Betygsskala för bokrecensioner på KPwebben.
Betygsskala för bokrecensioner på KPwebben.

Bokrecensioner

Läs KPwebbarnas bokrecensioner. Vill du skicka in en egen recension? Klicka här!

Skurkarnas skurk

Av IJustWantToBeCool

Betyg:

Boken handlar om tolvåriga Stephanie. Hon gör ett inträdesprov till hjälteskolan men misslyckades. Nu måste hon börja på tråk kontors tråkskolan. Men vad hon inte vet är att det finns en utväg - Skurkskolan!

Jag själv är ett stort IJWTBC fan så det var självklart att köpa denna bok. (Köpte signerad)  Jag blev lite överraskad att den var så välskriven och bra! Men man ser också lite bra IJWTBC humor i den. Jag tror man ska köpa den om man gillar humor men också lite spänning. Den är bra för personer som inte gillar IJWTBC också.

Första boken i en trilogi.

IJWTBC FANET!!!, 10

Ivy pocket

Av Caleb krisp

Betyg:

Ivy pocket är en trilogi bestående av vem som helst utom Ivy pocket. Kan någon stoppa Ivy pocket och ge mig Ivy pockets huvud på ett fat. Böckerna passar för de som gilla Fantasy, humor, deckare och 1800-talet! Böckerna handlar om Ivy pocket som är en kammarjungfru åt en Lady Carlbunke. Hon tror att hon är bäst smartast och vackrast, vilket hon inte är.  Efter attha ställt till det ordetntligt för Carlbunke så lämnas hon i Paris med fem pund. Men lyckan vänder och hon får ett uppdrag att överlämna en kristall till Matilda. Men någon som hon tror är hennes vän ( men vi snabbt kommer på är en tjuv) följer efter henne. Historien kommer snabbt urarta och Ivy pocket kommer bo hos kistmakare, vara fånge på ett mentalsjukhus, komma till en parallell verklighet och lösa mysteriet med hennes föräldrar innan böckerna når sitt då ovälkomna slut och man tvingas lämna Ivy .

Snälla, ge dom en chans! / Ivy pocket älskaren, 12

Bravelands: Splittrad flock

Av Erin Hunter

Betyg:

Den här boken berättas ur tre olika djurs perspektiv. Ett lejon, en babian och en elefant. På savannen finns det en regel som inte får brytas: döda endast för att överleva. Men en dag bryter en lejonhanne den regeln för att ta över en flock och inget blir som vanligt. Tyvärr är det svårt att berätta så mycket utan att det blir en spoiler. Detta är del ett av Bravelands-serien och det finns fyra delar. Boken är skickligt skriven i detalj och väldigt fängslande. Dock är den ganska sorglig för att det är många som dör. Om man gillar romaner i djurperspektiv är detta ett ytterst bra exempel.

En glad knölval , 9

Godnatt Mister Tom

Av Michelle Magorian

Betyg:

Boken handlar om William (eller Willy som han också kallas) som under andra världskriget tvingas lämna sitt hem och åka till någon ute på landet. Han lämnas hon en ganska gammal man vid namn Tom. Tom bor i ett hus nära en kyrkogård med sin hund. Tom gillar egentligen inte barn och vill inte ha William där först.

För William är det nya livet annorlunda och när Willy gör något fel så förväntar han sig att Tom kommer att slå honom, som Williams mamma gjorde.

Med tiden vänjer sig både Tom och William och Tom börjar gilla William mer och mer. William träffar Zacharias som också hade behövt lämna sitt hem.

Wow så bra bok!, 11

Pax: Nidstången

Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Betyg:

Nidstången handlar om Alrik och Viggo som är bröder. De är fosterbarn till Anders och Laylah. De bor i Mariefred. Det börjar hända en massa konstiga saker i Mariefred. Det jag pratar om handlar om…Demoner!

Jag gillar den här boken för att det är så spännande och mystiskt. Och för att några barn är hjältar och blir utvalda att vakta ett mystiskt bibliotek. Jag tycker denna bok rekommenderas egentligen från 12 år. Det är snygga bilder även fast de kan vara blodiga.

Otis Bergström, 11

Ödetorpets hemlighet

Av Kim Wouda

Betyg:

Liam är en vanlig norrländsk pojke som känner sig ovanligt osäker och udda. De tuffa pojkarna i skolan mobbar honom och helst vill han varken synas eller märkas. Men en dag händer något märkligt och Liam måste ta sig in i den kalla och mörka norrländska skogen för att rädda två saknade klasskamrater. Till sin hjälp har han kompisen Rasmus, på vägen råkar de ut för både kusliga spökliknande väsen och blodtörstiga rovdjur. Ödetorpets hemlighet är en äventyrsberättelse om övernaturliga krafter, om vänskap, om att känna sig annorlunda.

Det här är en spännande bok på slutet vill man liksom inte sluta läsa. Superbra!!! Jag gillade Liam och Rasmus. Hoppas det kommer en fortsättning.

Nu läser mamma boken hon gillar den ochså

Alwiz, 10

Sånger från hjärtat

Av Kasie West

Betyg:

Lily tycker att en kemilektion=en dödsdom, och hennes enda livlina är hennes anteckningsbok som hon skriver allt i. Men när mr Ortega har bannlyst hennes anteckningsbok från lektionerna och Lily verkligen behöver få en låttext-rad ut huvudet klottrar hon på bänken. Nästa kemilektion visar det sig att någon annan har skrivit dit nästa rad i låten plus ett meddelande blir Lily överlycklig- någon annan i skolan känner till hennes favoritband! Lily och denna personen börjar skriva långa brev till varandra och de berättar sina djupaste hemligheter. Lily har sina misstankar om vem som är hennes hemliga brevvän men hon både vill och inte vill veta. Efter ett tag märker Lily att denna någon har väckt känslor hos henne och hon får reda på att inget är som hon trott!

Jag tycker detta är en fantastisk bok som fått mig att skratta och gråta och jag har läst flera timmar i sträck. Lily har en sån otrolig personlighet och boken är skrivet på ett magiskt sätt som fångar känslor på ett sätt som jag inte visste fanns! Detta är den första boken av Kasie West som blir översatt till svenska och jag kommer definitivt läsa fler böcker av henne! En riktig bladvändare som passar alla från cirka 9-17 enligt mig. Läs denna boken och du kommer bli lycklig!

Katt, 12

Monstrens rike: De förhäxade barnen

Av Johanna Strömqvist

Betyg:

Saga bor med sina föräldrar i en skog där det är evig vinter. Skogen är full av monster, men de är infrusna i is och kan inte skada någon. Tills en dag när sagas mamma blir sjuk och isen sakta börjar smälta. Saga ger sig då ut på en farlig resa för att hitta ett botemedel till sin mamma med sin vän Ulrik som är ett stenmonster.

Jag tycker att böckerna är spännande och att om man har börjat läsa första boken så borde man läsa de andra. Det är också fina illustrationer och jag och min familj har läst alla böckerna i serien.

Gurka är gott, 10

Mangus Chase

Av Rick Riordan

Betyg:

Mangus är hemlös och på sin 16 årsdag gör han inbrott blir jagad och mördad.Han vaknar upp i valhall det är bara början...

Om man gillar nordisk mytologi så rekommenderar jag Mangus Chase.Den är roligt och spännande Man behöver inte läsa Percy Jackson för att förstå men det är bara en bonus.

Hallå där, 12

Harry Potter och det fördömda barnet

Av JK Rowling

Betyg:

Harrys son Albus börjar på Hogwarts.

Allt går dåligt för honom. Han blir insorterad i Slytherin, vilket gör att han blir mobbad och han och Harry blir osams. Hans  enda ljus är Scorpius Malfoy, hans  bästa vän. Men att bli kompis med Scorpius gör att han förstör sin vänskap med Rosé Granger-Weasley. Tillsammans med Scorpius och Delphi så försöker Albus ändra tiden. Men det går inte heller så bra…

Hej, 10

I rosens mitt

Av Martin Widmark

Betyg:

Stefans mamma tog livet av sig i höstas. Nu är det jul och pappa och Stefan vågar knappt prata med varandra. En dag när Stefan är hemma själv hittar han mammas sista brev. Hon låter rädd. Längst ner på pappret så har hon ritat en ros. Det står något i mitten…

Det här är en ganska lättläst deckare med seriebilder i. Den var superbra men det sabbbade lite att det var mycket pratbubblor. Men den var ändå bra.

Its Le-vi-osa, not Levi-osaaa!, 10

Vera svansons dagbok för taco älskare och halloween fantaster

Av Moa de Brun

Betyg:

Jag tycker den här boken var väldigt rolig. Den handlar om Vera som ska vara med i en pjäs, men dockan som är huvudkaraktären blir stulen. Vera blir kär i en kille, men hennes BFF är kär i samma kille.

Älskar att läsa, 9

Dagbok för alla mina fans: Usla utsikter

Av Jeff Kinney

Betyg:

Boken handlar om en kille som heter Greg Heffley och det här är hans dagbok.

I denna bok så ska Greg vara på en countryclubb med en kompis som endast lyssnar på sina föräldrars konstiga tankar och idéer.

Läs även dom andra Dagbok för alla mina fans böckerna, jag tycker själv att dom är väldigt bra.

Alma45, 13

Mareld

Av Viveca och Camilla Sten

Betyg:

Boken handlar om en tjej som heter Tuva som  bor på Harö och upptäckter att hon är från havsfollket. Hon är den enda från havsfollket som lever, hon blir jagad av sjörået som styr över hela Östersjön och vill få bort alla människor från hennes hav. Sjörået sänker båtar och styr strandvaskare att dränka människor. I slutet av boken försöker hon stanna  golfströmmen och dränka alla öar. Det är en väldigt bra skärgårds-skräck men om man är lättskrämd ska man inte läsa den. Den finns att låna på biblioteket.

Klara Koutsoubakis Brav, 10

Rädda Rabalder

Av Inger frimansson

Betyg:

Boken handlar Eufrosyne och Ingeborg segerstjärna. Men som kallas Frossan och Bojan. De startar en klubb som heter kona klubben, ko som står för konstiga och Na står för namn. En dag när Frossan kommer till stallet så är hennes älsklings häst Som Rabalder borta.

Noor, 9

Gusten grodslukare

Av Ole Lund Kirkegaard

Betyg:

Boken är väldigt bra och rolig!!!

Den handlar om en pojke, han är jätte, jätte rädd för Gusten (hans kompisar också.)  Det är för att han(Gusten) retas så mycket! Fast då kommer retet tillbaka.

Lars, 9

Mordet på Safari Star

Av M.G. Leonard

Betyg:

Mordet på Safari Star är den tredje boken på serien Det stora tågäventytet. Det är en deckarserie där Harrison Beck och hans morbror Nathaniel Bradshaw åker på en tågresa.

Om du gillar deckarböcker med lite utmaning är det här en riktigt bra bok för dig. Den har 19 kapitel och väl illustrerade bilder!

DollySia, 11

Athena: Till sista droppen

Av Elin Ek

Betyg:

Denna bok handlar om en flicka som heter Athena. Hon ska vara hos sin farmor och farfars stuga med sin bästa vän Ronja och sin bror Gustav på sommarlovet. Men i området där stugan ligger håller vattnet mystiskt på att försvinna… En väldigt bra och rolig bok som passar folk från 8 år och uppåt enligt mig.

Thomasine Morsing, 10

Legend

Av Marie Lu

Betyg:

Legend är en dystopi som handlar om underbarnet June och den eftersökta brottslingen Day som bor i det splittrade Amerika i landet Republiken.

Republikerna ligger i ständigt krig emot deras grannland Kolonierna, och landet drabbas av ständiga pestsmittor och översvämningar. En dag så mördas Junes bror och Day utses som skyldig.

Deras vägar korsas och inget blir som förr. Tillsammans så måste de kämpa och tvingas inse hemligheten bakom Republiken.

Jag tycker att den här boken är superbra, och väldigt välgjord. Den är faktiskt min favoritbok just nu. Däremot så skulle jag rekommendera den här boken till lite äldre folk, för det är mycket död och kärlek med i den, och den är även ganska svårläst och lång. Du borde verkligen läsa den!

