Arvid är nöjd med att ha sin egen stil.
Arvid är nöjd med att ha sin egen stil. Illustration: Per Gustavsson

Arvid, 13: ”Viktigare att må bra än att vara cool”

Arvid, 13, går i 6:an och beskriver sig själv som ”opopulär” i sin klass. Men han bryr sig inte det minsta.

Arvid har en filosofi som han lever efter. Han tänker ofta på uttrycket ”Stop doing things you don’t want to do to impress people that you don’t like”.

– Jag förstår inte poängen med att investera energi på att imponera på människor som jag inte bryr mig om.

Arvid förstår att det låter lättare än vad det är. Det är inte enkelt att stå emot trycket på att vara på ett visst sätt och klä sig i rätt kläder och att vara med i gruppen.

– Jag har märkt att jag inte är med i den populära gruppen. Men jag står utanför det där och bryr mig inte. Jag fokuserar på de som vill vara mina vänner och på det som jag tycker om att göra.

Han tror att en del av hans lösning – att han helt enkelt inte bryr sig om status och hur andra ser på honom – kommer från hans lathet. Han orkar bara lägga kraft på det som betyder något. Han programmerar, skapar hemsidor, utvecklar mobil-appar och pratar med sina vänner om sådant som är viktigt på riktigt.

– Vi pratar om allt möjligt, saker som händer i livet och som betyder något. Ibland pratar vi om intressanta fakta. Till exempel har jag läst att ekorrar inte kan dö av att falla. Vi diskuterar i alla fall inte vilka kläder man ska ha på sig.

För Arvid är det naturligt att vara mest tillsammans med de människor som har liknande intressen och värderingar som en själv. Att han och hans vänner inte ses som coola bryr han sig inte om.

– Vi deltar inte i popularitets-tävlingen och det är helt okej. Jag har nog aldrig brytt mig om vad andra tycker om mig. Men det är kanske lätt för mig att säga, för jag har alltid haft ett bra självförtroende. Det är mycket viktigare för mig att må bra genom att hjälpa andra än genom att vara cool. Jag älskar att hjälpa.

En annan egenskap som Arvid har nytta av är att han vågar gå emot strömmen.

– Jag kan ställa mig och sjunga ur Frost var som helst. Eller hälla i mig fem koppar choklad, trots att andra tycker att det är alldeles för mycket. Men andra får tycka vad de vill. Jag kan ändå inte göra så mycket åt det och då kan jag lika gärna göra sådant som jag mår bra av – i stället för att bry mig om hur det påverkar min status.

Arvid har egentligen ett annat namn.


Läs mer i KP 14

Vad är det som gör att man räknas till de ”coola”? Och varför blir klassen ofta uppdelad i olika status-grupper? Det kommer många mejl om det till KP. I KP 14 berättar Tyra, Arvid och Amanda.