Kerstin och Xavier spelar huvudrollerna i årets julkalender.
Kerstin och Xavier spelar huvudrollerna i årets julkalender. Foto: Johan Paulin/SVT

Äventyr och kunga-mys i årets julkalender

Julkalendern Kronprinsen som försvann är ett fartfyllt äventyr som utspelar sig för 300 år sedan. KP pratade med Kerstin och Xavier som spelar huvudrollerna.

Den unga kronprinsen Carl Vilhelm Gyllencrona tvingas fly slottet. Ondskefulla personer tror att han har kidnappat sin egen mor.

I de fattiga kvarteren i 1700-talets Stockholm träffar han Hilda. Hon hjälper honom att gömma sig och de gör upp en plan. De ska rädda drottningen och ta tillbaka tronen.

Xavier Canca-Englund, 13, spelar kronprinsen i årets äventyrs-kalender. Och Kerstin Linden, 14, gör ­rollen som prinsens nyfunna kompis, Hilda.

Julkalendern utspelar sig i ett fattigt Stockholm.
Julkalendern utspelar sig i ett fattigt Stockholm. Foto: Johan Paulin/SVT

Hur skulle ni beskriva era roll­figurer?

– Prinsen har höga krav på hur livet ska se ut och en kaxig personlighet. Men han blir väldigt ynklig när han möter den riktiga världen utanför slottet. (Xavier)

– Hilda är en vanlig person från stan. Ganska äventyrlig, påhittig och knasig. Jag tycker hon påminner lite om Hermione i Harry ­Potter. (Kerstin)

Är ni lika era roller?

– Nej, det skulle jag inte säga. Prinsen blir lite snällare efter han träffat Hilda. Men han har större behov av kontroll än vad jag har. (Xavier)

– Jag kan nog vara knasig och ­tokig som Hilda. Med tokig tänker jag att man är kreativ. Som när Hilda ska gömma prinsen och kastar aska i hans ansikte. (Kerstin)

Oj, hur var det att spela in den scenen för dig, Xavier?

– Det var en speciell upplevelse. Det var kul första gången, men inte när vi behövde göra om scenen tio gånger. Och när jag skulle äta bröd i nästa scen var munnen full med aska. Det var inte så gott. (Xavier)

Vad har varit kul under inspelningen?

– Typ allt, skådespeleri är det ­roligaste som finns. Det kan vara lite jobbigt runt omkring men själva tagningen är alltid kul. (Kerstin)

Hur har det fungerat med skolan?

– Jag bytte faktiskt skola då jag inte fick ledigt. Men det hade jag tänkt göra ändå, så det var inte så farligt. På den nya skolan kunde jag göra mer på distans, så jag pluggade under raster och kvällar. (Xavier)

– Det blev lite stressigt för mig. Jag försökte göra så mycket jag kunde hemifrån. Ibland fick jag springa till skolan och hämta någon del som behövdes för något slöjdprojekt. (Kerstin)

Hur känns det inför premiären?

– Det ska bli svinkul! Vi har sett lite grann och det såg bra ut, så jag är taggad på slutresultatet. (Kerstin)

– Jag med! (Xavier)

Vad har ni gjort tidigare?

– Jag spelade Lill-Märta i filmen Utvandrarna som kom förra året. Och teater har jag sysslat med sedan jag var liten. (Kerstin)

– Jag gjorde två säsonger av SVT-serien Agenterna. (Xavier)

Vilken är favorit-julkalendern?

Tjuvarnas jul och Dieselråttor och sjömansmöss. Jag gjorde sådana glasögon som Lucky Closette (en av dieselråttorna) har, fast av toarullar. (Kerstin)

– Jag har fastnat för Mysteriet på Greveholm, den är så spännande! (Xavier)

Hur firar ni jul?

– Vartannat år åker familjen till Spanien där vi har släkt. När vi är i Sverige samlar vi så många som möjligt, äter god mat och kollar på Kalle Anka. (Xavier)

– Ja, Kalle Anka är viktigt. ­Annars vet jag inte riktigt. Men man ska ha en riktig julgran som barrar, så att man sticker sig när man plockar barren. (Kerstin)

Vad händer för er nu?

– Jag spelar huvudrollen i tv-serien Ronja Rövardotter, som börjar sändas nästa höst. (Kerstin)

– Jag söker roller för fullt! (Xavier)


Kronprinsen som försvann sänds på SVT1 och SVT play. Det första avsnittet släpps torsdagen den 1 december.