Voldemort, 10

Ödetorpets hemlighet

Av Kim Wouda

Betyg:

En väldigt bra och spännande bok. Jag tycker om beskrivningen av Liam som är huvudpersonen. Han är mobbad och har det lite jobbit. Bra spökhistoria med lite om samer och sånt i norrland, Ovanligt men intresant.

Ibland blir det lite rörigt men det är alltid intressant och spännande.

En jätte bra bok för 9+ eller så, beror på om man törs läsa om spöken och sånt. Spännande!!! Och fina bilder

Elli,11

Röd drottning

Av Victoria Aveyard

Betyg:

I sjuttonåriga Mare Barrows värld är allt uppdelat efter blod. De silverblodiga är supermänniskor med oehörda krafter som styr världen medans de röda behandlas som slavar.

När Mare, som är en röd upptäcker att hon har en kraft, lik de silvrigas förs hon till Soloalatset och ses regenter. Men snart upptäcker hon att allt inte är så stabilt och bra under den silvriga ytan, och snart blir Mare inkastad i ett spel på liv och död, en revolution, ett kärleksliv och ett stort mysterium på varför just hon är speciell.

Mare Barrow, 13

Glastronen

Av Sara.J.Maas

Betyg:

I kungadömet Adarlan har magi och gamla seder förbjudits, härskaren styr med järnhand och krossar alla i hans väg.

Celaena Sardothien, Adarlans främste lönnmördare är fast i fånglägret i Endovier. Så när kronprinsen Dorian Havilliard kommer för att hämta henne till rikets vackra och glimmande glasslott tror hon självklart att hon ska avrättas. Men när hon kommer fram visar det sig att hon ska vara med i en tävling, med sin frihet som pris och sitt liv på spel. Kapten Västfall och kronprinsen ska träna henne, men båda kommer försöka vinna hennes hjärta. Men något ondskefull ruvar i glasslottet, något med syfte att döda.

Denna bok var väldigt bra då läsaren följa med i både slottets intriger, den blodtörstiga tävlingen mot tjuvar och mördare, en ung kvinnas känslomässiga liv och en tränad lönnmördares kamp för frihet.

Celaena Sardothien, 13

Det tunna svärdet

Av Frida Nilsson

Betyg:

Boken handlar om Sasha som förlorat sin mamma och vill ha tillbaka henne. Han stöter på massa nya djurvänner. Mer säger jag inte. Boken är både sorglig och spännande.

En bokglad uggla, 11

Athena: Grattis världen jag är här nu!

Av Elin Ek

Betyg:

Helt klart en av de bästa böckerna jag har läst! Älskar hur Athena aldrig ger upp. Jag lärde mig mycket av att läsa boken!

Tiiv, 12

Baladen om sångfågar och ormar

Av Suzanne Collins

Betyg:

Boken handlar president Snow när han var mentor för det 10 hunger spelen...

Jag tycker om boken för att jag har läst hunger spelen men jag blev irriterad på Snow flera gånger i boken men överlag är den bra och starkt rekommenderat för hunger spels fans.

Den som har läst MYCKET, 12

Percy Jackson född till hjälte

Av Rick Riordan

Betyg:

Percy är en helt vanlig kille som har ADHD och dyslexi men när hans matte lärare blir ett monster och historie läraren blir en kentaur så kanske han inte är så vanligt som han tror...

Boken är spännande o roligt helt en av dom bästa böcker jag har läst.

Soffan du vet vem jag är, 12

Warriors ut i det vilda

Av Erin Hunter

Betyg:

Tamkissen Rost jagar en mus in i skogen där han möter vild katter som frågar om han vill gå med i deras klan. Rost svarar ja och blir medlem i klanen.

Ek moln, 9

Little darlings

Av Jacqueline Wilson

Betyg:

Denna boken handlar om två flickor vid namn Destiny och Sunset. De lever helt olika liv men kan ändå förstå varandra. Destinys mamma jobbar hela tiden, och är alltid trött. Sunset lever i lyx med sin kända pappa, rockstjärnan Danny Kilman och modellmamman Suzy. Men hon blir inte accepterad av sin familj, och tvingas vara perfekt inför kamerorna. Men hennes pappa är kanske inte den hon tror. Danny Kilman råkar vara Destinys pappa, utan att veta om det. Boken visar att man kan ha det svårt på olika sätt, men Klara det ändå. Först väntade jag på särskilda händelser, men sedan kom otroliga vändningar. Jag rekommenderar boken starkt!

Sigrid, 10

Tidsbrott

Av Mathias Kunto

Betyg:

Jättespännande om tidsresor!

Kevin och hans kompis Anton råkar hamna på Gustav Vasas slott under 1500-talet av misstag. De upptäcker en hel värld av tidsresenärer och måste kämpa för att komma hem igen samtidigt som de behöver stoppa någon från att ändra historien.

Helt UNDERBAR bok! Min storebror rekommenderade den och sa att den är som en Harry Potter. Kanske inte helt, men jag fastnade direkt. Det är spännande när de använder modern teknik och kunskap för att klara sig på medeltiden. Istället för trollkarlsvärlden i Harry Potter så finns det en värld av tidsresenärer som är jätteintressant skriven. Ibland fanns det svåra ord i texten, men oftast fattar man ju av sammanhanget så det gör inte så mycket.

Jag hoppas verkligen att bok 2 i serien kommer ut snart!

Sanna Johansson, 14

Harry Potter och det fördömda barnet

Av J.K Rowling

Betyg:

Boken handlar om Harry Potters barn som heter Albus Potter. Han åker genom tiden för att stoppa en häxa som försöker återuppliva Mörkrets herre. Men allt går fel i uppdraget. Med sin vän Scorpius

Malfoy till hjälp så lyckas dom tillslut, Hoppas jag (har inte läst klart än) låstas bara har visst löst klart.

Den Harry Potter galna nifflaren som går i ravenclaw, 10

Bit ihop!

Av Ida Björnstad och Marie Oskarsson

Betyg:

Detta är en bok om hockey och mycket mer. Författarna får in vänskap, bästisbråk, hockey, kändisskap, familj och julstämning.

Bra med boken: Många ämnen, man lever sig in i boken, allting handlar inte om kärlek, spännande och bra att mysläsa.

Mindre bra med boken: Om man inte spelar hockey kan det vara lite svårt att förstå och de skriver inte mamma och pappa utan Mackan (”Big mac”) och Lisen så det kan vara svårt att förstå vem som är vem.

Gurkan, 10

Mammas lilla prins

Av Mårten Melin

Betyg:

Mammas lilla prins är en bok som handlar om Elvis Presleys barndom. Jag skulle säga att boken har en åldersgräns på 9+ år.

Bra med boken: Man får se ungefär vad som hände i Elvis’ barndom, boken var väldigt bra skriven, man ville bara fortsätta läsa och den var lagom tjock.

Mindre bra med boken: Den var lite förutsägbar.

Gurkan, 10

Mio, min Mio

Av Astrid Lindgren

Betyg:

Mio, min Mio är en typisk klassiker som man kan läsa hur många gånger man vill, och den blir bättre för varje gång.

Bra med boken: Otroligt bra skriven, bra miljöbeskrivningar, bra känslobeskrivningar och fin historieidé.

Mindre bra med boken: Dålig utseendebeskrivning av vår herre konungen, tant Edla och farbror Sixten.

Gurkan, 10

Vi kommer snart hem igen

Av Jessica Bab Bonde & Peter Bergting

Betyg:

Boken handlade om olika personer som berättar om förintelsen och hur det var när de var på olika koncentrationsläger. Den är skriven som en serie och är väldigt sorgligt, eftersom alla som det berättas om har förlorat en eller flera familjemedlemmar. De har också haft ett bra liv innan allt det hemska började.

Jag tyckte att den var bra för att det var intressant att höra om deras berättelser. Ett minus är bara att man gärna ville veta mer om dem och att den kändes ganska så kort!

Men jag den var väldigt intressant och jag rekommenderar den!

LillaMänniskan, 11

Ryktet

Av Emma Askling

Betyg:

Ryktet är en helt okej bok som handlar om Lea som har en anonym skolblogg med sin kompis och granne Affe.

Jag tycker att boken var bra eftersom att det var en bra och påhittig idé med en anonym skolblogg där det aldrig nämns några namn.

Det jag tycker är sämre är att författaren byter ämne för mycket och att Lea får för många känslor på samma gång.

Gurka som har kommit med här en till gång!, 10

Berts bekymmer

Av Sören Olsson och  Anders Jacobsson

Betyg:

En riktigt bra bok! Boken handlar om tjejtjusaren Bert och hanns knäppa liv. jag tycker att man ska läsa den vid 10 och över ålder, för det är lite svordomar och så. Bert är en busig kille som skulle göra allt för tjejer. Hans föräldrar bråkar hela tiden, han har två bästa kompisar, Åke och Lill-Erik. Det finns flera böcker, men jag tror inte att de finns kvar att köpa till salu. Jag har fått mina Bert-böcker av min mamma som läste dom när hon var i min ålder. man måste nog köpa eller låna alla Bert-böcker begagnade. De är jättebra!

Bert-älskaren!, 13

Önskestjärnan

Av Ingelin Angerborn

Betyg:

Det handlar om Astrid . Hon och hennes bästa kompis Vera har bråkat och Astrid önskar att hon bara var en hund så hade det aldrig hänt. Hon och hennes mamma ska gå till affären men stannar för att kolla på stjärnorna. Då ser Astrid ett stjärnfall. Hennes mamma har sagt att om man ser en stjärna falla ska man önska sig någonting. Jag önskar att jag var en hund tänkte hon. Hon tror inte på att det ska slå in. Men på hemvägen börjar hon springa fortare och hon får hår på benen och armarna. Jag tyckte den var spännande och väldigt rolig. Man kan inte sluta läsa.

Louise Von Platen, 9

Vildhäxa: Eldprovet

Av Lene Kaaberbøl

Betyg:

Boken handlar om när 12-åriga Clara får reda på att hon egentligen är en Vildhäxa. En särskild sorts häxa som har en speciell kontakt med naturen och alla vilda djur. Och till på köpet försöker den fallna Vildhäxan Kimera att kidnappa henne...

Jag tyckte att boken var jättebra. Lite kort bara.

Månen, 10

Hungerspelen

Av Suzanne Collins

Betyg:

Den handlar om Katniss Everdeen som under slåtterdagen behöver hjälpa en av de som hon älskar mest. Det gör att hon behöver vara med i Hungerspelen som där barn och unga tävlar med varandra. Men bara EN överlever.

Jag tyckte att den här triologin var jättebra men rekommenderar den till lite äldre.

Katniss Everdeen är bäst!, 11

Survivors

Av Erin Hunter

Betyg:

Det kommer en jordbävning (eller som de i boken kallar det; det stora morret). Då förändras livet för huvudkaraktären Lucky, som är en gatuhund/vildhund. Han har alltid varit en ensamhund och inte i en flock. Men när saker förändras så behöver han bilda en flock med några koppelhundar när de hade blivit av med sina ägare.

Det finns många böcker i serien, men de flesta finns bara på engelska (några på svenska också).

Första boken heter Den Öde Staden.

Bokälskaren, 11

Nikkis dagbok 8: berättelser om en (inte så) evig lycka

Av Rachel Renée Russell

Betyg:

Det här är den åttonde delen i bokserien om tonåringen Nikkis kaotiska liv. I denna boken spelar hennes klass spökboll på idrotten och Nikki får en boll rakt i ansiktet! Hon börjar drömma om ett galet sagoland där allt kan hända. Men är det inte något bekant över alla personer hon möter…? Detta är en rolig bok som jag tror att de flesta kan känna igen sig i! Jag rekommenderar den till alla! En klar femma i betyg!

jag hatar silverfiskar eww, 10

Hungerspelen

Av Suzanne Collins

Betyg:

Hungerspelen:

VINNAREN BLIR BERÖMD, FÖRLORA DÖR.

I en mörk vision av en nära framtid, direktsänds varje år en dokusåpa Hungerspelen. Tolv pojkar och tolv flickor tvingas att medverka. Tävlingen har bara en regel: döda de andra eller bli dödad själv.

