Foto: Emma Adbåge

Bilder på nätet – Får de göra så här?

Hildas mamma lägger ut knasiga bilder av henne på Facebook. Obehagligt, tycker Hilda.


Bryter sällan mot lagen

Det är nästan aldrig olagligt att lägga ut bilder av någon annan på nätet. Men det kan ändå vara olämpligt. Statens medieråd menar att det är bra att fråga personen på bilden. Om man fotar och lägger ut bilder på personer i väldigt privata miljöer och situationer bryter man mot lagen.

Lägger dina föräldrar upp bilder på dig på sociala medier?

37 % Ja, men de frågar alltid mig först

28% Ja, utan att fråga om lov

10% Nej, de tycker att det är olämpligt

25% Nej, de använder inte sociala medier

Hilda, 11, blev överlycklig när hon fick Facebook. Men glädjen blev kort. För när hon besökte sina föräldrars sidor hittade hon sig själv på en massa uppladdade foton. Fula grimaser, semesterbilder och bilder från när hon var liten.

– Det kom som en chock, säger Hilda. Mina föräldrar har flera hundra vänner och släktingar som ser vad de lägger upp. Till och med några av mina kompisar kan se! Det känns pinsamt och jobbigt.

Ett av fotona föreställer Hilda inför en maskerad.

– Jag har klätt ut mig, står i en jättetöntig pose och gör världens fulaste grimas. Det är många som har gillat och kommenterat bilden, skrivit typ: ”Hahaha”, berättar Hilda.

Men när hon berättar för sina föräldrar hur hon känner vill de inte lyssna. De förstår inte varför Hilda blir så upprörd.

– De säger bara: ”Du är ju så fin på bilderna. Det borde verkligen fler få se!”

Hilda tycker att föräldrar skulle vara tvungna att fråga sina barn om lov innan de lägger upp bilder av dem på nätet.

– Fast mina föräldrar vet nog att jag skulle säga nej. Därför låter de bli att fråga och bestämmer själva. Annars riskerar de att inte få lägga upp den bild de vill. För vem svarar ja på frågan: ”Får jag lägga upp den här bilden på dig när du är bebis och badar naken?”, undrar Hilda. Hon har märkt att många vänner har liknande problem.

– Jag tror att det är väldigt vanligt. Föräldrar gör så för att skryta om sina barn. De vill visa hur roliga och söta barn de har.

Det är inte bara på Facebook hennes föräldrar lägger upp bilder. Hildas pappa har en blogg också. Den kan inte bara vänner och bekanta besöka – utan vem som helst.

– Pappa tog en bild när jag satt och åt. Jag var inte beredd och såg jättekonstig ut. Sedan hittade jag bilden på bloggen, säger Hilda.

Det har gått så långt att hon nu helst undviker föräldrarnas kamerablixtar. För ett tag sedan tog hon sin pappas mobil och raderade foton i smyg. Och det inramade fotot av henne som tidigare hängde på väggen har plötsligt försvunnit ...

– Jag har gömt det, säger Hilda. För jag vill verkligen inte att mina föräldrar får för sig att lägga ut det.

På ett sätt har Hilda svårt att förstå hur föräldrar tänker när de delar bilder på sina barn. Det känns motsägelsefullt, tycker hon. De brukar ju tjata om att barn inte ska lägga ut bilder på sig själva. Det har mina föräldrar sagt många gånger. Men hur kan de säga att jag inte får, när de gör samma sak själva?!

Hilda heter egentligen något annat.

3 frågor till barnombudsmannen Fredrik Malmberg.

Vad tycker du om att föräldrar lägger ut bilder av sina barn?

– Det är viktigt att de tänker på att skydda barnen. Och de måste lyssna om deras barn tycker att något inte känns bra. I Barnkonventionen står det att barn har rätt till ett privatliv. Någon bestämd gräns går inte att sätta för när det är okej att lägga ut bilder på internet. För riktigt små barn har föräldrarna hela ansvaret. Ju äldre man blir, desto mer ska man få vara med och bestämma själv.

Vad bör föräldrar tänka på?

– Att vara goda förebilder. De måste fundera på vad de lägger ut för bilder och vad de signalerar. Bilder på internet kan ses av många, spridas och finnas kvar för alltid. Innan man gör det borde man tänka: ”Hur skulle jag känna om någon la upp en likadan bild på mig utan att fråga om lov först.”

Om föräldrarna lägger ut bilder mot sitt barns vilja – hur ska man få dem att sluta?

– Prata med dem! Om föräldrarna inte lyssnar eller förstår allvaret kan det hjälpa att skriva ner hur man känner i ett brev. Om föräldrarna ändå fort-sätter är det bäst att be en annan vuxen om hjälp att prata med dem.

Artikeln publicerades i KP 7, 2015