Serietecknare skissar ofta med en ljusblå blyertspenna. Då kan man skissa och tuscha på samma papper. När man scannar in bilden i datorn syns inte de blå linjerna.
Serietecknare skissar ofta med en ljusblå blyertspenna. Då kan man skissa och tuscha på samma papper. När man scannar in bilden i datorn syns inte de blå linjerna. Illustration: Peter Bergting

Bli mästare på drakar!

Lär dig teckna med Peter Bergting, en av Sveriges mest kända fantasy-illustratörer!

Peter Bergting tecknar ofta i KP. Han har också gjort bokomslag till Harry Potter, Ronja Rövardotter och Sagan om ringen. Dessutom har han skrivit fantasyserier som Legenden om Morwhayle, Trolldoms-akademien och Domovoi. Snart kommer hans bok Lär dig teckna fantasy, där han avslöjar många av sina bästa hemligheter. Vi har tjuvkikat på drak-tecknar-tipsen. Läs, titta, testa och öva!

Illustration: Peter Bergting

1. Rita cirklar eller ”bollar”, ungefär som på bilden. Bollar är en bra form när man ska rita något med volym. Draknosen blir till exempel en mindre boll. Kraniet, där ögon och horn ska sitta, blir en större boll. Man kan tänka att en drakkropp inte skiljer sig jättemycket från en hästkropp, kaninkropp eller andra djurkroppar.

När det är dags att rita drakens vingar kan du titta på bilder av fladdermöss. Deras vingar blir ofta bra även som drakvingar.

Det är också viktigt att tänka på var på drakkroppen vingarna ska sitta fast, och hur vingarnas ”fingrar” ska stråla ut.

Illustration: Peter Bergting

2. Sätt ihop dina cirklar med streck. Ser du att det börjar likna en drakkropp? Tänk dig – och skissa – en linje som går genom svansen och liksom vrider sig. Det hjälper till när du i nästa steg ska placera ”fenor” på draksvansen.

Illustration: Peter Bergting

3. Nu får draken fler detaljer och ser allt mer levande ut.

Illustration: Peter Bergting

4. Om du vill färglägga draken kan du inspireras av bilder på ödlor eller krokodiler. Då kan man se ungefär hur man kan få fram muskler och hudveck, och hur fjällen på huden kan reflektera ljus.

Illustration: Peter Bergting

Peter Bergting: ”Man måste träna”

Det är helt okej att kopiera andras teckningar, tycker Peter. Det är ett bra sätt att komma igång.

Vad är viktigast när man tecknar fantasy?

Peters bästa tips

Ha alltid ett skissblock och pennor i väskan eller fickan. Perfekt när man väntar på bussen eller bara har några minuter över.

Rita av! När du ritar av människor lär du dig hur kroppar kan se ut, hur folk sitter och rör sig. Kanske farbrorn på bussen är din nästa magiker, eller början till ditt nästa troll? Eller så ber du en kompis ställa sig på ett visst sätt. Eller så bildgooglar du på ”man i kavaj” eller något annat – säkert hittar du någon som står som din figur ska göra.

Lägg detaljer på minnet. Gamla trappor, förfallna hus, spännande dörrar och underliga stenar kanske kan ingå i en teckning så småningom.

– Att använda sina egna erfarenheter.
Allt jag skapar bygger på sådant jag har läst eller sett. Så tror jag att det är för alla tecknare. Allt man gör är en blandning av flera saker som man har sett tidigare. Till slut får man en egen, unik fantasi. Det är därför det finns så många sorters drakar, som alla ser olika ut.

Vad är det bäst att börja med?

– Rita av! Rita av människor och platser, eller teckningar som andra har ritat. Det är inte fusk att kopiera så länge man inte låtsas att man har hittat på det själv. Det är ett bra sätt att lära sig hur kroppar ser ut när de sitter, står och rör sig.

Kan alla lära sig detta?

– Ja, det tror jag. Alla kan få ut något av det och tycka det är roligt. En del har ofta sagt till mig ”Jamen det är ju inget svårt för dig, du har ju talang!” Men jag tror att det handlar om träning. Jag har över 40 års erfarenhet av att teckna. Jag har tränat i hela livet. Utan massor av övning går det inte – men många ger upp för tidigt.