snart gräva i mysteriet. Boken var bra, men jag tycker inte författaren beskriver varken karaktärerna eller miljön så bra. Men boken är ändå värd att läsas!

Läslusen, 11

Allt som inte syns

Av Katarina von Bredow

Betyg:

Joel är mobbad av det coola gänget i hans klass. En kväll när Joel är ute med hunden möter han en av mobbarna, Ester. Hon har blivit misshandlad av sin pappa. Joel hjälper Ester och hon får till slut stopp på de andra som mobbar Joel. De blir väldigt bra vänner och bestämmer sig för att ta tåget upp till Joels mamma som han inte träffat på flera år.

Jag slukade boken på två-tre dagar och den är den allra bästa bok jag har läst! Passar dig om du gillar reality böcker som är så känslig att man bara vill gråta och samtidigt att man blir arg för att världen faktiskt ser ut så här på riktigt. Rekommenderar boken starkt!

boknörd, 12

Harry potter

Av J.K Rowling

Betyg:

En ond trollkarl försöker döda Harry han överlever hans föräldrar dör han hamnar hos sin moster och morbror får ett brev från en magi skola och ber att börja där han är berömd och får vara med om massa äventyr.

Bok älskaren, 8

För alltid

Av Ingelin Angerborn

Betyg:

Den här boken är så bra jag rekommenderar den verkligen. Den är spännande och lite läbbig på samma gång. Den handlar om Nora som ska bo hos sin mammas kompis Vanja över sommaren för att hennes mamma är i Indien. Nora tror att det kommer bli den tråkigaste sommaren någonsin men...

slalom åkaren 2.0, 9

I väntan på mitt ovanliga liv

Av Pär Sahlin

Betyg:

Boken handlar om 13-åriga Silas. Hans kompis har flyttat till ett annat land och nu är Silas ensam, han har bara Gun och Åke, två pensionärer som driver butiken Gunkes tobak och spel. Dessutom är mobbaren Viggo efter Silas. PLUS att han är kär i Narin som bor i på elvan i huset. Men snart är inget som vanligt. Åke på sjukhus, Viggo flyttar och Narin lär känna Silas? Om du läser får du reda på om det stämmer.

Jag tyckte boken var bra för att jag tror att tonåringar kan leva sig in i Silas liv (lite i alla fall) och för att Pär satt ihop livet så bra. Den tar upp allvarliga ämnen som mobbning, men är samtidigt rolig också.

JAG, 10

Warriors, ut i det vilda.

Av Erin Hunter

Betyg:

Boken heter Warrios, ut i det vilda och den är skriven av Erin Hunter. Denna bok passar alla som gillar äventyrliga böcker och tillhör genren fantasy. Bokens huvudkaraktär är Eldtass. Eldtass är en katt som först var en tamkatt som fick välja att gå med och bli vildkatt i Åskklanen.

Boken utspelar sig i skogen där skogen har delats upp i fyra delar. Varje del styrs av en kattklan. Vindklanen, Skuggklanen Flodklanen och Åskkklanen. Skuggsklanen håller sig inte längre till reglerna som deras förfäder en gång skrivit. Det gör att det blir en kamp om skogen och klanernas territorium.

Boken handlar också väldigt mycket om lojalitet och vänskap.

Jag tycker att denna bok är väldigt spännande och är en av de bästa böckerna jag har läst. Jag rekommenderar att läsa hela bokserien. Om man inte förstår är det bäst att börja om från början. Jag kommer ihåg att jag läste om det ganska många gånger innan jag förstod allt.

Emsems, 12

Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende

Av Moa de Bruin

Betyg:

Vera går i femman och har fått en ny dagbok. Där skriver hon ner allt som händer i hennes kaotiska liv. Pappa som fortfarande är galen i tacos, mamma som fortfarande tävlar med grannen, och storebrorsan som har en egen YouTube-kanal. Och vem är den där nya tjejen egentligen? Salma eller vad hon nu heter, varför måste hon hänga efter Hugo hela tiden? Och som om det inte vara nog med det så ska rektorn riva aulan, Veras älsklingsplats på hela skolan! Hur ska det här gå? Det här är uppföljaren av ”Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster. Jag tycker det här är en hyfsat lättläst men rolig bok för alla åldrar! Det är alltid kul att läsa om Veras knasiga tankar och känslor, man får bara inte nog! Miljöbeskrivningarna är bra och resten av texten likaså.

