Foto: Shutterstock

Aprilskämt genom tiderna

Se upp! Årets största skojardag närmar sig – igen.
Trots att aprilskämt har funnits i flera hundra år, tycks vi aldrig tröttna på att luras.

Har du hört varför vi firar första april? Då har du förmodligen blivit lurad.
För ingen vet säkert hur eller varför denna skämtsamma dag har uppstått. Vi vet bara att den firas i nästan hela Europa och i flera andra delar av världen, som USA och Australien. Och att det hållit på minst sedan 1500-talet!
En del tror att idén kommit från de lättsamma och glada vårfester som hålls inom många kulturer. Festerna har ofta haft retsamma och skämtsamma inslag.

I engelskspråkiga länder heter dagen ”All fools’ day” (alla knasbollars dag).
I Frankrike kallas den lurade personen för poisson d’avril (aprilfisk). Där skämtar man genom att i smyg fästa ritade fiskar på varandras ryggar. Fiskar återkommer i flera andra länders skämtande, inte minst i Sverige, där ramsan ”april, april din dumma sill” hör dagen till.

I mitten av 1800-talet blev det populärt med aprilskämt i tidningarna.
Genom åren har tidningar och tv-kanaler gjort allt för att driva med politiker, makthavare och hela befolkningar. Här nedanför kan du läsa om några av tidernas mest oförglömliga skämt.

1846

Se på åsnorna!

Det första kända aprilskämtet i media publicerades i en brittisk tidning. I en annons stod det om en åsnevisning, som skulle hållas i utkanten av London. Nyfikna människor reste till platsen för att titta på åsnorna. Men där fanns inte ett enda djur! Efter att förvirrat ha gått runt och tittat på varandra en stund, insåg de att de själva var åsnorna.

1911

600 elefanter

Inför Olympiska spelen i Stockholm, som gick av stapeln 1912, skrev tidningen Svenska Dagbladet att invigningen skulle ledas av en parad med 600 elefanter. På de första 50 skulle en musikkår sitta och spela nationalsånger. På resten av skulle -djurskötare sitta och ropa: ”Lirpa, lirpa” (läs baklänges!)

1950

Öland flyttar

Öland har lossnat från havsbottnen! Nu driver den stora ön rakt in mot fastlandet.
Det meddelade tidningen Göteborgs-Posten, vars läsare tack och lov befann sig i trygghet på motsatt kust. Dagens Nyheter ville inte vara sämre. Samma år skrev tidningen att flygande spårvagnar skulle trafikera centrala Stockholm.

1957

Spagetti-succé!

Att spagetti inte växer på träd är knappast en nyhet.
Men 1957 lurades många människor att tro det! Då sände det -brittiska tv-bolaget BBC ett fejkat nyhetsinslag från en spagettiodling i Schweiz.
Där sas att den milda vintern gett en ovanligt riklig skörd, och människor syntes plocka pasta i mängder från träden.

1962

Strumpan fixar färg-tv

Ett av världens mest kända aprilskämt stod svensk tv för. I ett inslag berättade SVT:s tekniska expert Kjell Stensson hur man med ett enkelt knep kunde få färg-tv, något som på den tiden inte fanns i Sverige. Genom att fästa en nylonstrumpa över tv-skärmen, skulle den svartvita bilden kunna ses i färg! Många strumpor klipptes sönder i onödan den dagen ...

1976

Sväva fritt i ett ögonblick

Sir Patrick Moore, en brittisk astronom, förklarade att Jorden, Jupiter och Pluto skulle hamna på en rak linje i sina banor klockan 09.47 den 1 april. Fenomenet skulle leda till att jordens gravitation tillfälligt blev lägre. Om man hoppade upp i luften vid exakt rätt tidpunkt, skulle man få uppleva tyngdlöshet i ett ögonblick. Trots att det bara var ett skämt hörde mängder av människor av sig och berättade hur de hade känt att de svävade!

1978

Luften mättar

En amerikansk tidning skrev att uppfinnaren Thomas Edison (som uppfann glödlampan) hade skapat en maskin som kunde förvandla luft och vatten till mat. Allt från vin till grönsaker, kött och kakor kunde komma ut ur den.
Med andra ord – maskinen var lösningen på all svält i världen. För bra för att vara sant? Ja.

2012

Tyngsta tub-samlingen

Youtube meddelade att de skulle släppa dvd-boxen The Youtube -collection – en samling med ALLT innehåll som någonsin publicerats på Youtube. Leveransens storlek? 175 fulla lastbilar!

2016

Messi byter klubb

En brittisk fotbollskanal rapporterade att Barcelona-spelaren Lionel Messi för 500 miljoner euro (ungefär 5 miljarder kronor) hade gått med på att skriva kontrakt med den konkurrerande klubben Real Madrid i fem år. Reporterns namn: Lirpa Loof ...

Källor: Museum of Hoax och Nordiska museet

Och så KPranksen …

... för visst har även KP lurats.

2013 – Efter 60 år med namnet Kamratposten är det dags för tidningen att byta namn till något mer modernt. Efter en omröstning på KPwebben vinner förslaget ”YO BRO!”

2014 – KP slutar att vara könsneutral och delas upp i två tidningar, Romeo by KP för killar och Little miss Juliet för tjejer. På KPwebben förklarar KP-Lukas att redaktionen har insett att killar och tjejer är alldeles för olika för att kunna läsa samma tidning ...

2015KP byter språk! I framtiden ska tidningen göras helt på engelska. ”Svenska är ett utdöende språk”, säger KP-Lukas. Men den som har svårt med språkbytet kan följa en nystartad vlogg, där Lukas översätter hela den engelska tidningen till svenska.