Foto: Gunilla Kvarnström

Allt om påsken

Under en vecka på våren äter många i Sverige plötsligt jättemycket ägg – och ännu mer godis. Varför då? KP lär dig allt om påsken.

Foto: Gunilla Kvarnström

Gifta par blev kärringar

Nuförtiden klär många ut sig till påskkärringar och ber om godis hos grannarna. Den traditionen är också gammal. När fastan var över kunde barn förr i tiden klä ut sig till gifta par. De gick runt så mellan gårdarna och bad om ägg och annan mat. Senare blev det vanligt att klä ut sig till de häxor som man trodde åkte till Blåkulla på skärtorsdagen eller påskafton. Där träffade de djävulen, sa man.

Koll på dagarna i påskveckan!

Påskveckan kallas för ”stilla veckan” eller ”dymmelveckan”. Och varje dag har ett eget namn:

Palmsöndagen. När Jesus kom till Jerusalem mötte folk honom med palmkvistar i händerna, enligt Bibeln.

Blå måndagen. Förr kläddes ofta insidan av kyrkan med blått den här dagen.

Vita tisdagen. Heter antagligen så för att skorstenen skulle sotas dagen innan. På tisdagen var den alltså vit och fin.

Dymmelonsdagen. Då skulle man fasta på allvar, och tystnad skulle råda. Ordet ”dymmel” kommer förmodligen från det fornnordiska ordet ”dymbil” som betyder ”stum”.

Skärtorsdagen. Ordet ”skära” betydde förr i tiden ”rena”. Det syftade på att Jesus tvättade sina lärjungars fötter på torsdagen, enligt Bibeln.

Långfredagen. Den här dagen säger kristen tradition att Jesus dog på korset. Det var länge en väldigt allvarlig dag och fram till 1969 var det förbjudet att till exempel ordna konserter då.

Under påsken dog och återuppstod Jesus, enligt Bibeln. Och 40 dagar senare kommer Kristi himmelsfärd.
Under påsken dog och återuppstod Jesus, enligt Bibeln. Och 40 dagar senare kommer Kristi himmelsfärd. Foto: Gunilla Kvarnström

Påskafton. Lördagen är egentligen ingen viktig kristen dag. Enligt Bibeln väntar Jesus på att återuppstå. Men i Sverige firar vi påskafton, precis som vi firar jul på julafton och inte på juldagen.

Påskdagen. Det här är den största helgdagen inom kristendomen. Nu är allvaret över och många gudstjänster hålls över världen där de kristna firar Jesus uppståndelse.

Annandag påsk. Den här dagen har inom kristen tradition firats för att Jesus visade sig för sina lärljungar. Men det står inget om det i Bibeln.

Foto: Gunilla Kvarnström

Judarna var först

Påsk kommer från den judiska högtiden pesach. Då firas uttåget ur Egypten, då det judiska folket slapp vara slavar.
Ordet pesach betyder ungefär ”gå förbi” eller ”skona” och med det menas att Gud skonade judarna.
I den kristna tron är påsken en högtid då man minns Jesus lidande, död och uppståndelse. Påsken flyttar lite på sig från år till år.
Uträkningen är komplicerad och har med månen att göra. Påskdagen kan tidigast infalla den 22 mars och senast den 25 april.

För över tusen år sedan ...

Innan Sverige blev kristet fanns det andra högtider. Ungefär vid påsk gavs offergåvor till gudarna för att skörden skulle bli bra.
Detta kallas ibland för vårbloten. När munkarna kom till Sverige på 1100-talet gjorde man om vissa traditioner till kristna. Ibland kan man höra att vårbloten blev påsken, men det finns inga bra bevis för det.

Foto: Gunilla Kvarnström

Farliga äggskal och gott godis

Under påsken äter de med kristen bakgrund miljontals ägg. Från början handlade det om den kristna fastan, som varade i 40 dagar före påsk. Hönorna värper på våren och när fastan var över fanns det massor att glufsa i sig.
Vissa forskare tror att äggen var viktiga även innan folk började fasta. På våren grävdes ett ägg ner i varje hörn av åkern för att ge god skörd. Fast man fick vara försiktig med skalen. Om onda makter fick tag på dem kunde det gå illa. Så skalen krossades ordentligt innan de slängdes.
Efter fastan ville många fira med sötsaker. Den traditionen finns kvar fast nästan ingen fastar längre. Under påskveckan äter varje svensk i genomsnitt nästan 1,5 kilo godis!

Foto: Gunilla Kvarnström

Haren gömmer ägg

Påskharen är som en jultomte fast på påsken. I stället för att komma med julklappar gömmer den godisfyllda ägg. Påskharen fanns först i Tyskland. Den blev känd i mitten av 1800-talet när företag som ville sälja godis på påsken började använda haren som symbol. Kanske kom själva idén från att man förr trodde att påskhäxorna hade harar som kallades bjäror.
Bjäran skickades i väg för att sno mjölk från korna.

Foto: Gunilla Kvarnström

Testa ägglekarna!

Efter fastan, när ägg fanns i överflöd, kunde man leka med dem. Värt att testa kanske?

Äggrullning

I Skåne finns en strandvall som kallas Ägga-backarna. Där var det tradition att ta ett hårdkokt ägg och kasta så långt man kunde. Det som sedan rullar längst ner för backen vinner.

Äggpickning

Två tävlande håller var sitt hårdkokt ägg i handen och knackar det mot den andras. Den vars ägg inte spricker vinner tävlingen.

Källor: Majstång, kräftor och lucia: Svenska festseder av Jan-Öjvind Swahn och Trevlig helg av Margareta Schildt
Faktagranskning: Mattias Axelsson, historielärare och högtidsexpert