Lärkan, 10

Legenden om ögonstenen: Pärlfiskaren

Av Karin Erlandson

Betyg:

Jag rekommenderar boken den är bra. I boken beskriver författaren allting väldigt bra. Den har väldigt mycket händelser och är spännande. Det är en serie och Pärlfiskaren är första delen.

Ostmoroten, 9

Spejarens lärling

Av John Flanagan

Betyg:

Spejarens lärling är en bokserie som handlar om föräldralösa Will som vill komma in på krigarskola. Men han är för liten. Den utspelar sig ungefär på medeltiden men det är inget kristet med i boken.

Bokslukaren, 12

Min storslagna död

Av Jenny Jägerfeld

Betyg:

Jag älskar Jennys böcker, och hennes humor, så jag blev jätteglad när jag läste i en KP att Mitt storslagna liv skulle få en uppföljare. För er som inte har läst artikeln handlar den om Sigge, som funderar på det här med att vara populär. Inte för att spoila, men eftersom jag själv är lesbisk tycker jag att det är lite extra fint med hans crush på Adrian.

P.S. Min klass heter samma sak som i boken och jag har klasskamrater som har samma namn som karaktärer i boken (men de är homofober).

den demiromantiska cislebban, 12

Polly, pianoälvan

Av Daisy Meadows

Betyg:

Den här boken är en del av en serie om massor av magiska älvor. Det är sju böcker i varje serie och serierna är många! Just den här boken ingår i Musikälvorna och handlar om att den elake kung Bore och hans svartalfer stjäl musikälvornas magiska instrument som gör så att all musik blir underbar, både i människornas värld och älvornas värld. Kompisarna Rebecka och Kristin som är vänner med älvorna måste hjälpa dem med att hitta och återföra alla sju instrumenten innan konserten i gallerian som kung Bores nya band är.

Jag läste denna bok med min 7-åriga lillasyster.

Bra:

Kul med bilder
Fantasifullt

Sisådär:

Lite svåra ord för min syster
Inte så intressant
Boken passar för 8-åringar enligt mig.

Bokmalen2, 12

Hemliga brev

Av Susie Morgenstern

Betyg:

Tioåriga Ernest lever ett enformigt och tråkigt liv och bor med sin trötta farmor. Hans mamma dog under hans födsel och hans pappa försvann strax därefter. Ernest har ingen tv och ingen telefon så han vet knappt att det finns en värd därutanför. En dag kommer de ten flicka till hans klass som drar med honom i hennes spännande liv med 13 bröder. Boken är bra och jag rekommenderar den starkt.

En läsnörd, 12

Athena hur svårt ska det vara

Av Elin Ek

Betyg:

RJK eller rädda jorden klubben som den heter har ett nytt uppdrag att rädda skolgårdens älskade lindar som stått där hur länge som helst, lindarna har drabbats av en parasit. Och varför säger Yousef att han inte kan ses och vem kan sova med en lillebrorsa som bara gör vidriga pranks hela tiden? Athena är en smart, snäll och rolig tjej som har pratsjukan och älskar att påpeka att hon är döpt efter vishets- och krigsgudinnan i grekisk mytologi. Ronja som är Athenas bästis är rolig, snäll och massa mer. Men när hon inte pratar med Athena, Yousef, Aicha och Love har hon tystsjukan. Athena, Yousef, Ronja, Aicha och Love är RJK. Athena är en rolig bok och min favorit bokserie. Den får mig att skratta och jag har flera vänner som också gillar den. Jag har läst nästan alla böcker och lyssnat på alla flera gånger. Jag älskar böckerna och kommer aldrig trötta på dem. För bara några veckor sen fick jag en kompis att läsa bok 1 och hon älskade den. Jag tycker att ni ska läsa Athena böckerna nu, speciellt trean eller fyran, dom är mina favoriter.

Athena älskaren, 12

Fem i knipa

Av Enid Blyton

Betyg:

Denna bok handlar om Rickard och Fem-gänget, medlemmarna är Julian, George, Dick, Anne och Georges hund Tim. Tre pojkar och en flicka skulle man kunna tro, men så är det inte, George heter egentligen Georgina och är flicka men hon har alltid velat vara en pojke.

Här kommer en del av baksidan från boken:

”Den här gången har vi dej allt fast!” väste en hotfull röst oh fyra starka händer grep tag i honom. Dick sparkade och skrek, men det släpade iväg med honom.

