Bröderna Alrik och Viggo på omslaget till Nidstången, första boken i Pax-serien.
Bröderna Alrik och Viggo på omslaget till Nidstången, första boken i Pax-serien. Foto: Henrik Jonsson

Allt om Pax

Snart kommer det som många fans har väntat på. Den 10:e och sista delen i fantasy-bokserien Pax. KP har pratat monster, känslor och dyslexi med de tre skaparna.
Det började med att Ingela vaktade Åsas hund. Nu har de skrivit tio succéböcker ihop.

Handlingen i Pax

 
Bröderna Alrik och Viggo är utvalda för att försvara det magiska biblioteket mot mörka krafter. I varje bok väcks ett nytt övernaturligt väsen, som vill ont, till liv i staden.

Huvudpersonerna

Alrik Delling, som fyller 12 år i Grimmen, den andra boken i serien. Han är ganska allvarlig och tar stor ansvar för sin lillebror Viggo.

Viggo Delling, 10, är en snabb person som gillar att röra sig. Och han är snabb i repliken också. Om någon är dum kommer han ofta med en dräpande kommentar. Bröderna har nyligen kommit till Mariefred där de bor hos de snälla fosterföräldrarna Laylah och Anders. Deras mamma missbrukar alkohol och kan inte ta hand om dem. Viggos pappa är död och Alriks pappa vill inte träffa honom.

Väktarna Estrid och Magnar är två gamla syskon. De har vigt sina liv åt att skydda det magiska biblioteket, som funnit i kyrkan i hundratals år, från onda krafter. Men nu när de är äldre behöver de Alrik och Viggo till hjälp.

Iris, en ung kaxig tjej som är hemlös och som har starka häxkrafter.

Träslöjds-Thomas är slöjdlärare, förstås, och pappa till Simon i Viggos klass. De är riktigt elaka bägge två och gillar inte att Alrik och Viggo kommit till Mariefed.

Monstren

I varje bok är det ett nytt övernaturligt väsen som hotar staden. Maror, vitormar, gastar, bjäror och mylingar ... Om du inte vet vilka de är, så läs böckerna!

Platsen

Böckerna utspelar sig i Mariefred. Det är en liten stad i Södermanland med ungefär 4 000 invånare. Mariefred är mest känt för Gripsholms slott, som också är med i böckerna. I alla böcker finns en karta över Mariefred, som stämmer med verkligheten.

Författarna Ingela Korsell och Åsa Larsson bor båda i den lilla staden Mariefred. För tio år sedan möttes de på en tjejfest. Efter ett tag började Ingela vakta Åsas hund, och sedan började de dela arbetslokal. Många samtal om böcker ledde fram till att de ville göra Pax-serien ihop.

Ni bestämde er från början för att göra en serie på hela tio böcker. Hur kom det sig?

– Jag styrs mycket av impulser, säger Åsa och skrattar. Tio, det blir bra! Och så tänkte vi böckerna lite som en tv-serie. Och en tv-serie har ofta tio avsnitt.

– Den övergripande storyn pratade vi igenom under långa hundpromenader, fyller Ingela i. Men tänk om den första boken floppat! Hur roligt hade det då varit att skriva tio till?

Nu floppade den inte, utan blev omedelbart en succé. De båda har skrivit ungefär vartannat kapitel och sedan ändrat och redigerat varandras texter. De har också haft hjälp av klasser i Mariefred som provläst böckerna innan de varit helt klara. Klasserna har till exempel haft åsikter om vilka ord och skämt som används i deras ålder. Och haft önskemål.

– Många vill ha mer från skolan, säger Åsa. Det hade jag inte fattat. Jag trodde att de skulle vilja ha mer action och fantasy. Men många vill ha mer om relationerna i klassen och om vad som händer på skolgården. Och om hur det är att vara fosterbarn, som Viggo och Alrik, och ha en mamma med alkoholproblem.

– Böckerna är tänkta som en berg och dalbana, säger Ingela. Mycket action och skräck, men ibland får man hämta andan lite med vardag och humor.

Vad tror ni att läsarna kommer att tycka om den sista delen?