När sextonåriga Katniss Everdeen kliver fram och tar sin lillasysters plats i spelen, tänker hon att hon är dömd till döden. Men Katniss har varit nära att dö förut. Att överleva har blivit en del av att vara Katniss. Hon har lärt sig att överleva även när oddsen är emot henne.

Fatta eld:

KATNISS EVERDEEN ÖVERLEVDE HUNGERSPELEN. NU VILL PRESIDENT SNOW SE HENNE DÖ.

Mot alla odds lyckas både Katniss Everdeen och Peeta Mellark överleva Hungerspelen.

De återvänder hem som hela nationens hjältar och allt borde vara bra nu. Men det ryktas om en revolt mot huvudstaden - en revolt som Katniss och Peeta kanske har hjälpt till att starta.

Medan nationen följer Katniss och Peetas segerturné ökar spänningen i landet. Insatserna stiger. Ett enda snedsteg och följderna blir ofattbara

Revolt:

OM VI BRINNER, BRINNER NI MED OSS!

Katniss har överlevt Hungerspelen två gånger. Men hon är fortfarande inte i säkerhet. En revolution börjar ta form. Och det verkar som om alla är delaktiga i planeringen - alla utom Katniss. Ändå måste hon spela den viktigaste rollen i den slutgiltiga striden. Katniss måste bli deras Härmskrika, symbolen för revolten, oavsett vad det kommer att kosta henne.

Den här bokserien är väldigt bra, närmare bestämt den bästa  jag har läst! Den är spännande, rolig, sorglig och SÅ bra skriven.

Rekommenderar VERKLIGEN!

Saltgurkan, 12

Pages & Co.: Tilly and the Bookwanderers

Av Anna James

Betyg:

Den här boken är den första i en serie på fyra böcker. Den handlar om Tilly Pages som älskar att läsa. Hon vet inte vem hennes pappa är och hennes mamma försvann spårlöst efter Tillys födsel. Tilly bor med sina morföräldrar i deras bokhandel.

En dag kommer Tillys två favoritkaraktärer Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet plötsligt till liv och när hennes morföräldrar berättar om böckernas hemligheter vänds hennes värld uppochner. Hon och hennes vän Oskar är med om flera spännande äventyr och får reda på många intressanta saker om Tillys familj.

Jag läste den här boken på engelska och tyckte att den var jättebra! Det var kul att äntligen få läsa om någon som älskar att läsa (som jag) och som läst flera böcker jag också läst så jag kunde känna igen mig i de. Författaren har även lyckats bra med att uttrycka karaktärer ur andra böckers personligheter genom sättet de pratar och beter sig vilket jag tror är väldigt svårt. Det var en riktigt spännande bok och jag är så glad att jag läste den.

P.S. Jag rekommenderar att läsa Anne på Grönkulla, Alice i Underlandet eller En liten prinsessa innan då dessa böcker är väldigt viktiga i boken och man då kan känna igen sig bättre.

P.S. 2 Skaffa Goodreads! Det är en jättebra bokapp där man bland annat kan lista alla böcker man läst, få boktips och se andras recensioner och åsikter om olika böcker.

Jag har så många böcker jag vill läsa…, 11

Mobilen

Av Petter Lidbeck

Betyg:

Denna boken var jättebra! Den hade mycket spänning i sig och var som en deckare. Boken handlar om en Tjej som heter Elsa och hennes kusin Signe. Elsa och Signe var ute på stan och Elsa såg en massa människor i en klump. Hon gick fram och helt plötsligt fick hon en mobil. Hon var på rätt ställe vid rätt tid helt enkelt. Men det var ingen vanlig mobil… Om du tycker det låter spännande kan du hitta boken på ungefär på vilket bibliotek som helst!

Den Lilla Potatisen Alice, 12

Mobilen

Av Petter Lidbeck

Betyg:

Mobilen är en deckare av Petter Lidbeck som handlar om att huvudpersonen Elsa får den nyaste mobilen som delas ut gratis på torget. Den sägs ha jättemånga nya bra funktioner och vara helt röststyrd, Elsa tycker nästan att den verkar läsa hennes tankar. Fast hennes kusin Signe är skeptisk mot mobilen eftersom den verkar höra och se allt…

Jag tycker att det är en ganska bra och spännande bok fast den skulle kunna vara längre.

Boschot, 11

Mobilen

Av Petter Lidbeck

Betyg:

12-åriga Elsa är ute på stan med sin kusin Signe. Det ser en folksamling och en bil med personer som delar ut telefoner. Elsa får en och Signe tror att någon lyssnar av dem. Telefonen är mycket utvecklad. De vet inte vad som väntar framför dem.

Jag tyckte att boken var bra för att den var spännande.

Boken är skriven av Petter Lidbeck.

Det som var negativt med boken var att den var kort.

The Abba lover, 12

Hospitalets hemlighet

Av Ann-Charlotte Persson

Betyg:

Märtas resa till Mallorca blir inställd, och hon måste istället åka till ett gammalt sinnessjukhus, ett hospital, där hon träffar vännen Noa. Märtas mamma släktforskar, och får veta att en släkting till de vårdats där. Tillsammans försöker Märta och Noa finna ett halsband som blev stulet av Ester, släktingens älskarinna.

Lovis, 11

Urchin och den stora flodvågen

Av Margaret I McAllister

Betyg:

Den bästa bok jag läst (nästan) !

Boken handlar om djuren på dimslöjornas ö. Runt ön finns dimslöjor som skyddar invånarna på den, som också gör så att man inte kan åka igenom dimslöjorna och komma tillbaka. På ön bor det ekorrar, igelkottar, mullvadar och uttrar. Det finns en kung och en drottning, präster och en resenär som kan åka genom dimslöjorna utan att bli fast utanför dem.

Jag gillar den här boken eftersom att det alltid händer något och för att jag gillar böcker där djuren är hjältarna.

Edith Karlsson, 11

Fienden

Av Charlie Higson

Betyg:

Berättelsen utspelar sig i London, men alla människor, vid ålder 14 eller äldre har blivit smittade av en obotlig sjukdom, några som inte blivit smittade är Achilles, Maxie och Blue, och tillsammans kämpar de med andra för att överleva. Detta skulle kunna vara en helt vanlig zombieapokalyps bok, men detta är något helt annat. Den lägger stort fokus på karaktärerna och deras relationer, samt hur det är att överleva när zombierna verkar bli smartare. Den är alltid spännande, och man sitter alltid på spänn då man aldrig vet vem som dör eller vem som överlever.

Emma Nilsson Sundin, 14

Spöksystrar (samlingsvolym)

Av Mårten Melin

Betyg:

När Nila är på väg till sin nya skola blir hon sen och bestämmer sig för att gena över kyrkogården. Där möter hon Maj. Maj är rolig, men hon är kall och blek, och det kommer ingen rök ur hennes mun fast det är så kallt ute…Kan det vara så att Maj är ett spöke?

Jag tycker om boken för att den är rolig och fantasifull.

Den lilla boken som älskar att läsa, 8

Varulvens hemlighet

Av Kristina Ohlson

Betyg:

Det handlar om en kille som heter Herbert och hans bästa kompis Sally. Det börjar hända mystiska saker i staden dom bor i. De är nära på att dö många gånger.

Det finns tre böcker ( Zombie feber, Varulvens hemlighet och Mumiens gåta) Jag har skrivit i ordning bara så att ni vet är Zombie feber ettan.

CesarArtax, 12

Drömponnyn

Av Pia HAgnmar

Betyg:

Jag vill tipsa om drömponnyn för den är så bra!

En ridskola sa snart läggas ner och de säljer hästarna de e där Tess hittar henne. Drömponnyn! Men är det verkligen en drömponny och kan Tess köpa henne. Svaren får du i boken.

Boken passar er som gillar/älskar hästar och djur

Lovisa, 10

Skriet från vildmarken

Av Jack London

Betyg:

Buck är en hund som har det väldigt bra hos sin ägare. Men en dag tar en man honom och Bucks resa leder honom till Norden där han får arbeta dagen lång med att dra slädar. Han byter ägare många gånger och får uppleva både hemska människor och tufft klimat. Jag älskar hur Jack London beskriver Bucks känslor och man känner sig som Buck när man läser boken. Hans relationer till andra hundar och människor. Jag rekommenderar den här boken till alla som gillar Warriors!

Den varg-älskande tjejen, 9

Pax (alla delar)

Av Ingela Korsell, Åsa Larsson och Henrik Jonsson

Betyg:

Jag tycker att den var ganska bra men de använde en massa dumma grejer och ord! Till exempel så säger mobbaren till en av huvudrollerna: Har du halsband på dig?! Är du bög eller?

Jag tycker det är såå okänsligt av författarna.

LeopardGryning, medicinkatt i flodklanen:), 9

Warriors

Av Erin Hunter

Betyg:

Warriors handlar om katter som bor i skogen. Och de finns fyra klaner: åskklanen, vindklanen, flodklanen och skuggklanen.

Mango , 9

Vampyrens märke

Av Kristin Cast och P.C. Cast

Betyg:

Den handlar om tonåriga Zoey, som plötsligt börjar hosta i skolan. Senare vid hennes skåp står en kille, och det visar sig att Zoey egentligen är en vampyr.

Hon försöker ta sig hem till sin mormor  som förstår det mesta, men hinner inte...

Cicci, 10

Comedy queen

Av Jenny Jägerfeldt

Betyg:

Sashas mamma fick folk och gråta. Hon får fortfarande folk att gråta fast hon inte ens lever. Därför har Sasha gjort en lista. För att inte bli som sin mamma är det sju saker hon måste göra. Om hon bara lyckas med det kanske det andra försvinner, det som ligger bakom ögonen och bränner och hotar att att trilla nedför kinderna.

MisslyckadToarulle1, 10

Det tunna svärdet

Av Frida Nilsson

Betyg:

Boken Det tunna svärdet är en superbra bok!! Den är: sorglig, spännande och äventyrlig. Det handlar om en pojke som heter Sasja. En dag säger hans mamma att hon inte orkar göra så mycket. Hon och Sasjas pappa åker till doktorn och när de kommer hem igen är de helt bleka. Hans mamma säger att hon har en alldeles för stor klump i sig som inte går att ta bort och att hon kommer att dö. Men nu var det flera månader sen hon och Sasjas pappa var hos doktorn. Sasja går in till sin mamma. Hon är svag. Sedan börjar de prata om vad som kommer att hända efter att hon har dött. Döden kommer komma och hämta henne och ta henne till Dödens rike. Sedan pratar de om att man kanske kan överlista Döden. Några nätter efter dör hon. Sasja kommer ihåg att hon sagt att Döden kommer hämta henne så han springer efter för att försöka överlista Döden. Sedan händer mycket mer...

Tjejen som älskar att läsa!!!, 9

Häxan

Av Idriz Idrizi

Betyg:

Häxan är en bok om vänskap, svek och känslor. Den är poetisk, skrämmande och väldigt spännande. Boken handlar om Celia som går i sexan. Hennes bästis har vänt henne ryggen och en mystisk och cool tjej börjar i klassen. Hon säger att hon är en häxa och tillsammans gör de någonting som Celia kommer ångra resten av sitt liv.

Jag älskar denna bok, är toppen på alla sätt! (finns uppföljare)

Läs den!

Häxan, 12

Cirkeln

Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Betyg:

En natt är månen helt röd på himlen och sex tånårstjejer förs till den nedlagda folkparken i staden Engelfors. Dom har inget gemensamt men dom får veta att utan varandra så kommer dom inte att överleva.

Jag ÄLSKAR den här trilogin det är den bästa jag har läst på länge. Men när jag började läsa den så blev jag lite förvirrad och kunde inte hålla isar karaktärerna eftersom den är skriven från olika personers perspektiv till och från. Det gjorde att det var svårt att hänga med i början. Men när man har kommit in i den så är den jätte spännande. Så fortsätt läs även om du inte fattar allt det är de värt! (Det finns två andra delar ”Eld” och ”Nyckeln”)

Hermione Cullen, 14

Zombie Feber

Av Kristina Ohlson

Betyg:

Boken handlar om Roberta, hennes bästa vän Charlotte har ett svårt sjukt hjärta. Charlotte skulle dö bara om några veckor om hon inte får ett hjärta! Roberta hittar en magiskt jordglob på en auktion, nu  måste Roberta göra vad som helst för att kunna hitta ett hjärta åt sin bästa vän.