Stackars Anne satt som förstenad uppe i trädet och såg på. Hon försökte ropa, men hon fick inte fram ett ljud. Vad skulle hon ta sig till? Tänk om Julian och George också hade blivit kidnappade!”

Jag rekommenderar denna bok starkt till alla läsare mellan nio och tolv år. Enid Blyton har gjort en hel serie om fem-gänget. Det finns både gamla och nya böcker av serien, jag föredrar dem gamla(:

Rekommenderar också ” Spring för livet” av Geoffrey Houshold!, 10

Kattvännen

Av Malin Eriksson Sjögärd

Betyg:

Lo är inte glad. Hen, mamma och Sam har flyttat till Törerud där de ska starta pensionat. Förr var huset en skola, många verkar arga för att den lades ner. En dag kommer en konstig gubbe som heter Ove och hälsar på. Snart blir Lo vän med Ove. Eller heter han Bär? Kattvännen är en spännande och bra bok som jag skulle rekommendera för åldern 7-11 år. Sedan finns det säkert äldre och yngre som också gillar boken. Jag gillade att man inte vet om Lo är tjej eller kille, det är coolt att man kan hålla könsidentiteten hemlig under en hel bok. Den är värd 5 KPW!

Boken som inte är en bok, 10

Isse-son av Celemandaro

Av Eva Uddling

Betyg:

Isse bor på ön Celemandaro. Han har varit lite nedstämd på grund av att han aldrig kommit med på havstrotsarfärderna. Men så visar sig det att det är Isses styvfar Clemens som fuskat med lotterna. Isse blir arg och ger sig av, bort från Celemandaro, övertygad om att han aldrig ska återvända. Det var en spännade, magisk och helt enkelt fantastisk bok. Det är en del av en triologi. De andra delarna heter: Vägen till Celemandaro och Avsked från Celemandaro.

Isse, 10

Dödens tivoli

Av Camilla Lagerqvist

Betyg:

Boken handlar om huvudpersonerna Nour och Fabian. Nours syster åker på spökjakter ibland med några kompisar en gång vill Nour följa med. Hon träffar Fabian i sin parallella klass. De går vilse och hamnat på ett tivoli.

Den bästa boken jag läst, brukar inte gilla skräck böcker så det är ett bara betyg.

Gurkan, 10

Kartritarens dotter

Av Kiran Millwood Hargrave

Betyg:

Den här boken var sååå bra! Den handlar om Isabella, som bor på Joya som styrs av Guvernör Adori. Isabella är vän med guvernörens dotter, Lupe. Isabellas pappa är kartritare, hennes mamma och hennes bror Gabo är döda sedan flera år sedan. Snart så hittas Cata död och Lupe ger sig i väg efter att Isabella blivit arg på henne. Isabellas pappa, och en nästan vuxen man, Pablo, blir tagna av Adoris soldater. Då ger sig Isabella iväg, hon med. Boken är lite sorglig, jag blev ledsen när en viss person dog, annars är allt mest spännande och vackert.

Jag rekommenderar boken för åldern 10-14 år.

Hon som läser och läser och läser...och läser!, 10

Matilda

Av Roald Dahl

Betyg:

Boken handlar om en liten flicka som heter Matilda. Matilda är en väldigt intelligent flicka. När hon är ensam hemma så går hon till biblioteket i smyg och där träffar hon fru gudomlig som hjälper henne att hitta böcker.

Sjukt glad om jag kom med…., 9

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Av J.K Rowling

Betyg:

Detta är en spännande faktabok om mystiska och magiska varelser i alfabetisk ordning från A till Ö för läsare som gillar Fantasy-böcker och har läst Harry Potter. I boken får läsaren göra ett djupdyk bland många vidunder från världens alla hörn och magins historia.

Jag tycker att boken är spännande och bra skriven med ett nästan magiskt sätt att förklara och beskriva de olika varelserna på. Enligt mig är boken inte super svårläst, men boken är kanske inte för en fjärdeklassare eftersom det är ett rätt svårt språk ibland.

Trots detta rekommenderar jag ändå denna bok då jag fångades av dem målande beskrivningarna och väl ritade bilderna som finns i boken och för att jag tycker så mycket om Harry Potter och Fantasy.

Jonteking, 12

En helt ovanlig familj

Av Anna Ovsiannikov

Betyg:

Boken handlar om Majoris som växer upp i en tjuvfamilj. Den är rolig spännande och slutar i en cliffhanger!

