Betygsskala.
Betygsskala.

Bokrecensioner

Läs KPwebbarnas bokrecensioner. Vill du skicka in en egen recension? Klicka här!

Alea Aquarus : Vattnets lockelse
Av Tanya Stewner

Alea har dragits till havet så länge hon kan minnas. Men det lockande vågorna är förbundna med livsfara. Alea får på inga villkor komma i kontakt med kallt vatten och känner mycket väl till det varnande ord hennes mamma sa innan hon spårlöst försvann ur Aleas liv.

Boken handlar om Alea som bor hos sin fostermamma Marianne i Hamburg. En morgon får Marianne en hjärtinfarkt och behöver åka till sjukhuset. När Alea vandrar runt i hamnen så stöter hon på Alpha Cru som seglar runt i båten Crucis. Plötsligt är hon med i gänget på Crucis och inget är sig likt.

En väldigt bra bok men lite trög i början som sänker betyget. Annars väldigt bra lovläsning.

Betyg:

Clara, 11

Musse och Helium
Av Camilla Brinck

Jag tycker att den här boken är bra för att: den är spännande, rolig, bara bäst och mycket mer! Den handlar om att två möss (Musse och Helium) hittar ett hål i en vägg de går i genom och hamnar i en magisk värld. Där ska de hitta sina föräldrar men det finns några andra som vill hitta dem.

Betyg:

Hon som kom med för första gången!, 9

Mitt käraste gyllene barn
Av Christina Whaldén

Kaja Finkler är en vanlig judisk flicka. Men när kriget bryter ut går hon många svåra öden till mötes. Hon hamnar på koncentrationsläger i Ravensbrück, och vet inte om mamman lever. Men när hon väl kommer till Sverige så ska hon flytta till en morfar som hon knappast känner i Amerika. Men hon kan inte sluta tänka på sina döende släktingar.

Det är en bra bok med ett viktigt ämne, men den är skriven i en lite konstigt jag-form, men det är en så viktig historia så man tänker inte så mycket på det. Jag rekommenderar denna till barn i 11 års åldern och uppåt (även till vuxna). Men det är också lite läskigt.

Betyg:

Bokmalen, 11

Goose girl
Av Shannon hale

Boken är på engelska och passar för mer erfarna engelska läsare i åldern 11-12. Den handlar om Anidori-Kiladra Talianna Isilee som är kronprinsessan i landet Kildenree. Hennes moster lär henne att prata med svanarna i slottsgården när hon är liten. Det gillar inte mamman och förbjuder henne från att prata med fåglarna. När hon blir 16 gifter mamman bort henne till granlandet och en lång resa börjar fylld av lögner, kärlek och vänskap. Det är första delen i en serie av fyra böcker. Denna bok är en av dom bästa jag läst och jag rekommenderar den starkt. Vet ej om den finns på svenska.

Betyg:

Boknörden, 12

Tokyo mew mew
Av Mia Ikumi, Reiko Yoshida

Tokyo mew mew är en serie som handlar om en flicka som heter Ichigo (jordgubbe på japanska).Hon fick i sig ett DNA från en katt, hon måste också kämpa mot utomjordingar som attackerar jorden. Det är en bra och spännande Manga.

Betyg:

Ida/Den lilla Manga tjejen, 10

Twilight

Av Stephenie Meyer

Twilight handlar om en tjej som heter Isabella Swan men alla i boken säger Bella. Bella flyttar till sin pappa i Forks. Där träffar hon Edward Cullen som hon är lite små kär i. Edward har länge lyckats hålla sin identitet som vampyr i hemlighet. Edwards och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara. Men när en rivaliserande vampyrklan dyker upp i Forks förändras allt. Bella befinner sig plötsligt i livsfara och familjen Cullen måste utsätta sig för stora risker för att skydda henne - större risker än Bella kan gå med på. Kanske vore det bättre om hon gav upp…?

Betyg:

Twilight älskaren, 10

Kärleksboken
Av Lin Hallberg

Kärleksboken är en riktigt bra bok som är rätt kort och lättläst. Den handlar om ett tjejgäng som åker till en av deras mormödrar för att ha kul. Dem går till stranden som ligger en bit bort. På stranden blir två av tjejerna kära i samma kille. Jag tycker den är jätte bra för att den har mycket drama i sig.

Betyg:

En bokälskare, 10

Den röda pyramiden
Av Rick Riordan

Den röda pyramiden är första boken i serien Kanekrönikan. Syskonen Sadie och Carter som har tvingats att bo enskilt efter deras mammas död. Efter att ha släppt löst alla de egyptiska gudarna tvingas Sadie och Carter ut på ett uppdrag att rädda värden vilket kan kosta både deras och deras pappas liv. Jag tycker att boken både var spännande och rolig. Jag rekommenderar den till dom som gillar myter och fantasy.

Betyg:

Molly Karlsson, 11

Djupgraven
Av Camilla och Viveca Sten

Djupgraven är första delen i trilogin Havsfolket. Boken utspelar sig på en skärgårdsö och handlar om en tolvårig flicka vars namn är Tuva. I skolan är hon utanför och hon har inga riktiga kompisar. På senaste tiden har folk spårlöst försvunnit i den allt tätnande dimman utan att komma tillbaka. När en klasskompis går upp i rök dras Tuva in allt mer i mysteriet och en del börjar tro att hon har något med försvinnandena att göra.

Boken var så spännande att jag knappt kunde slita mig från den och den är helt klart läsvärd (andra och tredje boken är ännu mer spännande enligt mig). Så till alla er som gillar spännande böcker, läs denna!

Betyg:

En Liten Boktok, 11

Jurtjyrkogården
Av Stephan King

Den här boken handlar om en läkare som precis flyttat ut på landet med sin familj som består av en fru, en son och en dotter. Huset är perfekt, de har trevliga grannar, som läkaren lär känna väldigt bra, men mitt i denna idyll börjar hemska saker att hända. Deras första dag visar deras grannar dem en konstig platts: Jurtjyrkogården. Vad är det egentligen som finns på den platsen? Vad döljer sig i den mörka skogen bortom platsen? Och är vår huvudperson stark nog att motstå frestelsen med hemska konsekvenser?

Det här är en väldigt läskig bok och lite snuskig på sina ställen så jag rekommenderar den för 12-13+. En av de bästa böckerna jag läst hands down. Rekommenderar, rekommenderar och rekommenderar åter igen. Hatar slutet dock.

Betyg:

Mikrovågsugn, 15

Ljusklotets mysterium
Av Tobias Söderlund

Ljusklotets mysterium är del 2 i serien Spökkameran. Boken handlar om Vanessa och hennes liv. Hon har startat en youtubekanal som heter Vanessas virriga vardag, för ett år sedan. Hon hade köpt en kamera billigt på nätet. Sedan hörde hon talas om Borgvattnets prästgård. Hon lyckades få med sig både Abbe och Martin. Hennes gamla barndomskompisar. Där lyckades hon filma ett spöke. Sedan, några dagar efter fick hon ett mejl från en okänd person. Personen förklarade för Vanessa att kameran var farlig men hon lyssnade inte... Ett år senare ska hon, hennes pappa, Martins familj och Abbe åka till Gotland för att fira nyår. Men när dom ska titta på det berömda Marteboljuset försvinner plötsligt Martins femåriga lillebror Marcus. Martin, Abbe och Vanessa förstår snabbt att ljuset har tagit Marcus. Snart försvinner fler personer, och Vanessa blir alltmer irriterad på Tanja som verkar känna Abbe på något mystiskt vis. Men det är inte som hon tror. Vad har busen i skogen för hemlighet? I detta äventyr får man vara försiktig. Alla kan ljuga!

Betyg:

Skräckisen utan huvud, 9

Klippan
Av Jessica Roseen

Jag läste Klippan som handlade om Aristimel och när hon mötte en pojke ute i skogen. Efter det så förändrades hennes och hennes vänners liv. Jag tyckte boken var jättebra! Det var spännande, och man ville bara vända blad och få boken att vara för evigt. Det var kanske lite mindre bra med dem läskiga detaljerna för känsliga läsare.

Betyg:

Hanna den röda stenen, 12

Pax
Av Ingela Korsell och Åsa Larsson

Första boken släpptes 22 September 2014. Den handlar om två bröder som heter Alrik och Viggo. Deras mamma dricker mycket alkohol så de har flyttat runt mellan massa fosterfamiljer. Men nu ska de flytta till en familj i Mariefred till en man och en kvinna som heter Anders och Laylah. När de bor i Mariefred träffar dem en man och en kvinna med ett orangeri. De är hemliga väktare som känner på sig att det kommer mörka krafter till Mariefred...

Alrik och Viggo har på sig varsitt korphalsband som Estrid och Magnar ser så de känner att de är dem som ska hjälpa och ta över efter dem. Alrik och Viggo är där nästan varje dag och säger att de hjälper till med deras trädgård när de egentligen skyddar Mariefred dag och natt.

Jag tycker att alla som gillar spännande böcker ska läsa Pax men jag själv tycker att de är lite korta och tar slut för snabbt. Men det finns 10 böcker att läsa och det är bra.

Betyg:

pojken som åt mögel till frukost och dog, 11

Woodwalkers - Carags förvandling
Av Katja Brandis

Carag är till hälften puma, till hälften människa. Efter att ha växt upp i bergen tar han steget ut i människovärlden, där han hamnar hos familjen Ralstons. Men det nya livet blir inte som han tänkt sig. Det är först när han börjar på internatskolan Clearwater High som en känsla av att ha hittat hem infinner sig. Här utbildas nämligen i största hemlighet woodwalkers och Carag blir snart vän med bisonkillen Brandon och den lilla ekorren Holly. I en värld full av woodwalkers visar sig vännerna vara livsviktiga - här lurar faror och fasansfulla hemligheter...

Jag tyckte att Carags förvandling var ganska spännande och samtidigt lite rolig. Man lärde sig också en del om djur när man läste den. Boken hade hel klart fått toppbetyg om det inte varit för att man ville läsa fort, men samtidigt att den ska vara länge. Vilket jobbigt läsdilemma!

Betyg:

En liten läsande apa, 11

Athena det är aldrig försent
Av Elin Ek

Jättebra bok. Den handlar om Athena som börjar högstadiet. Hennes bästa vän heter Ronja och är nästan raka motsatsen mot Athena. Athena har pratsjukan och Ronja har tystsjukan. Hemma har Athena mamma, pappa storebror Rossi och lillebrorsorna Gustav och Grisen (egentligen Atlas). Athena och hennes kompisar Ashia, Yousef, Ronja och Love (Yousef är pojkvän) har en klubb - RJK, Rädda jorden klubben som försöker få folk mer medvetna om miljön. Älskar denna bok men om man ska läsa den är det bäst att läsa de tre första delarna innan.

Betyg:

Ugglis, 11

Warriors ut i det vilda
Av Erin Hunter

Katten Rost drömmer om att han jagar möss. En dag ska han fånga en mus på riktigt, då möter han tre katter från åskklanen som frågar om han vill gå med i deras klan, han tackar då ja. I skogen möter Eldtass/Rost hemskheter och saker som han aldrig hade kunnat uppleva som tamkisse. Men klarar en tamkisse av det hårda livet i skogen?

Betyg:

Annie du vet vem jag är…, 11

Bästisar, lögner och väldigt tjocka kaniner
Av Siri Spont

Jag tycker att denna bok var väldigt bra. Den handlar om Tilda och hennes bekymmer med kompisarna Thea och Stella. Det är en samlingsvolym av tre böcker (Utan djur så dör jag, Bara jag lovar och Längtar så jag spricker). Den har roliga listor mellan varje kapitel med roliga illustrationer av Jonna Björnstjerna.

Betyg:

Stickan, 9

Comedy Queen
Av Jenny Jägerfeld

Det är en barnbok som passar åldern nio och uppåt. Den handlar om Sasha vars mamma dog av depression Sasha vill inte bli deprimerad så go gör en lista på sju saker hon måste göra:

1.Klipp av allt hår.

2.Försök inte ta hand om något som lever.

3.Läs inga böcker.

4.Ha bara färgglada kläder.

5.Tänk inte för mycket (hälsat inte alls )

6.Undvik promenader. Undvik skogen.

7. Bli COMEDY QUEEN!

Betyg:

Alva Coper, 10

Bubblan
Av Siri Pettersen

Kine är tolv år och hatar allt. En dag hittar hon en mystisk bubbla. Bubblan är helt fantastisk för det är bara Kine som kan gå in i den och hon kan önska sig vad hon vill. I bubblan så kan hon strunta i allt som till exempel simlektioner, skolan, mamma och dumma dumma Jarle. Men så en dag är det någonting fel med bubblan och allt som var så bra med den har förvandlats till det motsatta.

Enligt mig så är denna bok en succé. Boken är som en blandning mellan fantasi och verklighet då den utspelar sig i en vanlig stad men bubblan är övernaturlig. Jag tycker att man då kan fantisera sig bort utan att känna att det är för otroligt för att vara sant. Det gillar jag. Om man är en sådan person som jag så kan man tycka att vissa delar i boken är lite obehagliga och då rekommenderar jag er till att bara läsa dagtid. Är ni inte sådana personer finns det nog inget dåligt med boken. Det är relaterbart, rolig och lite obehaglig. Den obehagliga delen är anledningen till att boken inte får toppbetyg. Jag rekommenderar starkt denna bok. Läs den nu!

Betyg:

äppelskrutten, 12

Ute i det vilda
Av Erin Hunter

Boken handlar om Rost som är en tamkatt som längtar ut i det fria. När han träffar Gråtass så bestämmer han sig för att lämna livet som tamkatt och bli en vildkatt som jagar i skogen och beskyddar ett revir.

Betyg:

Den popcorn sugna tjejen, 10

All the wrong questions: Who could that be at this hour?
Av Lemony Snicket

Den tolvåriga Lemony Snicket är lärling för en organisation i en halvt övergiven, bortbleknad stad. En stöld väntar på att bli löst när Lemony och kvinnan som har ansvar för honom anländer, och de tar uppdraget att lösa den. Men saker är inte alltid så uppenbara som de verkar, upptäcker Lemony när han börjar undersöka saken närmare.
Om du gillar "Syskonen Baudelaires olycksaliga liv" ska du läsa den här boken. Den berättar nämligen en historia som utspelar sig flera år innan syskonen föddes. Boken har samma speciella, galna humor som "Syskonen Baudelaire" och en lika invecklad handling. Tyvärr finns den inte översatt till svenska, så du måste kunna en hel del engelska för att läsa den. Mitt tips är att du har ett lexikon eller en mobil bredvid så att du kan slå upp ord du inte känner till. Läs boken!

Betyg:

Isadora Quagmire, 12

Väktarinnan
Av Åsa Rosén

Izas familj flyttar från Stockholm till den lilla byn Kaulinpää, till en gammal stuga utan internet! Där träffar hon Virva, som hon trodde bara var en låtsas kompis från att hon var liten. Hon träffar även den sjukt irriterande Varkjaur med det intensiva guldfärgade ögonen. Dom är Viskor, mystiska naturväsen som bor i Tornedalen. Men vad vill dom henne, och varför säger hennes konstigare granne att hon ska akta sig för skrindviskorna? En helt ny värd finns där ute i skogen frågan är bara om hon vågar möta den, en värd där allt är på liv och död!
Bästa boken någonsin alla måste läsa den!

Betyg:

Klackklack, 11

Nevermoor: Morrigan Crows förbannelse
Av Jessica Townsend

Morrigan Crow är född med en förbannelse, hon för otur med sig. Hon får skulden för nästan allt dåligt som händer andra: olyckor, när ens prov gick dåligt eller hagelstormar till exempel. Men det som är värst med förbannelsen enligt Morrigan är att hon kommer att dö på sin elfte födelsedag. Men på den dagen kommer en man som kallar sig Jupiter North och räddar henne ur dödens käftar. Och han tar med sig henne till den fantastiske staden Nevermoor. Morrigan kan äntligen andas ut, tror hon, men det är bara början. Jag tycker att denna bok var väldigt bra och detaljerad. Jag tycker att författaren har väldigt mycket fantasi och är bra på att få en bra inlevelse.

Betyg:

HP muppen, 12

Om jag bara inte råkat köpa ett marsvin
Av Ingelin Angerborn

Sedan Tilda har varit liten har hon önskat sig ett djur. Men hennes mamma är allergisk.
Men en dag i djuraffären ser hon ett litet marsvin med brun mjuk päls. Hennes frestelse blir för stor och hon köper marsvinet i smyg, vilket leder till himla många konsekvenser.
Hon hade inte råkat ge bort sin mammas finskål och glömt hur man andas. Kolan (marsvinet) hade inte fått följa med till vårdcentralen och doktorn hade inte upptäkt en ny ovanligt söt sjukdom. Och framför allt hade hon inte suttit med Drak-Ulla i knät!
Den är den fjärde fristående boken om Tilda.

Betyg:

Bokmalen, 11

Dagbok för alla mina fans: Inget Flyt
Av Jeff Kinney

Den här boken handlar om den fantastiska Greg Heffley och hans kaotiska familj på ännu ett äventyr. Nu är dom ute och campar i vildmarken med en husbil! Jag tycker att den här boken är fantastiskt bra och den är också fantastisk komisk och får alla att skratta.

Betyg:

FEM, 11

Divergent

Av Veronica Roth

En stad med flera olika falanger, en flicka som bär på en mörk hemlighet och personer som vill kunna styra hela värden.

Tris bär på en farlig hemlighet. När samhället hotas av våldsamma konflikter inser hon att den skulle kunna rädda de människor hon älskar. Om den inte förgör henne först......

Betyg:

Klackklack, 11

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Robertas bästa kompis Charlotte är svårt sjuk, hon behöver ett nytt hjärta. På en aktion köpte Roberta en "magisk" jordglob, som morfar Horatio hade sagt att det var. Från fem olika länder behövde man jord eller vatten, då kunde man önska en önskan. Kunde den rädda Charlotte? Roberta och hennes nya kompis Eric gjorde allt dom kunde för att lyckas. Men skulle dem hinna? Jag tyckte att boken var väldigt bra, men ganska sorglig. Annars var den väldigt spännande! jag skulle verkligen rekommendera den!

Betyg:

Emma, 10

Min mamma är en fe
Av Sophie Kinsella

Ella Brooks mamma är inte en vanlig mamma. Utan en fe. Mammafen gör roliga misstag som att det börjar regna choklad mjölk eller att ett städskåp börjar leva. I varje kapitel händer det roliga saker och kammaren använder roliga besvärjelser. Jag vill gärna rekommendera den här boken till de som gillar magi och roliga händelser.

Betyg:

Leandra, 9

Mitt värsta år
Av Emma Chastain

Boken handlar om Chloe Snow som ska börja första året på high school. Chloe träffar en kille som kallas för Mac någon vecka innan skolan börjar. Det visar sig att han går sista året på samma skola.
Chloes mamma flyttar till Mexiko för att skriva sin bok. Det händer super mycket i Chloes liv just nu. Och över det har hon fått huvudrollen i skolans musikal.
Jag tycker verkligen om boken. Man kan läsa boken flera gånger och aldrig tröttna på den. Allting i boken är bra, det finns nästan inget dåligt med den. Om du gillar vänskaps- kärleksdraman måste du läsa den här!

Betyg:

BokNörden,11

Linje 15 till Rannebergen
Av Lena Arro

Det är natten den 31 oktober. Arvin är påväg hem, när han går på spårvagnen sitter de inte vanliga människor. Det är barn som inte ser ut som barn. Det visar sig att det barn, alla spöklikt bleka. Alla har varsin historia att berätta. Den ena värre än den andra. Synd att Arvin inte tycker om spökhistorier.
Boken var ganska läskig. Alla berättelser var olika. Du fick lite av varje. Dock var det tråkigt att boken var ganska kort.

Betyg:

BokNörden

Anastasias öde
Av Kim M. Kimselius

Året är 1917. Revolutionen i Ryssland är i full gång och tsarprinsessan Anastasia är livrädd. Revolutionärerna utanför palatset kan närsomhelst storma in och ta de. Plötsligt dyker en främmande ung man upp på soffan bredvid henne, och ingen av de har någon aning om vad som komma skall..
Boken var jättebra och innehöll både fakta och fantasi. Den utelämnar inte mycket om den ryska revolutionen och Rysslands siste tsar. Om man gillar historia och spännande äventyr ska man leta efter denna på bokhyllorna. Eller andra böcker skrivna av Kim M. Kimselius!

Betyg:

Tatiana Ludwig, 15

Cirkeln
Av Mats Strandberg

Sex tjejer blir förda till en plats. De har inget gemensamt. Det enda gemensamt är att de går på samma gymnasieskola. Det visar sig att alla har varsitt element. Luft, vatten, trä, jord, metall eller eld. Det visar sig att de är viktigare än de tror.