– Jag tror att vi har skrivit en sista bok som verkligen blir en riktig avslutning, säger Åsa. Samtidigt är det ett sådant slut som läsarna kan fundera vidare på. Men det är helt bestämt att det inte kommer någon 11:a och 12:a. Det är så tråkigt med tv-serier som aldrig tar slut, utan att det bara kommer nya säsonger.

Foto: Henrik Jonsson

"Jag trodde barn ville ha gulliga bilder"

Viggo – det är jag! Det säger tecknaren Henrik Jonsson som gjort de häftiga illustrationerna i Pax.

För fem år sedan fick Henrik Jonsson ett mejl som gjorde honom förvånad och glad. Ingela och Åsa, som skriver Pax-böckerna, letade efter en illustratör som kunde göra coola actionserier till deras nya bokserie. Och i en tidning hade de hittat en pytteliten teckning som Henrik gjort. Så de mejlade honom.

– Jag blev jätteförvånad, säger Henrik. Jag var ju precis i början av min karriär som tecknare, även om jag utbildat mig i USA och tecknat superhjälteserier. Och jag hade nog fördomar om illustrationer för barn. Jag trodde att man oftast ville ha lite gulligare teckningar.

För Henriks illustrationer är inte gulliga. De är till och med ofta ganska läskiga. Men själv har han upptäckt, under arbetets gång, att han tycker om att göra lite känsligare scener också.

– Jag tycker mycket om en serie i andra boken där Alrik har står och talar i telefon med sin mamma ute i trädgården. Hon har missat att komma till hans födelsedag. Viggo och fosterföräldrarna står och tittar på honom genom fönstret, men han vänder ryggen till för att inte visa att han är ledsen.

Henrik gillade handlingen i böckerna direkt.

– Jag har dyslexi, och svårt att läsa. Det tog mig säkert en hel dag att läsa Nidstången, den första boken. Men sedan var jag fast. Jag är rätt lik Viggo i böckerna. Därför har jag tecknat honom som ett självporträtt, som jag såg ut i den åldern. Men Alrik är nog mer som jag hade velat vara, både till utseende och sätt.

Visste du att ...

... Viggos och Alriks hår växer i realtid från bok till bok. De klipper sig aldrig, utan får bara längre hår i varje bok.

... den snälla väktaren Magnar är en exakt avbildning av Henrik Jonssons farfar. Det är en hyllning till honom.

... att Henrik varit många gånger i Mariefred. Han har fotat och tecknat av hus och gator, så att allt ska bli rätt i boken.

Mer om Pax ...

  • De första två böckerna i serien kom hösten 2014. Sedan har det kommit ungefär två böcker om året.
  • Alla tio böckerna finns inlästa som ljudbok av skådespelaren Morgan Alling.
  • Böckerna har hittills översatts till 20 språk.
  • Man kan gå en gratis ljudvandring i Mariefred, där man promenerar efter en karta i Pax-böckernas fotspår. Ljudet laddar man ner till sin mobil.
  • Det blir ett bokkalas den 8 september i Mariefred. Då släpps den sista boken i serien, Draugen.

Ingela Korsell, Henrik Jonsson och Åsa Larsson.

Ingela Korsell

Husdjur: 12-åriga mellanpudeln Trassel, som tidigare varit Åsas.

Intressen: Sport, läsning, resor, äta mat med nya smakkombinationer

Favoritbok i serien: Den sjätte boken, Näcken. Den är inte så skräckig, men mest spännande.

Henrik Jonsson

Intressen: Musik. Samlar på skivor och skriver låttexter.

Favoriträtt: Kyckling och ris med mycket currysås.

Favoritfigur i serien: Iris är rolig att teckna. Jag har mixat ihop flera personer jag känner. Hon är cool i sin skinnjacka och stora mössa. Och det är svårt att teckna piercingar så att de inte ser ut som vårtor.

Åsa Larsson

Husdjur: Storpudeln Åppås.

Intressen: Ridning, träning och umgås med kompisar.

Favoritbok i serien: Den 9:e boken, Maran. Tycker att det var häftigt att Alrik och Viggo går in i en drömvärld. Och det var ganska knepigt att skriva.