Anton Martin, 10

Barn som förändrat världen

Av Jenny Strömstedt

Betyg:

Boken handlar om 16 olika barn som förändrat världen på något sätt. Det är ganska lång text om varje barn, vilket jag tycker är bra. Man får reda på mycket om alla barn och boken är väldigt intressant.

Boknörden, 11

Tam tiggarpojken

Av Jo Salmoson

Betyg:

Boken handlar om Tam, en fattig pojke som drömmer om att få flyga på en drake. En dag ger han sig iväg för att stjäla från den rikare delen i staden. Han blir gripen men kommer snabbt ut ur fängelset för att vakterna tror att han har pest. Boken är del ett av sex delar i serien Drakriddare.

Den här gången ska jag inte ha Boknörden som signatur...Boken var faktiskt jättebra!, 9,5

Glasbarnen

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Billie har nyss flyttat och det händer många mystiska saker i det nya huset, som tidigare har varit ett barnhem. Billie och hennes kamrater Aladdin och Simona kämpar för att lösa mysteriet med huset. När de har tagit reda på allt som tidigare hänt i huset blir det väldigt läskigt. Som glasbarn. Glasbarn har en sjukdom som gör att om de trillar kan de bryta alla sina kroppsdelar.

Kristina är en så bra författare att det känns som att det händer i mitt hus.

Kalle, 10

Vita lögner, röda hjärtan

Av Nora Dåsnes

Betyg:

Jag tyckte den här boken var väldigt bra. Vissa saker var lite svåra att förstå första gången man läser det. Den handlar om Tuva som går i sexan, men det är annorlunda än i femman. Linnea har fått en kille och hon och Bao börjar bråka. Samtidigt blir Tuva kär i den nya tjejen i klassen, Mariam. Helt plötsligt så har det bildats två gäng. Antingen är man ”tjejen som blir kär” eller ”tjejen som inte blir kär”. Den här boken är i en helt enkelt Tuvas dagbok.

Boknörden, 9,5

Det tysta steget bakom

Av Johanna Björnstjerna

Betyg:

Boken handlar om Elsa som ska flytta till ett nytt hus. Där ser hon en tavla på en flicka som ser ledsen ut.

Det börjar hända konstiga saker i huset och det verkar finnas någon där som behöver hjälp.

Den här boken är välskriven, fantastiskt och den bästa boken som finns!

Författaren gör fantastiska bilder som är läskiga och dom gör boken ännu läskigare. Man vill bara läsa mer och mer. Som sagt, så är boken väldigt läskig och kan framkalla mörka och läskiga tankar ( iallafall på kvällen).

Så jag rekommenderar den för läsare över 9 år.

Den får såklart 5 av 5!

DTSB fan, 10

Den unga eliten

Av Marie Lu

Betyg:

Adelina Amouteru överlevde blodfebern. För ett år tionde svepte den fruktansvärda sjukdomen över värden. De flesta smittade dog, men de barn som överlevde blev märkta av sjukdomen på egendomliga sätt och började kallas Mallfetto. Adelinas korpsvarta hår blev silver färgat och där hennes vänstra öga en gång satt finns nu bara ett ärr. Hennes pappa hatar henne för att hon är en Mallfetto. Men vissa av de som överlevt sjukdomen har fått märkliga förmågor, de kallar sig Den unga eliten!

Adelina har egenskaper som inte ör av denna värd. Gon har också ett hämndlystet mörker i sitt hjärta. Och ett begär att krossa alla som vågar krossa henne!

En bra bok för åldern 12+ för underbar lov läsning. Varning: blod förekommer ofta!

”Somliga hatar oss. Somliga fruktar oss. Somliga tillber oss. Men alla vet vilka vi är!”
Okänd källa inom Den unga eliten.

Klackklack, 12

Rör mig inte

Av Tahereh Mafi

Betyg:

Juliette har varit instängd i över tvåhundra dagar. Enda anledningen till att hon ens vet det är för att hon räknar. Räknar sekunderna, hålen i väggarna och solens upp och ner gång. Hon fryser, hon är rädd, och så ensam. I hemlighet drömmer hon sig bort till en värld utan Återetablissemanget, en värd med vita fåglar som flyger över en blå himmel.

Ingen får röra Juliette, hennes beröring är dödlig därför är hon instängd ensam, helt ensam i en värd där hon inte passar in.

Rör mig inte är första delen i en dystopisk serie om Juliette, var beröring är dödlig, i 6 delar.

