Äventyr bland molnen

Efter år av väntan är det dags: Snart kommer nya Zelda. Har du koll på den populära spel-serien?

KP guidar till de viktigaste detaljerna!

Zelda: Breath of the wild blev en stor succé när spelet släpptes år 2017. I dag räknar många det som ett av de bästa någonsin. Framför allt prisades det fria sättet man kunde röra sig på och utforska nya platser och föremål i den fantasifulla världen. Uppföljaren till Breath of the wild har därför varit efterlängtad. Och nu, efter sex år, kommer Tears of the kingdom till Nintendos konsol Switch.

Vad fansen kan vänta sig är oklart. Som vanligt när det gäller stora spel brukar företagen bakom vara hemlighetsfulla. Nintendo har mest sagt att det är ”äventyrligt” och ”mörkt”, vilket låter som ett typiskt Zelda-spel ... De säger också att man kommer kunna utforska mystiska öar i himlen.

Att de inte har fått veta så mycket verkar ha gjort fansen ännu mer nyfikna. Det finns mängder av teorier om vad varje detalj betyder i trailern till nya spelet. Den 12 maj kommer svaren, för då släpps det.

Klassisk sagovärld

Hyrule är det påhittade land som ­Zelda-spelen utspelar sig i. Där finns höga berg, djupa skogar, öknar, byar och tempel-ruiner – precis som i ett klassiskt sagoland. Varje spel berättar en del av landets historia. Och eftersom det har kommit många spel, så har storyn blivit lång. Det finns mängder av gudar, kungar och föremål. Ett av de viktigaste föremålen är Trekraften, som kan ge stor makt.

Hjälten Link har varit med i samtliga Zelda-spel.
Hjälten Link har varit med i samtliga Zelda-spel.

(F)Link med både svärd och båge

Link är huvudperson, och den man nästan alltid spelar som. Han är en alv-lik hjälte som gång på gång får uppgiften att besegra de onda krafterna i världen. Innan uppdragen kan slutföras måste Link ta sig runt i Hyrule och samla på sig vapen och andra användbara föremål (det kan vara allt ifrån magiska flöjter till super-stövlar). En trogen följeslagare är hästen Epona. Och ett av Links mest använda vapen är Mästarsvärdet – smitt av en gudinna och kraftfullt nog att klå slut-­bossar med.

Zelda är prinsessa i landet Hyrule.
Zelda är prinsessa i landet Hyrule.

Mästare i magi

Prinsessan Zelda har gett namn åt spel-serien. Hon använder sina magiska krafter till att hjälpa Link i kampen mot ondskan. I de första spelen var Zelda mest som en gammeldags sago-prinsessa. Hon rövades bort och Links uppgift var att rädda henne. Senare har hon fått en mer aktiv roll. Ibland klär hon ut sig och dyker upp som mystisk ninja eller ande. Men i de flesta av spelen kan man inte spela som henne.

Onda Ganon vill ta makten.
Onda Ganon vill ta makten.

Se upp för demon-molnet!

Ganon är bossen som ska besegras i slutet av nästan alla spelen. Han är stor och ond och dyker upp i olika former. Ibland ser han ut som en demon-gris eller jättespindel. Vissa gånger är han nästan mänsklig. Och ibland är han ett enda stort moln av ondska. Ganons plan brukar dock vara densamma: Att ta makten över Hyrule.

Mipha kan kontrollera vattnet
Mipha kan kontrollera vattnet

Hjälpsam krigar-kunglighet

På Klotter i KP är Zelda-figurerna bland de mest önskade av alla spel-karaktärer. Prinsessan Mipha, som dök upp första gången i Breath of the wild, är en riktig läsar-favorit. Hon kan bland annat kontrollera vatten, vilket hjälper Link i fajten mot Ganon.

Nintendo-kändisar

Vid sidan av Super Mario är Zelda-spelen Nintendos mest kända. Det första, The legend of Zelda, kom 1986. Sedan dess har det kommit åtminstone ett spel till varje ny Nintendo-konsol. Tears of the kingdom blir det 19:e ”riktiga” spelet. Det finns också ett helt gäng spinoff-spel, som rör sig lite utanför huvud-storyn. Bland andra populära Hyrule warriors: Age of calamity från 2020.

Artikeln publicerades i KP 6