Betyg:

BokNörden, 11

Nevermoor - Morrigan Crows magiska förbannelse
AvJessica Townsend

Nevermoor-serien är en jättebra och den är väldigt spännande. Morrigan har en förbannelse, hon är född på mörkerafton och kommer att dö på sin elfte födelsedag. Hon anklagas för att föra med sig otur när har haft ögonkontakt eller pratat med andra. Hon är väldigt rädd för döden och vid tanken på sin elvaårsdag så ryser hon. Genom ett litet brev så blir hon räddad från döden av Jupiter North somrar med henne på fantastiska äventyr och magiska problem. Boken är bra men lite förvirrande i början.

Betyg:

T0ARULLEN, 11

Ragga som du shoppar
Av Lin Jansson

Lovisas liv är motsatsen till en action-film; att stå i jackavdelningen hela dagen med en sur personalchef och en ännu surare butikschef på ryggen är verkligen inte spännande. Men som tur finns Adrian. Adrian, den enda anledning till att hon överhuvudtaget går till jobbet. Eller tur och tur, hon kommer ju inte någon vart med honom. Och så är det ju det här med Olivia, systern som Lovisa alltid stått så nära men som nu tycks försvinna mer och mer. Men när Lovisa får ett kanske inte så allvarligt råd av sina vänner blir ingenting sig likt längre.
Jag önskar att den aldrig tog slut! Verkligen en super rolig bok, en sån där skratta-tills-man-kissar-på-sig-framkallande bok. Jag tycker absolut att du ska läsa den.

Betyg:

solen har gått ner /juju, 14

Balladen om sångfåglar och ormar
Av Susanne Collins

En bra bok om berättelsen innan Kattnis. En helt annan blick in i president Snows liv. Alla borde läsa den!

Betyg:

Klackklack, 11

Louis och demonerna
Av Fanny Britt och Isabelle Arsenault

Jag tyckte att den var fantastiskt bra.
Den handlar om en kille som heter Louis. Hans pappa är alkoholist, och hans föräldrar har skilt sig. Han berättar om sommarlovet i sitt liv och om Billie, hans dröm tjej. Hon ställer upp mot mobbarna och hjälper dem små. Det var en bra bok.

Betyg:

Julia Fejervary, 10

Glasbarnen
Av Kristina Olson

Billie flyttar till ett gammalt hus. Mystiska saker händer i huset.
Med hjälp av sin kompis Aladdin börjar dom tillsammans forska om huset och Billie börjar förstår mer och mer. Rekommenderar alla att läsa denna bok!

Betyg:

En gul minion, 11

Ljus som varit dolt
Av Hanna Höglund

En super bra bok om att lämna allt och flyta till en annan värd. Lianne flyttar från Götaboda till Norderby, som ligger i en helt annan värd, en värd där magi härskar och absolut godhet råder. Men bakom mörka moln döljer sig en hemsk sanning om Liannes egen pappa.

Betyg:

Klackklack, 11

Godnatt Mister Tom
Av Michelle Magorian

8-åriga Willie evakueras från London under andra världskriget, och hamnar hos den buttre mister Tom Oakley på den engelska landsbygden. Hos mister Tom får han äta sig mätt och han får vänner för första gången i sitt liv. Boken var bra, även om den var sorglig ibland och skildrar ett fattigt barns liv under andra världskriget. Jag rekommenderar boken till lite äldre barn eftersom jag tror att den kan vara lite svår att förstå för yngre barn.

Betyg:

Nora Lilja, 13

Samba kungen och Lisbet
Av Hanna Gustavsson

Lisbet bor med sin farmor sambakungen och den bistra piratkatten Sixten. Farmor ÄÄÄSLKAR gelehallon och har jobbat med att vara hemlig agent och hennes agen namn var Dora Olivetti. Lisbet älskar att rita men en dag så får hon reda på att hon ska börja i skolan men det vill inte farmor. boken är rolig ok jag tipsar om den.

Betyg:

asdfghjklöloiuytr4e32we3rtyujk,mnbvcxzas wer4567890+åplkn bQ23T7'90I-

Winn-Dixie
Av Kate Dicamillo

Opal är en 10-årig flicka vars mamma har stuckit. Hon har flyttat till Florida med sin pappa, predikanten. En dag skickar predikanten henne till affären för att köpa lite mat. Men hon kommer hem med en hund. En ovanlig hund som charmar alla. Opal får behålla hunden som hjälper henne att få många vänner.
Storyn är bra, men det är inte översättningen, enligt mig. De har hakat upp sig på en mening: "Ja minsann". Den dyker ofta upp på fel tillfällen. Boken får en trea av mig.

Betyg:

Turid, 10

Den fantastiska Ivan
Av Katherine Applegate

Gorillan Ivan bor i en galleria. Cirkusen som han hör till håller till där, den har slutat turnera. Ivan har sitt eget revir med några glasväggar, en däckgunga, en tv och några fler grejer grejer. Det är inte stort, reviret, men han trivs. Han har vänner på cirkusen, elefanten Stella, hunden Bob och människan Julia, dotter till städaren. Julia gillar konst. Det gör Ivan också. Det är deras gemensamma intresse.
Cirkusen får färre och färre besökare. Då kommer elefantunge Ruby till cirkusen och ändrar på det. Ruby är föräldralös. Stella blir som hennes mamma. Den lilla ungen får Ivan att förstå att han är instängd.
Boken tar upp djurplågeri, vilket är bra. Den är rolig och sorglig i en bra kombination. En av de bästa böckerna jag har läst. Rekommenderar den starkt!

Betyg:

”Tur”, 10

En olustig början
Av Lemony Snicket

Syskonen Violet, Klaus och Sunny Baudelaire är godhjärtade och mycket smarta, men de har en fruktansvärd otur. En dag på stranden nås de av en hemsk nyhet som förändrar deras liv. De får flytta till den avlägsna släktingen Greve Olaf, en elak och girig man. De tre barnen har en enorm förmögenhet vilken greven gör allt för att stjäla.
Den här boken är det bästa jag har läst i mitt liv, och jag läser mycket. Den är mystisk, spännande, rolig och helt fantastiskt skriven. Då barnen har otur avråder författaren på ett roligt sätt en från att läsa boken. Den här boken är den första av tretton och de följande är lika bra. Läs böckerna! Mitt liv har förändrats till det bättre!

Betyg:

Tilia, 12

Harry Potter & de vises sten
Av J.K Rowling

Den är spännande och rolig. Det är en människa som kommer till en trollkonst skola . Han blir uttagen till Gryffyndors quidditch lag . Och det är en dum lärare som heter Snape.

Betyg:

Harry Potter är bäst

På Plats i Tiden: Vid Muren
Av Åsa Storck

Boken handlar om kinesiska muren när de började att bygga den och tvingade människor att hjälpa till men Lo gjorde uppror och målade muren med kinesiska symboler och…
Nu ska jag sluta prata annars ni kommer veta hela boken innan ni läser detta.
Boken är jättebra det händer mycket grejer men det tar ganska lite tid tills något händer men det är jätterolig och slutet är ganska sorgligt men det är jättebra och jag rekommendera boken.

Betyg:

D J.S.Q., 13

Palla äpplen
Av Thomas Halling

Det handlar om 3 killar  Ahmed, Dewa och en till person.  De är 12 åringar, de skulle planera att palla äpplen. Det bästa med boken är att man inte ska palla från andra. Jag ska kanske rekommendera denna bok till min lille bror!

Betyg:

12 åringen

Maresi
Av Maria Turtschaninoff

Maresi är 13 år, bor i röda klostret ett kloster för tjejer där man tillber Gudinnan. Någon gång kommer Jai till klostret det är lite vardagsgrejer men sen så...KOMMER HENNES FARSA. Ja och vad som händer sen får man se om man läser boken bra men vilken religion är det dom har egentligen?

Betyg:

Alice, 12

Athena: Strålkastare tack!
Av Elin Ek

Boken handlar om Athena som har en klubb, med sina vänner; Rädda jorden klubben (RJK). Dem försöker övertyga rektorn på deras skola att äta mer vegetariskt för att det är bättre för klimatet. Samtidigt måste dem öva inför Luciashowen, som dem äntligen får göra, men det blir inte som dem har tänkt sig...

Boken är bra och är svår att sluta läsa när man väl har börjat. Den passar att läsa med hela familjen men går självklart bra att läsa själv. Det finns tre böcker, hittills, i serien och den här är den andra, läs gärna böcker i ordning så är det lättare att förstå.

Betyg:

Olivia R, 11

Woodwalkers
Av Katja Brandis

Woodwalkers är en serie om en kille som heter Carag, som är hälften puma och hälften människa. Han skiljs från sin riktiga familj vid cirka 8 års ålder och börjar sedan leva livet som människa. Han får en ny familj, och börjar i en ny skola. Men plötsligt får han en inbjudan till en skola för Woodwalkers, personer som är till hälften djur och hälften människa. Carag börjar där och får många nya vänner.

Betyg:

Mary, 10

Drömmarnas skepp
Av Johanna Wilson

Hela Jossans värld har slagits i spillror. Vad ska hon ta sig till utan sin pappa? Vem ska hon prata med? Och kommer mamma och hon kunna bo kvar på husbåten?

Pappa forskade om Vasaskeppet och höll på med ett hemligt bokprojekt, och efter hans död lyckas Jossan få tag på delar av materialet. När den otroliga historien om Vasa och människorna runtomkring rullas upp, inser Jossan att det kanske finns en lösning trots allt…

Drömmarnas skepp tar avstamp i ett nutida Stockholm, men sträcker sig tillbaka till 1600-talet. Vi får följa dagens Jossan och dåtidens Josefina som flätas samman på ett snillrikt sätt.

En bok som är omöjlig att slita sig ifrån!

Jag bokstavligt talat längtade hem när jag var på skolan för att få läsa den här boken. LÄS DEN!!! Annars går ni miste om en vääääldigt bra bok.

Betyg:

Den bokälskande klätterapan, 11

Flickan utan minne
Av Petter Lidbeck

En flicka vaknar upp på en parkbänk på torget. Hon minns inte vad hon heter eller varför hon ligger där. Flickan förs till sjukhus och det kommer en kvinna som påstår att hon är mamma till flickan. Men kvinnan uppför sig inte riktigt som en vanlig mamma.

Boken är väldigt spännande och kan beskriva personporträtten av personerna i boken. Jag rekommenderar denna boken verkligen, men den kan vara lite ruskig så jag rekommenderar denna för barn ca över 8 år.

Betyg:

Vattenmelonen, 11

Vänner för alltid?
Av Emma Askling

Jag har läst alla böckerna i denna serie och alla är lika bra. I den här boken får man följa Zorona som kämpar för att få fortsätta vara kompis med Luna när Lunas före detta bästis plötsligt flyttar hem från Norge igen. Dessutom blir Korona kär i killen som Luna alltid varit kär i. Är det okej att bli ihop då? Jag gillar att man får följa olika huvudpersoner i de här böckerna. Dom andra böckerna heter En bästis, tack och Kompisar online. Boken är spännande och det går fort och lätt att läsa. Jag önskar att det kommer en del till.

Betyg:

Kakan, 12

Anne på Grönkulla
Av L.M Montgomery

Matthew och Marilla bor på gården Grönkulla. De väntar på en pojke som ska bo hos dem. När Matthew kommer till stationen för att hämta pojken finnar han istället Anne som han tar med hem till sin syster Marilla. Anne är en föräldralös flicka som blivit hårt hanterad av livet. Men genom sin rika fantasi har hon kompenserat det verkligheten nekat henne. På grönkulla får hon ett gott hem och verkliga, goda vänner. Den är boken är skriven i början av 1900-talet. Anne på Grönkulla är den bästa bok jag läst och L.M Montgomery var en fantastisk författare.

Betyg:

Julia Wallerman, 11

Pojken från längesen
Av Kerstin Lundberg Hahn

Allt började med det gamla slitna skåpet som Toves mamma hittat på nätet. Det verkade som om det var en säljare som ville bli av med den för rubriken löd: litet skåp med spöke säljes, och under stod det: bland annat säljes på grund av spöke. Men troligen ville ingen ha skåpet, för några veckor senare, när Tove nästan helt glömt det hittade hon skåpet på soptippen. Men redan nästa natt tycker sig Tove höra en suck ifrån skåpet... Vad eller kanske vem är det som gömmer sig i skåpet? Och vad var det säljarna menade med spöke? Var det bara ett försäljningstrick eller fanns det verkligen ett spöke i skåpet?

Betyg:

Julia bok-token,11

Månen, varelsen och jag
Av Ylva Karlsson och Sofia Falkenhem

En fantastisk berättelse som man inte kan slita sig ifrån!
Det handlar om en person som heter Månne. Hen har bestämt sig, hen ska starta en Youtubekanal om sig själv fast hen inte får för mamma, eller pappa. Månne är icke-binär, alltså inte kille eller tjej. Jag gillar att den har ett så viktigt budskap: det har ingen betydelse om man är han, hon eller hen. Månne har ett rike i sin fantasi som det finns en varelse gömd i, till slut kommer varelsen till verkligheten och hjälper Månne i svåra tider. Man följer Månne igenom hens Youtubekanal; ett nyskapat format som jag ger plus till.

Betyg:

Den bokälskande röda pandan, 9

Och mörkret föll
Av Madelene Lundvall

Boken handlar om en tjej som heta Melinda och hennes bror David. Det blir oväder och en blixt får ett träd att falla över en igenmurad jordkällare. När David undersöker jordkällaren råkar han öppna en portal till en annan värld så att hemska varelser kan ta sig ut. Melinda blir kidnappad av en man och förs in till den andra världen...

Jag tyckte att boken var ganska bra, men några minus är att texten på baksidan avslöjade lite för mycket. Det var ganska många felformuleringar vilket också drar ner betyget. Ett exempel på felformulering är till exempel: "Hon tog på sig hennes kappa", egentligen ska det ju stå: "Hon tog på sig sin kappa". Jag hittade några liknande exempel under läsningen. Lite slarvig rättning kanske. Men handlingen och uppbyggnaden i boken var bra, det hände saker hela tiden, så den blev inte långtråkig. Men i många böcker brukar man ju känna igen sig i karaktärerna, men jag kände inte igen mig i hur de hade det. Då menar jag ju inte det här övernaturliga, bara det vardagliga, till exempel i skolan.

Boken är första delen i en serie på tre böcker, men de andra har jag inte läst än. Så småningom kanske jag gör recensioner för de med. De andra två delarna heter Röda skyar och En ny gryning. hoppas att jag inspirerade någon att läsa denna boken :)

Betyg:

Great! (Bleb), 13

Karma och Jonar: Klipptrollen
Av Zelda Falköga

Två familjer bor på olika gårdar och är osams. Men barnen Karma och Jonar blir kompisar när dem försöker bekämpa klipptrollen. Jag tyckte att boken var väldigt bra och den passar 7-10-åringar

Betyg:

Edit Junvald, 8

Cirkus Mirandus
Av Cassy Beasly

Pojken Micah har inga vänner och en farfar som är dödligt sjuk. När han en dag träffar Jenny Mendoza under en gruppuppgift, bli de bästa vänner. Micah försöker övertala Jenny om att Cirkus Mirandus (en magisk cirkus som farfar berättat om) finns.
Farfar är lovad ett mirakel, och det miraklet behövs fort!
Jenny och Micah bestämmer sig för att åka till Cirkus Mirandus. Och med det startar en äventyr de inte ens kunnat drömma om.

När jag läste den här boken blev jag både rörd och glad. Detta är en riktig bladvändare som är skriven på ett sätt som får en att leva sig in i boken och tro att magi finns på riktigt.
Det är inte för mycket av något, precis lagom mycket magi, precis lagom mycket spänning och humor.
Läs den!
Obs! Den är ganska seg i början, men blir bättre, mycket bättre.

Betyg:

Stör mig på när folk skriver "för lång insändare", så PRECIS LAGOM LÅNG INSÄNDARE!, 9

Spejarens Lärling Gotland ruiner
Av John Flanagan

Det är den bästa boken jag någonsin läst. Det är första boken i serien spejarens lärling. Boken handlar om en pojke som heter Will och vill bli krigare men han är för svag och blir istället spejare. Boken är för Ungdomar. Tiden utspelar sig i är medeltiden jag vill tipsa alla om den boken för den är så bra hoppas många fler börja läsa den!!!

Betyg:

Bokälskare Bokmalen, 11

Harry Potter och Dödsrelikerna
Av J.K Rowling

Harry Potter och Dödsrelikerna är den sista delen i bokserien om Harry Potter.

Det sjunde året på Hogwarts ska snart börja, och hemma på Privet Drive går Harry otåligt runt och väntar. Några medlemmar av Fenixorden ska nämligen hämta och ta honom till en säker plats, utan att Voldemort och hans dödsätare vet att han förflyttas. Men när han väl kommer fram börjar han tänka på vad han måste göra. Det är livsfarligt och verkar omöjligt, så hur ska Harry kunna genomföra uppgiften som professor Dumbledore har gett honom?

Jag älskar verkligen denna boken. Joanne's sätt att skriva och väva in mysterier är helt fantastiskt, varje gång man läser den hittar man nya kopplingar mellan böckerna, och man hittar fler och fler förklaringar till vissa egenskaper och anlag hos karaktärer.

Jag älskade att man fick reda på så mycket bakgrundshistoria till bland annat Snape och Dumbledore. Det gav en liten förklaring till iaf Snapes vedervärdiga beteende, men om det var ursäktande går att diskutera.

Ett litet citat som jag tyckte passade in och kan ge en liten uppfattning:

"Ron och Hermione verkade långt borta, i ett avlägset land; det kändes som om han hade skilts från dem för länge sedan. Det skulle inte bli några farväl eller förklaringar, det var hans fasta beslut. Det här var en färd som de inte kunde göra tillsammans, och de försök de skulle göra för att hindra honom skulle slösa värdefull tid. Harry tittade ner på den nötta guldklockan han fått på sin sjuttonårsdag.

Nästan hälften av den timme som Voldemort hade gett honom att överlämna sig hade gått."

Som ni just såg så är den inte direkt lättläst. Även om jag personligen inte hade några problem med att uppfatta den så kan jag förstå varför andra tycker att den är svårläst.

Det enda negativa jag har att säga är att jag grät. Jättemycket.

Och fastän jag tycker att denna boken är den bästa så måste man läsa de 6 första böckerna för att förstå handlingen i denna. Så kort sagt tycker jag att ni ska läsa/lyssna på de andra böckerna först, men att den här är bäst.

Betyg:

Wolfstar < 3, 12

Musse & Helium mysteriet med hålet i väggen
Av Camilla Brinck

Musse & Helium är två små möss som en dag hittar ett hål i väggen som leder till en annan värld – Djurriket. Det visar sig att musse & Helium är prins & prinsessa i djurriket, men har skickats därifrån eftersom onda duvjägare vill ta dom till fånga för att på så sätt komma över riket största skatt, Guldosten. Nu måste Musse & Helium hitta Guldosten innan Duvjägarna fångar dem.

Jag tyckte boken var jättebra för att den var så spännande och rolig. Bilderna är superfina och färgglada tyckte jag.

Det finns fyra delar i den här serien. Jag själv har bara läst del 1 och har börjat läsa del 2. Den är så fantasifull och fantastik.

Betyg:

Alva, 10

Sköldpaddor hela vägen ner
Av John Green

Boken är översatt från engelska.

Boken handlar om Aza som bor med sin mamma och har grova tvångstankar. Azas pappa har dött. Den handlar om miljardären som försvinner och hur Axa och hennes bästa kompis Daisy försöker hitta honom för att få hittelön. Men Aza blir kär i Davis, miljardärens son som Aza lekte med som barn.

Bokens handling är bra men boken är till största del tankar. Jag som själv haft tvångstankar tycker att John Green beskriver tvångstankar på ett sätt så att någon som inte haft tvångstankar förstår. Man får följa med Aza under hennes resa genom tvångstankarna och samtidigt få en inblick i hur Aza kompisar mår och anpassar sig efter Aza tvångstankar.

Det är ganska många upprepningar i boken men det är inte dåligt. Tvångstankar är tankar som upprepar sig gång på gång utan att man vill det. Jag rekommenderar boken till alla över 12 år. Det är en av de bästa böckerna som jag läst.

Betyg:

En tjej på 13 vårar som älskar John Greens böcker

Pappersstäder
Av John Green

Pappersstäder är egentligen en engelsk bok som har blivit översatt till svenska. Quentin lever sitt liv och är hemligt förälskad i Margo, hans granne. När de var små lekte de ibland med varandra men inte nu längre. Margo älskar äventyr och mysterier och snart drar hon med Quentin på ett äventyr han sent ska glömma.