En super bra bok, perfekt för regniga dagar sommar dagar eller mörka vinter kvällar. Ingen under 10 borde läsa den då den innehåller både blodiga krig och handlar om personer i 16 årsåldern. Jag rekommendera boken för 13+, eller goda läsare i 11-12 årsåldern. Språket är ganska komplicerat och har mycket siffror så det är ganska svårt att komma in i den, men när man väl gjort det är den fantastisk!

Klackklacken som älskar att läsa, 12

Habib - Meningen med livet

Av Douglas Foley

Betyg:

I denna bok får vi följa med Habib, en kille i 11-årsåldern, på ett ganska så vardagligt äventyr. Boken berättar mycket om hur det är att leva i en förort, men också om hur livet är för en vanlig grabb i slutet av femman. I sin dagbok skriver han om allt från himmel till jord. Kompisar, den förtjusande tjejen Paris, skolan och om hans övriga tankar. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här boken. Handlingen kretsar främst kring vad meningen med livet är, vilket Habib frågar de flesta han stöter på. Eftersom han får olika svar varje gång så känner han sig förvirrad, precis som läsaren. Jag tycker att slutet var tvärt — nästan avkapat — och man fick inte ens reda på vad meningen med livet faktiskt var! Karaktärerna är orealistiskt uppbyggda och språket består för det mesta av slangord ... och andra ord som tydligen används i ”orten”. Det här är nog det sämsta jag har läst!

Josefin Wijk, 12

En stark nolla

Av Sara Lövestam

Betyg:

Den här boken handlar om Texas, som är kär i sin klasskamrat André. Han startar ett konto på insta där han snor bilder från en tjej för att få kontakt med honom och ta reda på om han är bög. Jag tyckte att boken var så bra att jag köpte den direkt efter att jag läst den. Den gav mig ett slags självförtroende och hopp, inte bara om att kunna kämpa och vinna respekt, utan också kunna bli författare en dag.

Tj3j3n s0m är kär 1 3n 1ck3binär, 11,9

Percy Jackson född till hjälte

Av Rick Riordan

Betyg:

Boken handlar om Percy Jackson vars pappa är havs guden Poseidon. Han blir anklagad för att ha stulit Zeus åskvigg och ska nu hämta tillbaks den. Boken är allvarlig. Men har samtidigt humor. Efter boken kommer fem andra böcker som också är super bra! Men boken kommer inte igång direkt. Jag tipsar verkligen om den här boken! Jag ger boken en femma!

Märta, 11

Six of crows

Av Leigh Bardugo

Betyg:

Six of crows handlar om de sex tonåringarna Kaz Breeker, Inej Ghafa, Jesper Fahey, Nina Zenik, Matthias Helvar och Wylan Van Eck. De måste färdas långt bort till ett annat land för att bryta sig in i ett av de säkraste ställena i världen och få med sig en man ut. Fast kommer de klara av att ta sig in och ut igen allihopa?

Boken är väldigt välskriven och tar upp en hel del trauma och visar att folk inte alltid är perfekta, fast de kan ha bra (eller värre) anledningar till det.

En stor boknerd, 13

Enola Holmes

Av Nancy Springer

Betyg:

Perfekt för lite äldre läsare. Handlar om Sherlock Holmes 20 år yngre syster som han träffat en gång tidigare. När Enolas mamma försvinner kommer hennes bröder. Boken utspelar sig på 1800 talet där en kvinna alltid löd männen. Men inte Enola! Hon rymmer till London där hon börjar lösa mysterium och undviker sina bröder samtidigt för att inte tvingas bli skickad till en internatskola och gifta sig. 2 böcker på svenska och 4 på engelska. Den 1 augusti kommer en ny bok ut på engelska efter 10 års väntan.

Holmes, 12

Mitt käraste gyllene barn

Av Christina Wahldén

Betyg:

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och livsfarligt att vara jude. En dag återförenas hon med sin mamma och lyckan är stor. Men den varar inte länge. Mamman förs bort, och Kaja transporteras till olika läger, där en fasansfull tid väntar. Som genom ett mirakel är den svårt undernärda Kaja ändå vid liv när kriget tar slut i maj 1945, och en ny resa av okänd framtid tar vid. Under lång tid pratar inte Kaja om sin bakgrund. Men efter sextio års tystnad kommer här hennes egen berättelse.

Marianne Brynja, 11

Alea Aquarus: Vattnets lockelse

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea har dragits till havet så länge hon kan minnas. Men det lockande vågorna är förbundna med livsfara. Alea får på inga villkor komma i kontakt med kallt vatten och känner mycket väl till det varnande ord hennes mamma sa innan hon spårlöst försvann ur Aleas liv.