Jag tyckte att boken var jättebra och spännande. Det fanns inte så många svåra ord i boken men boken var ungefär 200 sidor. Jag kunde knappt inte ens sluta läsa för att den var så bra!

Den 11 åriga boknörden

På liv och död i andra världskrigets skugga

Av Kim M. Kimselius

Betyg:

Theo och Ramona är ute och går när Theo hittar en judestjärna på trottoaren. En ny tidsresa har börjat.

Den här boken var väldigt bra eftersom man verkligen får se vad som hände 1939-1945 i Tyskland. Författaren har skrivit en massa böcker om historiska tidsresor om man är intresserad.

Gurka, 10

Allt som rimmar på kär

Av Elin Hansson

Betyg:

Den här boken handlar om en tjej som heter Gro. Gro har en bästis som heter Mina. Men ibland känner Gro att Mina är bossig. Helt plötsligt börjar en ny kille i klassen. Josh. Och sedan blir båda tjejerna lite mer intresserade av honom än av varandra...

Den är bäst!, 12

Pärlfiskaren

Av Karin Erlandsson

Betyg:

Pärlfiskaren har fyra böcker. Serien handlar om Miranda som letar efter Ögonstenen. Det sägs att om man hittar Ögonstenen så får man allt man längtar efter.

:):):):):):), 13

Nevermoor

Av Jessica Townsend

Betyg:

En flicka som heter Morgan Crow är speciell och ska dö på sitt elfte levnadsår men allt tar en stor vändning.

Elinpuffa, 11

Nevermoor: Morrigan Crows magiska förbannelse

Av Jessica Townsend

Betyg:

Nevermoor-Morrigan Crows magiska förbannelse är den första boken i Nevermoor-serien på 4 böcker.

Morrigan Crow har smugglat in från Vinterhavsrepubliker till Nevermoor och utsätts för många mysterier.

Serien är en värld fylld av magi, mysterier och prövningar!

Fennestra Magnifikatten, 10

Harry Potter och Fenixorden

Av J.K Rowling

Betyg:

Det är den bästa boken någonsin! Den passar verkligen en person som antar utmaning när det gäller att läsa! Det är både sorg och spänning! Och man träffar många onda!

Harry Potter fan från 6 år tillbaka, 12

Dödsdömda

Av Camilla Lagerqvist

Betyg:

Jag tyckte att boken var en av de bästa jag läst, författaren är väldigt duktig.

Den handlar om tre barn som har bildat  en motståndsgrupp under andra världskriget. De har utfört farliga uppdrag innan, men det är är det farligaste, de blir förråda och förda till ett koncentrationsläger, men kommer de att överleva?

Det här är sista delen i en serie som heter svarta rosorna, det gör inget om man inte läst de andra men det kan ge en bra bild av boken.

Den var jättebra!

En bokälskare, 10

Vildhästen Izza

Av Jenny Wuori

Betyg:

Izza är en helt vanlig vildhäst tills hon tvingas rädda det lilla fölet Curro som har på något sätt tagit sig över från fastlandet till en liiiiiten ö. Där trampar hon på något vasst (en kristall) som tränger in i hoven och sedan dess är hon MAGISK!!! Hon blir bland annat mycket snyggare snabbare och starkare.

En liten liten KP och ijwtbc beundrare;), 5

Festen

Av Petter Lidbeck

Betyg:

Signes kusins har en fest men dagen efter får familjen ett förfärligt dödsbesked, Sebastian som varit på festen har hittats död troligast överkörd, men polisen utesluter inte mord.

Hilda Björnestam, 11

En annan Albin

Av Johan Unenge

Betyg:

Under en idrottslektion blir Albin kvar i skogen och alla letar efter han för nu vet de mitt  namn och ser mig som värsta skådisen men så går det lite snett och Albin måste räta till det.

Den bokläsande nörden, 10

Ge mig Ivy Pockets huvud på ett fat

Av Caleb Krisp

Betyg:

Den självgoda Ivys vän Rebecka är fången i en parallell värld. Där härjar en pest som människors själar kan bota tillfälligt. Enligt legenden ska det komma en person från båda världarna som ska fördriva pesten för alltid. För att rädda Rebecka måste Ivy hitta helaren. Denna bok är slutet på serien, men man kan läsa den först ändå. Så bra! Rekommenderas samtliga.

Ivy4ever, 12

Harry Potter

Av J.K Rowling

Betyg:

Det handlar om en pojke som heter Harry Potter. Hans föräldrar blev mördade av den onda trollkarlen, Voldemort när han var ett spädbarn, Voldemort försökte mörda Harry också men det funkade inte. Han flyttade till sin moster och morbror. Några år senare fick han reda på att han var en trollkarl och åkte till Hogwarts, skolan för trollkonst utan för London. Under det första året får han möta många svåra problem! Han har också fått en dålig relation till läraren i trolldryckskonst, Severus Snape.

# Harry Potter!, 12

Den Svarta Staden

Av Stina Nilsson

Betyg:

Den svart staden är uppföljaren till Det svarta regnet och handlar om 12-åriga Liv. Den utspelar sig i framtiden och är ganska hemsk, men superspännande. En mystisk sjukdom, med symtom av svarta fläckar, har dödat många nära till liv. Och nu är hon och hennes lillasyster på väg mot ön där allt kunde bli bra, om den ens finns...

Jag tycker att den här boken var otroligt spännande, man kunde inte sluta läsa, men också väldigt hemsk och läskig, vilket jag gillar. Läs ej om du är lättskrämd!

författaren, 12

Divergent

Av Veronica Roth

Betyg:

Sextonåriga Beatrice bor i framtida Chicago där befolkningen är uppdelad i fem falanger: De osjälviska, de tappra, de fridfulla, de fridfulla och de lärda. Varje år samlas alla sextonåringar och får, genom att låta sitt blod rinna ner i valfri skål, välja sin falang. Beatrice som är född i den osjälviska falangen känner inte att hon hör hemma någonstans och snart börjar svåra prövningar för att kunna dölja det olagliga som växer sig större och större inom henne…

Jag tyckte att denna boken var en av dem bästa jag läst! Den är första boken i en trilogi, dock har den här boken mer kvalitet och bättre story enligt mig, jag rekommenderar den till personer i åldrarna 11-16 då kärleksscener förekommer ibland.

En liten häst

Där kräftorna sjunger

Av Delia Owens

Betyg:

Kya Clark bor ensam ute i vildmarken utanför en liten stad efter att hennes mamma lämnat henne. Pappan har problem med alkohol och snart lämnar hennes syskon även henne. Folket i staden börjar kalla henne Träskflickan och sprider många rykten om hennes beteende. När en död man hittas i träsket utanför hennes mark tror alla därför att det är hon. En mordutredning börjar men snart inser alla att Kya är mer än bara den outbildade enstöringen alla tror.

Den här boken är den bästa jag läst! Den riktar sig mer till ungavuxna hållet eftersom det är en del hemska saker som händer. Man får följa Kya från fyra års ålder till hennes död och jag levde mig in i henne så mycket att jag nästan började gråta när boken var slut. Sjukt bra är det ända jag kan säga!

Personen som läser vuxenböcker, 11

Tankeläsaren

Av Kristin Cashore

Betyg:

Den här boken blandar kärlek, fantasy och spänning. Det för den till en fantastiskt bra och spännande bok, det går verkligen inte att sluta läsa den! Den passar nog alla 12-15 åringar.

Sengångarenmedhorn, 14

Mysteriet på ödeborgen

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Walter och Ellie ska flytta till en ö inte så långt bort från fastlandet. Men på vägen dit är det en mystisk svart fågel som förföljer de! När de kommer fram så upptäcker de att det finns en stor borg på ön. Folket på ön säger att det spökar där. Men det är just dit Ellie och Walter är på väg... Boken var väldigt spännande och lite läskig. Man kommer in i boken ganska snabbt och man fastnar att med läsa den. Dock så tycker jag att det skulle ha varit lite mer text på sidorna men annars var den riktigt bra!

Pandan, Kébab och Margarin ni vet vem jag är!!, 11

Rött vitt och kungligt blått

Av Casey Mcquiston

Betyg:

Det handlar om en kille (Alex) som är son till USA:s första kvinnliga president. Men på ett kungligt bröllop händer en olycka mellan Alex och hans ”fiende” prins Henry och det blir stora rubriker i tidningarna. Så för att fixa det åker Alex till Henry och de låtsas vara vänner. Sedan blir de vänner på riktigt men sedan djupnar vänskapen till något mer som kan vara väldigt skadligt om det kommer ut och det hotar även Alex mammas chanser att bli omvald till president.

Jag älskar böcker, 12

Alea Aquarius-Vattnets lockelse

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea har dragits till vattnet så länge hon kan minnas. Men de lockande vågorna är förbundna till livsfara. Alea får på inga villkor komma i kontakt med kallvatten och känner mycket väl till de varnade orden hennes mamma sa innan hon spårlöst försvann ur Aleas liv. Vem är Alea och vart kommer hon ifrån? I sökandet på sitt ursprung lär hon känna gänget Alpha Cru, bestörtningen på båten Crucis, som planlöst seglar omkring på världens alla hav. Under en storm kastas Alea överbord och efter det är ingenting sig längre likt…

Älskar boken! Bland de bästa jag har läst! Denna bok är del ett av bokserien ”Alea Aquarius” läs den! Du kommer inte att bli besviken!

TildeVilde <4, 11

Seawalkers

Av Katja Brandis

Betyg:

Jag har alltid vetat att jag är annorlunda men det tog ett tag innan jag förstod HUR annorlunda…

Seawalkers är en bok som man inte kan sluta läsa (det kunde iallafall inte jag). Den handlar om en kille som heter Tiago och han är en seawalker (människor som kan förvandla sig till ett havsdjur) och han börjar på en skola för seawalkers som heter Blue Reef High School där alla är rädda för honom eftersom han är en tigerhaj. Fast hans rumskompis Jasper som är bältdjur i andra gestalt är inte rädd för Tiago. Men en dag när Jasper försover sig så måste Tiago gå ner till frukosten själv. När han har satt sig så kommer Shari den snyggaste delfintjejen i hela skolan och sätter sig vid samma bord.

Resten får ni läsa själva! Det finns två delar hittills men del tre kommer i mitten av mars 2022. Det finns en jättebra serie som heter woodwalkers också, och jag tipsar att ni läser dem först. Man blir helt förkrossad när man har läst ut alla böckerna. Jag brukar ta med mig böckerna vart jag än går. =)

FinnyDenLillaDjävulsrockan, 10

Nevermoor

Av essica Townsend

Betyg:

Boken handlar om tjejen Morrigan som är förbannad precis som några andra barn. Det innebär att hon kommer dö på mörkerafton när hon är tolv år. Men det blir inte riktigt som hon tänkt. Istället hjälper Jupiter henne och helt plötsligt är hon med i uttagningen till Wundersamförbundet, Nevermoors Harvard, fast lite större.

Jag tyckte boken var fantastisk! Det är den bästa bok jag läst och gjort det många gånger… den är bra för den har my let magi vilket jag gillar men samtidigt lättläst. Det händer precis lagom mycket, så att det inte blir rörigt men inte tråkigt. Just nu finns det tre böcker och den sista, Hollowpox, är min favorit.

Trodde han hette Havtorn!, 12

Spökjägare

Av Martin Jern

Betyg:

Holly och Elvir skulle till sin faster Ingrid men det värkar spöka där. Barn försvinner, en spökklub skapas och tavlor lever. Jag gillar boken för att den är så skrämmande och läskig. Det gör så jag måste fortsätta bläddra.

En numera glad ärta, 10

Tidssvävarna

Av Anette Junie Holmström

Betyg:

Jag har läst Tidssvävarna som handlar om Pål, NB, Molly, Musse och Rox. NB älskar att experimentera och har uppfunnit, som han själv säger, en tidsmaskin. När han berättar om den för de andra tror de inte på det. Han berättar också att han fick en syn, en syn på några ungdomar som försvunnit för tjugo år sedan.