Quentin går i skolan som vanligt och är med sina vänner, Ben och Radar. En kväll väcker Margo honom och får honom att hjälpa henne att hämnas på hennes kompisar.

Dagen efter är Margo försvunnen och allt i skolan vänds upp och ner. Quentin börjar letandet efter Margo med viss hjälp av Ben och Radar. Men kommer de att hitta Margo? Om Margo ens fortfarande är i livet?

Jag älskar boken och John Green är en av de bästa författarna jag vet. Man lever sig in i boken på ett underbart sätt. Det händer alltid något och samtidigt så är det en ganska filosofisk bok. Jag rekommenderar boken till 12-14 åringar ungefär. Man får följa med på en fartfylld resa från början till slut.

Betyg:

En lästokig 13 åring som älskar John Green!

Cirkeln
Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Boken handlar om 6 tjejer som går första året i gymnasiet. Alla har olika personligheter och ingen känner varandra, men en natt när månen färgas röd dras alla sex av en magisk kraft till ett speciellt ställe, där dom möta sin vägvisare och får veta sitt öde där dom måste jobba tillsammans för att överleva.

Huvudpersonerna heter Minoo, Anna- Karin, Linnea, Vanessa, Rebecka och Ida. Efter cirkeln kommer uppföljarna eld och nyckeln. I cirkeln får man en fantastisk blandning av kärlek, vardagsliv och mystik. Jag rekommenderar den till alla som gillar fantasy men också till dom som gillar lite mystiska dagböcker. Bocken har dock stycken med sex så var beredda på det. Jag blev helt förälskad i den och kunde inte sluta läsa så jag rekommenderar att prova.

Betyg:

Oj vad långt det blev, 11

Warriors solnedgången
Av Erin Hunter

Solnedgången är sits delen i nya profetian. Den är super bra!!! Den handlar om Törnklos liv och hans starka kärlek till ekorrhopp men vad är viktigast sin makt galne bror eller Ekorrhopp? Törnklo slits mellan sin förälskelse och sin bror eftersom att Ekorrhopp hatar Törnklos bror .

Betyg:

Pantertass, 12

Dårfinkar och dönickar
Av Ulf Stark

Tolvåriga Simone har just flyttat, och ska byta skola. Dagen innan skolan ska börja, klipper hon sig korthårig. Men när hon väl kommer till skolan presenterar fröken henne som "Simon" istället för Simone. Alla tror att hon är en kille för det kortklippta håret och namnet Simon. Snart får Simone en massa problem med klasskompisen Katti.

Det här är en av mina favoritböcker och jag rekommenderar den för 11-14 åringar.

Betyg:

En som heter Nora i mellannamn, 12

Syskonkärlek
Av Katarina von Bredow

Boken handlar om en tjej som är 16 och kär i sin bror och han är kär tillbaka. Men det är förbjudet att vara kär i sitt syskon därför försöker de hålla sig ifrån varandra, men det går inte.

Betyg:

Tomaten

Percy Jackson Född till hjälte
Av Rick Riordan

Percy Jackson får reda på att han är ett halvblood och att hanns pappa är den grekiska guden Poseidon. Gudarnas kung Zeus säger att Percy har stulit hans mäktigaste vapen, hans största mest kraftfulla åskvigg. Percy som inte har gjort någonting måste åka runt genom USA från Manhattan till Las Vegas och så vidare, för att bevisa att han är oskyldig. Det är en av de bästa böckerna jag har läst och jag rekommenderar den verkligen.

Betyg:

Nora, en väldigt stor fangirl, 12

Ceremonin
Av Kiera Cass

Det här är en science fiction bok som utspelar sig i framtidens USA.
Landet styrs av monarki och det är dags för prinsen att gifta sig. 35 unga kvinnor väljs ut att bo i palatset, lära känna prinsen och vinna hans hjärta. Huvudpersonen America vet att det aldrig kommer sluta med kärlek för henne. Men känslorna förändras när hon väl träffar honom.

Betyg:

Tjejen som är kprecensent, 11

Min hemliga tvilling
Av Kerstin Lundberg Hahn

Min hemliga tvilling handlar om en tjej (Leia) och hennes bästa kompis (Hannes), och deras "fiende" (Sid).
Leias föräldrar jobbar som robotforskare och ska åka bort på en konferens i ett annat land och kommer att vara borta ett tag. Farfar ska vara barnvakt så länge. Det är då som Leia hittar en exakt robotkopia av sig själv! Leia väcker den där roboten, satt den nästan börjar "leva sitt liv".
I början var det ganska bra att ha roboten, för att den kunde göra Leias matteprov, samt mycket mer. Men senare blev den där roboten ganska taskig och slutade lyssna!
Ska Leia lyckas få tillbaka roboten och göra så att den lyssnar eller inte? Det tänker inte jag avslöja. Det får du som läsare ta reda på själv.

Jag tycker att boken var väldig bra.

Betyg:

Tilde, 10

Naondel
Av Maria Turtschaninoff

Boken handlar om ursystrarna som grundar Röda Klostret. Det börjar med Kabira, som blir kär i Iskan. Hon berättar om en källa. Iskan lägger beslag på källan kraft och han bygger ett palats med en massa kvinnor. Bland annat nomaden Garai, drömvävaren Orseola, krigaren Sulani mera med flera. Jag gillar boken. Den var bra och spännande. Men faktan om den världen (fantasy) är för mycket om krig.

Betyg:

Alice, 11

Legend
Av Marie Lu

Den här boken var verkligen jätte bra! Jag gillar verkligen att läsa böcker och Marie är nu en av mina nya favorit författare. Det är den första av tre böcker och passar åldern 13 och uppåt. Jag fick min moster att läsa den och hon tyckte också om den!
Den handlar om en kille som heter Daniel. Han lever i den fattiga sektionen av framtidens USA, Republiken. Han är en brottsling enligt dem, men de har inte så mycket information om honom.
June är raka motsatta till honom. Hon tränas till att bli en champion och senare arbeta för Republiken. En dag råkar en av hennes familjemedlem väldigt illa ut och Day blir huvudmisstänkt.
Nu börjar jakten på sanningen.

Betyg:

lunax_lovegood, 12

Dömd
Av Pascale Vallin Johansson

Lo, Amir och Vidar skickas till behandlingshemmet Himmelsfrid. Där används hemska bestraffningsmetoder. Barnen gör allt för att rymma och för få fram rättvisan.

Betyg:

Bra, spännande och inte för barnslig, 9

Namnet på boken är hemligt
Av Pseudonymous Bosch

Väldigt bra bok! Boken har mycket rolig och spännande story. Boken handlar om Cassandra och Max-Ernest och deras resa.

Betyg:

Jag älskar denna bok!!, 10

Jag, Nattid
Av Nathalie Danielsson

Jag, Nattid är skriven av Nathalie Danielsson och berättad av Hanna Welin.
Jag, Nattid kom ut 2019 och är en självbiografi och åldersgrupp ca 12-20.
Nathalie börjar att berätta om sitt liv i Trelleborg (Skåne) där hon bodde från när hon föddes tills hon blev 15 och flyttade till Hörby (fortfarande i Skåne). När hon blev 16 flyttade hon hemifrån och köpte en lägenhet med sin pojkvän, men de varade inte länge. Hon flyttade sen tillbaka till Trelleborg efter att ha gjort slut med sin pojkvän. Men strax där på flyttade hennes familj (mamma, pappa och Nathalie) till Göteborg för att komma undan äggen och stenkasten.

Nathalie var en ganska ensam människa. Hon var ganska mycket själv, tillexempel om hela familjen skulle till nån lekplats så ville hon inte att nått annat barn skulle var där. Hon var mobbat för sitt utseende när hon var yngre och hon är faktiskt det än idag men kanske inte lika mycket som förr. Nu blir hon mest nätmobbad på sociala medier men det blir typ alla på sociala medier, men om man är privat så tror jag nog att hatet skulle minska ganska mycket. Nathalie är också en stor förebild för dom flesta tonårstjejerna. Hon skrev mycket för sina följare om mobbning och försökte hjälpa på något sätt om dom också blev mobbade. Men hon säger idag att hon inte har lika mycket tid för det som hon hade förut men hon försöker.

Nathalie berättar ganska mycket om sitt liv och om mobbningen.
Hon berättar också om hennes flytt och självmordstankar. Hon berättar om hur hon tänkte begå självmord och hur hon lyckades ändra sina tankar om att begå självmord. Hon stod i badrummet på badkarskanten och tänkte hänga sig själv. Men då kom hon på att ta sitt liv var inte verkligen vad hon ville, hon ville ju leva. Hon hade ett helt liv framför sig. Nathalie berättade inte för sina föräldrar hur hon mådde inombords eller om hennes självmordsförsök fören hon blev 15 år. Hennes föräldrar förstod snabbt att dom behövde flytta så dom flyttade till Hörby mitt i Skåne.

Här är ett citat från hennes bok.
" Jag skulle försöka hänga mig hemma i badrummet. Men när jag stod där inne på badkarskanten stoppade jag mig själv. Det här var inte vad jag verkligen ville. Jag ville ju leva, jag hade ett helt liv framför mig. Idag förstår jag att det var ett rop på hjälp "

Jag personligen tycker jag inte språket i boken var så svår. Jag kunde förstå allt som Nathalie hade skrivit i boken men jag vet inte riktigt om hur andra tycker. Åldersgruppen är 12-20 så jag tror nog att dom som vill läsa denna bok kommer förstå den.

Jag tycker denna bok var 5/5. Jag älskar boken för att jag personligen gillar sådana här böcker när författare berättar om sitt liv och jag tycker inte heller att det var någonting dåligt med den här boken för som sagt jag gillar självbiografier. Jag har tidigare läst Misslisebells bok " Ni vann aldrig: så tog jag mig levande genom högstadiet." Den är ju också en självbiografi och den var också jätte bra. Den liknar ganska mycket Nathalie bok för båda berättar om mobbningen. Till er som kanske också gillar självbiografier rekommenderar jag denna bok och Misslisebells bok.

Nathalie bor idag forfarande i Göteborg och är en stor förebild för många unga tjejer. Nathalie är 18 år och har 314k följare på instagram och på tiktok (dåvarande musical.ly ) 2,4 miljoner.

Betyg:

Evelyn, 11

Becca
Av Peter Lidbeck

Jag har läst Becca som är en bok som handlar om en tjej som bor på ett barnhem. Hon är född med en missbildning och är rädd att hon aldrig ska bli adopterad. Men en dag blir hon det och får flytta till ett stort slott men dock är den nya "pappan" borta mycket och den nya "mamman" är inte så snäll. Det visar sig också att flickan är en riktig talang på tennis. Men livet blir inte som hon tänkt sig i det nya hemmet…
Boken är skriven av Peter Lidbeck och kom ut 2016 och är en riktig rysare jag skulle rekommendera för barn mellan 10-13 år. Handlingen utspelar sig i början på ett hemskt barnhem och i resten av boken i ett enormt slott. Huvudpersonen är flickan men andra personer som är bra att ha koll på är Max Winther, Florence, Becca, Amira och Judith. Här är ett citat ur boken: Aldrig någonsin att den där äckliga, missbildade ungen ska stå för oss. Jag tror att författaren vill förmedla att alla är lika mycket värda även om man har en missbildning.

Jag gillar denna bok väldigt mycket, en av de bästa böckerna på väldigt länge!
Jag rekommenderar denna bok starkt.

Betyg:

Volleybollspelaren med bra boksmak, 11

Ett hål om dagen
Av Louis Sachar

Jag har läst boken Ett hål om dagen av författaren Louis Sachar. Stanley Yelnats kom från en fattig otursförföljd familj där en förbannelse har plågat hans släkt i generationer i den här boken är det Stanlyes tur att drabbas. Stanley blir oskyldigt dömd för att ha stulit ett par gymnastik skor, men han får ett val antingen kan han sitta av sitt straff i fängelse eller så skickas han till Camp green Lake. Stanley som är fattig har aldrig varit på ett läger förut bestämmer sig för att åka.

När han väl är på lägret märker han att det inte var så fantastiskt som han kanske hade föreställt sig. Det fanns ingen sjö bara en torr öde slätt och en stekande sol. Ungdomarna som skickas dit tvingas att gräva ett väldigt stort hål om dagen, grävandet ska göra dom till bättre människor. Stanley börjar fatta att det handlar om något mer, gräver dom för att bli bättre människor eller för att chefen letar efter något väldigt stort?

Fakta
Jag skulle nog säga att boken är en typisk ungdoms bok i åldern till 12-15 år. Genren är Drama eller Roman. Ett hål om dagen kom ut 1998 och blev film av Disney 2003. Louis Sachar är född den 20 mars 1954 och är mest igenkänd för hans serie Wayside school och hans vinnande novell ett hål om dagen eller som ursprungs rubrik "Holes". Det mesta av boken utspelar sig på Camp green Lake som är i öknen och är en ganska fängslande omgivning som man kan leva sig in i.

Vad jag tyckte?
Boken i sin helhet är väldigt bra och därför rekommenderar jag den här intressanta boken, man får aldrig nog och blir aldrig uttråkad. Jag gillar väldigt mycket att Louis har tagit med tillbakablickar från Stanleys släkt och andra saker som har utspelat sig på Camp green Lake. Det blir roligt att läsa och man fattar mer. Det blir extra kul sen när allt knyter ihop sig i slutet.

Stanley är huvudpersonen och Louis gör han till en väldigt intressant snäll person med dåligt självförtroende som sen växer i boken och gör att Stanley som person också gör det. Vänskapsrelationen mellan honom och den tystlåtna pojken Zero är väldigt fin. Man får en bild av att Stanley är lite större och blir därför mobbad i skolan men han bryr sig inte så mycket, hans familj är starka och hjälper honom. Det var inte något dåligt med boken förutom att Louis använde ett ganska komplicerat språk, därför är boken för lite äldre läsare. Den tog även slut lite fort man vill bara höra mer.

Betyg:

Coolakossan med bra boksmak, 11

Eldens hemlighet
Av Henning Mankell

Eldens hemlighet är en sann berättelse. Den gavs ut 1995. Jag skulle säga att det är en barnbok men att vuxna säkert också skulle gilla den, typ 10 och uppåt. Boken utspelar sig i Moçambique, Afrika. Boken är återberättad av Sofia Alface som upplevt allt och är huvudpersonen i boken. Den utspelar sig för inte så länge sen och är skriven i dåtid. Det är första boken av tre böcker om Sofia.

Sofia bor i en by i Moçambique som en natt blir attackerad av banditer. Hon hennes storasyster Maria, lillebror Alfredo och mamma Lydia lyckas fly medans hennes pappa Hapakanda dör. Efter flera månader av vandring kommer dem äntligen fram till en by som skapats av människor som flytt från banditer. I byn får alla barn gå i skolan gratis. Sofia och Maria tar genast chansen att få gå i skolan. En dag när dem är på väg till åkrarna råkar Sofia gå utanför stigen och trampar på en nergrävd mina. Minan sprängs och Sofia blir av med båda sina ben och Maria. Hon får åka till en annan stad där hon får lära sig gå med sina nya plastben. När hon kommer hem har Lydia en ny man. Han är hemsk och hon flyr tillbaka till staden. Där får hon bo i ett hus där ägaren har en vän med en syateljé där Sofia blir bra på att sy. När Lydia hämtar hem Sofia är mannen borta och Sofia får ärva en symaskin.

Ett sammanfattande citat ur boken: "Han tänkte att styrka inte var en man som kunde lyfta hundra kilo över sitt huvud. Styrka var ett barn som överlevde att trampa på en mina."

Jag tycker boken är bra efter som känslor utrycks på bra sätt. Efter som det är en sann berättelse så blir det extra upplevelser. Jag tycker att författaren har förmedlat en känsla av styrka. Att det blir som en uppmaning om att vara stark och kämpa. Det är en konstig känsla att tänka att allt detta hänt på riktigt. Det är en sorglig bok som ändå får ett bra slut. Den här boken är en av dem bra böckerna jag läst.

Betyg:

Volleybollgrisen på mälarbadets tröja, 11

En sekund i taget
Av Sofia Nordin

Hedvig överlever en hemsk feber som tar död på alla i hela världen. Tror hon. Hon träffar Ella som också överlevt och måste kämpa hårt för att överleva vintern - och resten av årstiderna.
Den här boken var sååå bra, och som tur är finns det flera delar! Del två heter Spring så fort du kan.

Betyg:

Grota123 cooliss på momio!!!, 12

Kusinerna Karlsson: Monster och mörker
Av Katarina Mazetti

Det är fjärde boken i serien Kusinerna Karlsson. Kusinerna ska åka till moster Fridas ö som de brukar göra på loven. Dock har de aldrig åkt dit på hösten, vid halloween, vilket de ska göra nu. Men vilka är de läskiga typerna i Östhamn med mask och varför blir Georges (en av kusinerna) mamma intagen till förhör hos polisen i Storvalla ...? Boken var mycket detaljerad, inte för läskig, spännande och bra!

Betyg:

Bokslukaren, 10

Sal 305

Av Ingelin Angerborn

Elvira Cyklar omkull, och Mitt i mot sjukhuset hon hamnar på ligger det nedlagda mentalsjukhuset dåris. Det börjar hända konstiga saker. Hennes vän Sibel ser att någon skrivit "kom hit Elvira" på insidan av fönstret i dåris. Hon och Sibel går dit... jag älskar boken! Den är så spännande. Det finns 3 delar av dem och sal 305 är del 2. Boken innehåller spänning, skräck, tonårsdrama och lite humor. En sak som är mindre bra är att den inte hör ihop så mycket med första delen. Och att den inte har en tillhörande film (som ettan och trean). Rekommenderar till dig som är 9-13 år. Tycker du borde ge den ett försök! (Men läs ettan först, den heter rum 213)

Betyg:

Mio lbäck, 11

Väktarens lärling
Av Joseph Delaney

Thomas Ward är en 13 årig pojke, men han är inte som andra. Han är en sjunde son till en sjunde son, vilket betyder att han skickas till en Väktare som lärling. Han får lära sig att bekämpa häxor och att sätta boggarter i hålor. Men saker händer så de får ge sig iväg från sitt hus i Chiphenden ...

Jag tycker att boken är jättebra och är superglad att det finns 7 böcker till!

Betyg:

Böcker, 12

Zombie world: Du är död
Av Benni Bødker

Mark är smittad. Förvandlingen har redan börjat och han är zombie nu. Snart minns han inte hur det är att vara människa men en dag blir han fångad av en grupp som tar honom till zombie prinsessan. Det här är bok tre i serien.

Betyg:

Vildhäxa Eldprovet
Av Lene Kaaberbøl

Clara 13 år blir överfallen av en stor svart katt. Då åker hon och hennes mamma till Claras moster Isa. Isa visar sig vara en vildhäxa, en sorts häxa som har naturens magi. En ond häxa letar efter Clara så hon måste lära sig vildhäxkonster. Sen måste hon göra ett prov, eldprovet.
Boken var lättläst och väldigt spännande. Den var skriven så att det kändes som om det hade hänt på riktigt. Är perfekt att läsa på skärmfri semester. Jag tyckte boken var lite jobbig att läsa ibland för den har ganska små bokstäver.

Betyg:

Alma kårehed, 9 år

Zombie World
Av Benni Bødker

Mark är smittad. Förvandlingen har redan börjat, och Han är zombie nu. Snart minns Han inte hur det är att vara människa men en dag blir Han fångad av en grupp som tar honom zombie-prinsessan Det är bok tre i serien.

Betyg:

Den lila gurkan, 9

 
Hinsides brinner
Av Karin Alverteg och Albin Alvtegen

Denna bok är den andra boken i en trilogi om Hinsides. Hinsides är en magisk värld där människor egentligen inte får vara, men Vilhelm en ond magiker släpper ut faselden som bränner upp hela staden Zantonia. Alla som bodde där var tvungna att fly inklusive Linus syster Lionora. Den här boken är riktig bra enligt mig det förekommer humor spänning och fantasy! Allt det älskar jag! Den här boken passar för alla åldrar och när jag skriver detta är jag 10 men om några dagar fyller jag 11!

Betyg:

Den lilla åsnan, 10

 
Bläckhjärta
Av Cornelia Funke

Bläckhjärta är den första boken i Bläckbökerna. En dag kommer det en mystisk person på besök hos Meggie och hennes pappa Mo. Han pratar om någon som heter Capricorn och om någon bok som han vill få tag i. Ett kort tag senare får Meggie veta att de behöver flytta och några dagar senare så blir Mörkt kidnappad.