Boken handlar om Alea som bor hos sin fostermamma Marianne i Hamburg. En morgon får Marianne en hjärtinfarkt och behöver åka till sjukhuset. När Alea vandrar runt i hamnen så stöter hon på Alpha Cru som seglar runt i båten Crucis. Plötsligt är hon med i gänget på Crucis och inget är sig likt.

En väldigt bra bok men lite trög i början som sänker betyget. Annars väldigt bra lovläsning.

Clara, 11

Musse och Helium

Av Camilla Brinck

Betyg:

Jag tycker att den här boken är bra för att: den är spännande, rolig, bara bäst och mycket mer! Den handlar om att två möss (Musse och Helium) hittar ett hål i en vägg de går i genom och hamnar i en magisk värld. Där ska de hitta sina föräldrar men det finns några andra som vill hitta dem.

Hon som kom med för första gången!, 9

Mitt käraste gyllene barn

Av Christina Whaldén

Betyg:

Kaja Finkler är en vanlig judisk flicka. Men när kriget bryter ut går hon många svåra öden till mötes. Hon hamnar på koncentrationsläger i Ravensbrück, och vet inte om mamman lever. Men när hon väl kommer till Sverige så ska hon flytta till en morfar som hon knappast känner i Amerika. Men hon kan inte sluta tänka på sina döende släktingar.

Det är en bra bok med ett viktigt ämne, men den är skriven i en lite konstigt jag-form, men det är en så viktig historia så man tänker inte så mycket på det. Jag rekommenderar denna till barn i 11 års åldern och uppåt (även till vuxna). Men det är också lite läskigt.

Bokmalen, 11

Goose girl

Av Shannon Hale

Betyg:

Boken är på engelska och passar för mer erfarna engelska läsare i åldern 11-12. Den handlar om Anidori-Kiladra Talianna Isilee som är kronprinsessan i landet Kildenree. Hennes moster lär henne att prata med svanarna i slottsgården när hon är liten. Det gillar inte mamman och förbjuder henne från att prata med fåglarna. När hon blir 16 gifter mamman bort henne till granlandet och en lång resa börjar fylld av lögner, kärlek och vänskap. Det är första delen i en serie av fyra böcker. Denna bok är en av dom bästa jag läst och jag rekommenderar den starkt. Vet ej om den finns på svenska.

Boknörden, 12

Tokyo mew mew

Av Mia Ikumi, Reiko Yoshida

Betyg:

Tokyo mew mew är en serie som handlar om en flicka som heter Ichigo (jordgubbe på japanska).Hon fick i sig ett DNA från en katt, hon måste också kämpa mot utomjordingar som attackerar jorden. Det är en bra och spännande Manga.

Ida/Den lilla Manga tjejen, 10

Twilight

Av Stephenie Meyer

Betyg:

Twilight handlar om en tjej som heter Isabella Swan men alla i boken säger Bella. Bella flyttar till sin pappa i Forks. Där träffar hon Edward Cullen som hon är lite små kär i. Edward har länge lyckats hålla sin identitet som vampyr i hemlighet. Edwards och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara. Men när en rivaliserande vampyrklan dyker upp i Forks förändras allt. Bella befinner sig plötsligt i livsfara och familjen Cullen måste utsätta sig för stora risker för att skydda henne – större risker än Bella kan gå med på. Kanske vore det bättre om hon gav upp…?

Twilight älskaren, 10

Kärleksboken

Av Lin Hallberg

Betyg:

Kärleksboken är en riktigt bra bok som är rätt kort och lättläst. Den handlar om ett tjejgäng som åker till en av deras mormödrar för att ha kul. Dem går till stranden som ligger en bit bort. På stranden blir två av tjejerna kära i samma kille. Jag tycker den är jätte bra för att den har mycket drama i sig.

En bokälskare, 10

Den röda pyramiden

Av Rick Riordan

Betyg:

Den röda pyramiden är första boken i serien Kanekrönikan. Syskonen Sadie och Carter som har tvingats att bo enskilt efter deras mammas död. Efter att ha släppt löst alla de egyptiska gudarna tvingas Sadie och Carter ut på ett uppdrag att rädda värden vilket kan kosta både deras och deras pappas liv. Jag tycker att boken både var spännande och rolig. Jag rekommenderar den till dom som gillar myter och fantasy.