Pål får sedan reda på att hans pappa har vunnit en resa till Slovenien! Men senare kollar NB upp var de där ungdomarna var och det visar sig att det var i Slovenien på en utflykt!

När Pål väl är på semestern börjar märkliga saker hända. Han känner sig iakttagen och det luktar som att någon har rökt.

Är det bara ett sammanträffande att Pål och hans pappa åkt till samma ställe som de försvunna ungdomarna eller är det något annat? Varför luktar det rök? Vad händer sedan?

Jag tycker att boken var väldigt spännande, bra, rolig och lite läskig så därför ger jag den 5 hela. Rekommenderas!

Embla, 10

Din egen Booky

Av Bernice Thurman Hunter

Betyg:

Den här boken är bara för bra!

Boken handlar om en tjej Beatrice men kallas Booky för att hon alltid att med näsan i en bok när hon var liten.

På sin födelsedag får Booky en dagbok av sina bästa kompisar. I den skriver hon om allt möjligt till killar som Lorne Huntley eller när kungen och drottningen kommer på besök till  Toronto. Den är skriven på typ 50 talet så det är lite svåra ord. Men annars är det en väldigt bra bok.

Längdskids älskaren! , 11

Dans för en död prinsessa

Av Lo Khan

Betyg:

I världen under de två månarna förbereder det mäktiga riket Ghend för drottningens jubileum. Men under ytan pågår en maktkamp sim sträcker sig från slottets spiongångar till Förbundet i söder till de mystiska länderna på andra sidan havet. En tjuv från Tusenöarna, en ung soldat och en slottspiga som samtalar med de halv döda dagvandrarna är bara några som dras in i kampen om dubbeltronen och den söndrade världens öde.

Boken var intressant för att den utspelar sig ur många människors perspektiv. Världen där den utspelar sig är cool och svårförståelig men även fylld av död, intriger och svek.

Klackklack, 12

Sju förtrollade nätter

Av Mårten Sandén

Betyg:

Boken handlar om Buster som vill bli kompis med Saga. Men det går sådär tills den gamla bion öppnar och allt förändras. Jag tycker att boken är bra för att det är spännande och en bladvändare den är dock svårt läst.

En lite bokslukare, 10

Vampyrguden

Av Sebastian Rook

Betyg:

Boken heter Vampyrguden och är skriven av Sebastian Rook. Boken passar alla som gillar mord, spänning och äventyrliga böcker. Bokens huvudkaraktär heter Jack, han är en hemlös kille som bor vid en av Londons hamnar. Han träffar en kille som heter Ben.

Ben hade varit i Mexiko med sin pappa Harrison Cole och andra utforskare. På sin resa hittar de en bevarad sak från Mayafolket. En olycka händer och sir Donald en av utforskarna fastnar i en grotta som faller ihop. Alla tror att sir Donald har gått bort i stenraset. Sir Donald hade överlevt stenraset men när han kommer ut är han som en helt annan människa. Plötsligt dör deras bärare i en plötslig sjukdom. Ben är tvungen att fly för sitt liv medans hans pappa har gått bort i den mystiska sjukdomen. Det är inte så svårt för Ben att lista ut vad det var, vampyrer. Ben, Jack och Emily kämpar för att förinta vampyrguden medan vampyrerna förintar mer och mer människor…

Jag bara gillar den här typen av böcker. Jag rekommenderar boken starkt.

Emsems, 12

Hundmannen släpper loss

Av Dav Pilkey

Betyg:

Det handlar om en polishund och en polis som hamnar i samma kropp och sen så räddar de hela värden.

Elias M,10

Flocken

Av Matilda Ruta

Betyg:

Lova går i sjuan och det händer samma saker dag efter dag. Tills hon hittar tavlorna på de där djuren...

Hennes gammelmoster Lilith tar en dag med Lova till skogskyrkogården. Där får Lova se något hon inte skulle sett. Hon träffar även Josef och tillsammans försöker de förstå. Men Lova börjar dras till blodet och de underliga djuren.

Boken är en läskig seriebok. Jag gillade den fast egentligen så är den lite väl läskig för min stil. Jag rekommenderar boken för åldern 10 och uppåt. Även lite yngre kan nog gilla den.

Jag måste skynda!!, 10 år

Den yngsta tempelriddaren

Av Michael Spradlin

Betyg:

Den här boken passar dem som gillar krigshistorier och fantasy.

Det här är en fantasy bok. Boken handlar om en pojke i 16 årsåldern som heter Tristan. Han borde på ett kloster i England i staden St Albans men fick sedan flytta till staden Dover och blev en Tempelriddare. Några månader senare åker England i krig mot sarancerna. Efter kriget måste Tristan tillbaka till England.

felix, 11

Seawalkers del 1: Farligt uppdrag

Av Katja Brandis

Betyg:

Den är så bra!

Tiago som egentligen är en tigerhaj och människa skickas ut på ett farligt uppdrag med pumakillen Carag och pytonormen Ella och delfintjejen Shari

Amanda, 11

Iris Karlssons värsta sommar

Av Elin Lindell

Betyg:

Iris farfar har dött och hon ska hänga med sin farmor på sommarlovet. Detta tror Iris ska bli världens tråkigaste sommar, men det blir tvärtom. Farmor ska hälsa på Conny, som hon hittat på nätet.

Farmor har blivit galen, hon kör vilse med motorcykeln, när hon kör dit hjärtat vill. De hoppar från balkonger. Farmor snattar glassar och får dåligt samvete och betalar efteråt.

Klass 3C på Böleängsskolan tycker att det var en bra, rolig, och spännande bok att läsa högt, passar även för egen läsning.

Böleängsskolan 3c, 9

Jobbiga tjejer

Av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson.

Betyg:

Den här boken är bra. Den handlar både om jämnställdhet och att någon har tänt eld på Frejaskolans gympasal. Det blir vissa andra bränder också. När Eleni (som är en av huvudpersonerna i boken) blir misstänkt för att ha tänt eld på gympasalen så måste hon Tilde och Jasmine försöka lösa fallet. Jag tyckte att den här boken var väldigt intressant. Den är ur tre personers perspektiv vilket jag tycker gör boken bättre. Men den kunde bli lite rörig och långtråkigt. I övrigt var den bra!

Böleängsskolan 3c, 9

Nattkorpen

Av Johan Rundberg

Betyg:

Jättespännande läsning! Men saker börjar hända lite sent.

Den här boken är en av dom första böckerna jag läst med bara text, enligt mig så ska det hända saker hela tiden om det inte finns några bilder och i den här så händer det mycket.

Den handlar om en tjej som bor på allmänna barnhuset en natt så kommer ett nyfött barn till barnhuset. Efter det så börjar konstiga saker hända och Mika måste hjälpa konstapel Waldemar Hoff att lösa mysteriet.

En tjej med kanin, 10

Vita lögner, röda hjärtan

Av Nora Dåsnes

Betyg:

DET HÄR BOKEN ÄR SÅ BRA!!!! Det handlar om tolvåriga Tuva vars ena kompis har börjat att hänga med det ”populära” gänget och den andra vill fortfarande leka krig i skogen. Samtidigt upptäcker Tuva att hon är lesbisk. En jättefin, rolig skildring av livet i sexan.

Boken är skriven med stor text, serier, listor och så vidare typ som en scrapbook. EXTREMT BRA! Men ett minus är att man läser ut den på en kvart...

Har läst den 3 gånger, 11

Warriors-Ut i det vilda

Av Erin Hunter

Betyg:

Detta är en riktigt bra bok, som handlar om katternas liv i vildmarken. Allt börjar med att huvudpersonen, Rost, får ett förslag av några ”klankatter”att gå med i en klan. Han väljer att tacka ja, och går med i klanen, där hans namn blir Eldtass.

Det finns fyra klaner i skogen. Åskklanen, Skuggklanen, Vindklanen och Flodklanen. Åskklanen är den han går med i. Varje klan har en ledare, vars namn slutar på Stjärna. Detta är systemet:

När en katt är en kattunge, tillexempel, vi säger att den heter något med ' Björn ', när den är en kattunge kommer den att heta Björnunge. När den senare blir en lärling, då är den 6 månar (månader), och ska, man kan säga, utbildas till en krigare, av en annan krigare. Då kommer dens namn att bli Björntass. När Björntass är en fullvuxen krigare, kommer dens namn bli något, tillexempel på en katt.

(Ex, Björnstorm, fäll, klo, öga, öra, tand, päls, fjäder, moln, strå, rand, stråle m.m) Vi säger att han fått namnent Björnklo. Om han då någonsin blir en ledare, kommer hans namn att vara Björnstjärna. Det är en riktigt spännande bok med, ja, helt enkelt spänning. REKOMMENDERAS!

Jag är på den 5 boken i andra profetian, 11

Den försvunna nyckeln

Av  Petter Lidbeck

Betyg:

Den försvunna nyckeln är den elfte boken i serien tre tjejer som handlar om Pella och tvillingarna Tyra och Siri. Tillsammans löser dem brott och andra mysterier. Boken utspelar sig i Helsingborg. Boken är både spännande och rolig. Själv tycker jag att boken är lite för kort, cirka hundra sidor med korta kapitel. Jag rekommenderar boken för åldrarna 9-12 år.

Varm is, 11

Vem har sagt något om kärlek?- Att bryta sig fri från hedersförtryck

Av Elaf Ali

Betyg:

Denna boken handlar om Elaf Ali som har växt upp i hedersförtryck. Elaf har själv skrivit boken och det är en personlig och gripande berättelse som visar hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. Elaf beskriver sitt liv och sin uppväxt på ett bra och förstående sätt. Man får följa henne genom vissa hedersrelaterade händelser och hur det påverkade henne.

Efter några kapitel finns det ungefär 1-5 sidor med fakta om hedersförtryck. Exempel på sådana rubriker i boken är ”skillnaden mellan mäns våld mot kvinnor och hedersvåld” och ”äktenskapsförmedling” De sidorna är väldigt bra och man lär sig mycket.

Boken kom ut 2021 och rekommenderas till ålder 15 och uppåt, alltså unga vuxna. Men jag tycker att yngre personer ändå kan läsa den med tanke på inte allt för grovt innehåll, även att ämnet behövs pratas mer om bland unga.

Boken är mycket nyttig och lärorik och bedöms därför lätt till en 5/5.

Godisberoende tjej, 11

Utan djur så dör jag

Av Siri Spont

Betyg:

Tilda bor på landet. Hon har kaninen Muffin, hunden Rocky och massa andra djur. Tildas bästis Thea har också en kanin, Buffy. De brukar para Buffy och Muffin. Men det blir för många ungar! Samtidigt börjar Thea hänga med Elin, en av de ”mogna” tjejerna i klassen. Och Thea verkar tycka att Marcus är snäll. Han som är så dum och slår Tilda, tycker hon själv. Men så börjar även Rocky bete sig konstigt. Sedan det lilla och stora problemet: Tildas storasyster Moa verkar tycka att Novas (Nova är Moas kompis) jobbiga lillasyster Engla ska ta över Tildas häst Holly!

Boken är skriven i jag-form och har roliga listor i slutet av varje kapitel, typ ”fem saker jag aldrig skulle göra”. Jag gillar boken väldigt mycket, för att hennes liv är rätt så verklighetstroget, det är mycket problem som leder till spänning. Jag tror folk kan sätta sig in i lite av Tildas liv. Det finns fler böcker om Tilda.

Acus Acus (eruopeisk älg!), 10

Monstret Frank

Av Mats Strandberg

Betyg:

Jag tycker att nästan alla som är mellan 7-10 år borde läsa denna bok.Det fins tre delar som heter: Monsret i natten (1an), Monstret på cirkusen (2an), Monstret och människorna (3an).

Boken handlar om att en pojke som heter Frank just fylt år.Men hans granne Alice hund biter honom i fingret.Han vet inte att hans liv nu har förändrats helt och hållet…

Själv har han inga vänner som han kan leka med. Senare i boken kommer han och hans vänner som han nu har fått uppleva äventyr som tillexempel en ond clown och en brand.Den mesta tiden av historien utspelar sig i en källare under ett bibliotek.