Jag tycker att boken var väldigt bra för att den hela tiden var spännande. Den är väldigt lång så jag rekommenderar den till de som gillar att läsa.

Betyg:

Eira, 10

Den första flickan skogen möter
Av Moa Eriksson Sandberg

Det är sommaren innan sexan. Huvudpersonen Hanna håller på att gå in i en ny värld, hennes kropp håller på att förändras. Samtidigt är hennes klasskamrat Linda försvunnen och det viskas om att hon är mördad eller våldtagen!
Jag tycker att boken är väldigt bra. Själv har jag läst den två gånger tidigare, men detta är första gången jag verkligen förstår Hanna eftersom jag är i samma "stadie" som henne!!!
Jag rekommenderar denna bok för tjejer mellan 10-14 år.

Betyg:

En 12 årig tjej

Cirkeln
Av Sara Bergmark och Mats Strandberg

Boken handlar sex utvalda tonåringar som ska bekämpa ondskan från Engelsfors. Utan någon speciell anledning väljs sex stycken tjejer ut. De är alla varandras motsatser, det är Linnea, Vanessa, Minoo, Rebecka, Anna-Karin och Ida.

En natt så förlorar de styrkan i sina kroppar och förs till den nedlagda folkparken. Den natten får alla de veta att de besitter magiska krafter och att de måste hålla ihop för att överleva. Men det blir svårt för tjejerna att samarbeta eftersom de som helt och hållet är varandras motsatser, helt plötsligt ska bli vänner och lita till 100% på varandra.

Betyg:

Linnea Jacobsson, 13

Dexter Olsson äventyr Morfars hemlighet
Av Michael Wiander

Boken är helt magiskt och jättespännande. Man kan räkna med att man komma sitta fastklistrad vid boken. Boken handlar om en kille som är hos sin morfar men en dag vänds killens liv när han får veta att hans morfar är en hemlig agent. De reser till Björnön för att stoppa den onda härskaren Evan Kosttrof. Vissa kapitel tycker jag att är lite onödiga men boken är ändå en 4:a

Betyg:

Mar, 12

Gruvan
Av Sara Lövestam

Den här boken handlar om Ellen som hittar en bok från 1848, skriven av Anton 12 år. Han vill plugga men han ska arbeta i gruvan sedan. Ellen försöker hjälpa honom. En rolig detalj är att den utspelar sig på Utö i Stockholms skärgård och där har jag sommarställe! Man blev som fast i boken.

Betyg:

Panda livet, 11

Bara tre ord
Av Becky Albertalli

Simon Spier är 17 år och går i high school. Han är som vem som helst förutom att han har en stor hemlighet. Nämligen att han är bög. När han ser ett inlägg på skolans skvallersida, undertecknat Blue, där det står att avsändaren är bög förändras hans liv, för högst upp står mailadressen. Simon kontaktar Blue och skriver att han är precis likadan. Simons och Blues relation utvecklas men när en annan elev på skolan kommer åt mejlen och tagit bilder av dem ändras allt.

Jag tycker att boken är en av de bästa jag någonsin läst och att den behövs i vårt samhälle. Det är många unga som har vågat komma ut efter at ha läst boken, eller sett filmen, och den har hjälp så många. Den är helt enkelt underbar. Jag tycker att alla borde läsa den.

Betyg:

Boknörden, 13

Percy Jackson Född till hjälte
Av Rick Riordan

Boken handlar om Percy som går på internatskolan New Yerncy. På en skolutflykt råkar han putta till en klasskompis och måste få ett straff av läraren. Men istället för att ge honom ett straff förvandlas hon till ett monster och överfaller honom.
Boken var bra och välskriven, men kunde ha varigt längre

Betyg:

Den bokslukande nifflaren, 11

Billie - avgång 9:42 till nya livet
Av Sara Kadefors

Billie är en skönlitterär ungdomsbok som är skriven av Sara Kadefors. Del 1 i en trilogi.
Boken utspelar sig nutid i Bokarp, en liten kommun långt bort från Stockholm. En tillräckligt lättläst bok för ca 9-13 åringar.

Billie, en tjej på 12 år och med sina speciella dreads blir hon snabbt populär i sin nya skola.
Billies mamma har svår MS och kan inte ta hand om Billie ordentligt så Billie måste flytta till en ny familj, en fosterfamilj.
Hon möter många hemligheter som måste redas ut och det nya livet blir lite klurigare än vad hon trott.

Jag tycker att man snabbt kommer in i boken och vill fortsätta läsa. Alltså en bra bok för dig som tröttnar snabbt. Kapitlen är ganska korta så man läser ut boken ganska snabbt. Dock tycker jag att den borde varit lite längre eftersom slutet inte är så tydligt, man vill få fler svar på frågorna och problemen. Jag tycker att det är en mycket bra bok och ser fram emot att läsa de andra delarna.

Betyg:

Asse-basses Recension, 12

Hej vacker
Av Ann - Helen Lestadius

Den här är en fristående fortsättning på Sms från Soppero men jag rekommenderar att du läser Sms från Soppero först. Boken handlar om Agnes som försöker ta tillbaka det samiska. Hon ska tillbringa hela sommaren i Soppero, hennes mammas hemby. Men varför låter Henrik, (killen som hon typ är ihop med) så annorlunda på telefon och vill inte träffas? Beror det på Agnes? En bra och romantisk bok om kärlek och svek. Jag skulle dock rekommendera den till lite äldre läsare!

Betyg:

En samisk hästälskare):, 10


Commedy Queen

Av Jenny Jägerfeld

Boken handlar om Sasha, vars mamma har tagit sitt liv. Sasha bestämmer sig för att aldrig gråta och att inte göra som hennes mamma. Hon bestämmer sig för att bli ståupp - komiker. Boken var suuuper och jag både grät och skrattade! MEN om du är under 9 år ska du nog läsa den med en vuxen, därför att den är ganska sorglig!! Men läs!!

Betyg:

Almis, 10


Darlah

Av Johan Harstad

Denna bok var väldigt bra eftersom den tog två genrer som man oftast inte blandar och gjorde just det. Sci-fi och skräck. Denna bok förtjänade verkligen Bragepriset 2008. Ett plus är att den berättas ur flera människor perspektiv. Ett minus är att den är svår att förstå vissa delar, men det är nog meningen eftersom man förstår det i slutet

Betyg:

Signatur =), 12

I bergets hjärta
Av Mårten Sanden

Jag tycker att boken var bra och ganska mystisk! Ibland gick det lite snabbt, särskilt slutet, och vissa karaktärer fick man inte veta så mycket om. Därför får den 3 KP!

Betyg:

Astrid Aldaeus, 10

#tillsammans#utanför
Av Camilla Gunnarson

Den här boken handlar om Hilde som oftast känner sig osynlig och hon stör sig på att klasskompisarna kallar varandra bästaste och finaste. Hon tror att om hon inte kom till skolan så skulle nog ingen sakna henne men en dag så händer det något som förändrar allt

Betyg:

Daimkolan, 10

Dagbok för alla mina fans fly fältet
Av Jeff Kinney

Boken handlar om att Gregs familj åker på semester över julen för det verkade underbart. Men när de väl kommit fram var allt en mardröm. När familjen checkade in bad mamma och pappa om att få sitt gamla rum, men hotellet var förändrat. Hotellet hade delats upp i två halvor, milda halva och vilda halva. Mamma och pappa hade tidigare bott i vilda halvan men där får inte barn vara.

Betyg:

Den nioåriga bokslukaren, 9


Men finns ändå

Av Petter Lidbeck

Bianca bor med sin mamma och mormor. Hennes pappa vet hon ingenting om, hennes mamma bara säger att han inte var den hon trodde.
Men en dag berättar hennes mamma och mormor att alla kvinnor i deras släkt kan bli osynliga... Hon får lova att inte visa det för någon, fast en dag råkar hon visa sin klass när hon blir osynlig... Hennes lärare anmäler henne till skolans talangtävling. Väl där händer en hel del...
Jag tycker boken var bra även om jag läste ut den på ca en halvtimme.

Betyg:

Pelin, 12

Harry Potter och det fördömda barnet
Av J.K Rowling

9 år efter den sista Harry Potter boken släpptes har Rowling släppt ännu en storslagen bok! Harry potters son Albus ska börja sitt första år på Hogwarts och hamnar i slytherin och blir bästa vän med Scorpius Malfoy, Draco Malfoys son. Albus känner sig utanför i familjen och vill göra allt för att rätta till sin pappas misstag. Jag tycker att boken var väl skriven men den kunde ha lite klarare handling.

Betyg:

Felicia Stamm, 14

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Roberta har en kompis som har en mycket allvarlig sjukdom. Hon behöver ett nytt hjärta och det är fort. Hon föddes med sjukdomen men den har blivit allvarligare. Det började med att Roberta, Charlotte (hennes kompis) och Robertssons morfar går på en aktion och köper en magisk jordglob. Med hjälp av den ska Roberta tillsammans med en annan kompis(Erik) rädda Charlotte men... Jag avslöjar inte slutet men det är superbra. Den här boken kan vara lite läskig för vissa men den är framförallt sorglig.

Betyg:

Asta bokälskaren, 9 år

Olympens hjältar
Av Rick Riordan

Serien handlar om Jason, som helt plötsligt befinner sig sittande på en skolbuss med otroligt stark minnesförlust men som känner på sig att något är fel, Piper som har stulit en BMW och hamnat på en skola för problembarn och Leo, ett tekniskt geni som har rymt hemifrån sex gånger. De skickas ut på uppdrag för att befria gudinnan Hera som blivit fängslad i ett trångt fängelse och vars kraft används för att återuppväcka jättarnas kung. Den här boken är ett tips för alla Percy Jacksonfans som inte har läst den (och dem som har läst den). Men tyvärr har kapitlen inte lika roliga namn som i Percy Jackson.

Betyg:

Min lillebror tycker att Warriors är världens bästa bok men han ändrar sig nog när han har läst Percy Jackson, 12

Vargskräck
Av Jeanette Bergenstav

Flingan är ute med sin hund när de får syn på en stor blodig köttbit. Hon tror att det är någon som lägger ut kött med gift i för att döda djur. Samtidigt går ett rykte om att det finns en varg i skogen.
Boken hade en gripande historia, man vill bara fortsätta läsa. Jag rekommenderar den för hundälskare. Läs även kod 315.

Betyg:

GRETAGRODA, 11


Under ytan

Av Catherine MacPhail

Boken handlar om två personer som bli osams. Den ena trakasserar och den andre slår tillbaka. Boken utspelar sig i en hiss och på väg till skolan. En av killarna blir jagad av ett helt gäng av den andres vänner. Men till slut blir dom sams.

Betyg:

Lina, 11


Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Av J. K Rowling

Detta är en bok i världsklass om trollkarlsvärldens vidunder. En superbra bok för Harry Potter älskare som har läst ut alla Harry Potter böckerna. Och för folk som bara vill veta mer om trollkarlsvärldens fantastiska vidunder. Jag vill bara säga den är superbra. Nej, den är i supervärldsklass! Så snälla läs den har verkligen världsklass!

Betyg:

Amanda Krohn Lindlöf, 9

Ödesryttarna. Jorvik kallar
Av Helena Dahlgren

Femtonåriga Lisa flyttar till ön Jorvik med sin pappa. Hennes mamma dog i en ridolycka för några år sen, och sedan dess så har Lisa inte ridit. Det dröjer inte lång tid innan hon träffar Linda, Anne och Alex, som går på samma skola som Lisa och även rider i Jorvikstallet. Där träffar Lisa hästen Starshine. Hon dras in i ett tusenårigt maktkrig mellan onda och goda krafter som vill styra Jorvik och folket där. Lisa är nämligen en av de fyra ödesryttarna, tillsammans med Linda, Anne och Alex.
Häst + fantasy = perfekt! Boken utspelar sig innan Star Stable Online, och både spelare och icke-spelare borde läsa den! Snart kommer den andra boken, Ödesryttarna: Legenden vaknar.
LÄS!!!

Betyg:

Alex är bäst, 13

Nikkis dagbok
Av Rachel Renée Russell

Det är typ en ungdomsserie, det finns 11 delar. Jag läser 7:an nu. Alla delar handlar om olika saker, som till exempel 7:an som jag läser nu handlar om att Nikki som är huvudpersonen får komma in backstage med sina vänner Chloe och Zoey. Dem är på någon slags föreställning men det går inte så bra för att de blir gripna av polisen på grund av deras "fiende" MacKenzie som vill förstöra för Nikki.

Betyg:

Hanna Stigendal, 10 år

Röd drottning
Av Victoria Aveyard

Mare Barrow lever I ett samhälle där befolkningen är uppdelade efter färgen på deras blod. Dem med rött blod (dem röda) används som tjänare och soldater, medan dem med silvrigt blod (dem silvriga) besitter häpnadsväckande förmågor och regerar över dem röda. Mare tillhör den röda delen, men när hon börjar jobba på palatset förändras hela hennes liv.
Jag tycker att boken var jättebra, men lite svår att komma in i i början. Rekommenderas starkt!

Betyg:

Galen gurkblandning, 13

Divergent
Av Veronica Roth

Efter en katastrof har jorden förstörts och det har byggts en säker stad innanför murar. Staden har delats upp i fem olika falanger. I den här boken får man följa Beatrice Pryor när hon lämnar sin förra falang De osjälviska och går med i De tappra, där hon under initieringarna utsetts av både fysiska och psykiska prövningar.

Boken är väldigt spännande och därför får den en fyra.

Betyg:

Regnbågsmuffinen, 10

På hal is
Av Jeff Kinney

Det handlar om Greg. Greg är huvudpersonen. Hans skola stänger på grund av snöstorm. Det blir ett stort snöbollskrig och hur ska Rowley, ha livet i behåll. Hans familj består av Greg, Rodrick, mamma, pappa och Many. I skolan ska det forska om ett land. Italien ville nästan alla skriva om så läraren drog lott, Denis Tracton vann.
Den här boken är bra för den är rolig.

Betyg:

Gregor, 12

 

Men finns ändå
Av Petter Lidbeck

Denna bok handlar om Bianca som bor med sin mamma och mormor. En dag så frågar mamma om Bianca minns när hon berättade om en gammal släkting som brändes på bål? Var det på riktigt sa Bianca? Jag trodde du hittade på bara. Mamma skakade på huvudet. Kvinnorna i vår släkt, började hon, vi är . . . Vad ska jag säga? Vi kan något som andra inte kan. Typ jonglera? sa Bianca. Mamma tog ett djupt andetag. Vi kan göra oss osynliga. Det här är den bästa bok jag läst skulle rekommendera den stort sak bara berätta lite till.

När Bianca var 11 år får hon veta något som förändrar hennes liv för alltid. Hon har förmågan att göra sig osynlig. Mamma och mormor varnar hon måste vara försiktig. Det finns personer som vill utnyttja hennes talang. Bianca får dyrt och heligt lova att inte visa vad hon kan för något. Det är lättare sagt en gjort... Jag vill ge den här boken 5 poäng av 5. För att den är fantasifull.

Betyg:

Ava marsianen, 11

Dag bok för alla mina fans: Femte hjulet
Av Jeff Kinney

Boken handlar om en kille som heter Greg och ofta hamnar i trubbel. I denna bok letar Greg efter en tjej att gå på skolbal med. Han och hans kompis Rowley är väldigt bra karaktärer, boken är upplagd som en dagbok med många bilder. Boken har text som att det ser ut som handskrivet. Greg har många roliga historier som han delar med sig i denna bok. Jag har läst hela boken och den är värd att läsa.

Betyg:

Knut Igorson

Divergent
Av Veronica Roth

Den handlar om en tjej som heter Beatrice. Hon lever i ett Chicago som är uppdelad i olika falanger/klaner för att bevara fred. Beatrice är 16 och ska välja en falang. Hon är nervös för vilken falang hon kommer välja efter hon valt kommer massa saker hända, du får läsa själv. BDW det fins tre filmer Divergent, Insurgent och Allegiant.

Betyg:

Göte Ungvar

Gruvan
Av Sara Lövestam

Den här boken handlar om en som heter Ellen och hennes sommar blir inte som någon annan sommar. Ellen hittar en bok som är gömd i väggen på ett gammalt skjul, och den skrevs av tolvårige Anton år 1848. Det var en tid när barn som Anton jobbade i järngruvan och disponenten hade makt över arbetarna. Ellen följer Antons dramatiska öde dag för dag och upptäcker ett olöst mysterium. Kan hon hjälpa Anton, hundrasjuttio år senare? Jag tycker den här boken är spännande och jättebra så jag rekommenderar den här boken.

Betyg:

Emmmmmmy!!!!!, 11

Mördarens apa
Av Jakob Wegelius

Sally Jones är en människoapa och maskinist på hennes och sjömannen Henry Koskelas båt.
De har varit landsatta i över en månad men så dyker Alphones Morro upp. Det blir början på en väldigt lång resa för Sally Jones.

Betyg:

My Wallenborg, 11 år

20 över 7
Av Ewa Christina Johansson

Det har brunnit i Ludvigs kusiners hus, men kusinerna är borta. Plötsligt hittar Ludvig ett usb-minne som en hotfull man vill ha. Nu måste Ludvig hitta kusinerna innan det är försent. Jag tyckt boken var bra för att den var spännande och lite hemsk.

Betyg:

Agnes Andersson, 10

Tim och jag
Av Anne Booth

Anna har det tufft. Pappa är utomlands och mamma lägger knappt märke till att hon har en dotter. Allt hon bryr sig om är Annas lillebror, Jack. Det är upp till Anna att hålla ordning på allt, och i skolan går ALLT fel med kompisarna. Nu när de skulle spela i band och teve skulle filma dom dessutom!! Den enda Anna kan prata med är sin hund Tim. Jag tyckte den var väldigt bra att läsa jag förstod texten och man ville bara fortsätta läsa. Den var också väldigt verklig . Denna bok är rolig för dom som gillar hundar och trubbel.

Betyg:

Tyra Hellström, 11

Tam tiggar pojken
Av Jo Salmson

Den handlar om en pojke som är fattig som kollar varje natt på drakar. Han vill rida en drake den här boken var sämst!!!

Betyg:

backebo12, 10

Kul & Knasigt : roliga historier om Bellman, norrmän, snåla skottar och en och annan doktor
Av Peter Gissy, Johan Wanloo

Jag gillar den här boken men den är ju lite upprepande med tanke på att det är bara historier och skämt. Den innehåller 51 historier där bland annat kungen och drottningen är med. Men överlag gillar jag den här boken.
Belman: är konstig och smart.
Tyssken: är väldigt lat.
Ryssen: är dålig och dum.
Jag gillar den här boken för den rolig och kul.

Betyg:

Grillad choklad körv, 10

Bellman på spökjakt
Av Peter Gissy och Jenny Karlsson

Det handlar om att ett spöke på ett hotell som skadar en tant och hon äger hotellet. Bellman och Ryssen får ett brev när Bellman skiter. Där står det att dom på hotellet behöver hjälp med att fånga spöket. Huvudpersonerna är Bellman och Ryssen. Bellman är konstig, smart och rolig, Ryssen är konstig, dum i huvudet, rädd och feg. Jag tycker boken är bra för den är rolig. Jag ger den 3 av 5 poäng

Betyg:

Annans. XX, 11

Fantastik fakta om djur från förr
Av Maja Säfström

Boken handlar om djur från för. Det var fina bilder, lättläst och mycket fakta. Det är 108 djur i boken och man ser när dem levde. Men det är bara en dinosaurie med och den är vid innehålet, vilket är lite tråkigt.

Betyg:

Bertil chokladsås, 10

Hej, det här är jag! Lämna mig inte ensam här igen
Av Nina E. Gröntvedt

Den här boken är väldigt bra. Huvudpersonen heter Oda och hennes bästa vän heter Helle. Oda har sin jobbiga lillasyster Erla och hennes mamma, pappa. Men Helle och Oda leker ofta spioner. En dag flyttar ett nytt par in i Grönhuset. (slumpparet kallar vi dom) Det paret brukar Oda och Helle spionera på. Slumpparet har en väldigt aggressiv hund. Men Oda och Helle misstänker att slumpparet är barnhatare på grund av hotteckningar, den arga hunden och att dom har gått runt i kvarteret och frågat efter mat!?
Denna bok är som en dag bok och jag tycker att den bjuder på många skratt. Så boken här vill jag gärna rekommendera till alla boknördar.