Molly Karlsson, 11

Djupgraven

Av Camilla och Viveca Sten

Betyg:

Djupgraven är första delen i trilogin Havsfolket. Boken utspelar sig på en skärgårdsö och handlar om en tolvårig flicka vars namn är Tuva. I skolan är hon utanför och hon har inga riktiga kompisar. På senaste tiden har folk spårlöst försvunnit i den allt tätnande dimman utan att komma tillbaka. När en klasskompis går upp i rök dras Tuva in allt mer i mysteriet och en del börjar tro att hon har något med försvinnandena att göra.

Boken var så spännande att jag knappt kunde slita mig från den och den är helt klart läsvärd (andra och tredje boken är ännu mer spännande enligt mig). Så till alla er som gillar spännande böcker, läs denna!

En Liten Boktok, 11

Jurtjyrkogården

Av Stephen King

Betyg:

Den här boken handlar om en läkare som precis flyttat ut på landet med sin familj som består av en fru, en son och en dotter. Huset är perfekt, de har trevliga grannar, som läkaren lär känna väldigt bra, men mitt i denna idyll börjar hemska saker att hända. Deras första dag visar deras grannar dem en konstig platts: Jurtjyrkogården. Vad är det egentligen som finns på den platsen? Vad döljer sig i den mörka skogen bortom platsen? Och är vår huvudperson stark nog att motstå frestelsen med hemska konsekvenser?

Det här är en väldigt läskig bok och lite snuskig på sina ställen så jag rekommenderar den för 12-13+. En av de bästa böckerna jag läst hands down. Rekommenderar, rekommenderar och rekommenderar åter igen. Hatar slutet dock.

Mikrovågsugn, 15

Ljusklotets mysterium

Av Tobias Söderlund

Betyg:

Ljusklotets mysterium är del 2 i serien Spökkameran. Boken handlar om Vanessa och hennes liv. Hon har startat en youtubekanal som heter Vanessas virriga vardag, för ett år sedan. Hon hade köpt en kamera billigt på nätet. Sedan hörde hon talas om Borgvattnets prästgård. Hon lyckades få med sig både Abbe och Martin. Hennes gamla barndomskompisar. Där lyckades hon filma ett spöke. Sedan, några dagar efter fick hon ett mejl från en okänd person. Personen förklarade för Vanessa att kameran var farlig men hon lyssnade inte… Ett år senare ska hon, hennes pappa, Martins familj och Abbe åka till Gotland för att fira nyår. Men när dom ska titta på det berömda Marteboljuset försvinner plötsligt Martins femåriga lillebror Marcus. Martin, Abbe och Vanessa förstår snabbt att ljuset har tagit Marcus. Snart försvinner fler personer, och Vanessa blir alltmer irriterad på Tanja som verkar känna Abbe på något mystiskt vis. Men det är inte som hon tror. Vad har busen i skogen för hemlighet? I detta äventyr får man vara försiktig. Alla kan ljuga!

Skräckisen utan huvud, 9

Klippan

Av Jessica Roseen

Betyg:

Jag läste Klippan som handlade om Aristimel och när hon mötte en pojke ute i skogen. Efter det så förändrades hennes och hennes vänners liv. Jag tyckte boken var jättebra! Det var spännande, och man ville bara vända blad och få boken att vara för evigt. Det var kanske lite mindre bra med dem läskiga detaljerna för känsliga läsare.

Hanna den röda stenen, 12

Pax

Av Ingela Korsell och Åsa Larsson

Betyg:

Första boken släpptes 22 September 2014. Den handlar om två bröder som heter Alrik och Viggo. Deras mamma dricker mycket alkohol så de har flyttat runt mellan massa fosterfamiljer. Men nu ska de flytta till en familj i Mariefred till en man och en kvinna som heter Anders och Laylah. När de bor i Mariefred träffar dem en man och en kvinna med ett orangeri. De är hemliga väktare som känner på sig att det kommer mörka krafter till Mariefred…

Alrik och Viggo har på sig varsitt korphalsband som Estrid och Magnar ser så de känner att de är dem som ska hjälpa och ta över efter dem. Alrik och Viggo är där nästan varje dag och säger att de hjälper till med deras trädgård när de egentligen skyddar Mariefred dag och natt.

Jag tycker att alla som gillar spännande böcker ska läsa Pax men jag själv tycker att de är lite korta och tar slut för snabbt. Men det finns 10 böcker att läsa och det är bra.