Kivi kivi, 9

Det Magiska Hjärtat

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Boken heter Det magiska hjärtat och är skriven av Kristina Ohlsson. Denna bok passar alla som gillar spännande böcker. Boken tillhör genren spänning.

Bokens huvudkaraktär heter Roberta och den utspelar sig i Kristianstad och även New York. Roberta måste hitta ett nytt hjärta till sin döende bästa kompis Charlotte snabbt. På en auktion köper hon en magisk önskeglob. För att önskan ska gå i uppfyllelse måste Roberta hitta jord eller vatten från fem olika länder. Charlotte blir sjukare och sjukare. Roberta och hennes kompis Eric kämpar för att hitta alla saker medan klockan tickar.

Jag tycker att denna bok är spännande och visar tecken på hur stark vänskap kan vara. Boken får 4/5 stjärnor och jag rekommenderar den.

Emsems, 12

Tunnelflickornas förbannelse

Av Eva Hilden

Betyg:

Sanna flyttar till den lilla staden Svartsjöholm. Men på en friluftsdag i skolan snubblar hon på ett rör som sticker upp ur marken. Sanna tycker sig höra svaga flickröster inifrån röret. Vad är det egentligen som pågår där nere i underjorden? Hon och vännen Erik börjar snart gräva i mysteriet. Boken var bra, men jag tycker inte författaren beskriver varken karaktärerna eller miljön så bra. Men boken är ändå värd att läsas!

Läslusen, 11

Allt som inte syns

Av Katarina von Bredow

Betyg:

Joel är mobbad av det coola gänget i hans klass. En kväll när Joel är ute med hunden möter han en av mobbarna, Ester. Hon har blivit misshandlad av sin pappa. Joel hjälper Ester och hon får till slut stopp på de andra som mobbar Joel. De blir väldigt bra vänner och bestämmer sig för att ta tåget upp till Joels mamma som han inte träffat på flera år.

Jag slukade boken på två-tre dagar och den är den allra bästa bok jag har läst! Passar dig om du gillar reality böcker som är så känslig att man bara vill gråta och samtidigt att man blir arg för att världen faktiskt ser ut så här på riktigt. Rekommenderar boken starkt!

boknörd, 12

Harry potter

Av J.K Rowling

Betyg:

En ond trollkarl försöker döda Harry han överlever hans föräldrar dör han hamnar hos sin moster och morbror får ett brev från en magi skola och ber att börja där han är berömd och får vara med om massa äventyr.

Bok älskaren, 8

För alltid

Av Ingelin Angerborn

Betyg:

Den här boken är så bra jag rekommenderar den verkligen. Den är spännande och lite läbbig på samma gång. Den handlar om Nora som ska bo hos sin mammas kompis Vanja över sommaren för att hennes mamma är i Indien. Nora tror att det kommer bli den tråkigaste sommaren någonsin men...

slalom åkaren 2.0, 9

I väntan på mitt ovanliga liv

Av Pär Sahlin

Betyg:

Boken handlar om 13-åriga Silas. Hans kompis har flyttat till ett annat land och nu är Silas ensam, han har bara Gun och Åke, två pensionärer som driver butiken Gunkes tobak och spel. Dessutom är mobbaren Viggo efter Silas. PLUS att han är kär i Narin som bor i på elvan i huset. Men snart är inget som vanligt. Åke på sjukhus, Viggo flyttar och Narin lär känna Silas? Om du läser får du reda på om det stämmer.

Jag tyckte boken var bra för att jag tror att tonåringar kan leva sig in i Silas liv (lite i alla fall) och för att Pär satt ihop livet så bra. Den tar upp allvarliga ämnen som mobbning, men är samtidigt rolig också.

JAG, 10

Warriors, ut i det vilda.

Av Erin Hunter

Betyg:

Boken heter Warrios, ut i det vilda och den är skriven av Erin Hunter. Denna bok passar alla som gillar äventyrliga böcker och tillhör genren fantasy. Bokens huvudkaraktär är Eldtass. Eldtass är en katt som först var en tamkatt som fick välja att gå med och bli vildkatt i Åskklanen.

Boken utspelar sig i skogen där skogen har delats upp i fyra delar. Varje del styrs av en kattklan. Vindklanen, Skuggklanen Flodklanen och Åskkklanen. Skuggsklanen håller sig inte längre till reglerna som deras förfäder en gång skrivit. Det gör att det blir en kamp om skogen och klanernas territorium.

Boken handlar också väldigt mycket om lojalitet och vänskap.

Jag tycker att denna bok är väldigt spännande och är en av de bästa böckerna jag har läst. Jag rekommenderar att läsa hela bokserien. Om man inte förstår är det bäst att börja om från början. Jag kommer ihåg att jag läste om det ganska många gånger innan jag förstod allt.

Emsems, 12

Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende

Av Moa de Bruin

Betyg:

Vera går i femman och har fått en ny dagbok. Där skriver hon ner allt som händer i hennes kaotiska liv. Pappa som fortfarande är galen i tacos, mamma som fortfarande tävlar med grannen, och storebrorsan som har en egen YouTube-kanal. Och vem är den där nya tjejen egentligen? Salma eller vad hon nu heter, varför måste hon hänga efter Hugo hela tiden? Och som om det inte vara nog med det så ska rektorn riva aulan, Veras älsklingsplats på hela skolan! Hur ska det här gå? Det här är uppföljaren av ”Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster. Jag tycker det här är en hyfsat lättläst men rolig bok för alla åldrar! Det är alltid kul att läsa om Veras knasiga tankar och känslor, man får bara inte nog! Miljöbeskrivningarna är bra och resten av texten likaså.

Lärkan, 10

Legenden om ögonstenen: Pärlfiskaren

Av Karin Erlandson

Betyg:

Jag rekommenderar boken den är bra. I boken beskriver författaren allting väldigt bra. Den har väldigt mycket händelser och är spännande. Det är en serie och Pärlfiskaren är första delen.

Ostmoroten, 9

Spejarens lärling

Av John Flanagan

Betyg:

Spejarens lärling är en bokserie som handlar om föräldralösa Will som vill komma in på krigarskola. Men han är för liten. Den utspelar sig ungefär på medeltiden men det är inget kristet med i boken.

Bokslukaren, 12

Min storslagna död

Av Jenny Jägerfeld

Betyg:

Jag älskar Jennys böcker, och hennes humor, så jag blev jätteglad när jag läste i en KP att Mitt storslagna liv skulle få en uppföljare. För er som inte har läst artikeln handlar den om Sigge, som funderar på det här med att vara populär. Inte för att spoila, men eftersom jag själv är lesbisk tycker jag att det är lite extra fint med hans crush på Adrian.

P.S. Min klass heter samma sak som i boken och jag har klasskamrater som har samma namn som karaktärer i boken (men de är homofober).

den demiromantiska cislebban, 12

Polly, pianoälvan

Av Daisy Meadows

Betyg:

Den här boken är en del av en serie om massor av magiska älvor. Det är sju böcker i varje serie och serierna är många! Just den här boken ingår i Musikälvorna och handlar om att den elake kung Bore och hans svartalfer stjäl musikälvornas magiska instrument som gör så att all musik blir underbar, både i människornas värld och älvornas värld. Kompisarna Rebecka och Kristin som är vänner med älvorna måste hjälpa dem med att hitta och återföra alla sju instrumenten innan konserten i gallerian som kung Bores nya band är.

Jag läste denna bok med min 7-åriga lillasyster.

Bra:

Kul med bilder
Fantasifullt

Sisådär:

Lite svåra ord för min syster
Inte så intressant
Boken passar för 8-åringar enligt mig.

Bokmalen2, 12

Hemliga brev

Av Susie Morgenstern

Betyg:

Tioåriga Ernest lever ett enformigt och tråkigt liv och bor med sin trötta farmor. Hans mamma dog under hans födsel och hans pappa försvann strax därefter. Ernest har ingen tv och ingen telefon så han vet knappt att det finns en värd därutanför. En dag kommer de ten flicka till hans klass som drar med honom i hennes spännande liv med 13 bröder. Boken är bra och jag rekommenderar den starkt.

En läsnörd, 12

Athena hur svårt ska det vara

Av Elin Ek

Betyg:

RJK eller rädda jorden klubben som den heter har ett nytt uppdrag att rädda skolgårdens älskade lindar som stått där hur länge som helst, lindarna har drabbats av en parasit. Och varför säger Yousef att han inte kan ses och vem kan sova med en lillebrorsa som bara gör vidriga pranks hela tiden? Athena är en smart, snäll och rolig tjej som har pratsjukan och älskar att påpeka att hon är döpt efter vishets- och krigsgudinnan i grekisk mytologi. Ronja som är Athenas bästis är rolig, snäll och massa mer. Men när hon inte pratar med Athena, Yousef, Aicha och Love har hon tystsjukan. Athena, Yousef, Ronja, Aicha och Love är RJK. Athena är en rolig bok och min favorit bokserie. Den får mig att skratta och jag har flera vänner som också gillar den. Jag har läst nästan alla böcker och lyssnat på alla flera gånger. Jag älskar böckerna och kommer aldrig trötta på dem. För bara några veckor sen fick jag en kompis att läsa bok 1 och hon älskade den. Jag tycker att ni ska läsa Athena böckerna nu, speciellt trean eller fyran, dom är mina favoriter.

Athena älskaren, 12

Fem i knipa

Av Enid Blyton

Betyg:

Denna bok handlar om Rickard och Fem-gänget, medlemmarna är Julian, George, Dick, Anne och Georges hund Tim. Tre pojkar och en flicka skulle man kunna tro, men så är det inte, George heter egentligen Georgina och är flicka men hon har alltid velat vara en pojke.

Här kommer en del av baksidan från boken:

”Den här gången har vi dej allt fast!” väste en hotfull röst oh fyra starka händer grep tag i honom. Dick sparkade och skrek, men det släpade iväg med honom.

Stackars Anne satt som förstenad uppe i trädet och såg på. Hon försökte ropa, men hon fick inte fram ett ljud. Vad skulle hon ta sig till? Tänk om Julian och George också hade blivit kidnappade!”

Jag rekommenderar denna bok starkt till alla läsare mellan nio och tolv år. Enid Blyton har gjort en hel serie om fem-gänget. Det finns både gamla och nya böcker av serien, jag föredrar dem gamla(:

Rekommenderar också ” Spring för livet” av Geoffrey Houshold!, 10

Kattvännen

Av Malin Eriksson Sjögärd

Betyg:

Lo är inte glad. Hen, mamma och Sam har flyttat till Törerud där de ska starta pensionat. Förr var huset en skola, många verkar arga för att den lades ner. En dag kommer en konstig gubbe som heter Ove och hälsar på. Snart blir Lo vän med Ove. Eller heter han Bär? Kattvännen är en spännande och bra bok som jag skulle rekommendera för åldern 7-11 år. Sedan finns det säkert äldre och yngre som också gillar boken. Jag gillade att man inte vet om Lo är tjej eller kille, det är coolt att man kan hålla könsidentiteten hemlig under en hel bok. Den är värd 5 KPW!

Boken som inte är en bok, 10

Isse-son av Celemandaro

Av Eva Uddling

Betyg:

Isse bor på ön Celemandaro. Han har varit lite nedstämd på grund av att han aldrig kommit med på havstrotsarfärderna. Men så visar sig det att det är Isses styvfar Clemens som fuskat med lotterna. Isse blir arg och ger sig av, bort från Celemandaro, övertygad om att han aldrig ska återvända. Det var en spännade, magisk och helt enkelt fantastisk bok. Det är en del av en triologi. De andra delarna heter: Vägen till Celemandaro och Avsked från Celemandaro.

Isse, 10

Dödens tivoli

Av Camilla Lagerqvist

Betyg:

Boken handlar om huvudpersonerna Nour och Fabian. Nours syster åker på spökjakter ibland med några kompisar en gång vill Nour följa med. Hon träffar Fabian i sin parallella klass. De går vilse och hamnat på ett tivoli.

Den bästa boken jag läst, brukar inte gilla skräck böcker så det är ett bara betyg.

