Foto: Mati Lepp

Allt om killars pubertet

Mörkare röst, hår runt snoppen och finnar i ansiktet ... Läs om Jack, 12, som har inte kommit in i puberteten än, men som vet vad som väntar. Plus massor av läsarfrågor om puberteten.

”Jag längtar efter puberteten”

Mörkare röst, hår runt snoppen och finnar i ansiktet ... Jack, 12, har inte kommit in i puberteten än, men han vet vad som väntar.

Det är mycket som förändras i kroppen när man kommer in i puberteten. Fötter och andra kroppsdelar blir större och hår börjar växa på nya ställen. Även humöret kan bli annorlunda. Man kan vara glad ena stunden och rasande nästa. För en del kan det kännas konstigt – nästan lite läskigt. Men Jack är inte orolig. Han går i 6:an och har ännu inte märkt några tecken på att kroppen börjar förändras. Men han har ändå bra koll på vad som kommer att hända. Det mesta har han lärt sig genom att läsa Kropp & Knopp i KP. Och en del saker har hans föräldrar berättat.

För Jack är puberteten egentligen ingen stor grej. Men det är ändå inget han pratar med kompisarna om, det är för pinsamt.

– Vi kanske skojar lite om det i så fall. Men vi pratar inte på allvar. Det är lite synd faktiskt. Det vore intressant att höra mer om vad andra funderar över. Alla tänker ju inte på samma sätt.

Det går inte att veta exakt när utvecklingen sätter igång. I alla klasser är det några som är tidiga och några som är sena. Och ganska många som är i mitten. Jack har märkt hur fler och fler killar i klassen kommer in i puberteten.

Att han inte blir en av de första gör inget, säger han.

– Den kommer när den kommer. Och det verkar inte vara så svårt för dem som var tidiga. Det är schyst stämning i klassen, ingen som kommenterar.

Trots att han tycker att en del grejer verkar jobbiga ser Jack ändå fram emot puberteten.

– Det är klart att det inte verkar så kul med finnar och om rösten blir konstig. Men jag kan ändå längta lite efter den. Jag har ljus röst och är ganska kort, en av de kortaste i klassen.
Mamma var också kort när hon var i min ålder och är det fortfarande. Men jag vet att det inte behöver bli likadant för mig. Jag hoppas att jag växer när puberteten kommer.
Jack heter egentligen något annat.

Läsarfrågor om puberteten!

Foto: Mati Lepp

Växer snoppen?

Jag är en 11-årig kille som tycker att min snopp är för liten. Alla andra killar i klassen har större. Är det fel att den är mindre? Kommer den att växa mer? Jag är liten för min ålder. Finns det något samband?

kille med liten snopp

Svar: Storleken på snoppen är något som de flesta killar funderar över. Alla ser olika ut och det är så det ska vara. Tänk på att ­kroppen och även snoppen växer tills du är 18–20 år. Du har alltså många år kvar att växa. Kroppslängd kan ha ett visst samband med storleken på snoppen, men det behöver inte alltid vara så.

När kommer den?

Jag är en 12-årig kille som undrar en sak. I vilken ålder är det vanligast att komma in i puberteten och hur länge brukar den hålla i?

E de bara jag som undrar?

Svar: För killar brukar puberteten starta mellan 11 och 13 år, men den kan starta både tidigare och senare. Därför är det svårt att svara exakt vilken ålder som är vanligast. Den brukar hålla på i ungefär 5–6 år.

Ömma bröstvårtor

Jag är en kille på snart 13 år. Jag har läst att tjejers bröstvårtor kan bli hårda och ömma i puberteten. Det har även hänt mig ... Är det normalt för killar?

tacksam för hjälp

Svar: Ja, det är vanligt. Nästan hälften av alla killar får förstorade bröstkörtlar under puberteten. Bröstvårtorna kan bli svullna och göra lite ont, men det är inte farligt. Det beror på att kroppen börjar tillverka mer hormoner för att puberteten ska komma igång. Det kan pågå ett par år.

Sperma = pubertet?

Jag är 12 år och har fått sperma och hår på snoppen. Men jag har inte kommit in i puberteten! Är det något fel på mig?

Han som undrar?

Svar: Om det kommer sperma och du har fått hår runt snoppen så har du absolut kommit in i puberteten. Det som händer i kroppen kan komma i olika ordning för olika killar. Du kanske fick hår tidigt och börjar växa senare. Andra kanske växer först och får hår senare. Det är inget fel på dig.

Så skönt!

Jag är 12 år och har två frågor:
1. I dag runkade jag för första gången. Är det vanligt i min ålder?
2. Jag började ju i dag, men nu kan jag inte sluta! Är det dåligt att runka mycket?

DA BEAST

Svar: 1. Att runka, eller onanera, kallas det när man smeker snoppen så att det känns skönt. Och ja, det är väldigt vanligt. De flesta onanerar då och då.
2. Att onanera mycket är inte farligt för kroppen. Det är snarare ett bra sätt att få koll på hur du fungerar. Om du tycker att du inte hinner med andra saker för att du måste onanera så ska du kanske minska lite på det. Men det är du själv som bestämmer vad som är lagom.

Mystisk vätska

Jag är en 12-årig kille som har en fråga. När jag runkar så kommer det något genomskinligt från snoppen som inte är sperma. Vad är det?

Anonym

Svar: Vätskan kallas försats. När du blir sexuellt upphetsad bildas ett ämne som gör att ollonet smörjs och inte blir torrt.
Så är det för alla killar som kommit in i puberteten.

Växer förhuden?