Betyg:

En rosa kanin, 11 år

Monstermöte
Av Ewa Christina Johansson

Boken handlar om Axel har gjort en dundermiss.
Han fattade inte att man skulle klä ut sig till monster på skolans fest. Ärkefienden Loke är en ovanligt läskig zombie. Axel är bara - Axel. Retligt Men på festen finns det inte bara utklädda monster. Någon av dem är faktiskt riktiga också. Det märker Axel när han råkade kliva rakt in i deras monstermöte. Vampyren, häxan och varulven har nattsvarta planer för hela skolan och det är bara Axel som kan stoppa dem. Snacka om Axel har fullt upp. Den är lättläst och jag tycker att den här boken är ganska bra.

Betyg:

natten i natten, 11

Monster möte
Av Ewa Christina Johansson

Boken handlar om att Axel har gjort en dundermiss. Han fattade inte att man skulle klä ut sig till monster på skolans fest. Ärkefienden Loke är ovanligt läskig zombie. Axel är bara Axel retligt. Men på festen finns det inte bara utklädda monster. Några av dom är faktiskt riktiga också. Det märker Axel när han råkar kliva rakt in i deras monstermöte. Vampyren, varulven och häxan har nattsvarta planer för hela skolan och det är bara Axel som kan stoppa dem. Snacka om att Axel har fullt upp. Den är lättläst och jag tycker den är ganska dålig.

Betyg:

bananskal, 11

I rosens mitt
Av Martin Widmark och Ola Skogäng

Det handlar om en pojke. Hans mamma har tagit självmord och pojken försöker lösa mysteriet. Den är spännande.

Betyg:

Knut

I rosens mitt
Av Martin Widmark och Ola Skogäng

Det handlar om en pojke som ska lösa mysteriet att hans mamma tog själv mord. Den är spännande. Många kan läsa den.

Betyg:

Knut knutson

Vem är skuggan?
Av Lotta Sundin

Alla i Tuvas klass pratar om skuggan, superhjälten som åker runt på sin skateboard och räddar människor som har råkat illa ut. Ingen vet vem skuggan är. Ingen har sett mer än en svartklädd figur som försvinner bort i mörkret. En kvinna blev överfallen och påstår att skuggan är en tjej, men så kan det väl inte vara? En dag börjar en ny tjej i Tuvas klass. Hon heter Julia. Av någon konstig anledning vill Julia bli vän med Tuva. Denna bok är spännande och jag kan verkligen rekommendera att läsa den här boken.

Betyg:

E.E

Du är inte ensam star girl
Av Moa Eriksson och Eva Susso

Boken handlar om en tjej som söker efter en mejlvän som också går i sexan. Det kan vara en tjej eller kille det spelar ingen roll. Jag tycker att min bok var jättebra.

Betyg:

queen.Klaris, 11

Drömbärarna
Av Kerstin Lundberg Hahn

Det är något konstigt med Malvas nya granne. Hur kan det blåsa i hennes äppelträd trots att det är vindstilla? Varför drömmer Malva så konstigt när hon har ätit ett av äpplena? När Malva upptäcker grannens hemlighet börjar den viktigaste och farligaste resa hon någonsin gjort. Jag tycker att boken var väldig spännande och bra men i början så var den lite seg så jag ger boken 4 av 5 poäng.

Betyg:

queen. Vilma, 11 år

Quidditch genom tiderna
Av J.K Rowling

Om du någon gång läst böckerna om Harry Potter eller sett filmerna så känner du säkert igen trollkarls sporten "Quidditch." I den här boken får du både fakta och historien om den populära sporten, och så får man läsa om hur sporten har utvecklats.

Tips: Läs inte denna bok om du inte läst eller sett Harry Potter, det kommer vara väldigt svårt att förstå innehållet och det blir mer intressant när man förstår vad dom ens skriver om.

Lagom med text, mycket fakta, de flesta skulle gilla boken! Passar nog barn mellan åldrarna 8-14. (: Önskade dock att den var tjockare, men den är bra storlek ändå!

Betyg:

Elin, den Harry Potter älskande tjejen, 11

Sms från Soppero
Av Ann-Helén Laestadius

13 åriga Agnes lär sig i hemlighet samiska. Hennes mamma är från byn Soppero men har slutat att prata samiska. Hon får en dag ett sms från Henrik som bor i Soppero. Hon och Hennes mamma åker till Soppero och hon vill passa in. Jag tyckte boken var bra och beskriver hur det är att var ung same idag och hur det är att vilja passa in.

Betyg:

Samisk, 10

Boktjuven
Av Markus Zusak

Boktjuven utspelar sig under andra världskriget. Nioåriga Liesels föräldrar har tagits till koncentrationsläger och hennes bror har dött. Hon bor hos hennes fosterföräldrar. Liesel är en boktjuv och hon stjäl böcker från borgmästarens bibliotek. Och de gömmer en jude i deras källare.

Betyg:

Bokslukaren Ida! 10,5

Dagbok för utvalda: Jennas tredje
Av Pernilla Gesén

Det handlar om en Tjej som heter Jenna, hon beskriver att hon är lång som en giraff. Vanessa och hennes svansar tycker att hon är konstig. Jennas mamma hatar Jenna. Man får läsa handlingen ur allas hennes vänner perspektiv vilket är bra. Och hennes kompis Yvonne flyttar helt plötsligt

Betyg:

Siri Wåhlström, 8

När kastanjer spricker
Av Camila Lagerqvist

Boken handlar om en flicka som heter Majken och är 15 år. Hon har blivit omplacerad på ett hem för oartiga flickor. På hemmet börjar hon drömma mardrömmar om sin barndom. Men ändå minns hon inget om sin barndom. Hur har hon fått det stora ärret på armen? Tillsammans med en kompis försöker hon ta reda på mer om sin barndom. Men det är förbjudet att lämna ön, den som gör det kommer att få ett hårt straff. Kommer Majken att få reda på något om sin barndom.....

Betyg:

Gula bananen, 13

 

Systrarna av Silverdalen
Av Pascale Vallin Johansson

När Ylva-Lis klass ska titta på en solförmörkelse, får hon plötsligt syn på en flicka i gammaldags klänning som vinkar åt henne att komma. Hon följer efter och hamnar någon annanstans, men ändå inte. Hon är fortfarande kvar på sin skola, men året är 1945 och skolan är ett hem för föräldralösa flickor. Varför hamnade hon här och hur ska hon lyckas ta sig tillbaka till sin egen tid. Den här boken är jättespännade. När man väl börjat läsa, går det inte att slita sig från den.

Betyg:

Esther Aronstam, 12

Amulett
Av Kazu Kibuishi

Boken handlar om två barn och en mamma som flyttar till deras morfars hus. Gammelfarfar är död. Tjejen heter Emily hittar en amulett som hon sätter på sig. Det börjar hända konstiga saker i huset. Trappen försvinner och de fastnar i en monstervärld. Nere i monstervärlden hittar de ett hus. I huset hittar…

Boken tillhör genren fantasy i serieform.
Boken är spännande och intressant eftersom det händer så många coola händelser. Hela storyn hänger ihop och det gillar jag. Bilderna är tydliga och snygga.
Det som hade gjort boken ännu bättre är om huvudrollen hade varit en kille.
Om du är 9-12 år kommer du gilla denna bok.;)
Denna bok ingår i en serie som känns som en kapitelbok.

Betyg:

Loke, 12

Harry Potter och hemlighetens kammare
Av J.K. Rowling

Harry potter och hemligheternas kammare är den andra boken i serien. Harry en kille som är en andraårselev på Hogwarts. (en skola för häxor och trollkarlar). I boken så har Harry och hans kompis Ron problem att ta sig till skolan och så förstenas många elever som inte är av helt trollkarls blod. Mysteriet är vem det är och hur den gör det. Efter ett tag så blir en av Harrys bästa kompis förstelnad. Den här boken är en fantasybok om magi. Författaren är J.K. Rowling och hon har beskrivit och gestaltat väldigt bra i böckerna. Det som hon skulle kunna göra bättre är att beskriva miljöerna bättre för läsaren. Om du är en person som gillar magi och fantasi berättelser så är det här en bok för dig. Harry potter böckerna liknar väldigt mycket Fantastiska vidunder. Jag tycker att den här boken är riktigt bra så jag ger den 5 poäng av 5.

Betyg:

en grillad banan

Pojken som levde med strutsar
Av Monica Zak

En liten bebis ligger ensam i en sandstorm och har tappat bort sin mamma. Vem kommer och hämtar honom? Kommer han bli hämtad eller räddad?

Pojken som levde med strutsar handlar om en pojke som blir räddad av några strutsar efter en sandstorm i Saharaöknen, han blir omhändertagen och till och med börjar efterlikna strutsarna. Han möter översvämningar, stormar och människoätande lejon, till slut börjar han möta människor. En expedition skickas ut och blir infångad mot sin vilja.
Jag själv tycker boken är väldigt tråkig och överdrivet lång. Det känns som författaren bara ville dra ut på allting för att få boken att se spännande och tjock ut. Det som är bra med boken ändå är att man märker nästan och den är baserad på en riktig händelse och det tycker jag är coolt. Början går ganska snabbt med det är mer mot slutet den är seg. Den är baserad på en riktig händelse och Monica Zak åkte dit för att bli återberättad hela historien. Vissa delar är ej riktiga men bara för att få boken mer spännande.

Betyg:

Maybe i'll be Tracer, 12

Den osynliga
Av Lise Indahl

Boken Den osynliga av Lise Indahl handlar om Elvira, 12 år som just har flytta till en liten förort utanför Stockholm. Det finns absolut ingenting att göra och det enda alla tjejer i hennes klass är intresserade av hästar. Elvira börjar märka att mystiska saker börjar hända i lägenheten där hon bor. När ingen är hemma kan man höra pianospel från vardagsrummet, Elviras säng blir bäddad och hennes rum blir städat. Elvira upptäcker att någon har skrivit meddelanden till henne i hennes dagbok och hon börjar skriva tillbaka. När Elvira kommer hem från skolan en dag så har hon fått svar…

Boken handlar om kamratskap och om tillit. Det jag tycker att Lise Lindahl har gjort bra när hon skrev boken är att hon drar ut på spänningen väldigt länge vilket gör att man vill fortsätta att läsa och veta vad som händer. Men jag skulle faktiskt säga att det förstör lite när man får allt förklarat. Jag blev iallafall väldigt besviken. Jag hade förväntat mig något sjukt skulle hända men istället har allting en väldigt naturlig förklaring. Efter det går boken bara nerför. Det som först var en ganska spännande fantasybok blev direkt en väldigt o originell ungdomsbok. Visst, om du är en tjej på typ tio år så är du nog i rätt målgrupp för boken och då kanske du tycker om lite men så är inte fallet för mig. Om du någon gång har läst boken Glasbarnen så vet du ungefär hur denna bok är. Jag ger iallafall boken Den osynliga av Lise Indahl två av fem. Jag rekommenderar den inte.

Betyg:

Att läsa är att resa, 12

Charlie and the chocolate factory
Av Roald Dahl

Den här boken handlar om en lite pojke som får en guldbiljett till Willy Wonka's fabrik som är en väldigt känd chokladfabrik, den lilla pojken fick den biljetten på sin födelsedag. Huvudperson, Charlie, den lilla pojken får träffa den märkliga men glada Willy Wonka som Charlie s farfar känner eftersom Charlie s farfar har jobbat för Willy Wonka. Jag gillar boken för att den handlar om choklad och för att Charlie som har det ganska dålig ställt. Jag menar han är fattig och hans familjs hus har ingen värme och har inte mycket mat. Därför tycker jag att det är bra att Charlie får något bra i livet som den här guldbiljetten. Jag gillar boken också för att Charlie får uppfylla sin dröm.

Betyg:

smile, 11

Alex dogboy
Av Monica Zak

Alex är en kille som har blivit lämnad på gatan av sina föräldrar. Han råkar ut för många olika situationer, han mår dåligt.
En dag träffar Alex på en tjej på gatan som heter Alice. Alice driver ett stånd med sina föräldrar som Alex brukar komma till och hälsa på. Efter några dagar blir Alex snabbt förälskad i Alice . Men efter några få dagar flyttar Alice till Miami och Alex har nu och med ingen att gå till.
Snabbt men säkert börjar Alex sniffa lim igen och lukta äckligt.
En dag träffar Alex en kvinna som heter Leti. Som ger henne mat och behandlar Alex väl.
Jag tycker att boken var bra på grund av att dom visade hur Alex kände sig och
författaren förklarade handlingen väl utvecklande.

Betyg:

Munken, 7

Vår överdrivet gigantisk trädkoja med 52 våningar
Av Andy Griffins

Vår trädkoja med 52 våningar är en bok om två killar som heter Andy och Terry dem bor i en trädkoja med 52 våningar. I böckerna så har dem alltid lagt till saker i trädkojan som i den här boken nu har dem lagt till en marshmallow skjutare med 100% pricksäkerhet. I den här boken så är genren humor och fantasy. Jag tänker inte avslöja slutet men det har någonting med grönsaker att göra. Författarna har lyckats bra med att få till skämten och målgruppen i den här boken är för 9 till 12 år för att den är lite barnslig men ändå super rolig på grund av att boken har inte nån logik, typ att katter som flyger. Jag tycker det dem inte lyckats bra med i boken är nog bilderna det känns som dem har inte försökt, bara ritat ansikte och kropp och inget annat. Det finns likheter mellan med den här boken och boken Narnia. Det är mycket fantasy och i Narnia så finns det ju människor som flyger.

Betyg:

Adda mig på Fortnite för Victory Royal : Daturtlelover, 12

Warriors: Ut i det vilda
Av Erin Hunter

Jag har läst en bok som heter Ut i det vilda av Erin Hunter. Det finns sju böcker i serien och alla är väldigt bra. Jag läste boken på engelska men den finns på svenska också.
Boken handlar om en tamkatt som heter Rost. Han besöker skogen för att jaga en mus trots att grannkatten varnar honom. Rost information om vad som händer i skogen. Han får även erbjudandet att ansluta sig till en av skogens fyra klaner, Åsklanen. Han väljer att ansluta sig till Klanen och får ett nytt namn, Eldtass.

Betyg:

Elektra, 12 år

Släppa taget
Av Katarina von Bredow

Boken handlar om två enäggstvillingar som ser exakt likadana ut men är helt olika inuti. Stella är utåtriktad och gör först och tänker sedan medan Elsa helst behåller allt för sig själv. Elsa är hemligt kär i Elliot och det vet inte Stella om. Boken är lite som en dagbok med kärlek.
Jag tycker att författaren har lyckats bra med att man bara vill fortsätta läsa för att det är så spännande. Det är bra personbeskrivningar så att man lever sig in i rollerna men det som kunde varit bättre är miljöbeskrivningarna, det är inte så tydligt med hur det ser ut. Jag tror att tjejer i åldrarna 11-14 skulle uppskatta boken. Boken liknar lite "hur kär får man bli?" som också handlar om kärlek och utspelar sig ungefär samman tid. Jag rekommenderar boken till alla som gillar böcker om kärlek, jag själv ger boken 5 av 5.

Betyg:

Hej hörni.

Gummi-Tarzan
Av Ole Lund Kirkegaard

Ivan Olsen är en helt vanlig kille som bor i ett helt vanligt hus med helt vanliga föräldrar. Ivan blir kallad för Gummi-Tarzan just för att han är liten och spinkig. Dom stora killarna ger honom stryk varje dag och spolar vatten i hans byxor. Följ med på Gummi-Tarzans äventyr och läs om vad som händer när han möter en häxa! Författaren har lyckats väldigt bra med gestaltningarna och boken är väldigt rolig. Om du gillar spänning och humor och är 10-12 år gammal är det här den bästa boken för dig!

Betyg:

Adda mig på Fortnite för Victory Royale : Mr Axx, 12

Spejarens lärling den hemsökta skogen
Av John Flanagan

Om du gillar spänning, äventyr, mysterier och medeltiden då ska du läsa boken Spejarens lärling den hemsökta skogen. Detta är bok nr 5 av 11 i bokserien spejarens lärling. Genren är fantasy och äventyr. Boken handlar om spejaren Will som blivit fullfjädrad spejare och har blivit spejare i det lilla landskapet Seacliff. Medan detta sker så har det hänt konstiga saker i landskapen uppe norr och Will blir utskickad för att ta reda på vad som händer.
Det bra med denna bok är att man blir förvånad när man får reda på vem den som orsakat problemen är och författaren John Flanagan är mycket bra på att bygga upp stämningen. Det som är lite mindre bra med boken är att på vissa ställen är det ganska långtråkigt men inte så ofta. Men författaren är även bra på att beskriva personer. Boken passar för barn på mellanstadiet och upp till ungefär högstadiet.

Betyg:

En man som hette Ove, 12

Mylingen
Av Åsa Larsson och Ingela Korsell

Boken Mylingen i serien Pax är en otroligt bra bok. Det finns tio böcker i serien. Men min personliga favorit är Mylingen. Boken är lite läskig och spännande, det är sakerna som jag verkligen tycker är bra men boken. Denna bok handlar om en Myling som har kommit upp från sin grav. Alrik och Viggo som är huvudpersonerna är på halloweenfest när det plötsligt bankar på dörren eller snarare som att någon hackar på dörren. En från halloweenfesten öppnar, alla tror att det bara är en väldigt bra halloween kostym men i själva verket är det mylingen. Alla börjar fota mylingen. Mylingen lyfter upp fingret och pekar på ett av barnen "inte du" säger den sedan pekar den på en annan person "inte du" sedan ytterligare på en person "Men du!" Mylingen pekade på en tjej. Tjejen börjar att kvävas. Det verkar som att hon har något i halsen? Vill du veta vad som händer rekommenderar jag starkt att läsa boken.

Betyg:

Filippa från 6:an, 12

Kalle och chokladfabriken
Av Roald Dahl

Det börjar med att Charlie hittar en guldbiljett. Med en guldbiljett får man gå in i chokladfabriken. Sen åker alla som har hittat en guldbiljett ut till fabriken för att få en gåva. Ingen vet vad gåvan är. I fabriken sker olika saker som påverkar historien. Den är kul och lätt att läsa och är rolig. Allt är gjort av socker och choklad i fabriken. Boken passar alla åldrar. Det dåliga är att många skadar sig i fabriken därför får den 4 av 5 av mig.

Betyg:

Danni, 12

Jag, Stå-Kalle
Av Walt Disney

Boken handlar om Kalle Anka som ska fånga två andra superhjältar. Det författaren har lyckats bra med är att han har gjort det så bra och roligt. Det han inte har lyckats lika bra är att man får veta ganska mycket i början och det tröttnar man lite på. Bokens genre är fantasy. Boken skulle kunna passa i åldern 8-13 för att den är ganska mycket text i och det kan bli jobbigt att läsa så mycket men den är bra.

Denna bok är ganska rolig för att den är så lång och för att man inte tröttnar så mycket på den när man kommer in i boken. Det är mycket humor i boken. Om man gillar fantasy och humor kan jag starkt rekommendera den här boken.

Betyg:

Evol, 12

Jag, farbror Joakim
Av Walt Disney

Boken handlar om farbror Joakim som är snål som vanligt och blir lätt irriterad. Boken är för en person som gillar humor och serier. Boken tillhör genre humor. Jag själv tycker att boken är sjukt rolig. Jag vill inte att kapitlen ska sluta för att den är så rolig. Dom har lyckats med att få med mycket händelser i varje kapitel. Dom behöver få med lite skräck nästa gång kanske men annars grym. Jag tror att boken är för dom som har lite humor men annars kan den vara för vilken målgrupp som helst. Jag har även läst Kalle och chokladfabriken på engelska men tyckte den inte var så spännande och kul som den här.
Jag ger den här boken en stark 5 stjärnor för att den har med humor och spänning och det händer nya saker hela tiden. Bra jobbat!

Betyg:

Abibas, 12

ODENS SON, skuggan
Av Esa Myllylä

Erik som är elva år får konstiga drömmar om Skogul och andra varelser. Han blir bekymrad för jordens framtid. Han står i valet om han behöver hjälp eller inte. Hur ska Erik och Slem kunna besegra Skogul som blir starkare och större eller ligger någon annan bakom Skoguls vrede?

Boken är från 12 år och är del 2 i trilogin om Odens son. Det är mycket blod, våld och död. Det är aldrig lugnt utan äventyr och action hela tiden. Jag skulle rekommendera denna bok för någon som är tuff och våghalsig mellan 12 till 15 år.

Den är väldigt spännande men ibland svår att hänga med. Eftersom det är en nordisk mytologi kan den innehålla svåra ord och namn.