Gurkan, 10

Kartritarens dotter

Av Kiran Millwood Hargrave

Betyg:

Den här boken var sååå bra! Den handlar om Isabella, som bor på Joya som styrs av Guvernör Adori. Isabella är vän med guvernörens dotter, Lupe. Isabellas pappa är kartritare, hennes mamma och hennes bror Gabo är döda sedan flera år sedan. Snart så hittas Cata död och Lupe ger sig i väg efter att Isabella blivit arg på henne. Isabellas pappa, och en nästan vuxen man, Pablo, blir tagna av Adoris soldater. Då ger sig Isabella iväg, hon med. Boken är lite sorglig, jag blev ledsen när en viss person dog, annars är allt mest spännande och vackert.

Jag rekommenderar boken för åldern 10-14 år.

Hon som läser och läser och läser...och läser!, 10

Matilda

Av Roald Dahl

Betyg:

Boken handlar om en liten flicka som heter Matilda. Matilda är en väldigt intelligent flicka. När hon är ensam hemma så går hon till biblioteket i smyg och där träffar hon fru gudomlig som hjälper henne att hitta böcker.

Sjukt glad om jag kom med…., 9

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Av J.K Rowling

Betyg:

Detta är en spännande faktabok om mystiska och magiska varelser i alfabetisk ordning från A till Ö för läsare som gillar Fantasy-böcker och har läst Harry Potter. I boken får läsaren göra ett djupdyk bland många vidunder från världens alla hörn och magins historia.

Jag tycker att boken är spännande och bra skriven med ett nästan magiskt sätt att förklara och beskriva de olika varelserna på. Enligt mig är boken inte super svårläst, men boken är kanske inte för en fjärdeklassare eftersom det är ett rätt svårt språk ibland.

Trots detta rekommenderar jag ändå denna bok då jag fångades av dem målande beskrivningarna och väl ritade bilderna som finns i boken och för att jag tycker så mycket om Harry Potter och Fantasy.

Jonteking, 12

En helt ovanlig familj

Av Anna Ovsiannikov

Betyg:

Boken handlar om Majoris som växer upp i en tjuvfamilj. Den är rolig spännande och slutar i en cliffhanger!

Anton Martin, 10

Barn som förändrat världen

Av Jenny Strömstedt

Betyg:

Boken handlar om 16 olika barn som förändrat världen på något sätt. Det är ganska lång text om varje barn, vilket jag tycker är bra. Man får reda på mycket om alla barn och boken är väldigt intressant.

Boknörden, 11

Tam tiggarpojken

Av Jo Salmoson

Betyg:

Boken handlar om Tam, en fattig pojke som drömmer om att få flyga på en drake. En dag ger han sig iväg för att stjäla från den rikare delen i staden. Han blir gripen men kommer snabbt ut ur fängelset för att vakterna tror att han har pest. Boken är del ett av sex delar i serien Drakriddare.

Den här gången ska jag inte ha Boknörden som signatur...Boken var faktiskt jättebra!, 9,5

Glasbarnen

Av Kristina Ohlsson

Betyg:

Billie har nyss flyttat och det händer många mystiska saker i det nya huset, som tidigare har varit ett barnhem. Billie och hennes kamrater Aladdin och Simona kämpar för att lösa mysteriet med huset. När de har tagit reda på allt som tidigare hänt i huset blir det väldigt läskigt. Som glasbarn. Glasbarn har en sjukdom som gör att om de trillar kan de bryta alla sina kroppsdelar.

Kristina är en så bra författare att det känns som att det händer i mitt hus.

Kalle, 10

Vita lögner, röda hjärtan

Av Nora Dåsnes

Betyg:

Jag tyckte den här boken var väldigt bra. Vissa saker var lite svåra att förstå första gången man läser det. Den handlar om Tuva som går i sexan, men det är annorlunda än i femman. Linnea har fått en kille och hon och Bao börjar bråka. Samtidigt blir Tuva kär i den nya tjejen i klassen, Mariam. Helt plötsligt så har det bildats två gäng. Antingen är man ”tjejen som blir kär” eller ”tjejen som inte blir kär”. Den här boken är i en helt enkelt Tuvas dagbok.

Boknörden, 9,5

Det tysta steget bakom

Av Johanna Björnstjerna

Betyg:

Boken handlar om Elsa som ska flytta till ett nytt hus. Där ser hon en tavla på en flicka som ser ledsen ut.

Det börjar hända konstiga saker i huset och det verkar finnas någon där som behöver hjälp.

Den här boken är välskriven, fantastiskt och den bästa boken som finns!

Författaren gör fantastiska bilder som är läskiga och dom gör boken ännu läskigare. Man vill bara läsa mer och mer. Som sagt, så är boken väldigt läskig och kan framkalla mörka och läskiga tankar ( iallafall på kvällen).

Så jag rekommenderar den för läsare över 9 år.

Den får såklart 5 av 5!

DTSB fan, 10

Den unga eliten

Av Marie Lu

Betyg:

Adelina Amouteru överlevde blodfebern. För ett år tionde svepte den fruktansvärda sjukdomen över värden. De flesta smittade dog, men de barn som överlevde blev märkta av sjukdomen på egendomliga sätt och började kallas Mallfetto. Adelinas korpsvarta hår blev silver färgat och där hennes vänstra öga en gång satt finns nu bara ett ärr. Hennes pappa hatar henne för att hon är en Mallfetto. Men vissa av de som överlevt sjukdomen har fått märkliga förmågor, de kallar sig Den unga eliten!

Adelina har egenskaper som inte ör av denna värd. Gon har också ett hämndlystet mörker i sitt hjärta. Och ett begär att krossa alla som vågar krossa henne!

En bra bok för åldern 12+ för underbar lov läsning. Varning: blod förekommer ofta!

”Somliga hatar oss. Somliga fruktar oss. Somliga tillber oss. Men alla vet vilka vi är!”
Okänd källa inom Den unga eliten.

Klackklack, 12

Rör mig inte

Av Tahereh Mafi

Betyg:

Juliette har varit instängd i över tvåhundra dagar. Enda anledningen till att hon ens vet det är för att hon räknar. Räknar sekunderna, hålen i väggarna och solens upp och ner gång. Hon fryser, hon är rädd, och så ensam. I hemlighet drömmer hon sig bort till en värld utan Återetablissemanget, en värd med vita fåglar som flyger över en blå himmel.

Ingen får röra Juliette, hennes beröring är dödlig därför är hon instängd ensam, helt ensam i en värd där hon inte passar in.

Rör mig inte är första delen i en dystopisk serie om Juliette, var beröring är dödlig, i 6 delar.

En super bra bok, perfekt för regniga dagar sommar dagar eller mörka vinter kvällar. Ingen under 10 borde läsa den då den innehåller både blodiga krig och handlar om personer i 16 årsåldern. Jag rekommendera boken för 13+, eller goda läsare i 11-12 årsåldern. Språket är ganska komplicerat och har mycket siffror så det är ganska svårt att komma in i den, men när man väl gjort det är den fantastisk!

Klackklacken som älskar att läsa, 12

Habib - Meningen med livet

Av Douglas Foley

Betyg:

I denna bok får vi följa med Habib, en kille i 11-årsåldern, på ett ganska så vardagligt äventyr. Boken berättar mycket om hur det är att leva i en förort, men också om hur livet är för en vanlig grabb i slutet av femman. I sin dagbok skriver han om allt från himmel till jord. Kompisar, den förtjusande tjejen Paris, skolan och om hans övriga tankar. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den här boken. Handlingen kretsar främst kring vad meningen med livet är, vilket Habib frågar de flesta han stöter på. Eftersom han får olika svar varje gång så känner han sig förvirrad, precis som läsaren. Jag tycker att slutet var tvärt — nästan avkapat — och man fick inte ens reda på vad meningen med livet faktiskt var! Karaktärerna är orealistiskt uppbyggda och språket består för det mesta av slangord ... och andra ord som tydligen används i ”orten”. Det här är nog det sämsta jag har läst!

Josefin Wijk, 12

En stark nolla

Av Sara Lövestam

Betyg:

Den här boken handlar om Texas, som är kär i sin klasskamrat André. Han startar ett konto på insta där han snor bilder från en tjej för att få kontakt med honom och ta reda på om han är bög. Jag tyckte att boken var så bra att jag köpte den direkt efter att jag läst den. Den gav mig ett slags självförtroende och hopp, inte bara om att kunna kämpa och vinna respekt, utan också kunna bli författare en dag.

Tj3j3n s0m är kär 1 3n 1ck3binär, 11,9

Percy Jackson född till hjälte

Av Rick Riordan

Betyg:

Boken handlar om Percy Jackson vars pappa är havs guden Poseidon. Han blir anklagad för att ha stulit Zeus åskvigg och ska nu hämta tillbaks den. Boken är allvarlig. Men har samtidigt humor. Efter boken kommer fem andra böcker som också är super bra! Men boken kommer inte igång direkt. Jag tipsar verkligen om den här boken! Jag ger boken en femma!

Märta, 11

Six of crows

Av Leigh Bardugo

Betyg:

Six of crows handlar om de sex tonåringarna Kaz Breeker, Inej Ghafa, Jesper Fahey, Nina Zenik, Matthias Helvar och Wylan Van Eck. De måste färdas långt bort till ett annat land för att bryta sig in i ett av de säkraste ställena i världen och få med sig en man ut. Fast kommer de klara av att ta sig in och ut igen allihopa?

Boken är väldigt välskriven och tar upp en hel del trauma och visar att folk inte alltid är perfekta, fast de kan ha bra (eller värre) anledningar till det.

En stor boknerd, 13

Enola Holmes

Av Nancy Springer

Betyg:

Perfekt för lite äldre läsare. Handlar om Sherlock Holmes 20 år yngre syster som han träffat en gång tidigare. När Enolas mamma försvinner kommer hennes bröder. Boken utspelar sig på 1800 talet där en kvinna alltid löd männen. Men inte Enola! Hon rymmer till London där hon börjar lösa mysterium och undviker sina bröder samtidigt för att inte tvingas bli skickad till en internatskola och gifta sig. 2 böcker på svenska och 4 på engelska. Den 1 augusti kommer en ny bok ut på engelska efter 10 års väntan.

Holmes, 12

Mitt käraste gyllene barn

Av Christina Wahldén

Betyg:

En kall natt 1942 smugglas en sjuårig judisk flicka ut ur gettot i Warszawa. Hon hoppar ut i mörkret över tegelmuren och lämnar sin mamma, sina släktingar och allt som hon känner till. Flickan heter Kaja Finkler. Det är brinnande krig och livsfarligt att vara jude. En dag återförenas hon med sin mamma och lyckan är stor. Men den varar inte länge. Mamman förs bort, och Kaja transporteras till olika läger, där en fasansfull tid väntar. Som genom ett mirakel är den svårt undernärda Kaja ändå vid liv när kriget tar slut i maj 1945, och en ny resa av okänd framtid tar vid. Under lång tid pratar inte Kaja om sin bakgrund. Men efter sextio års tystnad kommer här hennes egen berättelse.

Marianne Brynja, 11

Alea Aquarus: Vattnets lockelse

Av Tanya Stewner

Betyg:

Alea har dragits till havet så länge hon kan minnas. Men det lockande vågorna är förbundna med livsfara. Alea får på inga villkor komma i kontakt med kallt vatten och känner mycket väl till det varnande ord hennes mamma sa innan hon spårlöst försvann ur Aleas liv.

Boken handlar om Alea som bor hos sin fostermamma Marianne i Hamburg. En morgon får Marianne en hjärtinfarkt och behöver åka till sjukhuset. När Alea vandrar runt i hamnen så stöter hon på Alpha Cru som seglar runt i båten Crucis. Plötsligt är hon med i gänget på Crucis och inget är sig likt.

En väldigt bra bok men lite trög i början som sänker betyget. Annars väldigt bra lovläsning.

Clara, 11

Musse och Helium

Av Camilla Brinck

Betyg:

Jag tycker att den här boken är bra för att: den är spännande, rolig, bara bäst och mycket mer! Den handlar om att två möss (Musse och Helium) hittar ett hål i en vägg de går i genom och hamnar i en magisk värld. Där ska de hitta sina föräldrar men det finns några andra som vill hitta dem.