Jag har läst att det kan vara farligt med trång förhud, vilket jag har. Kommer jag typ inte kunna ha sex eller kommer det göra ont? Hur stor chans är det att den trånga förhuden kommer växa bort under puberten?

Shadowcadet och stort JSE-fan

Svar: Det är inte farligt att ha trång förhud. Däremot kan det, som du skriver, bli besvärligt och göra ont vid till exempel sex. Ofta växer det bort under puberteten, men ibland gör det inte det. Då finns det bra hjälp att få hos till exempel skolsköterskan eller på vårdcentralen.

När blir rösten mörk?

Jag är en kille på 12 vårar som undrar när man kommer in i målbrottet. Och hur länge varar det?

Kakmannen

Svar: Det är väldigt olika när målbrottet kommer. Någon gång under puberteten händer det, och den varar 5–6 år. Det är också olika hur mycket man märker av målbrottet. För vissa är rösten väldigt svajig en lång tid, medan andra får en mörkare röst snabbt.

Är jag transsexuell?

Jag kom på för några veckor sedan att jag är bisexuell. Mina vänner reagerade jättebra på det! Jag tror också att jag kan vara transsexuell. Jag känner mig ofta som mitt emellan kille och tjej. Är jag transsexuell då?

Har aldrig kommit med

Svar: Man brukar oftare prata om att vara transperson än transsexuell. Det är för att visa att det inte handlar om vilka man blir kär i utan hur man känner sig. Transperson kan man vara på väldigt många olika sätt. Det som är gemensamt är att man är köns­överskridare, alltså att man känner sig eller är på ett annat sätt än vad som förväntas när man är född med det kön man har. Det betyder självklart inte att det är fel att vara transperson. Om du ibland känner dig som kille, ibland som tjej och ibland som mitt emellan, så kanske du är transperson. Det är bara du själv som vet. Du är som du är och det är väldigt bra oavsett.

Vad fint att dina vänner reagerade bra på att du är bisexuell. Att du är bisexuell (blir kär i både tjejer och killar) har inte att göra med om du är transperson eller inte. En transperson kan ha vilken sexuell läggning som helst.

Bu för puberteten!

Jag är en kille på 11 höstar som har börjat komma i puberteten. Det är jobbigt att bli arg för ingenting och dessutom vill jag inte skaffa barn i framtiden. Hur får man den att sluta?

jag hatar puberteten

Svar: Puberteten kan vara jobbig eftersom så mycket förändras under kort tid. Det är vanligt att humöret ändrar sig snabbt. Men den går inte att stoppa, alla måste ta sig igenom den. En tröst är att det ganska snabbt kommer att bli mer stabilt i kroppen. Vill man inte skaffa barn som vuxen så behöver man inte det.

Hur döljer jag ståndet?

Stånd, stånd, stånd – överallt, hela tiden. Jag är en 12-årig kille med typ anti-erektionsproblem! Varje gång jag ser eller tänker på en tjej får jag ett stenhårt stånd. Jag vill inte att någon ska se. Vad kan jag göra?

Stånd igen ...

Svar: Tyvärr går det inte att påverka ståndet. De flesta får stånd jättelätt under puberteten. En bra sak med det är att du kan vara säker på att din kropp fungerar som den ska. Det kan kännas pinsamt om någon ser det. Pröva att ha tajta kalsonger och lägg snoppen uppåt. Och om det finns möjlighet kan du sätta dig ner en stund tills det har lagt sig.

Sträng på snoppen

Jag är en kille på 12 år. Jag undrar hur långt man ska kunna dra till­baka förhuden. Jag har en sträng mellan ollonet och förhuden. Den gör att jag bara kan dra tillbaka förhuden så att ett centimeterstort hål bildas. Är det normalt?

Anonym

Svar: När man kommit in i puberteten ska man kunna dra tillbaka förhuden helt så att hela ollonet syns. Det ska inte göra ont eller kännas obehagligt. Strängen är ofta lite kort. Det kan ändra sig under puberteten.

Om den fortsätter att vara kort brukar man smörja med en särskild salva under ett par månader. Den mjukar upp strängen lite. Om det inte räcker kan en enkel operation göras. Jag tycker att du ska prata med skolsköterskan om detta. Men det är ingen brådska att göra något åt det. Om du vill kan du vänta ett par år för att se om det blir bättre.

Tidig med sperma

Jag läste att man oftast får sperma när man är mellan 13 och 15 år. Jag har fått sperma nu och är bara 11 år! Är det dåligt eller spelar det ingen roll?

En snubbe med sperma

Svar: Det spelar ingen roll när din kropp börjar tillverka sperma. Det är olika för alla killar. Du har kommit in i puberteten ganska tidigt och då kommer även sperman tidigare.

Pungen värker

Jag är en kille på 13 år. Min storebror var 16 när han kom in i puberteten. Jag är orolig att det kommer dröja lika länge för mig. Jag vet att testiklarna kan vara ömma under puberteten. I typ två veckor har det värkt lite i dem. Plus att jag har vuxit jättemycket på längden det senaste halvåret.
Är det tecken på puber­teten?

Snälla kom med i tidningen!!

Svar: Det första tecknet på att man kommit in i puberteten är att testiklarna växer. Det är sant att de då kan vara lite ömma. Eftersom du har börjat växa mycket på längden kan du vara lugn att utvecklingen är igång. Ofta kommer man in i puberteten ungefär samtidigt som sina föräldrar, men det behöver inte alltid vara så. Därför kan det vara olika för dig och din bror.

Gustav Stenson, som är sjuksköterska på en ungdomsmottagning och på umo.se, har svarat på frågorna om puberteten.

Artikeln publicerades i KP 3, 2016


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!