Många kåpeare är Einár-fans och i KP 8–9/2020 var han på Önskebilden.
Många kåpeare är Einár-fans och i KP 8–9/2020 var han på Önskebilden.

Artisten Einár är död

Många KP-läsare sörjer att rapartisten Einár är död. Han blev skjuten i torsdags kväll i södra Stockholm. Einár blev bara 19 år.

Många poliser och flera ambulanser kom till platsen. Men stjärnans liv gick inte att rädda. De som sköt går fortfarande fria när det här skrivs, men polisen har flera spår.

Einár var ett artistnamn. Han hette egentligen Nils Grönberg och kom från området Enskede i södra Stockholm. Han var bara 16 år när han slog igenom med låten Katten i trakten. Sedan dess har han blivit en av Sveriges mest strömmade artister och vunnit flera stora priser. Många kåpeare är Einár-fans och i KP 8–9/2020 var han på Önskebilden.

En del av Einárs låtar handlar om vapen, droger och brott. Han fick kritik för att ge en positiv bild av den gängbrottslighet och gangster-livsstil som finns i en del av Sveriges förorter. Och han var dömd för flera brott. Einár själv sa att han ville berätta om problem som finns i många områden.

I den här artikeln försöker vi på KP reda ut vilka det är som skjuter i Sverige och om man behöver vara orolig när man är ute (det behöver man inte).