Hon som kom med för första gången!, 9

Mitt käraste gyllene barn

Av Christina Whaldén

Betyg:

Kaja Finkler är en vanlig judisk flicka. Men när kriget bryter ut går hon många svåra öden till mötes. Hon hamnar på koncentrationsläger i Ravensbrück, och vet inte om mamman lever. Men när hon väl kommer till Sverige så ska hon flytta till en morfar som hon knappast känner i Amerika. Men hon kan inte sluta tänka på sina döende släktingar.

Det är en bra bok med ett viktigt ämne, men den är skriven i en lite konstigt jag-form, men det är en så viktig historia så man tänker inte så mycket på det. Jag rekommenderar denna till barn i 11 års åldern och uppåt (även till vuxna). Men det är också lite läskigt.

Bokmalen, 11

Goose girl

Av Shannon Hale

Betyg:

Boken är på engelska och passar för mer erfarna engelska läsare i åldern 11-12. Den handlar om Anidori-Kiladra Talianna Isilee som är kronprinsessan i landet Kildenree. Hennes moster lär henne att prata med svanarna i slottsgården när hon är liten. Det gillar inte mamman och förbjuder henne från att prata med fåglarna. När hon blir 16 gifter mamman bort henne till granlandet och en lång resa börjar fylld av lögner, kärlek och vänskap. Det är första delen i en serie av fyra böcker. Denna bok är en av dom bästa jag läst och jag rekommenderar den starkt. Vet ej om den finns på svenska.

Boknörden, 12

Tokyo mew mew

Av Mia Ikumi, Reiko Yoshida

Betyg:

Tokyo mew mew är en serie som handlar om en flicka som heter Ichigo (jordgubbe på japanska).Hon fick i sig ett DNA från en katt, hon måste också kämpa mot utomjordingar som attackerar jorden. Det är en bra och spännande Manga.

Ida/Den lilla Manga tjejen, 10

Twilight

Av Stephenie Meyer

Betyg:

Twilight handlar om en tjej som heter Isabella Swan men alla i boken säger Bella. Bella flyttar till sin pappa i Forks. Där träffar hon Edward Cullen som hon är lite små kär i. Edward har länge lyckats hålla sin identitet som vampyr i hemlighet. Edwards och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara. Men när en rivaliserande vampyrklan dyker upp i Forks förändras allt. Bella befinner sig plötsligt i livsfara och familjen Cullen måste utsätta sig för stora risker för att skydda henne – större risker än Bella kan gå med på. Kanske vore det bättre om hon gav upp…?

Twilight älskaren, 10

Kärleksboken

Av Lin Hallberg

Betyg:

Kärleksboken är en riktigt bra bok som är rätt kort och lättläst. Den handlar om ett tjejgäng som åker till en av deras mormödrar för att ha kul. Dem går till stranden som ligger en bit bort. På stranden blir två av tjejerna kära i samma kille. Jag tycker den är jätte bra för att den har mycket drama i sig.

En bokälskare, 10

Den röda pyramiden

Av Rick Riordan

Betyg:

Den röda pyramiden är första boken i serien Kanekrönikan. Syskonen Sadie och Carter som har tvingats att bo enskilt efter deras mammas död. Efter att ha släppt löst alla de egyptiska gudarna tvingas Sadie och Carter ut på ett uppdrag att rädda värden vilket kan kosta både deras och deras pappas liv. Jag tycker att boken både var spännande och rolig. Jag rekommenderar den till dom som gillar myter och fantasy.

Molly Karlsson, 11

Djupgraven

Av Camilla och Viveca Sten

Betyg:

Djupgraven är första delen i trilogin Havsfolket. Boken utspelar sig på en skärgårdsö och handlar om en tolvårig flicka vars namn är Tuva. I skolan är hon utanför och hon har inga riktiga kompisar. På senaste tiden har folk spårlöst försvunnit i den allt tätnande dimman utan att komma tillbaka. När en klasskompis går upp i rök dras Tuva in allt mer i mysteriet och en del börjar tro att hon har något med försvinnandena att göra.

Boken var så spännande att jag knappt kunde slita mig från den och den är helt klart läsvärd (andra och tredje boken är ännu mer spännande enligt mig). Så till alla er som gillar spännande böcker, läs denna!

En Liten Boktok, 11

Jurtjyrkogården

Av Stephen King

Betyg:

Den här boken handlar om en läkare som precis flyttat ut på landet med sin familj som består av en fru, en son och en dotter. Huset är perfekt, de har trevliga grannar, som läkaren lär känna väldigt bra, men mitt i denna idyll börjar hemska saker att hända. Deras första dag visar deras grannar dem en konstig platts: Jurtjyrkogården. Vad är det egentligen som finns på den platsen? Vad döljer sig i den mörka skogen bortom platsen? Och är vår huvudperson stark nog att motstå frestelsen med hemska konsekvenser?

Det här är en väldigt läskig bok och lite snuskig på sina ställen så jag rekommenderar den för 12-13+. En av de bästa böckerna jag läst hands down. Rekommenderar, rekommenderar och rekommenderar åter igen. Hatar slutet dock.

Mikrovågsugn, 15

Ljusklotets mysterium

Av Tobias Söderlund

Betyg:

Ljusklotets mysterium är del 2 i serien Spökkameran. Boken handlar om Vanessa och hennes liv. Hon har startat en youtubekanal som heter Vanessas virriga vardag, för ett år sedan. Hon hade köpt en kamera billigt på nätet. Sedan hörde hon talas om Borgvattnets prästgård. Hon lyckades få med sig både Abbe och Martin. Hennes gamla barndomskompisar. Där lyckades hon filma ett spöke. Sedan, några dagar efter fick hon ett mejl från en okänd person. Personen förklarade för Vanessa att kameran var farlig men hon lyssnade inte… Ett år senare ska hon, hennes pappa, Martins familj och Abbe åka till Gotland för att fira nyår. Men när dom ska titta på det berömda Marteboljuset försvinner plötsligt Martins femåriga lillebror Marcus. Martin, Abbe och Vanessa förstår snabbt att ljuset har tagit Marcus. Snart försvinner fler personer, och Vanessa blir alltmer irriterad på Tanja som verkar känna Abbe på något mystiskt vis. Men det är inte som hon tror. Vad har busen i skogen för hemlighet? I detta äventyr får man vara försiktig. Alla kan ljuga!

Skräckisen utan huvud, 9

Klippan

Av Jessica Roseen

Betyg:

Jag läste Klippan som handlade om Aristimel och när hon mötte en pojke ute i skogen. Efter det så förändrades hennes och hennes vänners liv. Jag tyckte boken var jättebra! Det var spännande, och man ville bara vända blad och få boken att vara för evigt. Det var kanske lite mindre bra med dem läskiga detaljerna för känsliga läsare.

Hanna den röda stenen, 12

Pax

Av Ingela Korsell och Åsa Larsson

Betyg:

Första boken släpptes 22 September 2014. Den handlar om två bröder som heter Alrik och Viggo. Deras mamma dricker mycket alkohol så de har flyttat runt mellan massa fosterfamiljer. Men nu ska de flytta till en familj i Mariefred till en man och en kvinna som heter Anders och Laylah. När de bor i Mariefred träffar dem en man och en kvinna med ett orangeri. De är hemliga väktare som känner på sig att det kommer mörka krafter till Mariefred…

Alrik och Viggo har på sig varsitt korphalsband som Estrid och Magnar ser så de känner att de är dem som ska hjälpa och ta över efter dem. Alrik och Viggo är där nästan varje dag och säger att de hjälper till med deras trädgård när de egentligen skyddar Mariefred dag och natt.

Jag tycker att alla som gillar spännande böcker ska läsa Pax men jag själv tycker att de är lite korta och tar slut för snabbt. Men det finns 10 böcker att läsa och det är bra.

Pojken som åt mögel till frukost och dog, 11

Woodwalkers – Carags förvandling

Av Katja Brandis

Betyg:

Carag är till hälften puma, till hälften människa. Efter att ha växt upp i bergen tar han steget ut i människovärlden, där han hamnar hos familjen Ralstons. Men det nya livet blir inte som han tänkt sig. Det är först när han börjar på internatskolan Clearwater High som en känsla av att ha hittat hem infinner sig. Här utbildas nämligen i största hemlighet woodwalkers och Carag blir snart vän med bisonkillen Brandon och den lilla ekorren Holly. I en värld full av woodwalkers visar sig vännerna vara livsviktiga – här lurar faror och fasansfulla hemligheter…

Jag tyckte att Carags förvandling var ganska spännande och samtidigt lite rolig. Man lärde sig också en del om djur när man läste den. Boken hade hel klart fått toppbetyg om det inte varit för att man ville läsa fort, men samtidigt att den ska vara länge. Vilket jobbigt läsdilemma!

En liten läsande apa, 11

Athena det är aldrig försent

Av Elin Ek

Betyg:

Jättebra bok. Den handlar om Athena som börjar högstadiet. Hennes bästa vän heter Ronja och är nästan raka motsatsen mot Athena. Athena har pratsjukan och Ronja har tystsjukan. Hemma har Athena mamma, pappa storebror Rossi och lillebrorsorna Gustav och Grisen (egentligen Atlas). Athena och hennes kompisar Ashia, Yousef, Ronja och Love (Yousef är pojkvän) har en klubb – RJK, Rädda jorden klubben som försöker få folk mer medvetna om miljön. Älskar denna bok men om man ska läsa den är det bäst att läsa de tre första delarna innan.

Ugglis, 11

Warriors ut i det vilda

Av Erin Hunter

Betyg:

Katten Rost drömmer om att han jagar möss. En dag ska han fånga en mus på riktigt, då möter han tre katter från åskklanen som frågar om han vill gå med i deras klan, han tackar då ja. I skogen möter Eldtass/Rost hemskheter och saker som han aldrig hade kunnat uppleva som tamkisse. Men klarar en tamkisse av det hårda livet i skogen?

Annie du vet vem jag är…, 11

Bästisar, lögner och väldigt tjocka kaniner

Av Siri Spont

Betyg:

Jag tycker att denna bok var väldigt bra. Den handlar om Tilda och hennes bekymmer med kompisarna Thea och Stella. Det är en samlingsvolym av tre böcker (Utan djur så dör jag, Bara jag lovar och Längtar så jag spricker). Den har roliga listor mellan varje kapitel med roliga illustrationer av Jonna Björnstjerna.

Stickan, 9

Comedy Queen

Av Jenny Jägerfeld

Betyg:

Det är en barnbok som passar åldern nio och uppåt. Den handlar om Sasha vars mamma dog av depression Sasha vill inte bli deprimerad så go gör en lista på sju saker hon måste göra:

1. Klipp av allt hår.

2. Försök inte ta hand om något som lever.

3. Läs inga böcker.

4. Ha bara färgglada kläder.

5. Tänk inte för mycket (hälsat inte alls )

6. Undvik promenader. Undvik skogen.

7. Bli COMEDY QUEEN!

Alva Coper, 10

Bubblan

Av Siri Pettersen

Betyg:

Kine är tolv år och hatar allt. En dag hittar hon en mystisk bubbla. Bubblan är helt fantastisk för det är bara Kine som kan gå in i den och hon kan önska sig vad hon vill. I bubblan så kan hon strunta i allt som till exempel simlektioner, skolan, mamma och dumma dumma Jarle. Men så en dag är det någonting fel med bubblan och allt som var så bra med den har förvandlats till det motsatta.

Enligt mig så är denna bok en succé. Boken är som en blandning mellan fantasi och verklighet då den utspelar sig i en vanlig stad men bubblan är övernaturlig. Jag tycker att man då kan fantisera sig bort utan att känna att det är för otroligt för att vara sant. Det gillar jag. Om man är en sådan person som jag så kan man tycka att vissa delar i boken är lite obehagliga och då rekommenderar jag er till att bara läsa dagtid. Är ni inte sådana personer finns det nog inget dåligt med boken. Det är relaterbart, rolig och lite obehaglig. Den obehagliga delen är anledningen till att boken inte får toppbetyg. Jag rekommenderar starkt denna bok. Läs den nu!

äppelskrutten, 12

Läs fler bokrecensioner här!