Pojken som åt mögel till frukost och dog, 11

Woodwalkers – Carags förvandling

Av Katja Brandis

Betyg:

Carag är till hälften puma, till hälften människa. Efter att ha växt upp i bergen tar han steget ut i människovärlden, där han hamnar hos familjen Ralstons. Men det nya livet blir inte som han tänkt sig. Det är först när han börjar på internatskolan Clearwater High som en känsla av att ha hittat hem infinner sig. Här utbildas nämligen i största hemlighet woodwalkers och Carag blir snart vän med bisonkillen Brandon och den lilla ekorren Holly. I en värld full av woodwalkers visar sig vännerna vara livsviktiga – här lurar faror och fasansfulla hemligheter…

Jag tyckte att Carags förvandling var ganska spännande och samtidigt lite rolig. Man lärde sig också en del om djur när man läste den. Boken hade hel klart fått toppbetyg om det inte varit för att man ville läsa fort, men samtidigt att den ska vara länge. Vilket jobbigt läsdilemma!

En liten läsande apa, 11

Athena det är aldrig försent

Av Elin Ek

Betyg:

Jättebra bok. Den handlar om Athena som börjar högstadiet. Hennes bästa vän heter Ronja och är nästan raka motsatsen mot Athena. Athena har pratsjukan och Ronja har tystsjukan. Hemma har Athena mamma, pappa storebror Rossi och lillebrorsorna Gustav och Grisen (egentligen Atlas). Athena och hennes kompisar Ashia, Yousef, Ronja och Love (Yousef är pojkvän) har en klubb – RJK, Rädda jorden klubben som försöker få folk mer medvetna om miljön. Älskar denna bok men om man ska läsa den är det bäst att läsa de tre första delarna innan.

Ugglis, 11

Warriors ut i det vilda

Av Erin Hunter

Betyg:

Katten Rost drömmer om att han jagar möss. En dag ska han fånga en mus på riktigt, då möter han tre katter från åskklanen som frågar om han vill gå med i deras klan, han tackar då ja. I skogen möter Eldtass/Rost hemskheter och saker som han aldrig hade kunnat uppleva som tamkisse. Men klarar en tamkisse av det hårda livet i skogen?

Annie du vet vem jag är…, 11

Bästisar, lögner och väldigt tjocka kaniner

Av Siri Spont

Betyg:

Jag tycker att denna bok var väldigt bra. Den handlar om Tilda och hennes bekymmer med kompisarna Thea och Stella. Det är en samlingsvolym av tre böcker (Utan djur så dör jag, Bara jag lovar och Längtar så jag spricker). Den har roliga listor mellan varje kapitel med roliga illustrationer av Jonna Björnstjerna.

Stickan, 9

Comedy Queen

Av Jenny Jägerfeld

Betyg:

Det är en barnbok som passar åldern nio och uppåt. Den handlar om Sasha vars mamma dog av depression Sasha vill inte bli deprimerad så go gör en lista på sju saker hon måste göra:

1. Klipp av allt hår.

2. Försök inte ta hand om något som lever.

3. Läs inga böcker.

4. Ha bara färgglada kläder.

5. Tänk inte för mycket (hälsat inte alls )

6. Undvik promenader. Undvik skogen.

7. Bli COMEDY QUEEN!

Alva Coper, 10

Bubblan

Av Siri Pettersen

Betyg:

Kine är tolv år och hatar allt. En dag hittar hon en mystisk bubbla. Bubblan är helt fantastisk för det är bara Kine som kan gå in i den och hon kan önska sig vad hon vill. I bubblan så kan hon strunta i allt som till exempel simlektioner, skolan, mamma och dumma dumma Jarle. Men så en dag är det någonting fel med bubblan och allt som var så bra med den har förvandlats till det motsatta.

Enligt mig så är denna bok en succé. Boken är som en blandning mellan fantasi och verklighet då den utspelar sig i en vanlig stad men bubblan är övernaturlig. Jag tycker att man då kan fantisera sig bort utan att känna att det är för otroligt för att vara sant. Det gillar jag. Om man är en sådan person som jag så kan man tycka att vissa delar i boken är lite obehagliga och då rekommenderar jag er till att bara läsa dagtid. Är ni inte sådana personer finns det nog inget dåligt med boken. Det är relaterbart, rolig och lite obehaglig. Den obehagliga delen är anledningen till att boken inte får toppbetyg. Jag rekommenderar starkt denna bok. Läs den nu!

äppelskrutten, 12

Läs fler bokrecensioner här!