Den här sommartårtan har Frida bakat.
Den här sommartårtan har Frida bakat. Foto: Frida Wismar

Bli KP:s dessert-mästare!

Finns det något smaskigare än en härlig efterrätt? Skapa en egen dessert med hjälp av ingredienser som bak-proffset Hilda Kirkhoff har plockat ihop.

Det här är reglerna!

Hilda har valt ut 4 beståndsdelar som måste vara med i ditt recept:

● Röda bär

● Citrus (till exempel citron, lime eller apelsin)

● Nötter eller något annat som är knaprigt

● Ett tillbehör som du serverar till desserten, som sås eller grädde.

Dessa 4 beståndsdelar MÅSTE vara med i ditt recept. Sedan får du lägga till så många ingredienser som du vill.

Du måste hitta på ditt recept själv. Det är inte tillåtet att kopiera recept som redan finns i kokböcker eller på nätet. Självklart får du inspireras av andras recept. Receptet är tänkt att kunna ätas som en efterrätt efter en lunch eller middag.

Mejla ett så detaljerat recept som möjligt till recept@kpwebben.se eller skicka med post till ”Recept”, KP, 105 44 Stockholm.
Vi vill ha receptet senast måndagen den 2 augusti. TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD.
Vinnarna presenteras i KP 15, 2021.

Skicka gärna med ett foto av din efterrätt.

Glöm inte att skriva namn, ålder, adress, telefonnummer och mejladress så att vi kan kontakta dig om du vinner.

Man får skicka in flera bidrag om man vill.

Priser och jury

1:a-pris och 2:a-pris:

Var sitt presentkort på 500 kronor i en internetbutik med köksprylar. Dessutom får vinnarna kokboken Hildas drömmar och andra bullar av Hilda Kirkhoff.

3:e- till 10:e-pris:

Hildas drömmar och andra bullar.

Jury är Hilda Kirkhoff och KP:s ­redaktion. De vinnande recepten publiceras i KP 15.

Bak-proffset Hilda Kirkhoff
Bak-proffset Hilda Kirkhoff Foto: Frida Wismar

Hilda Kirkhoff har alltid älskat att baka. Förra året vann hon Hela Sverige bakar i TV4. Nu sitter hon i juryn till KP:s efterrätts-tävling.

Vad är ditt bästa tips om man ska hitta på ett nytt recept på en efterrätt?

– Börja med att fundera på vad du själv tycker är gott. Sedan kan du ta in inspiration från annat håll, till exempel titta på recept på nätet eller i kokböcker. En annan idé är att ta en efterrätt som du redan gillar och twista till det receptet, det vill säga göra något nytt och oväntat med det. Det kan vara en ingrediens som man vanligtvis inte använder i desserter.

Vad är det roligaste?

– När jag har en tanke om hur det ska bli innan jag börjar, men kommer på nya idéer medan jag håller på. Något som kan kännas som ett misslyckande kan plötsligt bli något nytt och gott. Jag gjorde en vetelängd med choklad som inte blev så bra. Då skar jag den i tunna skivor, rostade den till skorpor och la på bär. Det blev en liten fin efterrättsbit.

Är det något som kan vara svårt?

– Efterrätter kan bli för söta. Jag ­använder väldigt mycket citron och andra citrusfrukter för att det ska bli balans mellan det söta och det syrliga. Man kanske inte ska servera kolasås till en söt maräng till exempel. Och du måste smaka av ofta!

Något mer man ska tänka på?

– Det är viktigt att jobba med texturen, så att inte allt bara är mjukt och lent. Det är gott med något knaprigt som bryter av.

Vilka ingredienser gillar du allra mest?

– Citrus och nymald kardemumma. Jag har en pepparkvarn med hela kardemummakärnor i för att kunna mala över kardemumma när jag vill. Och så älskar jag svenska bär i den säsong som vi är på väg in i nu. Jag har sådan tur att mina föräldrar odlar hallon i trädgården. I min frys är det fullt av rabarber, jordgubbar och hallon.