Betyg:

Malin=), 12 år

Girl online on tour

Av Zoe Sugg (Zoella)

När Noah frågar Penny om hon vill följa med på hans Europaturne tvekar hon inte en sekund, såklart att hon vill ha den bästa sommaren någonsin med sin underbara pojkvän. Men det blir inte lika romantiskt som Noah lovat. Han har ett extremt proppat schema och har knappt tid till Penny. Inte nog med det, Penny får även hotfulla meddelanden från svartsjuka fans. Kommer Penny klara turnelivet eller kommer hon vända hem.
Man får följa med på hennes liv genom turnelivet. Man får även veta hennes känslor då hon skriver en personlig blogg. Genre är en blandning av dagbok och biografi.
Boken är nummer två i serien om Penny och hennes galna liv. Det kan vara bra att ha läst ettan innan du läser denna bok. Serien finns på både svenska och engelska. Författaren är väldigt duktig på att beskriva känslor och miljöer. Jag tycker att det enda dåliga var att man inte kunde sluta läsa, jag satt och sträckt läste i flera timmar. Jag tror att boken passar 10-13 åriga.

Betyg:

Kristina från Nacka, 12

Släppa taget
Av Katarina von Bredow

Boken handlar om två enäggstvillingar som ser exakt likadana ut men är helt olika inuti. Stella är utåtriktad och gör först och tänker sedan medans Elsa helst behåller allt för sig själv. Elsa är hemligt kär i Elliot och det vet inte Stella om. Boken är lite som en dagbok med kärlek.
Jag tycker att författaren har lyckats bra med att man bara vill fortsätta läsa för att det är så spännande. Det är bra personbeskrivningar så att man lever sig in i rollerna men det som kunde varit bättre är miljöbeskrivningarna, det är inte så tydligt med hur det ser ut. Jag tror att tjejer i åldrarna 11-14 skulle uppskatta boken. Boken liknar lite "hur kär får man bli?" som också handlar om kärlek och utspelar sig ungefär samman tid. Jag rekommenderar boken till alla som gillar böcker om kärlek, jag själv ger boken 5 av 5.

Betyg:

Läs denna bok!!!, 12

Charlie and the chocolate factory.
Av Roald Dahl.

Jag har nyss läst boken Charlie and the chocolate factory. Jag läste boken på engelska men jag tror att den finns att läsa på svenska också. Boken är skriven av Roald Dahl. Jag skulle klassifiera den i kategorin humor. Jag tycker att boken var bra för att den innehåller just mycket humor. Jag är själv en sådan individ som tycker om humor mycket och speciellt i böcker. Boken handlar om en pojke som heter Charlie. I den svenska versionen kallas han Kalle men jag kommer kalla honom Charlie eftersom jag läste den engelska versionen. Charlie lever ganska fattigt tillsammans med sina föräldrar, mormor och morfar och farmor och farfar. Han hus är väldigt litet. Han morföräldrar och farföräldrar ligger hela dagen i sina sängar och pratar. Hans mamma tar hand om huset om dagarna och hans pappa jobbar med att skruva på tandkrämslock på tandkrämstuber. Charlie bor nära en känd chokladfabrik som en gång i tiden drevs av Willy Wonka. Fabriken har dock varit nedstängd i flera år. Folk har inte heller sett till Wonka på väldigt länge. En dag skrivs det i tidningar om Wonka. Det står att fem barn kommer få besöka fabriken. Men det kommer inte vara vem som helst, utan i fem av alla chokladkakor i världen så ligger en guldbiljett. Så fem barn från hela världen kommer att få besöka världens största chokladfabrik. Charlie blir väldigt sugen på att få en sådan biljett. Dock så finns det en oerhört liten chans att han skulle få en. Charlie får bara en chokladkaka per år. På hans födelsedag. När den stora dagen väl kommer (alltså Charlies födelsedag) så får han en chokladkaka. Tyvärr så får han ingen biljett. Men då tar hans farfar fram en dollar. Charlie bli jätteglad och springer ner till godisfabriken. Han väljer noggrant vilken kaka han ska ta. Charlie får då en guldbiljett. Han blir alltså en av 8 000 000 000 personer att få en guldbiljett.

När han kommer till fabriken några veckor senare så möter han väldigt olika personligheter. Alltifrån tyska chokladmissbrukare till bortskämda flickor. Inne i fabriken händer en massa skojiga och roliga äventyr. Jag rekommenderar verkligen den här boken till alla som är mellan 8 till 15 år gamla.

Betyg:

Bajakinko, 12

Guldkompassen
Av Philip Pullman

Guldkompassen är en fantastiskt bra fantasybok som är skriven av Philip Pullman. I Guldkompassen finns det en huvudperson som heter Lyra. Hon bor på ett college och är föräldralös men det har inte hejdat henne från att vara smart, modig och rolig. Om man gillar en bok som handlar om pansarbjörnar, häxor, och en lång resa mot norden med en modig huvudperson som inte backar från en utmaning så är denna bok någonting för dig. Boken tillhör en trilogi den mörka materian. Det jag gillar med boken är att den är väldigt spännande men inte för spännande så att man orkar läsa hela boken och helt oväntade saker dyker upp hela tiden. Men det gör bara boken bättre och spännande så det är svårt att gissa vad som kommer att hända. Jag tror att många i åldrarna tio till femton gillar boken för att den är lagom svårläst men intressant. Många skulle nog gilla boken för att den har många tvistar och jag tror att författaren menar att men inte ska ta någonting för givet. Men det finns sämre saker med boken som att den är ganska lång och det tar lång tid att läsa ut den.

Betyg:

"Gurkan som behövde skriva i skolan”, 12 år

Vår enormt stora trädkoja med 39 våningar
Av Andy Griffiths

Personerna i boken är: Andy, Terry, Jill och hennes djur.
Författaren skriver om sig själv och sin kompis Terry. Andy skriver och Terry ritar böcker tillsammans.
Boken handlar om att Andy och Terry har äventyr och skall försöka skriva en bok på en timma eller mer. Trädkojan är där allting utspelar sig i deras böcker. Våningarna är: en jätte jätte, jätte farlig berg- och dalbana, en ej aktiv vulkan och ett bebis dino zoo.
Och den sista våningen är en DET-VAR-EN-GÅNG maskin.
Det är därför den heter vår trädkoja med 39 våningar.
De bygger 13 våningar i varje bok. Så nu finns det 104 våningar. Den sista är inte översatt till svenska än men kommer i Dec-18. Jag gillar äventyren och människorna.
Jag gillar trädkojans serie för att de är roliga, klantiga, knasiga och spännande.

Betyg:

JS, 9

Final empire
Av Brandon Sanderson

Final Empire är första delen i Mistborn trilogin. Jag har läst boken på engelska men den finns också på svenska under namnet Sista Riket. Final Empire styrs av den odödliga guden Lord Ruler och så har det varit i över tusen år. Den nedtryckta befolkningen har nästan tappat allt hopp. Fast inte alla… Kelseir, mästertjuv och erfaren kuppplanerare bestämmer sig att starta en revolution för att störta Lord Ruler och drar även med sig Vin, en flicka från gatorna med oförklarlig tur.

Final Empire är en fantasyberättelse med en lätt känsla av dystopi. Sanderson har inte bara lyckats med att skapa ett nytt universum men har också befolkat det djupa, roliga och mångsidiga karaktärer. Det enda jag kan klaga på är att detta universum kan ta lite tid och övning att förstå speciellt om du läser den på engelska. Jag tror att fan av Sagan om ringen och kanske Hungergames skulle uppskatta boken men var gärna över 12 då boken klassas som ungdomsbok av en anledning.

Betyg:

Mathilda, 12

Anyone but Ivy Pocket
Av Caleb Krisp

Jag har läst boken Anyone but Ivy Pocket av Caleb Krisp.
Boken är både rolig och spännande och jag rekommenderar att läsa den.
Texten är väldigt liten men bra för åldrarna 12-15 och finns på både svenska och engelska.
Genren på boken är fantasy blandat med äventyr.
Boken handlar om en 12 årig tjej som heter Ivy Pocket. Ivy har inte några föräldrar men när hon får en magisk diamant av en rik dam som är döende så förändras hennes liv totalt.
Det finns flera böcker om henne och dom blir bara bättre och bättre. Jag rekommenderar denna bok om du gillar spänning, mysterier och humor.
En dålig sak med boken är att man aldrig kan sluta att läsa den. Jag har läst ut boken mer än tre gånger men jag får aldrig nog av den.

Betyg:

ZUUUUUUUMMM, 12

Girl online
Av Zoe Sugg

Jag tycker att boken var superbra, boken är den första delen i en trilogi. Boken handlar om när en pinsam video med Penny börjar spridas på internet blir räddningen att åka med föräldrarna till New York några dagar. Där träffar hon Noah och blir blixtförälskad. Boken passar för tjejer från tio och upp till typ femton år, författaren Zoe Sugg är youtuber och är riktigt bra på att göra verkliga händelser. Det är inte riktigt en dagbok men den handlar om ett kärleksliv i boken är det en blogg så efter varje kapitel kommer det ett blogginlägg från Pennys egen blogg. Boken går inte att göra bättre. Finns både på engelska och svenska. Nu hoppas jag att du får en bra lässtund.

Betyg:

En demon som heter Alva, 12

Gengången
Av Ingelin Angerborn

Gengången är en skräckbok av Ingelin Angerborn. Boken handlar om en tjej som heter Ellinor som åker till en loppmarknad och hittar ett smyckeskrin med en ballerina. Hon tror att skrinet är väldigt dyrt men när hon ska köpa det säger tanten i kassan att skrinet är gratis för rätt person. Senare händer konstiga saker med skrinet och runt om. Boken passar för åldrarna nio till tretton för den är inte jätte läskig och ganska lättläst. Jag gillar inte boken för att den är väldigt spännande i mitten men när man kommer till slutet blir boken superdålig och man fattar knappt vad boken egentligen handlade om. Men författaren har i varje fall lyckats att göra mitten spännande och intressant.

Betyg:

"Gurkan som behövde skriva i skolan”, 12 år

Klassresan
Av Moni Nilsson

Det är vår och klass 6B ska splittras till hösten. Men en sista resa ska klassen göra tillsammans. De ska bara vara borta i tre dagar, men på tre dagar kan mycket hända. För på tre dagar hinner man nämligen bli kär och få sin första kyss, på tre dagar kan man bli oerhört ledsen och vansinnigt glad, få en dröm uppfylld eller krossad. Boken passar perfekt för dig som gillar romantik, drama och humor. Jag själv tycker att boken är jättebra och det skulle vara topp tio för mig! Jag rekommenderar boken mycket!

Betyg:

LPG från bästa klassen:D LPG från bästa klassen:D, 12

Pojken som levde med strutsar
Av Monica Zak

En liten bebis ligger ensam i en sandstorm och tappat bort sin mamma. Vem kommer och hämtar honom? Kommer han bli hämtad eller räddad?

Pojken som levde med strutsar handlar om en pojke som blir räddad av några strutsar efter en sandstorm i Saharaöknen, han blir omhändertagen och till och med börjar efterlikna strutsarna. Han möter översvämningar, stormar och människoätande lejon, till slut börjar han möta människor. En expedition skickas ut och blir infångad mot sin vilja.
Jag själv tycker boken är väldigt tråkig och överdrivet lång. Det känns som författaren bara ville dra ut på allting för att få boken att se spännande och tjock ut. Det som är bra med boken ändå är att man märker nästan och den är baserad på en riktig händelse och det tycker jag är coolt. Början går ganska snabbt med det är mer mot slutet den är seg. Den är baserad på en riktig händelse och Monica Zak åkte dit för att bli återberättad hela historien. Vissa delar är ej riktiga men bara för att få boken mer spännande.

Betyg:

I'm already Tracer, 12

Glasbarnen
Av Kristina Ohlsson

Billie har flyttat men det spökar. Billies kompis Alladin hjälper henne att ta reda på spöket. Men då har det varit inbrott i deras gamla hus. Boken var ganska långtråkig. Bra för den som inte är rädd för spöken.

Betyg:

Krossade glaset, 8

Ingen som hon
Av Helena Karlsson

En dag när jag kom hem från skolan satt mamma där på trappen. Jag märkte genast att det var något som inte stämde. Judit kommer inte att klara sig säger hon. Judit var inte bara min bästa vän, hon var också min kusin. Boken är jättebra. Lagom långa meningar och kapitel. Det som inte är bra är att den är så sorglig att man börjar gråta.

Betyg:

Bästa boken, 13

Spårlöst försvunnen
Av Malin Stehn

Det är jullov och Alli är sur som ättika för hon måste nämligen tillbringa julen i en stuga som inte har mobiltäckning och med pappas nya flickvän som Alli avskyr. På julafton åker pappa iväg för att köpa prinskorv. Men vart har han tagit vägen... Boken är superbra den är spännande men inte för spännande. Den är lagom lång. Lagom långa meningar och kapitel så den är bara bäst. Det finns inget som är dåligt med den här boken

Betyg:

Fh, 12


Stoppa Greven!

Av Dan och Lotta Höjer

Detta är en bok där Emma och Hampus är huvudpersonerna. En dag hittar Hampus ett hål på sin vind i hålet ligg

er det skrivböcker som är skrivna av Emma en tjej som bodde på hans vind 1913. Här är lite av det Emma har skrivit:" kära dagbok, här skriver jag om mig själv. Om allt som händer i mitt liv och om mina hemligaste tankar. Skrivböckerna har jag stulit från skolan medan jag ännu gick där. Nu är det fyra år sedan mor dog då var jag åtta år". Nästa dag är det ett brev i hålet när han ska lämna tillbaka skrivböckerna. Brevet är från Emma hon undrar vem som har tagit hennes böcker. Snart upptäcker de att dom har hittat ett sätt att kommunicera på. Men någon annan från 1713 som vill använda den för sin egen makt. Själv tycker jag boken var jättebra för att jag tyckte att den var spännande. Stoppa greven är ett tips för dig som gillar spänning.

Betyg:

En anonym gurka, 10

Stjärnfall
Av Lars Wilderäng

Det är bok två i trilogin, första boken är stjärnklart.
I den här boken får man veta varför all elektronik slutade fungera. Människorna som överlevde katastrofen försöker att bygga upp ett nytt samhälle, men några av människorna förändras och dessutom är inte alla döda döda... De som utplånade elektroniken gjorde det för att få mat, dom kom från ett annat ställe och är sexbenta och ytterst intelligenta.
Den är ganska lätt att komma in i samt inte så svårläst även om det är en vuxenbok. Första boken var bättre, den här boken spårade ur lite på slutet.

Betyg:

Den som utplånade mänskligheten, 14

Stjärnklart
Av Lars Wilderäng

Boken är en dystopi som handlar om att elektronik slutar fungera. Inte allt på en gång, utan det börjar litet, med telefoner som skickas in på lagning för att skärmen blivit helt svart. Det övergår i strömavbrott, bilar som stannar, tåg som inte kommer och flyg som kraschar. Samtidigt får nästan alla en förkylning som inte verkar gå över.
Jag tyckte om boken, men den var svårläst och lite svår att komma in i (vuxenbok). Jag rekommenderar den för personer som gillar dystopier såsom HG och Divergent.
Genre: Sience fiction.

Betyg:

Lyckoängeln, 13

Alex Dogboy
Av Monica Zak

Om du gillar böcker baserade på sanna historier så ska du läsa den spännande ungdomsromanen Alex Dogboy. Boken ingår i en triologi skriven av författaren och journalisten Monica Zak. När Monica Zak en gång var på en reportageresa i landet Honduras träffade hon pojken Nahin, som levde på gatan. Hon blev väldigt nyfiken på honom eftersom att han stack ut tillskillnad från dom andra gatubarnen. Därför valde hon när hon kom hem att åka tillbaka till Honduras en gång till och tillbringa en hel månad med gatubarnet Nahin. För att sen kunna skriva en bok om hur det är att vara ett gatubarn och leva på den farliga gatan. Hon valde av säkerhetsskäl att byta namn på Nahin till Alex som är bokens huvudperson. Alex är en modig och stark person som vågar trotsa gränserna till max. Han växer och blir större och större i sin personlighet. Tillslut väljer Alex att byta namn till Dogboy och glömma sitt förra liv. Dogboy har svart ostyrigt hår, klär sig i en för stor tröja, smutsiga byxor och en röd basebollkeps. Berättelsen utspelar sig 1998 under orkanen Mitch.

Jag tror att det Monica Zak vill förmedla är att inte alla på jorden har det bra. Alla på jorden får inte mat, dom får inte tak över huvudet, dom har ingen familj. Jag tycker att Monica har använt ett otrolig bra språk. Det funkar för både stora och små. Hon använder ord som är lätta att förstå, ord som gör att man hänger med i boken så att det blir en röd tråd och Monica använder även enkla och lagom långa meningar. Jag skulle rekommendera denna bok till någon som gillar böcker baserade på sanna historier och folk som vill kunna förstå och relatera till andra människor. Dogboy fick nya utmaningar nästan hela tiden och det var bra. Det gjorde så att man aldrig ville sluta läsa. En nackdel med boken var att i början av berättelsen satt Dogboy vid floden och berättade för sina hundar om det han varit med om när han levde på gatan. Men sen helt plötsligt slutade han berätta och så skriv Monica Zak i nuet om vad som hände för Dogboy på gatan.

Betyg:

Tvingad att skriva en recension i skolan och så var det kul så ja skicka in den t KP:), 12

Till alla killar jag har gillat
Av Jenny Han

För varje kille Lara Jean har gillat, fem stycken totalt, har hon skrivit ett kärleksbrev som hon förvarar i en hattask. Breven är bara till för henne, men en dag är alla breven postade, och alla fem får reda på hur hon verkligen känner. Då börjar Lara Jeans kärleksliv spåra ur...
Jag tycker att boken var väldigt bra och välskriven. Den innehåller både romantik, humor och spänning och det går verkligen inte att slita sig loss ur den. Jag rekommenderar den starkt!

Betyg:

Stolt Ravenclaw, 13

Mademoiselle Oiseau kommer tillbaka
Av Andrea de La Barre de Nanteuil

Det har blivit november. På Avenue des Tamps Perdus är hösten så formidabel som den bara kan vara just där i, mitt i Paris. Det har gått exakt femtionio dagar sedan Mademoiselle Oiseau satte sig på sin matta och flög till Venedig. Ensam kvar i Mademoiselle Oiseaus våning upptäcker Isabella att bakom allt parisiskt fnurridurr ruvar ett mörker från det förflutna. Ett tidigare liv färgat av hemligheter och hastiga farväl, men också av systerskap, drömmars kraft och ett rosa dockskåp. Fort, innan allt kanske är för sent, måste Isabella ge sig ut för att söka efter sanningen. Den var bra! Men man måste kunna förstå franska också så det drar ner betyget lite.

Betyg:

Den franska bokslukaren!!!, 9

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

24 deltagare, bara en överlever, allt direktsänds.
Det är årets största tv händelse. Utvalda ungdomar från de 12 distrikten stylas, intervjuas, tränas och får möjlighet att locka till sig sponsorer innan de släpps ut på arenan.
En bra bok för dig som gillar spänning, mord och romantik.

Betyg:

Den blåa pandan här igen, 10

Mumiens gåta
Av Kristina Ohlsson

Mumiens gåta är del 3 i en fristående serie som även består av Varulvens hemlighet och Zombiefeber.
Kvinnan låg på mage hon rörde sig inte men man såg att hon andades Herbert satte sig bredvid Sally. Hallå sa han tyst. Sakta öppnade kvinnan ögonen akta er barn akta er för monstret.
En natt bildas ett slukhål i Eldsala samtidigt sprids en obehaglig stank i den lilla staden plötsligt hamnar flera i staden på sjukhus i koma och går inte och väcka och vad är det för varelse som jagar Herbert och Sally med en yxa.

Betyg:

Den blåa pandan, 10

Fabelhaven

 
Av Brandon Mull

De två syskonen, Kendra och Seth, tvingas bo hos sin farmor och farfar medan deras föräldrar åker på kryssning. Varken Kendra eller Seth har knappt träffat sin farmor eller farfar, ännu mindre bott hos dom! När dom kommer fram får dom reda på att dom ska bo på ett reservat för ovanliga djur, och får snabbt utegångsförbud. I brist på saker att göra hittar Kendra en bok som det står "Drick mjölken" i. När dom gör det får dom reda på den chockerande sanningen om reservatet och dras in i ett äventyr fyllt av magi...
Jag tyckte boken var helt okej. Man kan sitta en stund med den, men inte så mycket mer än det. I början tyckte jag den var skriven på ett bra sätt, men när man läst en liten stund blir allt sämre beskrivet och man får inte riktigt en helhetsbild, vilket ger minuspoäng.

Betyg:

Alicia Gregow, 12

Sjörök
Av Camilla Sten och Viveca Sten

Det är dags att välja sida, havsdotter. Jag hör ett väsande bakom oss. Något nafsar vasst i mina kläder. För ett vidrigt, evighetslångt ögonblick känner jag hur tyget i min jacka fastnar i något, och jag vet att det är naglar som griper efter mig. Nu dör vi, tänker jag, lungt och kristallklart. Nu kommer vi att dö.

Betyg:

En grön anonym banan som heter Ida......öhhh ops!!!, 10,5

 

Mitt namn är Elvira
Av Kristy Aronsson

Elvira bor med sin mamma, pappa och storasyster i ett nybyggt hus nära centrum. Elvira är kär i en kille som heter Max. Hon har en hund, en bästis och en massa andra kompisar.
Den boken var verkligen såååå bra!!!

Betyg:

Greta, 11

 
Varulvens Hemlighet
Av Kristina Ohlsson

Boken är en fristående fortsättning på Zombiefeber. Boken handlar om Herbert som bor i Eldsala. Men på sista tiden har det brunnit mer och mer i Eldsala. En kväll kommer en hund och hälsar på hos Herbert. Men det är ingen hund. Det är något annat. Något farligare.
Boken passar för dem som gillar spänning och läskiga böcker. Jag skulle säga att den passar i åldrarna 8-12. Om man inte har läst Zombiefeber rekommenderar jag att läsa den först. Författaren beskriver väldigt bra man kan lätt skapa en bild i huvudet om vad som händer i boken.

Betyg:

Hon som älskar choklad!! < 333333, 10

Anne Franks dagbok
Av Anne Frank

Anne Frank föddes 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt från nazisterna. Anne var 13 år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen. I augusti 1944 avslöjades gömställe. Den var superbra! Hon berättar verkligen om hennes känslor!

Betyg:

Görkan Dadi som aldrig har varit med i KP, 10,5

Djupgraven
Av Camilla Sten Viveca Sten

"Jag kan inte låta bli att slänga en förtvivlad blick över axeln och ser hur någonting följer efter båten. En blek viskning i vattnet, en kall ström under ytan som färdas mycket snabbare än jag." Den tänker inte låta mig komma undan. Denna bok är en skräckbok. Jag tycker den är väldigt bra! Jag började läsa den på morgonen sedan var jag fast vid boken hela dagen!

Betyg:

Tomaten AdiDadi, 10,5

Rans magiska värld
Av Aki Irie

Rans magiska värld är en japansk manga . Den handlar om Ran, en 10-årig tjej som är en häxa. Med hjälp av sina (alldeles för stora) gympaskor, kan hon förvandla sig till en vacker tonårs tjej. Men en man, Ohtaroh finner henne i sin trädgård, efter ett misslyckat försök att flyga, och försöker nu att lägga beslag på Ran. Nu ska jag inte berätta mer. Jag rekommenderar den för barn som är 10 år eller äldre (på grund av vissa delar i böckerna som jag inte tror kan vara bra för minderåriga).

Betyg:

Jag älskar fantasy böker!!!, 10

Tösen från roslagen
Av Elisabeth Nilsson

Det är en självbiografi som berör en djupt på ett speciellt sätt, eller i alla fall mig.
Hon har skrivit om sitt liv, eller i alla fall första delen av sitt liv, fram till hennes ene sons död.
Hon började som statare, men förblev det inte hela sitt liv, hon skaffade en familj och levde ett ganska bra liv.
(Jag vet att det gick bra för henne och att hon nu har barnbarnsbarn till och med och hon lever än.)
Det är en bok om glädje och sorg, kärlek och hopp.
Jag ger den fyra av fem, därför att den tydligt inte är skriven av en författare eller annan som har skrivandet som yrke, utan av en mycket gammal kvinna som vill att andra ska förstå henne och hennes liv.

Betyg:

En som har känt henne i hela sitt liv, men inte vetat något om henne innan boken var läst..., 13

Fröken spöke
Av Kerstin Lundberg Hahn

Ebba och Ivars lärare blir sjuk och dom får en vikarie. Som det är något konstigt med, som Ebba och Ivar försöker ta reda på. Jag tycker att den är lite konstig för att man får inte reda på så mycket i den men den är väldigt lättläst också.

Betyg:

Nova, 10

The maze runner
Av James Dashner

Boken handlar om Tom som från en låda skickas upp till en värld av 12 andra pojkar i hans ålder. Tom fattar ingenting och de försöker hopplöst att hitta en väg ut från labyrinten tills en ny tjej kommer upp ur lådan med en lapp i handen som förändrar hela deras syn på världen.
Den var superspännande och jättebra och jag rekommenderar den superstarkt!

Betyg:

Themazegirl, 14

Berättelsen om fjärrskådarna, hela serien
Av Robin Hobb

Hon är en av de bästa författarna någonsin! Det är en helt underbar värld hon har byggt upp!
Huvudpersonen heter Sonen och han bor i en borg, han är tronföljaren Ridderligs oäkting. I början bor han i stallet med Burrich, som är stallmäster, men sedan flyttar han in i borgen (eller vad det nu är för något) och på natten öppnas en lönndörr och innanför dörren finns en trappa som leder till den koppärrige Själv, av honom får Sonen undervisning i en mycket hemlig konst.
Han har "klokskapen" som är en sorts djurmagi som inte är särskilt uppskattad bland människor, fjärrskådarnas gamla magi har han ärvt av sin far och till slut får han undervisning i den, men det är rent ut sagt ett helvete särskilt med tanke på att hans lärare inte vill annat än att se honom död.
Det är en serie på tre böcker, men jag berättade mest om första boken för att inte avslöja för mycket. Jag läste den första gången när jag var 11 år och skulle rekommendera den till folk från 11 år och uppåt, eller så.

Betyg:

Saktmod, 13

Gosedjuret
Av Petrus Dahlin

Boken är lättläst och läskig. Den handlade om en kille som har en nalle som ger otur när han slängt alla andra nallar. Någon har gett 2 bit märken på hans leksaks pistol, vattenflaska hans fot och tillslut hans hals. Och glasögonen på den coola kaninen gick sönder. Sen hände allt …

Betyg:

Alice Ingerheim, 11

För alltid...
Av Ingelin Angerborn

Nora ska tillbringa sommarlovet hos sin mammas kompis Vanja i en stuga på landet, mitt ute i ingenstans. Nora tror att det kommer att bli en lång och tråkig sommar. Hon kunde inte haft mer fel.
Vem är det som sickar det mystiska sms:en? Vem spelar vaggvisan i rummet om natten? Och varför känner Nora igen det grå ödehuset? Det är som om väggarna viskar åt henne att minnas...
Men vad?

Betyg:

För alltid..., 10

Septimus Heap
Av Angie Sage

Underbar? Ja, man kan faktiskt beskriva den som underbar.
Familjen Heap bor i Kringelkroken som är en del av Borgen. När modern i familjen ska föda sitt sista barn, som blir sjunde sonen till en sjunde son, blir han blir bortrövad. Silas, r fadern, hittar en liten flicka under en buske och henne kallar de Jenna. Längre fram i boken får man veta vem Jenna egentligen är och i slutet kommer sanningen om "pojke 412". Det blandas även in en röd mössa, en övermagiker, ett par spöken och en himla massa böcker i soppan.

Betyg:

409

Harry Potter och fången från Azkaban
Av J.K Rowling

Om du gillar äventyr, spänning och magi så är den här boken rätt för dig.
Den handlar om en pojke som heter Harry Potter som går på skolan för magi Hogwarst, där han och hans vänner Hermione Granger och Ron Weasly äventyrar sina liv.
Just i den här boken som är 3:an av 7 böcker handlar om en mördare som rymmer ur Azkaban (trollkarlsfängelset) för att få sin revansch på någon mycket speciel...

Betyg:

W

En glad banan som älskar Harry Potter, 12

Hjärta av damm
Av Ingelin Angeborn

Tolvåriga Bella börjar på en gammal teater, där det sägs att det spökar. Enligt ryktet försvann en teaterdirektör där för länge sedan. Kan det verkligen vara sant? Samtidigt händer en massa besynnerliga saker som inte verkar ha någon logisk förklaring.
Jag tyckte inte boken var bra. Man fattar hur allt hänger ihop, så det blir bara långtråkigt att läsa. Den är också upprepande och ganska seg, eftersom stor del av boken upptas av vardagliga händelser. Jag rekommenderar den till läsare mellan 8 och 10 år.

Betyg:

Divergent-fanet, 11

Ulrike och freden
Av Vibeke Olsson

Efter kriget kommer ockupationen och med ockupationen kommer ett hårt liv för de ockuperade, däribland Ulrike och hennes småbröder. De bor i ett skyddsrum och Ulrike tvingas arbeta som hora åt ockupanterna, av dem kunde hon få betalt i mat eller cigaretter (som var bättre än pengar om man ville ha något). Till slut får hon både barn och jobb på tågstationen där hon städar för en nästan obefintlig betalning. Hon håller kvar sina åsikter och låter sig inte vändas, men tvingas ändå utfärda ett denazifieringsintyg som hon känner stor motvilja emot. Hennes vän begår självmord och hennes bröder och son dör, om jag inte minns fel. En tid bor hon till och med i ett riktigt hus med en säng. Ulrike förälskar sig i en svensk på genomresa, därför denazifieringsintyget.

Betyg:

Svensken, 13

Ulrike och kriget
Av Vibeke Olsson

Boken handlar om andra världskriget fast inte från judarnas perspektiv, vilket är vanligast, utan den är skriven ur en nazist sympatiserande tjejs perspektiv. Hon var aktiv i någon nazistisk ungdomsgrupp där de stickade mössor åt dem som stred, hon ville hitta en blond SS-man att dela livet med, men så blev det inte.
Jag tyckte att det var intressant att läsa en bok om kriget från det perspektivet, det finns ju inte så många sådana böcker. Jag kan förstå att inte alla tycker om den för den är jo inte så svår att ogilla, just därför att den är skriven ur nazisternas synvinkel. Inte för att jag är nazist, men det kan vara bra att ha litet kunskap även om hur dem tänkte och tyckte.

Betyg:

Ulrike, 13

Coala - den klarseende
Av Britt-Marie Bohm

Det är en litet äldre bok (skriven på sent 1900-tal) som handlar om en ung kvinna. När hon var barn hette hon Källa, men när hon blev kvinna skulle hon få ett annat namn. Eftersom hon svävade ovanför den glödande kolen så blev hon Coala. Coala var den som skulle rädda folket, hon som kunde se i mörkret sväva ovan mark och inte minst förstå det de andra inte kunde förstå. Hon får undervisning av Zeta, stammens magiker, de lämnar stammen under undervisningsstiden, men de återvänder igen. Tyvärr finns bara första boken i serien (tror jag i alla fall), men den är värd att läsa. Skriven för ungdomar (tror jag).

Betyg:

Vargöga, 13

Warriors: Ut i det vilda
Av Erin Hunter

Rost är en tamkatt som en dag beger sig ut i skogen för att jaga. Han har blivit varnad av sin kompis Sudden att det finns vildkatter där inne, men han går in ändå, väl inne träffar han på en annan katt som heter Gråtass och visar sig vara en av vildkatterna. Plötsligt kommer hans ledare, Blåstjärna ut och förklarade att hon hade sett Rost och Gråtass brottas och frågar om han vill gå med i klanen. Rost tackar ja och får namnet Eldtass. Boken var bra men var lite rörig och många namn att hålla reda på, annars var den Kattastisk!

Betyg:

Warriors måste bli film!, 11

Tänk själv -en inspirationsbok för unga filosofer
Av Peter Ekberg och Sven Nordqvist

Den är väldigt bra och inspirerande, som namnet antyder. Både frågor för fortsatt filosoferande och texter om tidigare filosofer får plats i denna bok, både rolig och litet tung.
En rubrik är till exempel "Vad kan man inte göra med en tanke på en apelsin?”

Betyg:

Platon/Aristoteles, 13

Legenden om Morwhayle (hela serien)
Av Peter Bergting

Den var faktiskt ganska bra, fast ändå lite hektiskt. Den utspelar sig i en annan värld, där huvudpersonerna är ett syskonpar bestående av en trollkunnig tjej och hennes bror. De utkämpar några smärre strider får lite vänner, helt vanlig fantasy helt enkelt.
Om du är mellan 7 och 11 år och vill ha något att läsa de närmaste veckorna samt uppskattar vanlig fantasy, så skulle jag rekommendera dig att läsa den här serien.
Det var nära att bli en 3:a men det skulle nog bli lite väl högt betyg...

Betyg: 2 KPW

Någon, 12

Fornnordiska myter och sagor
Av Alex Frith och Louie Stowell

Sagorna var både spännande och roliga och handlade ofta om åskguden Tor eller Loke och Oden. Gudarna i Asgård kämpade mot jättar och hemska vidunder som Midgårdsormen, Fenrisulven och draken Fafner. Jag tycker att boken var väldigt spännande och rolig man lär sig mycket av den.

Betyg:

Svea Rimsby, 8

Osynliga Emmie
Av Terri Libenson

Boken handlar om både Emmie och Katie. Emmie är blyg, tyst och inte populär. Katie är tvärtemot och populär och pratsam. En dag tappar Emmie bort ett väldigt pinsamt brev och deras vägar korsas. Jag tycker att boken var väldigt bra med roliga och fina teckningar. Det mindre bra är att hela boken utspelar sig på en dag. 191 sidor om en hel dag, det blev rörigt. Det var också bra att kapitlena som var skrivna ur Katies perspektiv är ritade som serier. Boken hade inte bästa handlingen heller men den fungerar. Boken kan bli bättre men ändå superbra!

Betyg:

Potterheadet, 11

Godnattsagor för rebelltjejer
Av Elena Favilli och Francesca Cavallo

Den var bra för att den handlar om kvinnor som har gjort bra och coola saker. Den handlar om allt från sport till vetenskap. Jag rekommenderar den för barn som är 7 år och uppåt.

Betyg:

Om jag kommer med så kommer jag att jag be alla kalla mig för skooli, 10

Rum 213
Av Ingelin Angeborn

Elvira ska på kollo och hennes bästa vän har blivit sjuk och kan inte följa med. På vägen dit ser hon en bil med registrerings skylten RUM 213, sen händer det bara konstigare och konstigare saker.

Betyg:

Greta, 11

Dödens trubadur
Av Fredrik Lindblom

Dålig! Läs den inte!
Okej då, första halvan var nästan bra. Sedan blev allt så uppenbart, Levyant, som skulle föreställa mystisk och främmande blev ett stort misslyckande. Det berättades både för mycket och för litet om honom.
Det där om två barn som är "utvalda" för att rädda världen är helt enkelt uttjatat. För vanligt helt enkelt.
Jag gav upp efter halva boken, den blev alldeles för tråkig. Yngre barn, mellan 8 och 10 år kanske skulle uppskatta den mer än mig...

Betyg: Överkryssad KPW

... 13

Warriors 1: Ut i det vilda
Av Erin Hunter

Warriors är delad i två profetior, Första profetian och Nya profetian. I Första profetian finns det 6 böcker. Första delen i serien är Ut i det vilda. I boken är det olika klaner, Vindklanen, Flodklanen, Skuggklanen och Åskklanen. Åskklanen kommer katten Rost stöta på i början av boken och så kommer böckerna följas från hans perspektiv. Det finns olika "roller" i klanerna som Medicinkatt, lärling och mer. Innan Rost kom fick Medicinkatten höra "ENDAST ELD KAN RÄDDA VÅR KLAN". Vill du veta om Rost ger upp livet som tamkisse och går med i Åskklanen? Vill du veta vad profetian menar och vilka alla är? Läs boken!
Serie ordningen (Första Profetian)
1. Ut i det vilda
2. Eld och is
3. Hemligheternas skog
4. Stormen kommer
5. Det svåra valet
6. Ödets timma

Jag rekommenderar boken för personer i läsåldern 9-13, men den rekommenderas också för andra åldrar.

Betyg:

En person som gillar serien, 12

Guldkompassen
Av Philip Pullman

När Lyras farbror Lord Asriel återvänder och berättar om stoft börjar barn försvinna. Folk säger att slukarna tagit dem. Men när hennes vän Roger försvinner bestämmer hon sig för att rädda Roger och alla andra barn. Hon dras in i ett spännande och läskigt äventyr. Jag tyckte den här var väldigt bra.

Betyg:

Bokslukaren, 10

Arvtagaren
Av Christopher Paolini

Den är underbar! Eragon och Saphira ska äntligen marschera mot Urubaen där Gdlbatorix och hans drake Shuikan, och även Eragons halvbror Mörtag samt hans drake Törne befinner sig.
Roran får en allt större roll i kampen mot Imperiet.
Arya blir en ryttare, och det finns en liten chatt Eragons kärlek till henne är besvarad.
Vid Kotians klippa öppnar Eragon, Saphira och den döde draken Glaedr själavalvet, genom att säga sina namn…
Det är nog bäst att läsa de böcker som är innan i serien först, det är 1 Eragon, 2 Den äldste, 3 Brisngr och sedan kommer den jag har skrivit om, alltså 4 Arvtagaren.
Jag rekommenderar boken för folk som gillar att läsa (den är nämligen på 900 sidor) men den tar inte så lång tid att läsa ut den (ungefär ett halvår).

Betyg:

Galbatorix, 13

Häxkonster
Av Terry Pratchett

Det är en väldigt rörig bok som är fylld av humor! Det är förstås en nackdel om den läses på svenska (ursprungligen skriven på engelska) därför att många roliga ordvitsar då går hädan (jag läste på svenska). Den handlar om en himla massa konstiga grejor som utspelar sig i Skivvärlden. (Som är en skiva balanserad på fyra elefanter, elefanterna står på en sköldpadda, och den simmar runt i rymden...) Det är helt enkelt en galen värld fylld av galna karaktärer.
Jag skulle nog tro att folk som uppskattar humor, ordvitsar, men även en aning allvar inte skulle slänga boken i väggen för att de tycker att den är dålig/tråkig. Snarare gråta glädjetårar i boken så att pappret blir vått, jag rekommenderar därför att ha en näsduk till hands, för att torka tårarna...

Betyg:

Jag/du/vi/de/dem..., 13

Tsatsiki och Älva
Av Moni Nilsson

Tsatsiki börjar 6:an på en ny skola. Per Hammar som är Tsatsikis bästa kompis börjar hänga med coola gänget i 8:an. Tsatsikis tjej Alva ska flytta till Kenya. Morsan är superledsen. Tsatsiki ska:
1. Rädda Alva
2. Göra Morsan glad
3. Få tillbaka Per Hammar

Betyg:

Bästa Boken 4-Ever, 10

Maus
Av Art Speigelman

Denna bok var skriven i serieformat. Den handlar om en man som får förintelsen återberättat för sig av sin pappa. Den är intressant gjord då judarna tecknas som möss, nazisterna som katter och polackerna som grisar. Jag tyckte att det var svårt att läsa denna bok då den var väldigt berörande och visade hur hemska och grymma nazisterna var under andra världskriget. Jag rekommenderar boken för barn över tolv år.

Betyg:

Att läsa är att resa, 13

Coq Rouge
Av Jan Guillou

Den är väldigt bra skriven på ett sätt, som om den var skriven ur allas och ingens perspektiv. Huvudpersonen heter Carl Hamilton, och det är första delen i en väldigt lång serie om denne Carl.
Axel Folkesson som jobbar på säkerhetspolisen har blivit mördad, så då ska de ju ta reda på vem eller vilka som ligger bakom. Dom har typ helt fel hela tiden, vilket verkligen gör boken underbar! Särskilt andra gången man läser den, och hela tiden vet hut fel de har...
Jag rekommenderar den här boken för folk som gillar deckare och spionromaner, och dessutom tror att de kan hänga med i alls politiska intriger samt har lite historik fakta om det senare 1900- talet.

Betyg:

Henrik P Näslund (en karaktär ur boken), 13

Varghunden
Av Jack London

Boken börjar lite konstigt men blir väldigt bra efter en stund. Den är lite ovanlig därför att den inte är skriven i människors perspektiv, utan i en varghunds. Varghunden lever vilt med sin mor i början, men kommer senare till ett indianläger, där han får namnet Vit-tand, i lägret hatar alla andra hundar honom och därför måste han lära sig slåss för både mat och överlevnad. När Gråbävern säljer honom till en man som kallas vackre Smith, blir han kamphund, det är ett hemsk liv att vara kamphund, även om han faktiskt njuter lite av att slita andra hundar itu. Under en av hans kamper kommer det två män, de tar Vittand med sig och tar med honom hem, och med dem lär han känna den mer hundlika delen av sig själv.
Detta är en bok som det är lätt att älska!

Betyg:

Vackre Smith, 13

Reginas sång

Av David Eddings

Boken handlar om Mark vars föräldrars bästa väns barn, som är enäggstvillingar och helt identiska (de kan inte ens skilja på sig själva). En av tvillingarna blir mördad, och den överlevande blir galen och får tillbringa någon tid på ett dårhus. Mark får henne bort från dårhuset, och ger henne en ny chans att leva ett normalt liv. Hon börjar gå en kurs i engelska för förstaårselever (på ett universitet), men sedan börjar det förekomma en massa hemska mord i Siattele (där de befinner sig). Och då får Mark misstankar om att det kan vara den överlevande tvillingen som kan ha något att göra med morden... En idiot som inte har så stor betydelse tror i alla fall att mördaren är "Tcitta" (eller hur det nu skrivs) vilket är ganska korkat.
Det här är en underbar bok som jag tycker att fler borde läsa! Själv har jag läst den minst 11 gånger, och då överdriver jag faktiskt inte!

Betyg:

Läs boken!!! ,13

Harry Potter och dödsrelikerna
Av J.K Rowling

Bandet mellan Harry och Voldemort är nu starkare än någonsin. Ron, Hermione och Harry ska utföra det uppdrag Dumbeldor har bett dem att utföra innan han dog. För att stoppa Voldemort måste dem hoppa över skolan och istället söka skydd på en mängd olika platser. Dem stöter på en massa olika hinder och klarar nästan alla. Under kampen mot Voldermort går många liv och själar i spillo.

Böckerna är helt fanastiska! Om du letar efter en bok som inehåller: Spänning, sorg, magi, skräck och kärlek är det här en bok för dig.

Betyg:

Lizzie Stehn, 10

Äldre gudar
Av David Eddings

Det är en bok som handlar om en ö som är indelad i fyra delar, varje del styrs av en gud i 20 eoner sedan går guden och lägger sig, och dennes syskon vaknar och tar över (i 20 eoner). Men i mitten av ön så finns en plats där Vlag styr, Vlag skaffar en massa barn. Och eftersom hon kan bestämma helt över hur hennes barn ska se ut, så kan dom till exempel bli korsningar mellan människor, spindlar och myror. Med hjälp av sina barn vill hon ta över världen. Men det vill inte gudarna, så hur ska det gå?

Betyg:

Vlag, 13Av J.K Rowling

Harry Potter och halvblodsprinsen
Av J.K Rowling

Voldemort är tillbaka och Harry Potter ska börja sitt 6:e år på skolan Hogwarts för Häxkonst och trolldom tillsammans med Ron Weasley och Hermione Granger. Men Harry misstänker att Draco Malfoy är en dödsätare (än av Voldermorts anhängare) och tror att han planerar något. Den nya trolldrycksläraren, Professor Slughorn, ja ni hörde rätt trolldryckslärare, för professor Snape har blivit lärare i försvar mot svartkonster. Harry hittar en bok där som tillhör "Halvblodsprinsen" och problemen bara växer. Harry har börjat ta extralektioner med professor Dumbledore. Vad kommer hända? Vem är Halvblodsprinsen? Är Draco en dödsätare? Och vem kommer Voldermort döda härnäst ...
Boken var ganska bra men väldigt lång.
Det hände mycket och det blev lite rörigt men annars var den jättebra! Men det blir som vanligt spännande i slutet. Jag tycker att alla som gillar magi, spänning, kärlek och dramatik borde läsa denna bok!

Betyg:

Esther, 10

Lycklig den som Dunne får
Av Rose Lagercrantz

Det är sportlov och Dunne längtar efter sin bästis Ella Frida som har flyttat till Norrköping. Under en skidtur i backen kommer Dunne på att Ella Frida fyller år i veckan. I så fall måste hon hon åka till Norrköping och ge henne en present. Men Dunnes mammas är död och hennes pappa är i Rom så ingen kan åka dit med henne. Hon måste åka dit själv. Men det blir inte direkt som hon tänkte sig.
Boken var ganska sorglig och slutet var ganska tråkigt. Men den var ändå jättebra!

Betyg: 4 KPW

Skateboard älskaren, 10

Hungerspelen
Av Suzanne Collins

Landet är in delat i 12 distrikt. Varje år är det en tävling i landet. En tävling som går ut på att döda varandra. 24 deltagare, 1 vinnare. Priset är att få åka hem. Boken är en av de bästa jag läst! Välskriven, sorglig, rolig, spännande och 5 stjärniga cliffhaners! Om du inte läst den, vad väntar du på?! Åk till närmaste bibliotek!

Betyg:

Athena, 11

Molly Moons fantastiska bok om hypnos
Av Georgina Byng

Molly Moon är en osäker, inte särskilt vacker eller populär 10-åring hon växte upp på ett barnhem. Hennes enda vän Rocky flyttar till New York men hur ska hon hitta Rocky igen? Jag tyckte boken var väldigt bra man känner sig in Molly väldigt mycket.

Betyg:

Bok-älskaren, 10

Ada Goth och mysteriet på Gasta-Gorma herrgård
Av Chris Riddell

Denna bok handlar om Ada Goth som bor på en herrgård med sin pappa och många konstiga figurer. Inför den årliga festen så beter sig vaktmästaren märkligt. Ada träffar två barn på herrgården som är gäster vars existens hennes pappa har glömt bort. Ada och de två barnen försöker lösa mysterier på herrgården tillsammans. Det var en mycket bra bok och jag rekommenderar den för åldrarna 9-11 år.

Betyg:

Bokmalen, 11

Hej vacker
Av Ann-Helen Laestadius

Den här boken var otroligt bra!!! Jag kanske bara tycker det för att huvudpersonen har samma namn som jag och för att vi är exakt lika gamla, men jag rekommenderar den ändå starkt!!
Det handlar om Agnes som snart ska börja sjuan och bor i Solna. Hennes mamma kommer från Sapmi, hennes pappa från Sverige och hennes högsta önskan är att lära sig samiska. Hon brukar alltid vara med kompisen Jenny på sommarlovet men i år ska hon upp till Soppero (staden där hennes mamma är uppväxt). När hon var i Soppero sist träffade hon renskötarkillen Henrik som hon blev kär i. Men Henriks mamma tycker inte att Agnes är en riktig same och vill inte att dom ska träffas.
Först tyckte jag att framsidan och titeln såg lite konstig ut. Men den var JÄTTEBRA!!!!!

Betyg:

Agnes, 13

Förr eller senare exploderar jag
Av John Green

Boken handlar om två cancerdrabbade ungdomar och deras vardag. Om kärlek, tankar, sorg och döden. Jag tycker om boken väldigt mycket för att den beskriver känslor och sådant superbra. Jag skulle nog rekommendera boken från 11 år och uppåt.

Betyg:

Hazel Grace, 13

Godnatt sagor för rebbel tjejer
Av Elena Favilli och Francesca Cavallo

Boken handlar om olika kvinnor och flickor i historien, en del är påhittade och en del finns/fanns på riktigt. Jag tycker boken är bra, för att man oftast bara brukar uppmärksamma männen i historien och inte kvinnorna.

Betyg:

#Boknörd, 12

Spökflickans hemlighet
Av Ann Olerot

Moa ska tillbringa sommaren i en stuga på landet. Hon tycker det är jättetråkigt och vill bara träffa sin kompis Tess. Men så får hon lära känna Elias, och det visar sig att de har kontakt med en flicka som är död... Jag tyckte boken var sådär. Dialogerna var förvirrande och man fick inte riktigt veta så mycket om karaktärerna. Så inte precis min typ av bok.

Betyg:

Lova Henriksson, 9 år

Skuggan och pojken som försvann
Av Lotta Sundin

Det här är del 2 i serien om Skuggan - en hemlig hjälte som egentligen heter Tuva och är 14 år. I den här boken har Tuvas uppfinnarmamma åkt i väg till Schweiz och hon bor ensam hemma. Samtidigt försvinner Tuvas kompis Albin och ingen vet var han finns. Den här boken var ännu mer spännande än den förra!

Betyg:

Cajsa, 13

Mästerdetektiven Conan
Av Aoyama, Gosho

Det är en seriebok som handlar om en barndetektiv, Conan. Det är min favoritbok och det är så spännande när han ska avslöja vem det är som är mördaren. Man kommer verkligen in i boken!

Betyg:

Bokmalen, 10

Tonje och det hemliga brevet
Av Maria Parr

Boken handlar om Tonje, en rödhårig tjej på 10 år som bor i Glimmerdalen. Hon är enda barnet där. Men det gör inget för hon har en bästa kompis, Gunvald 74 år, som är hennes gudfar. Gunvald tillverkar kälkar som Tonje provkör och han är en fena på fiol. Tonje är inte rädd för någonting förutom hundar, hon har däremot en egen fiskmås som heter Mås-Geir.

En dag får Gunvald ett brev. Brevet är hemligt och Gunvald berättar inte vem det är ifrån. Så råkar Gunvald ut för en olyckshändelse och hamnar på sjukhus. Det visar sig att Gunvald bär på en stor hemlighet. Efter ett tag kommer en mystisk person till Glimmerdalen och nu måste Tonje rädda Gunvald. Kommer hon att hinna...

Boken är både rolig, spännande och allvarlig. Den passar bra som högläsningsbok eller godnattsaga för barn mellan 6-12 år.

Betyg:

Klass 2b Munspelets skola, Lund, 8-9 år

Tempest
Av Julie Cross

Boken handlar om den nittonåriga Jackson Meyer. En ganska normal kille. Dock så kan han resa tillbaks i tiden. Inga av hans tidshopp förändrar nutiden. Plötsligt dyker någon upp, FBI? Jackson vet inte, men något vet han. De sköt hans flickvän. Nu måste han göra det ogjort, men istället fastnar han i tiden.
Jag gillar verkligen den här boken, den är humorfylld, och spännande. Man vet aldrig vad som händer runt hörnet. Jag kom in i den rätt snabbt, och rekommenderar den till A L L A som gillar action.

Betyg:

#D.A. 13

Godnattsagor för rebelltjejer
Av Elena Favilli och Francesca Cavallo

Boken innehåller 100 små berättelser om olika kvinnor som genom tiden stått upp för sig själva och andra trots att många sagt åt dem att de inte kan. Boken är mycket inspirerade och själva konceptet är jättebra men jag tycker att den är välldigt dåligt skriven. Meningarna är fyrkantiga och tillslut blir det lite väl mycket Max's boll över det hela. Jag tror att denna bok är bra för yngre barn i åldrarna 6-11 år. Hade boken varit bättre skriven hade det blivit en klar femma, men hur bra idén till boken än är så är den uselt skriven.

Betyg:

Hon som älskar rebeller och basket, 13
Maus
Av Art Spigelman

Maus handlar om en jude under andra världskriget. Boken ger en perfekt upplevelse av förintelsen och hur hemska nazisterna faktiskt var.

Betyg:

The CURE, 10

Den döde sonen
Av Petter Lidbeck

Tyra och Siri är tvillingar och så olika varandra som två människor kan vara. Tillsammans med deras bästa vän Pella kastas de in i olika äventyr. Komisk och spännande serie med roliga kommentarer och spännande handlingar. Del 5 av 10 i serien.

Betyg:

Josefin, 12

Rum 213
Av Ingelin Angeborg

Den är väldigt bra. Den är spännande, rolig och bra för barn. Den kan vara lite läskig men ett bra val för dem som inte är så lättskrämda.

Betyg:

BB, 9

Lisbet och Sambakungen
Av Emma Karinsdotter

Omdöme: Boken är rolig och väldigt spännande. Den passar bra till högläsningsbok och lockar till mycket skratt. Det är många roliga och fina illustrationer som förtydligar texten. Boken passar barn på låg- och mellanstadiet. Även vuxna gillar den:)

Handling: Boken handlar om en flicka som heter Lisbet och hennes farmor Sambakungen. Lisbets mamma och pappa har övergett henne och låter henne bo hos farmor och piratkatten Sixten. Lisbet ska snart börja i ettan men Sambakungen vill inte att hon ska börja i skolan. Ska Sambakungen låta Lisbet börja skolan? Om du vill läsa en rolig, spännande och lite sorglig sommarlovsbok så läs Lisbet och Sambakungen!

Betyg:

3b Kvarnbackaskolan, 9-10 år

Rum 213
Av Ingelin Angeborg

Den är väldigt bra. Den är spännande, rolig och bra för barn. Den kan vara lite läskig men ett bra val för dem som inte är så lättskrämda.

Betyg:

Måk det är limp, 11

Förr eller senare exploderar jag
Av John Green

Boken handlar om en tonåring som heter Hazel. Hon har lungcancer och blir tvingad av sin mamma att gå med i en stödgrupp för personer med cancer. Där träffar hon Augustus och de blir förälskade i varandra. Vi tycker om boken så mycket för att den är rolig och väldigt sorglig.
Betyg:

Olivia och Izabelle, 13

Godnattsagor för rebelltjejer
Av Elen Favilli och Francesca Cavallo

Boken innehåller 100 berättelser om kvinnor som till exempel stått upp för sig själva eller gjort saker som andra sagt att de aldrig skulle klara. Boken är inspererande. Den har fått mig att tänka att saker inte är omöjliga vad folk än säger. Men ibland vill man veta mer om dem som är med.

Betyg:

Erika Graflund, 9

Miss Peregrins hem för besynnerliga barn
Av Ransom Riggs

När Jakes farfar dör ute i skogen utan ögon öppnar sig en värld av mysterium, Jake far till ön där många gonattsagor utspelat sig. I godnattsagorna skulle barn, bland de Jakes farfar, med övernaturliga krafter ha bott tillsammans med sin föreståndarinna. Efter att noga studerat det är förfallna barnhemmet inser Jake att det slog ner en bomb, är det barnhemmet? Men ändå finns tydliga bevis att barnen och deras föreståndarinna fortfarande är vid liv. Jag gillar boken men det tog väldigt lång tid innan man kommer till ett mycket spännande jag rekommenderar starkt att läsa denna bok!!!

Betyg:

Frida, 10

Monkel Trogg
Av Janet Foxley

Den var väldigt bra. Den handlade om en jätte som var lika liten som en människa och jättens lillebror var mycket större än jätten som hette Monkel Trogg. Monkel Trogg får vara med på en uppvisning med sin pappa. Boken är väldigt bra och rolig sen är den också spännande, den var väldigt bra.

Betyg:

Mosiss, 10 år

Percy Jackson: Född till hjälte
Av Rick Riordan

Det handlar om en tonåring som bor i New York och heter Percy. När han är 12 år får han reda på att hans pappa är en grekisk Gud. Det handla mycket om grekisk mytologi. Det som är mindre bra är att handlingen är väldigt trög i början av boken.

Betyg:

Den som gillar HP, KP och Percy, 11

Four
Av Veronica Roth

Boken handlar om Four som bor med sin pappa i Abenegation. Han ska snart göra en viktig val som snart kommer att förändra hans liv och ta honom bort från en av hans värsta mardrömmar. På sin väg ska han prövas, han träffar också på Trish som han förälskar sig i.
Boken är superbra!! Jag hittade den bara på bibblan visste inte äns att den fanns, om man har sett till exempel Divergent och de andra filmerna så är denna samma bara att det är hur fours historia började och från hans perspektiv. Rekommenderar alla och läsa den!

Betyg:

Tindra Johansson Stenbäck, 13

Djävulens märke
Av Magnus Nordin

Boken handlar om en ny vikarie som får alla elever att prestera mycket bättre än vad de egentligen kan. Men det är något konstigt med hennes ögon, ena sekunden är de blå och andra gröna...
Jag tycker att boken är jättebra och alla över 10 år borde läsa den. Det är en perfekt blandning av magi, vänskap och lite kärlek. Jag älskar den här boken.

Betyg:

faaantasy < 3, 12

Cirkeln
Av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

Engelfors. Vackert namn, risig stad. Omgiven av djupa skogar där människor ofta går vilse och försvinner. En natt då månen färgats mystiskt röd förs sex tonårstjejer till den nerlagda folkparken. De har inget gemensamt. De vet inte hur dem kommit dit eller varför dem är där, men utan varandra kommer dem inte att överleva.
Jag tycker att Cirkeln var riktigt spännande. En riktigt bra bok för er som älskar fantasy! Jag skulle dock inte rekommendera den för dem som är yngre än 13 eftersom det förekommer lite obehagliga delar.

Betyg:

Fantasyälskaren, 13

Det magiska hjärtat
Av Kristina Ohlsson

Boken handlar om två bästisar. En av dom har en sjukdom som gör att man kan bli väldigt trött snabbt. Då måste hon åka till sjukhuset. En dag när det händer så säger en doktor att hennes hjärta måste bytas ut. Oturligt nog kan dom inte hitta ett nytt hjärta. Bästisen bestämmer sig för att hjälpa till att hitta ett nytt hjärta. Men hur letar och hittar man ett hjärta?

Betyg:

Det magiska hjärtat, 9

Gunga åt öster mot tidens härskare
Av Anna-Klara Mehlich

Toppenbra! Denna bok är den bästa bok jag har läst på länge. Den handlar om en flicka som inte kan sova och när hon går ner för trappan sitter en tant där. Hon säger att dom behöver hennes hjälp. Då hoppar flickan också på stolen. Hon kommer till ett land. Där måste hon strida mot tidens härskare. Den är mest för dom som gillar spännande och lite läskiga böcker.

Betyg:

Agnes, 10

Larklight
Av Philip Reeve

Den var jättebra! Den utspelar sig år 1851 i rymden! Arthur Mumby och hans syster Myrtle bor med sin pappa i huset Larklight strax vid månen. En dag kommer den mystiske Mr Webbster in i huset och kidnappar Arthur och Myrtles pappa! De beger sig ut på en resa i den vidsträckta rymden. Boken är jättebra skriven på ett roligt lite gammaldags sätt. Och det händer ALLTID något.
Betyg:

Arthur Mumby, 9

Glasbarnen

Av Katarina Olsson

Boken är super bra. Det handlade om en tjej som skulle flytta till Åhus med hon märkte att det hände underliga grejer i huset.
Betyg:

Glasbarnet, 11

Insurgent
Av Veronica Roth

Det var en av det bästa böckerna jag någonsin läst! Insurgent är den andre boken i trilogin Divergent. Det var den bästa av alla de tre böckerna. Den handlar om en framtid där det finns falanger, falanger är 5 olika sorters grupper som skapades för att förhindra krig. Varje människa kan delas in i en av falangerna baserat på hens personlighet. Falangerna kallas: De fridfulla, de fridfulla beter sig mycket passivt och de ogillar vapen de lever för att förhindra konflikter (de går klädda i slappa kläder som endast är färjade i rött, orange, grönt, brunt och gult). De tappra, de tappra beskyddar staden och tror på mod medan de föraktar feghet (de går klädda i svart och vinrött). De lärda, de lärda tror på kunskap men kan bli väldigt arroganta (de går klädda i blått för de tror att blått skärper sinnet och ett skarpt sinne är ett smart sinne). De ärliga, de ärliga tror på att alltid tala sanning det gör dem mycket o känsliga, de älskar att diskutera (de går klädda i vitt och svart). De Osjälviska, de tror på att om man bara äger så mycket som är nödvändigt kommer det aldrig uppstå avundsjuka, de skulle offra sina liv för varandra i vardagen (de går klädda i grått och bär enkla frisyrer för att inte sticka ut).
Det finns också Divergenta, de passar in i flera olika falanger och de måste hålla sin divergenta sida hemlig annars kan de gå ett hemskt öde till mötes.

Betyg:

denna boken är BÄÄÄST, 12

Lite ihop
Av Mårten Melin

Boken handlar om Majken som blir osams med sin bff. Hon börjar umgås med den nya killen i skolan Ivar. Dom blir typ ihop. Tillslut blir Majken och hennes bästa vän sams igen. Boken var superbra
Betyg:

Unicorn, 10 år

Narnia: Häxan och lejonet
Av C. S. Lewis

Det var fyra barn som flyttade ut på landet. När de lekte kurragömma kom de till landet Narnia genom ett klädskåp.
Ett av barnen träffade den vita häxan och blev lurad att hjälpa henne.
Sen blev det krig mellan häxans folk och Lejonet Aslans folk.
Aslan offrade sig själv för att rädda pojken som var fångad av häxan men återuppstod eftersom han offrade sig för pojken.
Sen växte barnen upp i Narnia och blev kungar och drottningar men när de gick förbi den magiska lyktstolpen så kom de tillbaks till vår värld och var barn igen.
Det bästa med boken var att den var spännande och det var mycket magi och fantasi. Det sämsta med boken var att det var många svåra och konstiga ord.
Betyg:

klass 3 blå, 9

Klicka här för att läsa fler recensioner!